Zobacz pełną wersję : Pierwszy tablet
zmierzam do decyzji zakupu tabletu
czy ktos posiada-używa:
Wacom tablet graficzny Wireless Pen Tablet
charmside
25-06-2010, 13:22
Poszukaj było sporo na forum o tabletach. Sam używałem Bamboo, z którego byłem bardzo zadowolony, teraz przeszedłem na INTUOS'a i choć sam tablet świetnie się spisuje, (uwielbiam jego konfigurowalne klawisze i kółko) to samo piórko już jest mniej przyjemne w użytkowaniu. Chodzi mi o jego czułość, zwiększoną w tym modelu. Po około pół roku użytkowania zaczęło łapać luzy. Co do wersji WIRELESS czytałem że są opóźnienia w przesyłaniu ruchu pióra i np zamiast "spiralki" wychodzi "kanciasta spiralka", jest o tym mowa w czerwcowym wydaniu "Foto Video". Zamierzam dokupić następne piórko ale inny model, mniej czuły i przez to sztywniejszy. Jak już raz zaczniesz pracować z tabletem, myszka pokryje się kurzem. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie pracy w PS bez niego.
Pozdrawiam
Witam, tylko i wyłącznie INTUOS4 M jeżeli jesteś grafikiem, jeżeli edycja zdjęć rozmiar S... gwarantuje zadowoleniem i wiem co mówię :) Cena oczywiście trochę wysoka, ale działa bez problemu
magicduh
25-06-2010, 22:57
Ja mam bamboo, myślałem przed zakupem nad większym - do tworzenia grafiki i retuszu zdjęć, ale całe szczęście że kupiłem bamboo bo na większym ciężko byłoby mi pracować tzn. ten mi w zupełności starcza gdyż koncentruję się na małych kreskach, do rysunku na większych formatach nie jestem przzwyczajony. A co do samego bamboo, to mam go może z pół roku i nieźle już go zajechałem - tak jak charmside pisze: myszka pokryje się kurzem. Teraz bez tabletu ja bez ręki ;)
@magicduh zajechałeś czyli co zrobiłeś?
Ja mam swojego od jednego dnia, ale nie chciałbym za pół roku kupować nowego ;p
Też polecam Bamboo. Daje się całkiem nieźle rysować :) Chyba, że te 2048 poziomów nacisku....
U mnie Wireless odpadłby w przedbiegach ze względu właśnie na czułość, która wynosi 512 poziomów.
tomek-GL
26-06-2010, 16:11
A ja wszystkich zadziwię....
Kupiłem tablet i po 2 tygodniach wnerwiania się na to, że nie działa to tak jak ja chcę i kiedy chcę - sprzedałem tablet i pozostałem przy starej poczciwej myszy...
Nie wiem jak można obrabiać zdjęcia pen`em na tablecie...
Do rysowania itp bajerów to się nadaje ale żeby pracować na tym ze zdjęciami - cóż - ja się do tego urządzenia nie przekonałem
de Fresz
26-06-2010, 17:06
Bo tablet to taki klucz typu szwed - są sytuacje gdy jest niezastąpiony, w innych znacznie lepiej sprawdzają się klucze płaskie itp. Jeśli ktoś używa dużo masek i maluje po nich lub retuszuje za pomocą stempla, to w takich zastosowaniach tablet jest i wygodniejszy i szybszy i daje możliwości, które myszą są katorgą (jak np. malowanie z płynna zmieną nacisku - da się, ale to grubsza gimnastyka). Szczególnie miłośnicy dodge/burn mogą być zachwyceni (choć osobiście zawsze odradzam te metody, są inne, lepsze). Jeśli ktoś do zabawy zdjęciami używa głównie wołarki oraz okien, menusów, a jak maski, to z grubsza gradientem itp., wtedy tablet jest mu po nic.
tomek-GL
26-06-2010, 17:09
Często korzystam z masek i przy penie czy przy myszy różnicy nie odczułem żadnej ;)
Co do technik D&B - jeśli masz coś lepszego to chętnie rzuciłbym okiem na tutoriale - możesz podesłać na PW ?
de Fresz
26-06-2010, 21:30
Często korzystam z masek i przy penie czy przy myszy różnicy nie odczułem żadnej ;)
Ot, mogą być kwestie osobnicze. Dla większości osób tablet w takich zastosowaniach jest wygodniejszy i szybszy, acz niektórzy mogą potrzebować chwilki na oswojenie. Grunt to nie traktować tablet jako substytutu myszki "do wszystkiego".
Co do technik D&B - jeśli masz coś lepszego to chętnie rzuciłbym okiem na tutoriale - możesz podesłać na PW ?
Tutoriale? Nie wiem, nie czytam, nie oglądam, pisać też mi się nie chce. Żadna magia - tryby przenikania warstw i mazanie po nich różnymi kolorami + maski lub adjustment layery i maski, co w danej sytuacji lepiej pasi. Obie metody dają znacznie większą kontrolę, znacznie większe możliwości i pełną odwracalność.