Zobacz pełną wersję : Co do macro ?
Witam,
Mam pytanie, a mianowicie posiadając obiektyw Nikkor 50mm, a chcąc się trochę pobawić w macro (nic profesjonalnego, ale tandetne, psujące obraz rozwiązania odpadają) co najlepiej wybrać wiedząc, że budżet nie jest wielki. Czy filtry, czy półpierścienie czy odwrotne mocowanie? Jeśli polecacie którąś z wymienionych opcji, to napiszcie dlaczego, a najlepiej podajcie jakieś konkretne firmy itp. Z góry wielkie dzięki :)
Polecam pierścienie pośrednie bez automatyki. To rozwiązanie jest tanie ( koszt około 40 zł) a zdjęcia są ostrzejsze niż np. przy użyciu soczewek
A ja czekam na MeiKe do Nikona. Powinno w tym miesiącu już się ukazać. Na fototipie już mają wersje do Canona.
Styki są także wszystko będzie pięknie działać. Tylko nigdzie nie mogę wyczytać opinii na temat tych pierścieni :/
Ok, czyli najlepiej dla mnie, to zainwestować w pierścienie :) A dlaczego bez automatyki, czym to się konkretnie różni? Tylko tak dla laika poproszę :)
D_Z_I_A_D_E_K
25-06-2010, 18:44
a ja sądzę, że nie ma co inwestowac w pierścionki bez pomiaru światła.
Mati_007
25-06-2010, 19:16
Ja używam pierścieni bez automatyki. Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać za przeniesienie automatyki. Masz ekran. Możesz ocenić naświetlenie zdjęcia i wprowadzić korektę. A później już będziesz kojarzył warunki zastane a parametry i będziesz mógł pstrykać w ciemno:) Za 40 zł możesz uzyskać fajne efekty... Naprawdę warto.
Tu masz trochę zdjęć z takiego zestawu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146023
Myself - pytałeś o tanie rozwiązanie - jak dla mnie tanie i dobre to pierścienie bez automatyki - koszt jak już wspominałem to 40 zł a np. za zestaw pierścieni kenko z automatyką ponad 500 zł. Sam mam takie zwykłe, tanie pierścienie do makro i pomiar światła nie jest specjalnym problemem. Trochę praktyki i zobaczysz jakie będziesz miał efekty.
Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać za przeniesienie automatyki.
To teraz przymknij szkielko do f22 i spojrz w wizjer. Mialem takie pierscienie i zamienilem na Kenko.