PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie z lampą w słabych warunkach

Budziko
25-06-2010, 15:02
Witajcie, mam pytanie, może podpowiecie mi coś.

Fotografując w miejscach typu kościół ustawiam aparat w tryb M
-wiem jakie szkło założone mam i do tego dobieram czas otwarcie migawki.
-przesłonę ustawiam z reguły na otwrtą (dla 35mm) i lekko domykam dla 85mm, oczywiście gdy chce ciut więcej GO domykam.
-ustawiam auto iso.
-mam włączoną SB600 w tryb TTL BL z palnikiem w pion = założona mydelniczka, dyfuzor.

automatyka aparatu sama dobiera mi najniższe możliwe iso aby poprawnie naświetlić zdjęcie. Zauważyłem, że dużo zdjęć jest na dość niskich wartościach ISO, czyli jest wszystko ok.

Jak przy takich ustawieniach zachowa się lampa błyskowa? Są 2 ustawiane przez aparat wartości ISO i moc błysku.
Co jest priorytetem dla niego? Niższe ISO i mocniejszy błysk?

R
25-06-2010, 15:06
iso manual

Budziko
25-06-2010, 15:12
Pomijając fakt, że pytam o lampę dlaczego mam ustawiać iso manual? Przecież tak mi wygodniej. S i F dbam ja konkretnie do sytuacji, o iso aparat. Dzięki temu otrzymam prawie każde zdjęcie, nawet z max iso. Uważam, że ważniejsze jest zdjęcie a nie stopień jego zaszumienia wynikający z ustawionego iso.

bogdi64
25-06-2010, 16:29
prawdopodobnie jak będzie za mało już mocy lampy to podniesie iso, czyli w momencie wykonania "pełnego" błysku, tylko zastanawiam się, bo iso może dopasowywać się również do światła zastanego, w ten sposób właściwie lampa tylko wypełnia światłem, jeśli stosujesz błysk wypełniający, więc już mogą występować duże różnice w zależności od pomiaru światła, czy zobaczy więcej oświetlonego okna, czy znów dużo cieni, po prostu będzie się ratował aparat zmieniając iso, w praktyce, w takich sytuacjach używam stałego iso, ze względu na to, że już automatyka lampy może wprowadzić błędy, do tego jeszcze możliwy błąd ustawienia czułości, auto iso (używam bardzo sporadycznie) tylko w sytuacjach, gdy potrzebne są mi stałe parametry i nie mam czasu ich ewentualnie korygować, ale tak jak pisałem zdarzają się błędy (bo aparat zaczyna pracować ja by był w programie)