Zobacz pełną wersję : Vista jak 7. Da się?
Ermm... Trochę mi głupia nazwa tematu wyszła...
Ale do rzeczy. Słuchajcie, znacie może jakiś dobry patent, żeby upodobnić Vistę do Siódemki? Żeby wszelkim docinkom i żartom zapobiec, wyjaśnię dokładniej, w czym rzecz. W domowym kompie mam Vistę. Wszystko cacy, jestem chyba w tej mniejszości, która uważa, że Vista to całkiem przyzwoity system. W każdym razie żadnych problemów z nią nie ma. Może to po prostu kwestia mocnego sprzętu. No dobra, to po co w takim razie upodabniać ją do 7-ki? Ano... W lapku mam Siódemkę i w robocie też (bardzo fajny system, ale jakichś drastycznych różnic w wydajności w stosunku do Visty nie obserwuję). Jak wiadomo, 7 ma ciut inaczej zorganizowany interfejs, kosmetyczne różnice, ale akurat jest jedna rzecz, która mnie troszkę hmm... Nie tyle irytuje, co dezorganizuje. Mianowicie chodzi o ikonkę "Pokaż pulpit" w Viście przeniesioną w PD w 7-ce. Nawet nie mam zdania, które rozwiązanie jest lepsze, to jedna pytka, tylko kwestia przyzwyczajenia. No właśnie. Przez 2/3 czasu spędzonego przy kompie korzystam jednak z 7-ki, 1/3 z Visty, więc bardziej jestem w tej chwili przyzwyczajony do tego prawego dolnego rogu. I jak siadam do kompa w domu, to mi ręka automatycznie leci w w prawy dolny. Więc sobie pomyślałem, że może Vistę się jakoś da zmusić, żeby "pokaż pulpit" też było tam gdzie w 7-ce. Tematów upodabniających Vistę do 7-ki jest od chu chu, niestety wszędzie ten prostokącik pokazujący pulpit to tylko atrapa. Może ktoś z Was wpadł kiedyś na coś bardziej funkcjonalnego?
http://www.tothepc.com/archives/windows7-show-desktop-button-in-xp-vista-on-taskbar/
sniper88
25-06-2010, 14:57
"windsows"+D, chyba szybsze od klikania, a do tego dziala na kazdym z tych systemow;)
a nie lepiej nauczyć sie skrótów klawiatury? windows + d = pokaz pulpit. Nie trzeba nigdzie latac kursorem.
Eee... No niby tak, ale te skróty klawiaturowe w systemie jakoś mnie nigdy nie przekonywały. Siła przyzwyczajenia. PS jest chyba jedynym programem, w którym ze skrótów korzystam. A i tak tylko z kilku...
JacKill, dzięki, to je dokładnie to, o co mnie chodziło.
a nie lepiej nauczyć sie skrótów klawiatury? windows + d = pokaz pulpit. Nie trzeba nigdzie latac kursorem.
No właśnie że w 7ce lepiej się przelecieć kursorem w róg ekranu, niże odrywać ręce i szukać klawiszy. Nawet jak człowiek się nauczy to krócej zajmuje "uderzenie" w róg ekranu niż podniesienie ręki, ułożenie na klawiaturze i wciśnięcie klawisza.
Szczegolnie, ze w Win 7 sa jeszcze dwa triki:
- najechanie na ikonke "pokaz pulpit" wywoluje transparentnosc wszystkich okien, co pozwala zajrzec na na jakis gadzet w sidebarze.
- klikniecie na gorna belke okna/programu i, trzymajac LPM, potrzasniecie nia (energiczne ruchy lewo-prawo, nie musza byc silne) powoduje minimalizacje wszystkich okien oprocz aktywnego. Powtorzenie tego manewru powoduje przywrocenie pozostalych okien do poprzedniego stanu.
O innych zmianach w 7 vs Vista nie wspominam, bo nie o tym jest topic.
O innych zmianach w 7 vs Vista nie wspominam, bo nie o tym jest topic.W sumie to wiesz... Rozwiązanie swojego problemu otrzymałem, możemy sobie pooftopwać. Sam jestem ciekawy, co jeszcze się zmieniło. Na co dzień wykorzystuje się podstawowe funkcje systemu, każdy ma jakieś nawyki z poprzednich wersji, a pewnie jest sporo ciekawych rozwiązań, które to codzienne korzystanie ułatwiają, czy uprzyjemniają. Czasem się na coś przypadkiem wpadnie, ale chętnie się czegoś dowiem. To z tym potrząsaniem, fajna sprawa. Jeszcze jak się przyciągnie okno do górnej krawędzi ekranu, to się to okno maksymalizuje, a jak do bocznej, to się ustawia na pół ekranu. Też fajny patent.
- doszly biblioteki (ang. libraries) czyli mozliwosc wyswietlania zawartosci kilku folderow w jednym miejscu, z opcja ustawienia dowolnego z nich jako domyslna lokalizacje zapisu (czyli zapisywanie czegokolwiek w bibliotece bedzie sie odbywac w tym folderze). Po dokladniejszy opis musialbys pogooglac, w necie jest masa stron o tym.
