Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wierzba i łąka...
krzysztofz24
24-06-2010, 16:23
Witam, takie 3 piony z mojej sprawdzonej miejscowki, niedawno poczynione.
Jak obiecalem;-) tak ten watek jest z dedykacja dla PABLOOK i Bartekkw za slowo wsparcia;-):-) w moim poprzednim watku...ale kurde w sumie Ostrytux sie odezwal zaraz po nich wiec tez sie powinien zalapac na dedykacje;-)...a coby nie pominac innych ktorzy sie jeszcze udzielili to im tez:-)...a ze w sumie lubie to forum a w ten dzial w szczegolnosci. Takze ogolnie to dedykacja dla wszystkich landszafciarzy ktorzy sie tu udzielaja:-)
To po tym przydlugim wstepie;-), zapraszam i wszelkie wasze wpisy mile widziane.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/1848/dsc2038edytowany1kopia.jpg)
2.
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/5691/dsc2040edytowany1kopia.jpg)
3.
Ostatni strzal przed odjazdem jak slonce bylo juz bardzo nisko...
źródło (http://img413.imageshack.us/img413/9906/dsc2093edytowany1kopia.jpg)
2 i 3 przyjemne. Na dwójce, może trochę nieba ciachnąć, chociaż błękit ładny.
Szkoda, ze nie dopisaly chmury na niebie :twisted:
1 - te cienie troszke nie pasuja (poza tym za duzo ich :p), ale zaraz po tym mamy nr...
2 - i tutaj zdecydowanie lepiej to wyglada, choc niebo mozna by ciachnac :D
3 - tu z kolei cichanalbym troszke dolu (nie duzo) i wtedy mz byloby to najlepsze ujecie z calej serii ;)
Ale ja sie tam nie znam :p
Nikonozaur
24-06-2010, 17:11
Zgadzam się z Hubertem.
krzysztofz24
24-06-2010, 17:25
Szkoda, ze nie dopisaly chmury na niebie :twisted:
1 - te cienie troszke nie pasuja (poza tym za duzo ich :p), ale zaraz po tym mamy nr...
2 - i tutaj zdecydowanie lepiej to wyglada, choc niebo mozna by ciachnac :D
3 - tu z kolei cichanalbym troszke dolu (nie duzo) i wtedy mz byloby to najlepsze ujecie z calej serii ;)
Ale ja sie tam nie znam :p
Obloczki byly w planach ale Matka Natura zdecydowala inaczej, a z nia sie nie dyskutuje:-).
1. No tez:-), toz ja sie dluzszy czas znecalem;-) nad kontrastem, ekspozycja i krzywymi zeby wlasnie te cienie podkeslic i jakos wyciagnac dol zdjecia...no mi tak pasuje z tymi cieniami;-).
2. Taka byla pierwsza wersja, ale jednak wole standardowy pionik w proporcjach 3:2;-).
3. Ciemny dol zostal bo chcialem go zachowac dla kontrastu z tymi rozswietlonymi trawami...
Hubert strasznie mi chcesz zdjecia pociachac:-);-), ale dzieki bardzo za merytoryczny wpis, uwagi zanotowane na przyszlosc, jeszcze raz dzieki.
A jak ci sie widza kolory?.
wojtek6308
24-06-2010, 17:41
Ładnie, dobre światło i kolorki :-) .
Obloczki byly w planach ale Matka Natura zdecydowala inaczej, a z nia sie nie dyskutuje:-).
1. No tez:-), toz ja sie dluzszy czas znecalem;-) nad kontrastem, ekspozycja i krzywymi zeby wlasnie te cienie podkeslic i jakos wyciagnac dol zdjecia...no mi tak pasuje z tymi cieniami;-).
2. Taka byla pierwsza wersja, ale jednak wole standardowy pionik w proporcjach 3:2;-).
3. Ciemny dol zostal bo chcialem go zachowac dla kontrastu z tymi rozswietlonymi trawami...
Hubert strasznie mi chcesz zdjecia pociachac:-);-), ale dzieki bardzo za merytoryczny wpis, uwagi zanotowane na przyszlosc, jeszcze raz dzieki.
A jak ci sie widza kolory?.
Nie zawsze ma sie to czego chce ;) To już każdy z nas wie, ale do rzeczy...
