PDA

Zobacz pełną wersję : D5k problem z muszlą oczną

gilvhs
24-06-2010, 22:48
Mam problem z muszą, notorycznie spadała mi. W dodatku nie kiedy wyciągałem z plecaka czy torby, ale wtedy kiedy miałem aparat na szyi. Oczywiście wszystko do czasu, dzisiaj spadła mi po raz ostatni, zagubiła się gdzieś na mieście.
Mieliście takie problemy z nią ?
Nie wiem czy kupić taką samą oryginalną, czy jakiś zamiennik. Może jest coś lepszego dla okularnika ?
Może by kolejną przykleić jakimś silikonem ?

Rafalec
24-06-2010, 23:23
Moja pierwsza się rozpadłą na części. Kupiłem tą z D60/D3000 było ok nie spadała guma trwałą twarda itp. Jak robiłem astrofotografie musiałem wizjer zasłonić i wtedy ja zgubiłem :( Teraz mam bez bo jakoś mi to nie przeszkadza. Kup u tego: http://allegro.pl/item1085204146_nikon_muszla_oczna_dk_20_dk20_d3000 _d70_orginal.html 100% oryginalny u niego właśnie kupiłem a o zamiennikach zapomnij! Raz kupiłem tandeta! Plastyk badziewny!

Pozdrawiam :D

gilvhs
27-06-2010, 10:49
Zamówię sobie chyba takie dwie na dniach. Zawsze to będzie jakiś zapas na przyszłość. Znając złośliwość przedmiotów martwych jak będę miał dwie to tej pierwszej nigdy nie zgubię. :)
Dzięki za pomoc.

juha
27-06-2010, 10:56
Mi natomiast oryginalna trzyma się świetnie, nie spada. Kupiłem dużą nieoryginalną za 12 zł na Allegro, taka, która bardzo dobrze przylega do twarzy. Niestety zgubiłem ja po miesiącu i nadal używam oryginalnej.

pako7726
27-06-2010, 11:07
Jak Wam spada ta muszla? Plastik popękał czy się "wyrobił" i teraz tylko jest nałożony wizjer czy guma od części plastikowej się odkleiła? Ja swojej o mało co nie popsułem pierwszego dnia bo chciałem ją zdjąć ciągnąć do siebie a jak nie szło to w dół.
Teraz będę zwracał większą uwagę na muszlę.

gilvhs
27-06-2010, 11:35
Muszla była cała i zdrowa. Sam nie wiem czemu tak się dzieje. Nic się nie wyrobiło, bo nie ściągałem jej specjalnie, tylko tyle co spadała. Trochę to denerwujące. Na szczęście nie jest droga.