Zobacz pełną wersję : Nowości na NK - nie do odrzucenia
Jeśli nie zaakceptujecie nowego regulaminu na NK, czeka taka informacja:
"Nie zaakceptowałaś wszystkich zgód koniecznych do prawidłowego świadczenia na Twoją rzecz usługi serwisu oraz usług w ramach serwisu, co jest równoznaczne z rozwiązaniem umowy z ważnych powodów. Możesz cofnąć swoją decyzję w wyznaczonym terminie 30 dni. Zaakceptuj wszystkie zapisy."
a w regulaminie widzimy m.in.:
"Wyrażam też zgodę na przetwarzanie danych w celach statystycznych i marketingowych (w szczególności w celu promowania usług i produktów kontrahentów bezpośrednich i pośrednich Spółki w ramach usług świadczonych przez Spółkę)"
"wyrażam zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.”, z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. gen. J. Bema 2 (dalej również: „Spółka”) mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) umieszczonego w ramach portalu prowadzonego pod adresem nk.pl (dalej również: „Serwis”) wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celu umożliwienia prawidłowego i pełnego funkcjonowania świadczonych przez Spółkę usług lub funkcjonalności, jak również w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów, w ramach Serwisu lub poza Serwisem, w szczególności realizując cel społecznościowy."
NK ma teraz dość mocnego konkurenta, jakim stał się Facebook. Z takimi warunkami w regulaminie szybko mogą się przejechać na swoich wymaganiach...
Kasandra
24-06-2010, 09:46
Ja nie zaakceptowałam
czekam aż mnie wykopią;-)))
Mam fejsbuka i tak
90% gospodyń domowych z Gdańska nie zauważy różnicy ...
Stracą ten drobny odsetek świadomych klientów,
którzy i tak byliby potencjalnym kłopotem przy próbie zarobienia na nich.
fotoMichal
24-06-2010, 10:01
NK to dramat! i tyle w temacie
no to trzeba zacząć się żegnać ze znajomymi na NK :]
Ja też nie wyraziłem zgody, ale facebook chyba wcale nie jest lepszy...(przynajmniej takie niusy google wypluwa).
marciing
24-06-2010, 10:32
ja już wysłałem maila z prośbą o usunięcie moich danych osobowych..... a konto już poleciało ;)
w zasadzie, to afera jest rozdmuchana, prawdopodobnie przez samego facebooka.
zapis regulaminu jest po to, zeby nasza klasa mogla sobie w razie potrzeby zrobic
banner reklamowy pokazujacy twarze. i tylko tyle.
co nie zmienia sytuacji, ze zrobilem to co mialem w planach od jakiegos czasu,
czyli zwyczajnie usunalem konto. moze ja starej daty jestem, moze po prostu asocjalny,
ale idea takich serwisow do mnie kompletnie nie trafia. strata czasu i udawanie
zwiazkow miedzyludzkich.
polecam w wolnej chwili: http://www.southpark.nl/ , epizod 1404
polecam w wolnej chwili: http://www.southpark.nl/ , epizod 1404
Due to copyright and other legal reasons South Park video content from this site cannot be viewed in your country
:-(
Konto na NK usunąłem jakiś czas temu, ot tak sobie. I tak tam nie zaglądałem za często. Teraz to NK trochę przesadza, może użyć sobie czyjegoś wizerunku np. na portalu czy gazecie dla gejów. Raczej nie byłoby to smaczne.
A dla tych co usuwają właśnie konta - nie zapomnijcie poprosić o usunięcie waszych danych osobowych.
http://www.wykop.pl/ramka/390946/naszaklasa-pl-nk-pl-nasza-wlasnosc/
Maciek R
24-06-2010, 11:13
A dla tych co usuwają właśnie konta nie zapomnijcie poprosić o usunięcie waszych danych osobowych.
Poprosić czy zażądać? W jaki sposób?
Czy oni mogą odmówić usunięcia moich danych z ich 'bazy'?
Pytam z ciekawości.
Pytam z ciekawości.
Nie mogą odmówić usunięcia danych. Warunkuje o tym Polskie prawo o ochronie danych osobowych. Mogą jedynie odsunąć to w czasie i z tego co wiem zastrzegają sobie 30 dni na usunięcie wszelkich danych. Zapewne chodzi o ewentualne przestępstwa możliwe do popełnienia z użyciem ww serwisu.
