PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do jasnych zdjęć bez lampy

piklop13
24-06-2010, 09:23
Witam wszystkich. Jestem amatorem i dopiero zaczynam moją przygodę z fotografią.

Mam:
Nikona D80
OBIEKTYW NIKON AF-S DX NIKKOR 18-200
Lampa SB 800

Mam obiektyw szerokokątny i chcę dokupić inny obiektyw który umożliwi mi:
Robiłem zdjęcia u chrześniaka na komunii z lampą i pierwszy plan zdjęcia jest oświetlony natomiast tło wychodzi bardzo ciemne, szare. Próbowałem zdjęcia robić bez lampy na programie "ruch" wychodzą znaczenie lepiej tzn. całe zdjęcie jest jasne, ale bardzo dużo zdjęć wychodzi poruszonych . Jedynie bez zuma udaje się zrobić zdjęcia lepsze bez poruszenia ale dużym minusem jest to że nie mogę na zumie zrobić zdjęcia.
Klasa miała wynajętego fotografa który robił wszystkie zdjęcia bez lampy, oczywiście widziałem te zdjęcia kilka dni temu i w 90% były wyostrzone jedynie kilka było z poruszeniem. Fotograf robił zdjęcia masowo, bardzo szybko można wręcz powiedzieć że w biegu :).
Może to też kwestia ustawień funkcji w aparacie hmmmm.

Proszę was o poradę jaki obiektyw można zastosować abym mógł robić zdjęcia bez lampy z naturalnym światłem.
Niebawem mam u szwagra chrzciny i chciałbym zrobić ładne zdjęcia. Planuję też urlop na którym będę chciał też wykonać fajne fotki.

Kasa w jakiej chciałbym się zmieścić z obiektywem to 1500 - 2000 zł

Wieczorem wrzucę zdjęcie do tematu, na którym będzie widać ten efekt.

Czytam watki na forum o obiektywach ale praktycznie wszystkie zaczynają się i kończą tak samo ktoś zadaje pytanie a reszta "profesjonalistów" się naśmiewa i wytyka amatorom niewiedzę. I tak post jest na 8 podstron a nic w nim rzetelnego nie ma :sad:
Jeśli ktoś chce odpisać na tego posta to niech to zrobi z potrzeby pomocy.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

ISO sprawdzę jakie było ustawione. Prawdopodobnie 640 lub 800

Karbulot
24-06-2010, 09:45
Masz dobra lampe, wiec zdjecia powinny wychodzic poprawnie. O ile naturalnie poprawnie naswietlales. Niestety specem od lamp blyskowych nie jestem, nie robie zdjec z uzyciem lampy. Ale slyszalem, ze powinno sie odbijac zdjecia od sufitu w celu bardziej naturalnego oswietlenia oraz rozjasnienia dalszego planu. Mniemam, ze skierowales ja centralnie. Nie napisales tez, gdzie robiles to zdjecie. W domu? W kosciele?

Co do jasnych obiektywow, na pewno zyskasz troche swiatla. Przykladowo do takich zdjec polecalbym staleczke 35 f/1.8. Niedroga, jasna i w miare szeroka. Ale nawet jasna stalka niezbyt nada sie do robienia zdjec w ciemnych pomieszczeniach. Musisz takze podniesc ISO, z tym moze byc gorzej. Masz D80, a tam wysokie ISO niestety nie jest tak akceptowalne jak w D90 czy D300. Zalezy tez jeszcze jak mocno akceptujesz szumy. Sa ludzie, ktorym nawet duze ziarno nie przeszkadza, sa ludzie ktorych drazni nawet male. No i pamietaj, ze jasniejsza wieksza dziura to mniejsza GO, a calkowicie otwarta przyslona lubi mydlic.

