Zobacz pełną wersję : Czy moje oczy juz zawodzą?
Joseph79
23-06-2010, 23:27
Witajcie. Przeglądałem ostatnio stronę "Białego Domu" http://www.whitehouse.gov a tam na jednej z podstron mamy opis pani Dr. Jill Biden.
Oprócz opisu pani Biden jest również zdjęcie. Proszę - zobaczcie to zdjęcie w wersji full:
http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/administration-official/ao_image/jillbiden_portrait_full.jpg
Crop 100% - z uwaga na twarz. Później zerknijcie do exifa.
Czy mnie już oczy zawodzą - czy ostrość jest "nieteges"
Pozdrawiam!
TristisAnima
24-06-2010, 00:59
Ot zwykły Canon :razz:. Wzrok masz dobry, ostrość gdzieś w okolice uszu poszła.
Ot zwykły BF :lol:
Niekoniecznie. Jeśli chcesz ukryć mankamenty skóry lub nadmiar tapety na twarzy to nie ustawiasz ostrości na żyletę na twarz. Kobitka ma leciutki zarost na twarzy, jak widać.
Nie wszyscy lubią tracić czas w PS-ie.
Biorąc pod uwagę zarost i wygląd szyi, a dodatkowo sprzęt jakim fotograf się posłużył, obstawiam, że "nietrafienie" było celowe.
A nawet jeśli nie, to to jest FF, a nie BF ;)
Władca Pixeli
24-06-2010, 03:41
Mnie zawsze ciekawi dlaczego jak Nikon nie trafi z ostrością to zaraz są opinie, że sprzęt do d...,
a jak Canon zrobi nieostre zdjęcie to jest to zawsze zamierzony efekt artystyczny :mrgreen:
Mnie zawsze ciekawi dlaczego jak Nikon nie trafi z ostrością to zaraz są opinie, że sprzęt do d...,
a jak Canon zrobi nieostre zdjęcie to jest to zawsze zamierzony efekt artystyczny :mrgreen:
Najczęściej to fotografujący jest do d....;-)
Marian K
24-06-2010, 08:01
Wolałbym zamiast zdjęcia rozebrać panią Jill.Moim zdaniem jest to zdrowsze i nie trzeba się martwić oczami.
Wolałbym zamiast zdjęcia rozebrać panią Jill.Moim zdaniem jest to zdrowsze i nie trzeba się martwić oczami.
Ale pojawi się problem zarostu w innym miejscu:p.I na co tu wtedy ostrzyć:lol:
Albo walil na centralnym i ustawil na klate.
normalnie koniec świata....
Ale pojawi się problem zarostu w innym miejscu:p.I na co tu wtedy ostrzyć:lol:
brzytwę kochany ... brzytwę
Niekoniecznie. Jeśli chcesz ukryć mankamenty skóry lub nadmiar tapety na twarzy to nie ustawiasz ostrości na żyletę na twarz. Kobitka ma leciutki zarost na twarzy, jak widać.
To tak serio? Lepsza nietrafiona ostrość niż trochę obróbki? :) Może mógł ustawić ostrość na tło, kobieta wyszłaby lepiej. ;)
Joseph79
24-06-2010, 11:18
No to mnie pocieszyliście :) Już myślałem że coś nie tak z oczami od tego komputera.
BTW nie sądzę był to celowy zabieg. Odrobina retuszu i problem cery tudzież włosków by zniknął. Przy takim sprzęcie chyba stać kogoś na program do retuszu (photoshop etc.) Swoją drogą exif zmodyfikowany pierwszorzędnie :)
Patrze na Exifa - F4.5 90mm - hmmm
odleglosc uszu od oczu nie duza GO powinno sie zalapac.
Byc moze twarz zostala zblurowana zeby okryc mankamenty zarostu - a swoja droga to moglby przyeretuszowac szyje tez.
Widac ze Fotografowi nie chcialo sie popracowac nad fotka.
Joseph79
24-06-2010, 11:36
Ok może to celowy zabieg. Wszędzie natomiast czytam, iż oglądający szuka podświadomie na zdjęciu oczu - a te są ewidentnie rozmyte.
Jeśli to był zabieg celowy - to wg. mnie nietrafiony.
Wydaje mi sie że przy tej klasie sprzętu, oraz zleceniodawcy - mozna to było zrobić lepiej :)
Biorąc pod uwagę zarost i wygląd szyi, a dodatkowo sprzęt jakim fotograf się posłużył, obstawiam, że "nietrafienie" było celowe.
Ostrzenie ZA punktem nazywasz front focusem?
Marian K
24-06-2010, 11:55
Tak wątek, okulistyczno-fotograficzny ,przeradza się w seksualno-komunikacyjny:). I bardzo dobrze.
Taaaa... na oczach i zębach też ma zarost? Raczej śmiesznym jest stwierdzenie: "Nie wszyscy lubią tracić czas w PS-ie.", wiedząc, że to zdjęcie popełnił zawodowy fotograf (zapewne na zlecenie i za nie małą kasę), a na obrazku nie jest uwieczniona Kryśka spod czwórki która chciała se postawić swoje zdjęcie na kredensie.