...
czyli zwyczajnie usunalem konto. moze ja starej daty jestem, moze po prostu asocjalny,
zwiazkow miedzyludzkich....
Ja jestem chyba młodszy, ale mam podobne zdanie na ten temat.
Granda. A jak tak lubiłem naszą-klasę.
Wam też bez ostrzeżenia zablokowani dostęp do prywatnych wiadomości?
Żeby przeczytać regulamin (link w stopce) trzeba go najpierw zaakceptować?
Pumexior
24-06-2010, 11:30
Ej no, naraz zaraz. Jak akceptowałem regulamin przeczytałem mniej więcej coś takiego: "dane osobowe nie będą przekazywane osobom trzecim a w szczególności w celach marketingowych"
Co do samej naszej klasy to również nie lubię "internetowego życia", które jest ostatnio bardzo popularne. W sumie używam jej tylko do kontaktu ze znajomymi. Gadugadu nie używam a telefonu tym bardziej :)
Due to copyright and other legal reasons South Park video content from this site cannot be viewed in your country
:-(
http://www.southparkstudios.com/episodes/267112/ nie smuć sie! ;)
ja nie zaakceptowałem, bo i tak chciałem usunac :D nk straci 10-15% użyszkodników i zostaną tylko plastiki, pokemony i dresy....
jacek.gold
24-06-2010, 12:02
ja nie zaakceptowałem, bo i tak chciałem usunac :D nk straci 10-15% użyszkodników i zostaną tylko plastiki, pokemony i dresy....
ała !!!
ja zaakceptowałem
jak dla mnie to dalej bardzo dobre źródło informacji i nie mam powodu by z niego rezygnować szczególnie że moje dane są takie jak je sobie wpisałem czyli niekoniecznie pełne i do bólu szczere
możliwe, że dużo więcej - w ciągu godziny wśród moich znajomych zniknęła znaczna część zdjęć, a dostęp do niektórych kont jest blokowany - czyli pousuwane zdjęcia, znajomi, konta... ;) Oj będzie się działo :) Ludzie są oburzeni, nawet "gospodynie z gdańska" :P
Wam też bez ostrzeżenia zablokowani dostęp do prywatnych wiadomości?
Żeby przeczytać regulamin (link w stopce) trzeba go najpierw zaakceptować?
nie mam żadnej blokady, a przynajmniej do dotychczasowych wiadomości mam dostęp.
Pytam z ciekawości.
Nie mogą odmówić. Z grzeczności wydaje mi się najpierw prosić, następnie żądać. Chociaż w sumie to już sam nie wiem.
Jak ?
http://nk.pl/pomoc/pytanie/279
Dalej zaznaczasz w formularzu: Profil -> Chce usunąć swoje dane osobowe -> Przejdź do formularza kontaktowego. Wpisujesz treść z żądaniem skasowania wszystkich swoich danych powiązanych z kontem, wraz z mailem który był przypisany do NK. Wysyłasz, po chwili powinieneś otrzymać odpowiedź z automatu że przekazano żądanie do odpowiedniego specjalisty ...
ja swoje i zony skasowałem właśnie, od jakiegoś czasu stali się denerwujący śledziki itp. przed skasowaniem posłałem maile do wszystkich z klasy szkolnych i bybye
Wow, a czytaliście (przeciwnicy NK) regulamin facebooka?
a wiecie, że w planach jest pobieranie opłat za facebooka?!
O tym się mówi od długiego czasu. Wprowadzą opłatę to będziemy rezygnować. Co za problem. Na razie jest darmowy.
FB też idealny nie jest ale pozwala mi dorzucać jakieś fotki i inne bzdety za darmo z komórki.
a dziwi to kogoś? Nie ma nic za darmo, nazbierają masę klientów, a potem płaćcie... :D Dlatego nie przywiązuję się zbytnio do takich miejsc, a jedyną korzyść jaką w tym widzę, to nawiązanie kontaktu (wymiana nr tel. itp. ze starymi znajomymi...
Kilka razy przez to przeszłam, pierwszy zawiódł mnie Fotosik, gdzie po chyba 2 latach moich pierwszych doświadczeń z innymi fotografami kazano mi płacić za wrzucanie kolejnych zdjęć. Zbulwersowali wtedy wielu swoich stałych użytkowników. Kolejni tworzą nowe miejsca dla społeczeństwa, a potem dają wybór - płacisz, jedziesz, nie płacisz, spadaj...