Co do obecnych poruszonych zdjec musisz pamietac o jednej zasadzie. Piszesz, ze bez zooma masz nieporuszone zdjecia. Tak juz jest, czym wieksza ogniskowa tym powinien sie skracac czas naswietlania. Czyli lopatologicznie, czym wiekszy zoom na tej samej migawce, tym latwiej mozna uzyskac poruszenie. Wez do reki lornetke, ktora ma bardzo wysokie zblizenia a zobaczysz, ze lekki ruch reka powoduje, ze obraz bardzo mocno skacze.

marciing
24-06-2010, 09:48
kup Nikkora 35 1,8 za 750 zł nowy. Iso 1200-1600 w zależności od światła, przysłona 1,8-2,8 i jedziesz ;)

piklop13
24-06-2010, 10:04
Zdjęcia robiłem chrześniakowi w kościele, niebawem chrzest i też w kościele chcę zrobić zdjęcia. Do sufitu było bardzo daleko ok 12-15 m. Lampe ustawiałem pod kątem 45 stopni z dyfuzorem.

Jeśli chodzi o zuma - to chciałbym robić zdjęcia z odległości 6-10m od obiektu, ale bez lampy w naturalnym świetle z możliwością kadrowania. Nie chce aby wszystkie zdjęcia obejmowały całe otoczenie.

Czy w ogóle jest możliwe, zrobić zdjęcie na zumie bez lampy w naturalnym oświetleniu bez statywu ?

Pozdrawiam

Karbulot
24-06-2010, 10:09
Czy w ogóle jest możliwe, zrobić zdjęcie na zumie bez lampy w naturalnym oświetleniu bez statywu ?
Sprecyzuj pytanie...
Naturalne oswietlenie - na dworze
Sztuczne oswietlenie - w pomieszczeniu oswielonym zarowkami itd.

lechupe
24-06-2010, 10:09
kolego, zadajesz bardzo elementarne pytania, na które odpowiedzi sa wyczerpująco podane w licznych książkach o podstawach fotografii.
Mozna to równiez bez problemu znaleźć w sieci.
Kiedy zrozumiesz podstawowe zależności pomiędzy przysłona, czasem naświetlania a czułością - sam sobie odpowiesz na wiele z twoich wątpliwości.

Photoartbox
24-06-2010, 10:29
Mam:
Nikona D80
OBIEKTYW NIKON AF-S DX NIKKOR 18-200
Lampa SB 800

Mam obiektyw szerokokątny i chcę dokupić inny

Gdzie tu jest obiektyw szerokokatny?

Jedynie bez zuma udaje się zrobić zdjęcia lepsze bez poruszenia ale dużym minusem jest to że nie mogę na zumie zrobić zdjęcia.

O co chodzi z tym zoomem?

Klasa miała wynajętego fotografa który robił wszystkie zdjęcia bez lampy, oczywiście widziałem te zdjęcia kilka dni temu i w 90% były wyostrzone jedynie kilka było z poruszeniem. Fotograf robił zdjęcia masowo, bardzo szybko można wręcz powiedzieć że w biegu :).
Może to też kwestia ustawień funkcji w aparacie hmmmm.

Bo to taka profesja jest, ktorej nie mozna nauczyc sie przez dokupienie nawet najdrozszego obiektywu. ;)

[B]Proszę was o poradę jaki obiektyw można zastosować abym mógł robić zdjęcia bez lampy z naturalnym światłem.

Kazdy, pod warunkiem, ze bedziesz mial tego swiatla pod dostatkiem ;)

PS. Rada Lechupe - bezcenna.

piklop13
24-06-2010, 10:31
Precyzuję pytanie

Chrzest jest na godzinę 12:00 a więc światła naturalnego będzie raczej dużo. Ewentualnie jeśli będzie padać (ostatnio dużo pada) zapewne w kościele zostanie włączone oświetlenie.
Czyli domyślam się, że teraz trzeba brać pod uwagę opcję zakupu dwóch obiektywów :-P do naturalnego światła i do sztucznego.
Nie to żebym się napalił na robienie zdjęć na tych chrzcinach chodzi o przyszłość, jeszcze nie raz będą imprezy rodzinne.