Jasne... Jak tylko sprzęt jest wypasiony to fotograf też przy okazji jest miszczu -- ciekawa teoria. Zresztą szyja (i dekolt) na zdjęciu jest w miarę ostra.
Przeca ostrość jest ustawiona za twarzą...
sensualna
30-06-2010, 10:31
Ostrość jest raczej na kolczykach niżeli na twarzy, ale zdarza się :P
To, że fotki robiono dla Białego Domu nie znaczy, ze musza być ultra profesjonalne.
Ale kobieta piekna :)
gregory_21
30-06-2011, 23:12
Argument z celowo przesuniętą GO jest ciekawy i można go wytłumaczyć na przykład tym, że fotograf nie mógł zabrać ze sobą zdjęć tylko oddawał karty tuż po zrobieniu fotek.
Wtedy ten "myck" ma sens - w każdym innym przypadku to zwykła niechlujność ;)
EDIT: Tak, wiem, odgrzałem kotleta ;) Ale trafiłem tu przez przypadek, wpisując w "szukajkę" słowo "zarost" w celu namierzenia wątku z trymerem do brody ;)
jak widze 90% uzytkownikow tego forum jest lepsza od Petera Souzy, wiec tylko pozostaje zaplakac
nad ich polskim nie amerykanskim obywatelstwem, bo fucha w Bialym Domu by stala otworem...
z dedykacja dla tych, cos sie poczuja...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201008/1281012798_by_Batonixus_500.jpg)
nie no, zarty na bok. Souza to nie jest gosc z choinki urwany... jemu moze sie zdarzyc gorsza fota,
ale tam pracuje tez fotoedytor i caly sztab marketoidow od wyboru fot...
Motorniczy
01-07-2011, 01:18
O co chodzi ? przeciez taki byl target aby opublikowac male zdjecie a nie duze a na malym nie widac , ze jest nie ostre .
to chyba jakis typowy zabieg, niedawno otrzymalem od mojego klienta klika zdjec korporacyjnych aby umiescic na ich stronie
obejrzyjcie sobie high-resy
http://morpol.com/photo-library/management.html
wszystko albo nietrafione albo wrecz poruszone...
Jacenty Z.
01-07-2011, 22:52
Zdrowe na pewno nie jest - z boku wygląda raczej na coś w stylu seksualnej obsesji ;) Tym bardziej, że pani ma swoje lata, posiada pewnie przede wszystkim odpowiednie kwalifikacje, męża, dzieci i nie dorównuje urodzie wielu Polek. Czym się tu więc podniecać... Tym bardziej, że każdy średnio rozgarnięty facet wie, że przy bliższej znajomości w kobiecie liczy się dobrze dobrany zapach perfum (piszę precyzyjnie: perfum, żeby znów nie było dziwnych skojarzeń) :)
jacoslavgth
01-07-2011, 23:11
Zdrowe na pewno nie jest - z boku wygląda raczej na coś w stylu seksualnej obsesji ;) Tym bardziej, że pani ma swoje lata, posiada pewnie przede wszystkim odpowiednie kwalifikacje, męża, dzieci i nie dorównuje urodzie wielu Polek. Czym się tu więc podniecać... Tym bardziej, że każdy średnio rozgarnięty facet wie, że przy bliższej znajomości w kobiecie liczy się dobrze dobrany zapach perfum (piszę precyzyjnie: perfum, żeby znów nie było dziwnych skojarzeń) :)
to ja w takim razie jestem nierozgarnięty bo dla mnie liczy sie naturalny zapach kobiety a nie chemikalia :)
to ja w takim razie jestem nierozgarnięty bo dla mnie liczy sie naturalny zapach kobiety a nie chemikalia :)
To co ja mam powiedzieć, skoro przy bliższym poznaniu najwyżej cenię sobie osobowość i inteligencję...
to chyba jakis typowy zabieg, niedawno otrzymalem od mojego klienta klika zdjec korporacyjnych aby umiescic na ich stronie
obejrzyjcie sobie high-resy
http://morpol.com/photo-library/management.html
wszystko albo nietrafione albo wrecz poruszone...
Ostrość i tak nie jest ich największym mankamentem... masakra.
jacoslavgth
02-07-2011, 15:24
To co ja mam powiedzieć, skoro przy bliższym poznaniu najwyżej cenię sobie osobowość i inteligencję...
Ostrość i tak nie jest ich największym mankamentem... masakra.
:) o to to właśnie.
u Ciebie to nawet nie jest FF i BF, chyba awatara samą matrycą robiwszy :):):)
:) o to to właśnie.
u Ciebie to nawet nie jest FF i BF, chyba awatara samą matrycą robiwszy :):):)
Próbowałem robić samą matrycą, ale to co wychodziło było już za bardzo abstrakcyjne ;)