Urban legend? ;)
Mówisz o tym:
http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/6973757/Facebook-dismisses-rumours-of-charging-plans.html
Boryszuk
24-06-2010, 12:47
Urban legend? ;)
Mówisz o tym:
http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/6973757/Facebook-dismisses-rumours-of-charging-plans.html
Miałem właśnie pytać o jakies wiarygodne źródło ale chyba już nie muszę ;)
Wow, a czytaliście (przeciwnicy NK) regulamin facebooka?
to ja przytocze, bo sie nawet na ta okolicznosc zalogowalem...
For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos ("IP content"), you specifically give us the following permission, subject to your privacy (http://www.facebook.com/privacy/) and application settings (http://www.facebook.com/editapps.php): you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook ("IP License"). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.
i niech mi ktos teraz wytlumaczy, ze cala ta akcja nie zostala nakrecona przez
kogos, komu zwyczajnie jest na reke up* nasza klase...
a dziwi to kogoś? Nie ma nic za darmo, nazbierają masę klientów, a potem płaćcie... :D Dlatego nie przywiązuję się zbytnio do takich miejsc, a jedyną korzyść jaką w tym widzę, to nawiązanie kontaktu (wymiana nr tel. itp. ze starymi znajomymi...
Kilka razy przez to przeszłam, pierwszy zawiódł mnie Fotosik, gdzie po chyba 2 latach moich pierwszych doświadczeń z innymi fotografami kazano mi płacić za wrzucanie kolejnych zdjęć. Zbulwersowali wtedy wielu swoich stałych użytkowników. Kolejni tworzą nowe miejsca dla społeczeństwa, a potem dają wybór - płacisz, jedziesz, nie płacisz, spadaj...
To kwestia czasu, kiedy dostęp do wszelkiego rodzaju portali w internecie przestanie być bezpłatny.
nie mam żadnej blokady, a przynajmniej do dotychczasowych wiadomości mam dostęp
Ale to dopiero po zaakceptowaniu wszystkich nowych regulaminów, bez tego dostępu nie ma.
PS Wyczyściłem wszystko, co tylko się dało. A nie sobie korzystają z mojego imienia jak chcą, nic więcej nie dostaną ;)
marszull
24-06-2010, 14:07
to ja przytocze, bo sie nawet na ta okolicznosc zalogowalem...
i niech mi ktos teraz wytlumaczy, ze cala ta akcja nie zostala nakrecona przez
kogos, komu zwyczajnie jest na reke up* nasza klase...
No wlasnie mialem napisac zeby dokladnie przeczytac regulamin FB
mcl, ale ja nie akceptuję nowego regulaminu, a mam dostęp do PW...
mcl, ale ja nie akceptuję nowego regulaminu, a mam dostęp do PW...
to dziwne, mnie się nie udało
Kasandra
24-06-2010, 14:20
Ale to dopiero po zaakceptowaniu wszystkich nowych regulaminów, bez tego dostępu nie ma.
;)
ja tak jak pisałam nie zaakceptowałam, a dostęp miałam jeszcze wczoraj;-)))
dziś zobaczę w domu, bo w robocie nie mam NK
Nie rozumiem całego tego szumu wokół NK.
Sam przez chwile miałem konto ale zrezygnowałem z niego dawno temu. Nie znalazłem innego wytłumaczenia posiadania go poza zaspokajaniem własnej ciekawości i czy też cudzej.
Irytujące było zapraszanie do znajomych przez kogoś, kogo nie pamiętam. Próba reanimowania znajomości sprzed nastu lat też okazała się porażką, bo szybko okazało się, że wspólnych tematów brak.
Do utrzymywania znajomości, nawet tych z przedszkola, nie potrzebuje takich wynalazków. A jeżeli jakieś kontakty się urwały to pewno nie były zbyt ważne.
Może jestem staroświecki, ale wolę bardziej namacalne towarzystwo od portali społecznościowych. :)
Nie rozumiem całego tego szumu wokół NK.
Sam przez chwile miałem konto ale zrezygnowałem z niego dawno temu. Nie znalazłem innego wytłumaczenia posiadania go poza zaspokajaniem własnej ciekawości i czy też cudzej.