Moje pytania są "elementarne" bo jestem amatorem, jeśli ktoś ma czas i chęci aby mi pomóc w nakierowaniu mnie na właściwy zakup to bardzo mu za to dziękuję. Tak czy inaczej zamierzam się z każdym dniem coraz bardziej zapoznawać z tajemnicami fotografii.

Załatwiłem sobie dziś na DVD kurs o fotografii ponad 1,5 godz filmu, jutro będę o jeden krok do przodu.
Do "lechupe" jutro to ja będę odpowiadał na Twoje posty :-P (żart)

marciing
24-06-2010, 10:41
odpowiedź już dostałeś. Najlepszym rozwiązaniem będzie stałoogniskowy (bez zooma) obiektyw Nikkor 35 mm f/1,8 i ze 3 książki o podstawach fotografii. Wtedy zrozumiesz wpływ ISO i przesłony na czas naświetlania oraz wpływ przesłony na głębię ostrości. Oczywiście poczytaj najpierw co to jest czas naświetlania, przesłona, głębia ostrości czy ISO.

piklop13
24-06-2010, 13:46
Sprawdziłem dokładnie oznaczenie posiadanego obiektywu jest to:
Nikon DX
AF-S NIKKOR 18-200mm 1:3.5-5.6 G ED

Przedstawiam zdjęcia a na nich efekt z lampą i bez lampy

http://www.bujaka.pl/images/743_01_zdjecie.jpg

http://www.bujaka.pl/images/487_02_zdjecie.jpg

http://www.bujaka.pl/images/837_03_zdjecie.jpg

http://www.bujaka.pl/images/200_04_zdjecie.jpg

Dane umieszczone na zdjęciach spisałem z Photoshopa.

Nie wiem może to kwestia ustawień samego aparatu, może robię coś źle, ale zdjęcia z lampą znacznie gorzej wychodzą niż zdjęcia bez lampy (są jaśniejsze) ale znów zdjęcia bez lampy mają bardzo często efekt poruszenia.

simonx
24-06-2010, 14:11
porównaj sobie choćby ostatnie dwa zdjęcia
na wyższym masz iso400, na zdjęciu z lampą iso 200
przesłonę też masz wyższą (znaczy dziura mniejsza)
dlaczego? w ten sposób ograniczasz sobie ilość złapanego światła zastanego i nie wykorzystujesz jasności obiektywu który masz
a chcesz kupić jaśniejszy - może wcale nie potrzeba?

ustawiaj aparat tak, żeby złapać jak najwięcej światła zastanego
ustaw iso 400, w trybie M ustaw wartość przesłony najniższą, migawka na tyle. żeby nie poruszyć (nawet 1/30 przy szerokim kącie albo jeżeli obietyw ma stabilizację, a bezpiecznie 1/60)
lampę ustawiasz w tryb TTL - jeżeli światła zastanego jest mało, albo w tryb TTL BL - jeżeli błysk będzie tylko uzupełnieniem światła zastanego
używasz dyfuzorka albo odbłyśnika
eksperymentujesz, czytasz, uczysz się :)
tyle ode mnie - ja też się uczę, więc jak coś naplotłem, to niech mnie ktoś poprawi :)
w każdym razie wstrzymał bym się z wydawaniem kasy na nowy obiektyw, bo może nie tędy droga

maksu81
24-06-2010, 14:23
Podaj jeszcze czas naswietlania...

Ale juz z Twoich danych widac ze za niskie ISO do koscioła, jak podbijesz ISO bedziesz miał lepsze czasy i zdjęcia nie beda poruszone .... tyle na poczatek

hobbits
24-06-2010, 14:31
Masz D80, więc ISO możesz ustawiać spokojnie na 800. Otwórz maksymalnie przysłonę (czyli w Twoim przypadku na 3.5) i dobierz do tego czas naświetlania (jeśli jesteś w trybie manualnym "M"). Ewentualnie możesz ustawić prirytet przesłony ("A") i po wyborze ISO i przesłony pozwolić, aby aparat sam dobrał czas naświetlania.

Polecam też książki Bryana Petersona, który b. prosto opisuje to, o co chyba w głównej mierze Ci chodzi - zależności między czasem, przysłoną i czułością.

