Zobacz pełną wersję : Zamiennik kita do D60
Witam wszyskich,
obecnie posiadam kitowy obiektyw (patrz stopka) i chciałbym go wymienić na coś lepszego.
Znalazłem Sigmę 18-50/2.8 HSM Macro i z wyczytanych opini tu na forum i na optycznych wynika, że to zupelnie niezły obiektyw ze stałym światłem za rozsądne pieniążki. Czy mozecie to potwierdzić i czy ktoś go uzwya(ł) z D60?
Czy będzie mi potrzebna jakaś kalibracja?
Miłego dnia
marciing
24-06-2010, 16:11
zamiast tej sigmy kupiłbym na Twoim miejscu Tamrona 17-50 2,8
blackside
24-06-2010, 16:36
Szczeże , zastanów się trzy razy...
Sam miałem ten dylemat ale jednak stabilizacja wygrała ze światłem 2,8. I tak jakość obrazu na f2,8 jest jaka jest zwłaszcza w sigmie<dla mnie nieakceptowalna>. Więc generalnie musisz sigme zamknać do najlepiej f5,6 by mieć ostro .
Ma inne zalety , ale czy warto moim zdaniem nie. Sam miałem stałkę 35mm i 18-105 VR wcale mnie nie zawiódł.
A jak już coś to jak powyżej , raczej tamron.
zastanów się pięć razy czy na pewno chcesz kupić zamiennik!
ja sigmę testowałem która kosztuje 1900zł i z żadnego zdjęcia nie byłem zadowolony... albo BF albo FF ogólnie lipa, a trafić dobry obiektyw to chyba trzeba mieć niezłe szczęście.
Lepiej szukać obiektywu nikona, takie jest moje zdanie. Chyba że kupisz zamiennik i od razu wyślesz do kalibracji.
Czyli jak nie Sigma to Tamron?
@unicode: a jaki ty spacerniak bys polecil? moj 18-135 nie ma VR....
pioter m
25-06-2010, 01:10
Czyli jak nie Sigma to Tamron?
@unicode: a jaki ty spacerniak bys polecil? moj 18-135 nie ma VR....
I tamron i sigma to loteria. Trzeba przebierac. Sigma przynajmniej ma serwis. Dobry serwis.
O przewagach jednego nad drugim bylo duzo. Poszukaj.
Dobry spacer-zoom to ten 18-105. Do tego niedrogi, ostry i z vr.
Podejde do sklepu i porobie kilka zdjec oboma obiektywami i je porownam.
marciing
28-06-2010, 14:44
zastanów się pięć razy czy na pewno chcesz kupić zamiennik!
ja sigmę testowałem która kosztuje 1900zł i z żadnego zdjęcia nie byłem zadowolony... albo BF albo FF ogólnie lipa, a trafić dobry obiektyw to chyba trzeba mieć niezłe szczęście.
Lepiej szukać obiektywu nikona, takie jest moje zdanie. Chyba że kupisz zamiennik i od razu wyślesz do kalibracji.
no no super.... testowałeś jedna sigmę... wypas. Teraz już wiem że wszystkie sigmy są do du.. .
I tamron i sigma to loteria. Trzeba przebierac. Sigma przynajmniej ma serwis. Dobry serwis.
O przewagach jednego nad drugim bylo duzo. Poszukaj.
Dobry spacer-zoom to ten 18-105. Do tego niedrogi, ostry i z vr.
Tamrona serwis też już działa pełną parą ;), wiem bo sam korzystałem i nie ma co narzekać...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138610