1. Doceniam Twoja wizje i jestem w stanie to zaakceptowac, ale oczywiscie wyrazam swoja opinie na ten temat, jak ja bym to zrobil, ale oczywiscie masz prawo do tego, zeby sie ze mna nie zgodzic ;) Tym bardziej, ze wyglada na to, ze troszke spedziles czasu nad obrobka :D
2. Patrz: punkt 1 :D
3. I bardzo dobrze ,ale mz trosze za duzo tego cienia... ;) Nie mowie tutaj o likwidacji go w calosci, ale deczko mozna sie pozbyc ;)
Krzysiek, tym razem padlo na Ciebie! :twisted: Czasami trzeba tu ciachnac i tam ciachnac, a wtedy fotografie zyskuja i sa lepiej odbierane. Zreszta nie raz byly tego przyklady w tym dziale :D
Co do kolorkow - nie przyczepie sie, bo mz jest pod tym wzgledem bardzo ladnie i naturalnie. Nie bylo mnie tam, ale na moje oko oddales je tak, jak wygladaly w rzeczywistosci :) Dodam, ze wyswietlacz mam po kalibracji, wiec... ;)
krzysztofz24
24-06-2010, 18:06
(...)
1. Doceniam Twoja wizje i jestem w stanie to zaakceptowac, ale oczywiscie wyrazam swoja opinie na ten temat, jak ja bym to zrobil, ale oczywiscie masz prawo do tego, zeby sie ze mna nie zgodzic ;) Tym bardziej, ze wyglada na to, ze troszke spedziles czasu nad obrobka :D
2. Patrz: punkt 1 :D
3. I bardzo dobrze ,ale mz trosze za duzo tego cienia... ;) Nie mowie tutaj o likwidacji go w calosci, ale deczko mozna sie pozbyc ;)
Krzysiek, tym razem padlo na Ciebie! :twisted: Czasami trzeba tu ciachnac i tam ciachnac, a wtedy fotografie zyskuja i sa lepiej odbierane. Zreszta nie raz byly tego przyklady w tym dziale :D
Co do kolorkow - nie przyczepie sie, bo mz jest pod tym wzgledem bardzo ladnie i naturalnie. Nie bylo mnie tam, ale na moje oko oddales je tak, jak wygladaly w rzeczywistosci :) Dodam, ze wyswietlacz mam po kalibracji, wiec... ;)
Jak napisalem, uwagi uwzglednion i na pewno zostana wykorzystane w nastepnej odslonie.( i do zrobienia dla siebie drugich wersji coby je wcielic w zycie i zobaczyc jak to naocznie wyglada) Z kolorami wlasnie mialo byc naturalnie tak jak zapamietalem, takze ciesze ze ci sie podoba:-).
I po raz drugi dziejkuje za dyskusje o fotografii:-) (bo jak ktos madrze pisze to az milo poczytac i cos dla siebie wylowic), ze ci sie chcialo tyle naskrobac. Dzieki:-).
(...)
I po raz drugi dziejkuje za dyskusje o fotografii:-) (bo jak ktos madrze pisze to az milo poczytac i cos dla siebie wylowic), ze ci sie chcialo tyle naskrobac. Dzieki:-).
Żaden ze mnie spec, coś tam wiem, ale ... cała przyjemnośc po mojej stronie ;) pozdrosy
Bartekkw
24-06-2010, 21:21
dzieki Krzysiu za dedykacje.....;)
A co do zdjec to kolejny raz przekonuje sie ze postproces masz dobrze opanowany. Zdjecia sa ostre, czyste. Kolory jak dla mnie w sam raz.... I niektorzy co szerokogamutowce maja mogliby brac przyklad ...;)
Co do kadrow to Hubert co ostatnio plecak dostal ma racje ;) najlepsza bedzie trojka po lekkim dolnym cieciu.
krzysztofz24
24-06-2010, 23:17
No to tradycyjnie, podziekowal za wpisy:-).
borregaard
24-06-2010, 23:44
Temat...łomatkobosko,znowu.....;)
Kolor dobry,kadry,deko, niezdecydowane...
krzysztofz24
25-06-2010, 00:14
Temat...łomatkobosko,znowu.....;)...
:-):-):-).
W pierwszej polowie sierpnia jade do Zakopanego, i mam w planach nie robic nic innego tylko lazic z aparatem od rana do nocy po gorach... takze przewiduje pewna zmiane tematyki;-).
Ładne swiatlo, z kadrów chyba jedynka najbardziej mi leży.
3 i 2 bardzo mi się podobają - ciepłe światło, cisza, spokój - lubię takie klimaty :) Tylko 2 ukróciłbym o pół (no prawie pół) nieba ;)
Zgadzam się z Hubertem.
a ja z Nikonozaurem :)
Piękne dzięki za dedyk :-D.
Odnośnie zdjęć to pełna zgoda z Hubertem.
Podlogi fajne na każdej focie. Każda trochę inna (mam na myśli też sposób pokazania), a każda ciekawa :).