Powodzenia :)

Karbulot
24-06-2010, 15:15
Wolalbym zobaczyc zrzuty z puszki a nie znaczki pocztowe. Wtedy lepiej moznaby ocenic ewentuane bledy. I czemu ci ludzie zamiast twarzy maja plamy? Co to? Lowcy Crittersow?

Brakuje w tych opisach waznej rzeczy, jaka jest czas naswietlania.
Bo to od niej najbardziej zalezy, czy zdjecie jest poruszone.

JacekCz
24-06-2010, 15:56
odpowiedź już dostałeś. Najlepszym rozwiązaniem będzie stałoogniskowy (bez zooma) obiektyw Nikkor 35 mm f/1,8 i ze 3 książki o podstawach fotografii.

Jestem za a nawet przeciw. Najpierw książki a potem kupowanie jakiegokolwiek obiektywu.

unicode
25-06-2010, 10:44
no to teraz ja dodam swoje 3 grosze...

Uważam, że nie ma powodu aby nie wykorzystać tak dobrej lampy jak posiadasz i robić zdjęcia bez niej. Patrząc na Twoje zdjęcia które wyszły ciemne a pierwszy plan zalany światłem to jest nic innego jak złe dobranie parametrów lampy, przysłony, czułości (zwrócili już Ci na to uwagę moi przedmówcy). Jeżeli uczysz się podstaw fotografii to na pewno spotkasz się ze stwierdzeniem, że "nie należy unikać lampy przy robieniu zdjęć ale należy zrobić tak zdjęcie z lampą żeby nikt patrząc na zdjęcie, nie wiedział że lampa została użyta".

Przechodząc do zakupów to podobnie jak moi przedmówcy proponuję Ci obiektyw stało-ogniskowy AF-S 35mm/1.8 a to dlatego, że jest tani (około 720zł) i ma dobre światło, niestety ma też swoje wady - to nie jest obiektyw typu zoom i jeżeli chcemy coś wykadrować to musimy ruszyć dupsko, bo nie mamy innej możliwości.

Jeżeli już będziesz miał taki obiektyw to w połączeniu z Twoją SB-800 uzyskasz efekt jak na zdjęciach fotografa - jasne zdjęcia.

Moja rada - ustaw lampę na 60 lub 75 stopni, nie używaj dyfuzora, zamiast niego wysuń tzw. "sztuczny sufit" (mam nadzieję, że wiesz co to takiego), następie w body ustaw błysk na tylną kurtynkę migawki i przy parametrach F2 i czasie około 1/30 - 1/40 przy iso 200 powinny Ci wyjść jasne zdjęcia.

Pozwolę sobie odesłać Cię do innego postu, z całkiem podobnym problemem - wrzuciłem tam swoje zdjęcie które zostało wykonane w kościele używając podobnych parametrów. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=148818

P.S. Zapomniałem dodać, staraj się nie używać wysokich czułości (ISO), ponieważ zwiększa to szumy i rób zdjęcia w formacie RAW - będziesz miał możliwość w łatwy i szybki sposób uratować balans bieli (WB).

silver56
25-06-2010, 15:26
no to teraz ja dodam swoje 3 grosze...

Moja rada - ustaw lampę na 60 lub 75 stopni, nie używaj dyfuzora, zamiast niego wysuń tzw. "sztuczny sufit" (mam nadzieję, że wiesz co to takiego), następie w body ustaw błysk na tylną kurtynkę migawki i przy parametrach F2 i czasie około 1/30 - 1/40 przy iso 200 powinny Ci wyjść jasne zdjęcia.

a jakie tu ma znaczenie ustawienie na tylną kurtynę ?