- duzo wieksza baza sterownikow i lepsze wykrywanie urzadzen, zazwyczaj nie trzeba instalowac sterownikow dolaczonych przez producenta, bo siodemka sama sobie znajduje
- dla posiadaczy laptopow: kombinacja klawiszy Win+P pozwala sie przelaczac miedzy ekranem laptopa a wyjsciami zewnetrznymi, bez koniecznosci instalacji dodatkowego softu
- nowy taskbar znasz
- mniej upierdliwe UAC i wieksza kontrola nad tymze
- pelna obsluga dyskow SSD (instrukcja TRIM)
- i pewnie sporo innych mniej lub bardziej istotnych rzeczy ;)
Ze sterownikami, to już w Viście nie było problemów. A przynajmniej było dużo lepiej, niż w XP. To całe WHQL MS chyba trochę bardziej poważnie potraktował. Do UAC to się w Viście przyzwyczaiłem prawdę mówiąc i w 7 czasem mi brakuje. ;-) W sensie, że coś tam klikam i czekam, aż mi wyskoczą okienka, żebym potwierdził, czy na pewno jestem pewien, że chce coś zrobić i czy ja, to na pewno ja. ;-)
Jest za to sporo takich właśnie drobnych ułatwiaczy, które nie są znane i takie oczywiste, gdy się o nich nie wie.
Władca Pixeli
26-06-2010, 00:54
A ja pierwsze co zrobiłem w Win7 to zainstalowałem tak aby ikonki wyglądały jak w Viście i XP. :mrgreen:
Nie wiem kto wpadł na tak idiotyczny pomysł aby umieścić przycisk pulpit w prawym rogu.
Przez cały czas był w lewym. Start jest z lewej strony więc cały czas pracujemy po lewej stronie więc nie widzę aby nabijać kilometry i skakać z myszą na prawą stronę.
Jeżeli pracujemy na innych komputerach jednocześnie z poprzednimi wersjami windows to jest to denerwujące.
I na koniec, w win7 cała toolbara jest zaprojektowana debilnie. Ikony są bardzo duże, i mają ogromne odstępy.
5-6 icon zajmuje połowę ekranu.
Opis jak to zrobić w win7 w startym stylu
http://www.howtogeek.com/howto/windows-7/add-the-quick-launch-bar-to-the-taskbar-in-windows-7/
Z tym prawym dolnym to nie jest taki do końca głupi pomysł. Dzięki niemu można po prostu majtnąć mychą gdzieś w prawo na skos w dół bez celowania w ikonkę pulpitu i na ślepo można trafić. Sprawdziłem, działa za każdym razem.
A ja pierwsze co zrobiłem w Win7 to zainstalowałem tak aby ikonki wyglądały jak w Viście i XP. :mrgreen:
Nie wiem kto wpadł na tak idiotyczny pomysł aby umieścić przycisk pulpit w prawym rogu.
Przez cały czas był w lewym. Start jest z lewej strony więc cały czas pracujemy po lewej stronie więc nie widzę aby nabijać kilometry i skakać z myszą na prawą stronę.
Jeżeli pracujemy na innych komputerach jednocześnie z poprzednimi wersjami windows to jest to denerwujące.
I na koniec, w win7 cała toolbara jest zaprojektowana debilnie. Ikony są bardzo duże, i mają ogromne odstępy.
5-6 icon zajmuje połowę ekranu.
Opis jak to zrobić w win7 w startym stylu
http://www.howtogeek.com/howto/windows-7/add-the-quick-launch-bar-to-the-taskbar-in-windows-7/
Paeek zadan -> Wlasciwosci -> Uzyj malych ikon. Problem solved.
Co do pracy caly czas po lewej - ja korzystam rowniez z ikon w trayu, glownie z "bezpiecznego usuwania sprzetu". ;)
A ikony maja takie odstepy po to, zeby latwiej bylo widac ile okien jest w grupie (a przynajmniej, ze jest ich wiecej, bo powyzej dwoch i tak ciezko dojsc ile tego jest).
Poza tym w 1680x1050 taki taskbar jest juz w sam raz, a w 1920x1200 jest wrecz idealnie :D
A ze zmian jeszcze - nowy taskbar jest podobno duzo lepiej przystosowany do ustawienia pionowego, wzdluz lewej lub prawej krawedzi ekranu.
gregory_21
28-06-2010, 18:38
- duzo wieksza baza sterownikow i lepsze wykrywanie urzadzen, zazwyczaj nie trzeba instalowac sterownikow dolaczonych przez producenta, bo siodemka sama sobie znajduje
Przymierzam się do instalacji Win7 64bit na kompie i w związku z cytowanym fragmentem chciałem zapytać czy jak zainstaluję go na podzespołach sprzed powiedzmy 3-4 lat to sam znajdzie sobie stery do MoBo, GPU i innych podstawowych elementów czy trzeba ssać zawczasu i instalować ręcznie?