Irytujące było zapraszanie do znajomych przez kogoś, kogo nie pamiętam. Próba reanimowania znajomości sprzed nastu lat też okazała się porażką, bo szybko okazało się, że wspólnych tematów brak.
Do utrzymywania znajomości, nawet tych z przedszkola, nie potrzebuje takich wynalazków. A jeżeli jakieś kontakty się urwały to pewno nie były zbyt ważne.
Może jestem staroświecki, ale wolę bardziej namacalne towarzystwo od portali społecznościowych. :)
Miałem tak samo. Po spotkaniu z ludźmi z dawnych klas i po wymianie telefonów (które milczą, bo ja nie dzwonię i oni nie dzwonią :-))zlikwidowałem konto.
każda znajomość, nawet zaniedbana jest ważna ;) A z tym, że po latach traci się tematy do rozmowy... żadna nowość, nie mniej, fajnie było znaleźć kontakt do rodziny, nawet tej zza granicy :P Na tym kończę swoją obecność na NK, wspomniane zaproszenia od kolekcjonerów znajomości, wymuszania opłat za: wyślij bukiet, wyślij laurkę, doładuj gąbki (co to w ogóle jest?), sprawdź kto jeszcze był na profilu...płać, płać.. ech :D
każda znajomość, nawet zaniedbana jest ważna ;)
Oczywiście. Uwielbiam, jak po roku ktoś ni z gruszki, ni z pietruszki dzwoni, żeby pożyczyć pieniądze, albo zapytać się o poradę zawodową za free, bo taniej jest zadzwonić do starego znajomego po wielomiesięcznym braku utrzymywania kontaktów.;)
"Najfajniejsi" są właśnie Ci zaniedbani znajomi, gdy dzwonią tylko wtedy jak mają jakiś interes. Tfu.
Kasandra
24-06-2010, 16:36
Hmm dziwnych macie więc znajomych.
Do mnie dzwonią żeby po prostu pogadać , usłyszeć co u mnie itd
WSPÓŁCZUJĘ WAM JAK MACIE INNYCh, ale z drugiej strony podobno przyciągamy do siebie swoje odzwierciedlenia. I chyba ta teoria jest prawdziwa.
Ja lubię NK, ale zostało mi 28 dni.
Dostęp do PMek mam pełen;-))mogę pisać, wysyłać, czytać.
Do mnie dzwonią żeby po prostu pogadać , usłyszeć co u mnie itd
Czyli zaspokoić ciekawość :)
nokinnikon
24-06-2010, 20:20
Już mnie nie ma w NK
Rano pozwoliłam sobie wysłać zapytanie do NK o te WAŻNE POWODY... nie liczę na tematyczną i wyczerpującą odpowiedź, jednak ciekawi mnie, jaką regułkę zbywającą mi zaserwują :mrgreen:
Przemek Paśnik
24-06-2010, 21:33
Znajomych mam w realu, do tych nieco dalej wysyłam maile. Nie potrzebuję bukietu kwiatów za pierdylion eurogąbek, NK i FB trzymam tylko w celach marketingowych. Nie płaczę nad regulaminem
Kasandra
25-06-2010, 07:24
Czyli zaspokoić ciekawość :)
współczuje Ci jeśli tak to odbierasz i się nie dziwię, że masz takich a nie innych znajomych, no sorry!
współczuje Ci jeśli tak to odbierasz i się nie dziwię, że masz takich a nie innych znajomych, no sorry!
A skąd jakich ja mam znajomych?
Odważne sądy wydajesz... tylko na podstawie czego?
Rano pozwoliłam sobie wysłać zapytanie do NK o te WAŻNE POWODY... nie liczę na tematyczną i wyczerpującą odpowiedź, jednak ciekawi mnie, jaką regułkę zbywającą mi zaserwują :mrgreen:
Witaj,
Daj znać co Ci odpowiedzą ;-) Jeśli możesz.
Pozdr.
Kasandra
25-06-2010, 08:19
A no tak, to nie Ty pisałeś o tych pieniądzach itd.
Ja tam lubię NK, ale jak mnie wykopią to trudno-pozostanie fejsbuk
Nie lubię nk ale konto zostawiłam, gdyż przeważnie tam piszą do mnie potencjalni klienci. Nazwiska nie podałam, zdjęcia usunęłam. Zostało jedno na którym widać ... moje plecy (bo zdjęcie zrobione na skałach) :mrgreen:
po pierwszym mailu od NK na temat statystyki moich odwiedzin odpisałem im, że nie jestem zainteresowany spamem z ich strony i ze przy nastepnym takim mailu sie rozstaniemy.