JacekCz
25-06-2010, 15:30

Zależnie od ruchu, z ludźmi 'niby nieruchomymi' od 1/15, ruchomymi od 1/40 itd, korzystniej wychodzi ew. drobne poruszenie w świetle mieszanym, gdy na tylną. Oczywiście jeśli poruszenia nie ma, nie ma to znaczenia.

jak już rozbieramy problem na czworo, folia na lampę aby barwa była zgodna ze światłem zastanym. temat opisany jak ktoś ciekawy.

simonx
25-06-2010, 15:35
tak - w sb900 są takie filtry kolorowe na lampę w zestawie
genialna rzecz :)
nie wiedziałem zupełnie co to, po co to, doczytałem w instrukcji, spróbowałem jak to działa i działa rewelacyjnie

unicode
25-06-2010, 16:03

Lampa błyska równocześnie z wciśnięciem spustu migawki co powoduje "zamrożenie" ruchu obiektów na pierwszym planie i jednocześnie sprawia, że tło ujęcia jest ciemne. Natomiast włączenie synchronizacji z drugim przebiegiem kurtyny powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec czasu naświetlania, tuż przed zamknięciem migawki. Dzięki takiemu zabiegowi aparat "chwyta" więcej detali tła oraz światła zastanego.

i jeszcze jedna sprawa

Nie wiem może to kwestia ustawień samego aparatu, może robię coś źle, ale zdjęcia z lampą znacznie gorzej wychodzą niż zdjęcia bez lampy (są jaśniejsze) ale znów zdjęcia bez lampy mają bardzo często efekt poruszenia.

Zdjęcia z lampą błyskową źle Ci wychodzą ponieważ zamiast doświetlać scenę lampą próbujesz zdominować światło zastane błyskiem lampy.

JacekCz
25-06-2010, 17:34
Natomiast włączenie synchronizacji z drugim przebiegiem kurtyny powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec czasu naświetlania, tuż przed zamknięciem migawki. Dzięki takiemu zabiegowi aparat "chwyta" więcej detali tła oraz światła zastanego..

Zgadzało by się, ale 20 lat temu. W systemie analogowym. W cyfrze ocena siły następuje w przebłysku.

unicode
25-06-2010, 17:46
Zgadzało by się, ale 20 lat temu. W systemie analogowym. W cyfrze ocena siły następuje w przebłysku.

Cytujesz moją wypowiedź i dopisujesz coś co nie jest związane z tematem, zastanów się co chcesz przekazać i dopiero napisz, nie zapomnij jeszcze wcześniej zajrzeć do instrukcji obsługi. A to co napisałem jest jak najbardziej aktualnie i nie jest żadną tajemnicą, a dla niepoznaki napisali o tym nawet w instrukcji aparatu.

simonx
25-06-2010, 17:48
jak zatem to działa teraz? ja pamiętam, że w swojej cyfrowej minolcie d7hi uzywalem takiego blysku na tylna kurtyne i pstykalem ostre zdjecia z czasem 1/10 sek, bo lampa ladnie zamrazala ew. poruszenia, a dzieki takiemu czasowi lepiej naswietlalo się tło
i to byl jedyny sposob, bo iso powyzej 200 w tamtym aparacie to byl dramat :)

ThomasVoland
25-06-2010, 17:54
A jakie są wady błyskania na drugą kurtynę? Czy w przypadku kiedy chcemy mieć dużo zastanego i niewidoczne użycie lampy, wtedy najlepiej na drugą kurtynę czy nie zawsze?

silver56
25-06-2010, 17:55
Lampa błyska równocześnie z wciśnięciem spustu migawki co powoduje "zamrożenie" ruchu obiektów na pierwszym planie i jednocześnie sprawia, że tło ujęcia jest ciemne. Natomiast włączenie synchronizacji z drugim przebiegiem kurtyny powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec czasu naświetlania, tuż przed zamknięciem migawki. Dzięki takiemu zabiegowi aparat "chwyta" więcej detali tła oraz światła zastanego.

