PDA

Zobacz pełną wersję : Prześwietla?

Piotr190
24-06-2010, 20:03
Witam

Robiąc dziś zdjęcia na "imprezie" oraz po zrzuceniu zdjęć na kompa zauważyłem iż co drugie, trzecie zdjęcie jest prześwietlone. Wcześniej zdarzyło się, że prześwietli lub nie doświetli zdjęcia tylko sporadycznie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img63.imageshack.us/i/dsc4582o.jpg/)

Co może być tego przyczyną?

jackrabbit
24-06-2010, 20:07
ehhh a instrukcje czytales moze?

hint: sprobuj sfotografowac murzyna na sniegu i wyciagnij wnioski

Pienia
24-06-2010, 20:30
tak,tak...trzeba czytać...

Piotr190
24-06-2010, 20:43
Domyślam się, że pomiar światła powinien być ustawiony na pomiar centralny zamiast matrycowego?

swider
24-06-2010, 20:55
Ale to wstawione zdjęcie jest naświetlone bardzo dobrze. Nie rozumiem w czym problem? Ciemne togi, jasne tło... aż dziw, że tak ładnie wyszło :D

jackrabbit
24-06-2010, 20:59
Domyślam się, że pomiar światła powinien być ustawiony na pomiar centralny zamiast matrycowego?

nie, matrycowy jest ok, w takich sytuacjach uzywaj korekty ekspozycji

Meggido
24-06-2010, 21:00
Trzeba zdecydować jak zmierzyć światło i na czym. Przestawienie pomiaru da efekt losowy. Czy aby napewno taki jak chcesz uzyskać?

Piotr190
24-06-2010, 21:11
Chodzi mi bardziej o prześwietlone twarze, lub zdjęcie na którym znajdują się dwie osoby i jedna z nich ma dobrze naświetloną twarz a druga prześwietloną. Nadmienię iż wcześniej fotografując w różnych warunkach oświetleniowych problemu nie było.

swider
24-06-2010, 21:15
Chodzi mi bardziej o prześwietlone twarze, lub zdjęcie na którym znajdują się dwie osoby i jedna z nich ma dobrze naświetloną twarz a druga prześwietloną.
Jak np. jedna osoba stoi w głębokim cieniu i na niej mierzysz światło to co się dziwić, że ta druga ma prześwietloną twarz? Bo ja innej opcji nie widzę...

Meggido
24-06-2010, 21:17
Aparat, to tylko głupia maszyna, robi co mu się każe zrobić, a nie to o czym się myśli żeby zrobił. ;-)

Antonioo
24-06-2010, 21:24
a nie walnąłeś też czasem fleszem?

Piotr190
24-06-2010, 21:31
a nie walnąłeś też czasem fleszem?

Zdjęcie bez użycia flesza co widać w Exifie

Reasumując przy fotografowaniu tak dużych różnicach kontrastowych bez korekty ekspozycji się nie obejdzie.

Dzięki za odpowiedzi

bogdi64
24-06-2010, 21:33
Aparat, to tylko głupia maszyna, robi co mu się każe zrobić, a nie to o czym się myśli żeby zrobił. ;-)

za tyle pieniędzy i sam nie robi ??

Meggido
24-06-2010, 21:39
za tyle pieniędzy i sam nie robi ??
No pacz pan jaki hitrus. ;-)

Pebal
24-06-2010, 22:53
Co może być tego przyczyną?
Zdjęcie ma prześwietlone miejsca jednak czy jesteś pewien, że zostały one przepalone?
Zdjęcie zapisałeś w formacie RAW czy JPG? Jeżeli RAW to możliwe, że da się to zdjęcie lepiej wywołać.

prz3mo
25-06-2010, 00:31
Zdjęcie bez użycia flesza co widać w Exifie

Reasumując przy fotografowaniu tak dużych różnicach kontrastowych bez korekty ekspozycji się nie obejdzie.

Ale co korekta ekspozycji niby da? Sprawi, że matryca zarejestruje bardzo jasne i bardzo ciemne partie? Nie bardzo. A chyba o to właśnie chodzi..
Moim zdaniem albo raw i dłubanie w np. dwa wołania, albo po prostu zrobić to zdjęcie.. właśnie z flashem. Czyli zmierzyć światło na tło, a pierwszy plan dopalić lampą (np. w trybie BL z korektą na minus). Trzeba by popróbować...

Duszek
25-06-2010, 00:40
w takich sytuacjach nie kombinuje wiele - ustawiam punktowy na twarz i efekt mi odpowiada

swider
25-06-2010, 00:47
w takich sytuacjach nie kombinuje wiele - ustawiam punktowy na twarz i efekt mi odpowiada
Tylko jak mamy dużą rozpiętość tonalną sceny to mamy gwarancję wyżartego lub totalnie niedoświetlonego tła.

stock
25-06-2010, 07:42
bracketing wyłacz może ? :)

Piotr190
26-06-2010, 13:22
Zdjęcie zapisałeś w formacie RAW czy JPG? Jeżeli RAW to możliwe, że da się to zdjęcie lepiej wywołać.
Zdjęcia robiłem w JPG.

Postaram się rozkminić temat aby uniknąć błędu w przyszłości gdzie nie ma zbytnio czasu na próby.

Pebal
26-06-2010, 14:27
Zdjęcia robiłem w JPG.
Postaram się rozkminić temat aby uniknąć błędu w przyszłości gdzie nie ma zbytnio czasu na próby.
Zapisuj zdjęcia w formacie RAW.
Jeżeli Twoje zdjęcie to JPEG prosto z puszki, to na bank mógłbyś usunąć prześwietlenia podczas wywołania RAW w programie. To są bardzo małe prześwietlenia.

tomdoe
28-06-2010, 02:36
Zapisuj zdjęcia w formacie RAW.
Jeżeli Twoje zdjęcie to JPEG prosto z puszki, to na bank mógłbyś usunąć prześwietlenia podczas wywołania RAW w programie. To są bardzo małe prześwietlenia.

Dokładnie jak piszesz, z RAWa będzie dużo do odratowania, druga zaleta to, kiedyś po nabyciu większego doświadczenia zawsze możesz spróbować tego RAWa zaatakować jeszcze raz z lepszym skutkiem.