Nastepnego maila przysłali, wiec konto zlikwidowałem.
Na ryjbuka sie nie zapisalem i nie zapisze. Jakos nadmiar "ekshibicjonizmu" zuzylem na NK i juz nie musze sie nikomu postronnemu chwalic z moich wakacji, zdjec rodziny i innych moich stadnych zachowan, blogowanie tez mnie smieszy.
Jakos nie czuje klimatu uzewnetrzniania sie gdzies w sieci, wystarczy moja skromna stronka z kilkoma aktualnie popelnionymi fotami i trzema zdaniami tekstu.
po pierwszym mailu od NK na temat statystyki moich odwiedzin odpisałem im, że nie jestem zainteresowany spamem z ich strony i ze przy nastepnym takim mailu sie rozstaniemy.
A do mnie nic nie wysyłają hmm... :smile:
velaskez
26-06-2010, 10:20
A na jaki adres pisze się maila, w związku z prośbą o usunięcie danych osobowych po usunięciu konta?
Już znalazłem, i nie mam nk:mrgreen:
Własnie napisałem do nich malia, napisałem oz prośbą o usunięcie danych z bazy. Profil też usunąłem - mam spokój. Wreszcie...
NK przecholowało - właśnie usunąłem konto. Moim zdaniem i tak NK skończyła się już dawno temu wprowadzając jakieś idiotyczne usługi typu: fikcyjne konta, śledzik, eurogąbki i prezenty. Idea podczas powstawania portalu była słuszna, ale została zduszona, bo ktoś stwierdził, że można wycisnąć jeszcze więcej kasy.... Podzielam pogląd TMB. Wszystko jest na dobrej drodze, aby NK stał się portalem blacharsko-dresiarskim - bo tylko to pozostanie, gdy normalni użytkownicy odejdą...
zwiazkow miedzyludzkich.
Chyba esencja tego co myślę o tego typu serwisach. Nigdy nie założyłem konta na NK :) Z czego jestem dumny ;p
Nigdy nie założyłem konta na NK :) Z czego jestem dumny ;p
Nie Ty jeden. ;) Nigdy nie podobały mi się takie serwisy. Staram się być jak najbardziej anonimowy, nie tylko w internecie. Nie podpisuję niczego gdzie wymagają moich prawdziwych danych, chyba że chodzi o szkołę itp. Na to już nic nie poradzę. Nie chcę żeby mnie potem mafia znalazła przez NK, albo Facebooka. :lol: Gdybym miał konto na NK, to bym na pewno nie zaakceptował, ale nie mam więc problem z głowy. ;)
Marta Baranowska
26-06-2010, 23:02
olać nk ;p
Slawek Wojtczak
27-06-2010, 12:11
Ja nie mam i nigdy nie miałem konta ani na fejsbóku ani na nk:D
http://polishwords.com.pl/blog/2010/regulamin-nk-vs-fb/
http://polishwords.com.pl/blog/2010/regulamin-nk-vs-fb/
Dobre:), szczególnie dla tych co twierdzą że NK im nie potrzebna, bo jest facebook.:)
Teraz tylko czekać kolejnych wpisów mówiących o usunięciu konta z facebooka :)
Eee..no to trzeba zrobić zrzutkę i odkupić od facebooka nazwę i żółty znaczek pewnej firmy produkującej aparaty fotograficzne skoro tam publikują ;)
To jeszcze w temacie: http://prawo.vagla.pl/node/9144
To jeszcze ja dorzuce swoje 3 grosze w temacie NK = zlo wszelakie
i tych mitow, ktore narosly przez te pare dni istnienia tego watku :
http://nt.interia.pl/internet/bezpieczenstwo/news/nasza-klasa-a-nowy-regulamin,1499988
Chociaz niektorzy i tak powiedza, ze to tylko przykrywka, zeby sprzedac ich zdjecia :)
Proponuje wiecej luzu i pamietajcie, ze tu nie Matrix, konto na NK jest ciagle jeszcze dobrowolne :)
Kundzior
01-07-2010, 18:31
Dałem sobie siana, skasowałem na NK profil i wysłałem prośbę o usunięcie danych. Wg. mnie, co za dużo to nie zdrowo.