Czyli według Twojej teorii błysk lampy blokuje dopływ światła zastanego do matrycy? ciekawe

Przy tym samym czasie i przysłonie ustawienie na tylną czy na przednią kurtynę ma tylko wpływ na kierunek smug poruszonych obiektów. Przy tylnej kurtynie smugi są za poruszjącym się obiektem, co wygląda naturalnie, a nie przed jak przy błysku na pierwszą kurtynę

unicode
25-06-2010, 20:51
Czyli według Twojej teorii błysk lampy blokuje dopływ światła zastanego do matrycy? ciekawe

To jest Twoja teoria i na dodatek jakaś bzdurna, przeczytaj kilkakrotnie to co napisałem może zrozumiesz, bo na pewno nie napisałem tego co próbujesz stworzyć...

A jakie są wady błyskania na drugą kurtynę? Czy w przypadku kiedy chcemy mieć dużo zastanego i niewidoczne użycie lampy, wtedy najlepiej na drugą kurtynę czy nie zawsze?

Nie ma wad, najlepiej ustaw sobie na drugą kurtynę i zapomnij:) Zauważ, że lampa błyska także przed zamknięciem migawki zamrażając ruch, a w czasie naświetlania aparat łapie światło zastane.

Poza tym druga kurtynka to tylko jeden z elementów, musisz także pamiętać o innych parametrach takich jak czas, przysłona, czułość. Jak nie chcesz aby na zdjęciach był widoczny błysk lampy to musisz kombinować być może czasami będziesz musiał użyć kompensacji mocy błysku.

Kto ma wątpliwości niech sobie sprawdzi sam na swoim sprzęcie, ponieważ nie mam zamiaru sprzeczać się i zaśmiecać wątek!

silver56
25-06-2010, 21:07
To jest Twoja teoria, przeczytaj kilkakrotnie to co napisałem może zrozumiesz, bo na pewno nie napisałem tego co próbujesz stworzyć...

no to mi wytłumacz żebym zrozumiał. Jaki wpływ na naświetlenie światłem zastanym ma moment w którym błyśnie lampa.

Załóżmy: robię nocne zdjęcie modelki - modelka 3 metry od aparatu w dali oświetlone domy. Aparat na statywie czas np. 10 sek. przysłona 5,6 (oczywiście wszystko w manualu) aby prawidłowo doświetlić tylny plan. Lampą dopalam postać modelki. I jakie ma znaczenie czy lampa błyśnie na początku ekspozycji, na końcu czy nawet w środku.
Mało znam się na fotografi ale według mojej teorii zdjęcia w każdej tej sytuacji będą naświetlone
identycznie.

unicode
25-06-2010, 21:29
no to mi wytłumacz żebym zrozumiał. Jaki wpływ na naświetlenie światłem zastanym ma moment w którym błyśnie lampa.

Załóżmy: robię nocne zdjęcie modelki - modelka 3 metry od aparatu w dali oświetlone domy. Aparat na statywie czas np. 10 sek. przysłona 5,6 (oczywiście wszystko w manualu) aby prawidłowo doświetlić tylny plan. Lampą dopalam postać modelki. I jakie ma znaczenie czy lampa błyśnie na początku ekspozycji, na końcu czy nawet w środku.
Mało znam się na fotografi ale według mojej teorii zdjęcia w każdej tej sytuacji będą naświetlone
identycznie.

To, ze mało się znasz to widać po Twoich pytaniach... kto używa 10 sekundowego czasu naświetlania przy portrecie modelki??

Najlepiej zabierz tą modelkę na nocne zdjęcia i sam sprawdź efekty! Podpowiem Ci, że czasami doświetla się drugi plan innymi lampami i wtedy to nazywa się strobing.

silver56
25-06-2010, 21:42
czytaj ze zrozumieniem, no przecież pisałem "np." Możemy założyć, że fotografuję pomnik. Ale widzę, że nie potrafisz wytłumaczyć. Może sam do końca nie rozumiesz o co chodzi z tymi kurtynami.

unicode
25-06-2010, 21:46
czytaj ze zrozumieniem, no przecież pisałem "np." Możemy założyć, że fotografuję pomnik. Ale widzę, że nie potrafisz wytłumaczyć. Może sam do końca nie rozumiesz o co chodzi z tymi kurtynami.