Do tej pory miałem XP, więc nie wiem co to "duża baza poprawnych sterowników" ;)
Na 95% tak. Chyba, że masz jakieś bardzo egzotyczne podzespoły. Generalnie po instalacji powinieneś mieć kompletny, nadający się do użytkowania komputer. Ja i tak sobie zawsze (2 razy jak do tej pory) pobieram najnowsze sterowniki ze strony producenta, ale jakoś nie zauważyłem wielkiej różnicy w działaniu. Jedynie stery do grafiki (jeżeli jest to jakaś w miarę przyzwoita karta) bym polecał pobrać dedykowane pod dane GPU (catalisty czy inne forceware). Tam ciągle coś poprawiają i ulepszają.
Problemy Win7 ma z:
- niektorymi kontrolerami Bluetooth (np. te z laptopow Toshiby)
- czesto ze skanerami, szczegolnie jakichs egzotycznych marek
- starymi (kilkuletnimi) drukarkami
- kilkuletnimi analogowymi tunerami TV, glownie takimi na PCI
Oczywiscie czesto sa sterowniki producenta, ew. da sie zaaplikowac sterowniki od innej wersji WIndowsa.
gregory_21
29-06-2010, 00:53
Na 95% tak. Chyba, że masz jakieś bardzo egzotyczne podzespoły. Generalnie po instalacji powinieneś mieć kompletny, nadający się do użytkowania komputer. Ja i tak sobie zawsze (2 razy jak do tej pory) pobieram najnowsze sterowniki ze strony producenta, ale jakoś nie zauważyłem wielkiej różnicy w działaniu. Jedynie stery do grafiki (jeżeli jest to jakaś w miarę przyzwoita karta) bym polecał pobrać dedykowane pod dane GPU (catalisty czy inne forceware). Tam ciągle coś poprawiają i ulepszają.
Raczej nie jakieś strasznie egzotyczne:
MoBo: MSI P35 Neo2-FIR/FR
GPU: Gigabyte GeForce 8600 GTS
RAM: Patriot Memory PDC22G6400LLK
DVD: PLEXTOR DVDR PX-740A
HDD: WD i Seagate
Planuję jeszcze zakup SDD OCZ Vertex2 100GB.
Sterowniki do GPU faktycznie pobiorę ręcznie a resztę pozwolę zainstalować "siódemce" ;)
Zobaczymy jak sobie poradzi ;)
Pozdrawiam
EDIT: przypomniało mi się, że mam jeszcze wielofunkcyjnego Epsona CX 3650, z którym zapewne będzie problem :(
No to chyba malo uzywales W7....na te chwile jest cala fura sterownikow ale tylko do nowszego sprzetu i znanego;)
Ze sterownikami, to już w Viście nie było problemów. A przynajmniej było dużo lepiej, niż w XP. To całe WHQL MS chyba trochę bardziej poważnie potraktował. Do UAC to się w Viście przyzwyczaiłem prawdę mówiąc i w 7 czasem mi brakuje. ;-) W sensie, że coś tam klikam i czekam, aż mi wyskoczą okienka, żebym potwierdził, czy na pewno jestem pewien, że chce coś zrobić i czy ja, to na pewno ja. ;-)
Jest za to sporo takich właśnie drobnych ułatwiaczy, które nie są znane i takie oczywiste, gdy się o nich nie wie.
UAC to byla pierwsza rzecz ktora wylaczalem w VISCIE........
Dla mnie te systemy sa niemal identyczne z przewaga W7 bo jest nowszy;)
W W7 UAC juz nie jest taki upierdliwy do bolu, a jest to jedna z funkcji, ktora najwiecej wnosi do bezpieczenstwa systemu.
@gregory_21 - wszystko Ci Win7 sam sciagnie, lacznie ze sterami do GPU. nVidia ma od dawien dawna ta sama paczke sterow do wszystkich GPU i to, co jest w WIndows Update, niczym nie rozni sie od paczki pbieranej ze strony nVidii.
Problem moze byc z tym Epsonem, ale sprobuj - u mnie Canona IP3000 zainstalowal bez problemu, sterownik jest w pelni funkcjonalny. Skaner Musteka wykryl i zainstalowal jako "USB scanner" i dzialal, choc bez zadnych bardziej zaawansowanych funkcji.
gregory_21
01-07-2010, 01:15
@gregory_21 - wszystko Ci Win7 sam sciagnie, lacznie ze sterami do GPU. nVidia ma od dawien dawna ta sama paczke sterow do wszystkich GPU i to, co jest w WIndows Update, niczym nie rozni sie od paczki pbieranej ze strony nVidii.
Problem moze byc z tym Epsonem, ale sprobuj - u mnie Canona IP3000 zainstalowal bez problemu, sterownik jest w pelni funkcjonalny. Skaner Musteka wykryl i zainstalowal jako "USB scanner" i dzialal, choc bez zadnych bardziej zaawansowanych funkcji.
Dzięki za info.
Spróbuję pierwszy raz w życiu zainstalować system bez przygotowanych wcześniej sterowników i zobaczymy... najwyżej format c: ;)