Twoje założenia są durne... skoro fotografujesz nieruchomy pomnik, używasz statywu to po co Ci lampa błyskowa?

silver56
25-06-2010, 21:52
no żeby doświetlić buźkę pomnika, bo to pomnik ładnej panienki jest.

unicode
25-06-2010, 22:05
no żeby doświetlić buźkę pomnika, bo to pomnik ładnej panienki jest.

Nie chce mi się z Tobą dyskutować, nie posiadasz podstaw fotografii i jedynym moim pomysłem jest odesłanie Cię do książek typu fotografia dla początkujących, choć nie wiem czy to Cię przekona skoro nawet w swoim aparacie nie chcesz ustawić przykładowych parametrów i pstryknąć parę fotek dla testu...

silver56
25-06-2010, 22:13
Dziękuję za dodre rady. Ubieram się i lecę do MPiKu po książki. Chyba jeszcze będzie otwarte. Jak się podszkolę to będziemy mogli podjąć dalszą dyskusję Mistrzu.

bukowy dziad
25-06-2010, 22:48
unicode - "nie filozuj":) silver bardzo slusznie zauwazyl, ze kurtyna na ktora blyskasz dla samego poruszenia nie ma wielkiego znaczenia - jedynie moze wplynac na sumiektywny odbior tego poruszenia. ew. na inne czynniki, uzasadniajace uzycie tej, a nie innej lamelki (klasyczny przyklad: jadacy samochod na swiatlach: blysniesz go na druga kurtyne, bo jak blysniesz na pierwsza to swiatla wyjada do przodu i bedzie to nienaturalne).

w przykladzie z modelka tez silver ma racje. wystarczy, ze wyobrazisz sobie na tyle duzy plan zdieciowy, ze nie jestes w stanie samemu w zaden sposob doswietlic tla (jakas odlegla anorama np.). by je naswietlic tak jak chcesz musisz skorzystac z zastanego - np. 10s. od parametrow swiatla zastanego i tego jak chcesz blyskac zalezy, czy bedzie zdjecie poruszone czy nie. w niektorych sytuacjach mozesz np. wyzwolic migawke odpalajac lampe na 1 kurtyne i pozwolic modelce pojsc na kawe - wszystko wyjdzie poprawnie. mozesz tez w tej sytuacji poprosic ją o wejscie na plan np. na 2s. przed koncem naswietlania tla i odpalic na 2 lamelke. zrozumienie tego to kwestia tego, czy jestes w stanie wyobrazic sobie dostateczna roznice wartosci swiatla zastanego w tle i w miejscu, w ktorym stoi modelka/blyskasz.

jackrabbit
26-06-2010, 13:51
Twoje założenia są durne... skoro fotografujesz nieruchomy pomnik, używasz statywu to po co Ci lampa błyskowa?

po co dalej w to brniesz? wiesz ze nie masz racji a toczysz piane

piklop13
29-06-2010, 00:26
Witam nie było mnie kilka dni.
Dziękuję wszystkim za informacje i pomoc.

Mam jeszcze pytanie:
Polecacie mi obiektyw - stało-ogniskowy AF-S 35mm f/1.8 - (nie mam możliwości ręcznego przetasowanie go).
A obiektyw zmienno-ogniskowy z jasnym światłem - tak aby z odległości 8m - 13m można było zrobić zdjęcie wykadrowane - rodzice, rodzice chrzestni no i ksiądz.
Podczas mszy będzie pięć chrztów i nie wiem czy uda mi się tak bardzo zbliżyć z tym stało-ogniskowym AF-S 35mm f/1.8.

Wywaliło zdjęcia z mojego wcześniejszego psota, jutro zmienię serwer i wgram je ponownie.

Wątek widzę zmienia się - przednia tylna migawka ;) oczywiście podejmę próby w celu sprawdzenia.

JacekCz
29-06-2010, 07:42
Witam nie było mnie kilka dni.
Dziękuję wszystkim za informacje i pomoc.

Mam jeszcze pytanie:
Polecacie mi obiektyw - stało-ogniskowy AF-S 35mm f/1.8 - (nie mam możliwości ręcznego przetasowanie go).
A obiektyw zmienno-ogniskowy z jasnym światłem - tak aby z odległości 8m - 13m można było zrobić zdjęcie wykadrowane - rodzice, rodzice chrzestni no i ksiądz.

Z 13m wykadrowane to Ci jakiś spory tele-zoom potrzebny, ale rozumiem tu religijnie zaleca się każdemu stałki.

Z zamieszaniu i przy dużej ilości ludzi będzie Ci ciężko zrobić zdjęcia z daleka, zawsze ktoś wlezie w kadr, raczej nie rób sobie nadziei.

Z 13m to i lampa już nie za bardzo działa (trzeba dużo doświadczenia, żeby cośkolwiek z niej wydobyć).

mOSAd
30-06-2010, 14:45
Tak zbiorczo ja też coś dopiszę. Po pierwsze praca z lampą błyskową nie jest taka prosta jak się wydaje, ale dobre jej użycie przynosi świetne rezultaty. W tym przypadku już było wspomniane, jak to uzyskać: wybierasz tryb MANUALNY, żaden program. Następnie ustawiasz przysłonę maksymalnie otwartą, ISO podnosisz do wartości 640-800 (zależnie jaki szum znosisz - ale ważne by to ISO podnieść), tryb pracy lampy ustawiasz jako REAR (SLOW), czas otwarcia migawki to chyba najlepiej 1/60 sekundy. Palnik lampy kierujesz pod kątem 60 stopni do poziomu, czyli głównie w sufit, wysuwasz białą karteczkę (chyba lepiej tylko do połowy), by lekko doświetlić od przodu fotografowane osoby. I już. Automatyka aparatu sama dobierze moc błysku lampy.
Co do obiektywów zmiennoogniskowych, to fotografując z większej odległości masz według mnie ze trzy sensowne (jakościowo i cenowo) opcje. Nikkor 35-70/2.8, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50-150/2.8. Zaawansowani fotografowie użyją tu natomiast jednego z jasnych obiektywów 85mm, 50mm lub wspomniany 35mm - z tym, że z nim trzeba podejść dużo bliżej. Dopiero z tymi obiektywami możesz z większą swobodą wykonywać zdjęcia bez lampy błyskowej. Ale korpus też ma znaczenie i D90 pozwoliłby na więcej. Wymaganą ogniskową możesz bardzo łatwo sprawdzić używając 18-200.
Generalnie by sprawnie fotografować w trudnych warunkach, potrzeba trochę wiedzy i praktyki. Można wtedy robić zdjęcia bardzo szybko i będą dobre - to nie ma znaczenia. Niestety też potrzeba czasem odpowiedniego i drogiego sprzętu. I ręcznego kontrolowania wszelkich ustawień. Programy tematyczne są tu bezradne, ponieważ nie potrafią zdecydować na jaki kompromis chcemy pójść (a zawsze na jakiś idziemy). W tym momencie będą starały się uzyskać dobrą głębię, skrócić czas i walnąć mocno lampą - co da takie efekty jak zaprezentowane. Samo podniesienie palnika do góry już by jednak bardzo dużo pomogło.
Zerknij na kolory też. Z lampą dostałeś filtry żelowe. Aby zachować klimat, powinieneś użyć tu filtra żółtego (do światła żarowego), który zbliży trochę barwę błysku do światła w kościele. Przy świeceniu w sufit ma to jednak troszkę mniejsze znaczenie, ponieważ światło z lampy dość równomiernie wypełni salę i "doda" się do zastanego. Ale nadal jest to wskazane - przynajmniej na próbę. Niestety mocowanie filtra jest... słabe i należy wypraktykować w domu jak filtr najlepiej użyć, pamiętając o dużej temperaturze palnika. Domyślnie bez żadnych dodatków daje się go wsunąć pod "klapkę" rozpraszacza w SB-800 i go nią docisnąć. To rozwiązanie zabiera niestety trochę światła, ale jest najprostsze.