Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tamron 17-50 2.8 - nieostre zdjęcia?

krzy17
23-06-2010, 17:22
Witam, dawno mnie nie było.
Mam następujacy problem, odnosze wrażenie, ze zdjecia wykonane obiektywem jak w temacie są nieostre. Na moje oko nie ma bf/ff. czy wpływ na to może mieć rozregulowana przednia soczewka? Chętnie podeśle sample, ale nie mam obecnie jak wrzucic do sieci poza mailem. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w zdiagnozowaniu to prosze o maila.
Gdzie w Krakowie ew. ktos mógłby zając sie sprawdzeniem i naprawą, o ile obiektyw działa nieprawidłowo.

Krzysztof

krzy17
23-06-2010, 18:20
zdjęcia wrzuciłem na utworzone w tym celu konto

uploadkp(at)gmail.com
pass: nikonnikon

Trzoszkę mi sie spieszy bo za kilka dni wyjeźdzam z Krk, więc prosze o szybkie odpowiedzi.

Krzysztof

Z góry dzieki.

ad2122
23-06-2010, 19:56
A gdzie Ty się tam dopatrzyłeś nieostrości ?

dominikpl72
23-06-2010, 21:14
Nie oglądałem Twoich zdjęć, ale z własnego doświadczenia wiem, że Tamrony mogą tak mieć.
Zakupiłem dwie sztuki 28-75 - i jedna była ostra jak zyleta od początku, a drugi egzemplarz na 4 róznych body (2 x D70, 1 x D90 i 1 x D300) zachowywał się identycznie i nieciekawie - nie był to BF/FF tylko "mydło". Dwukrotna wizyta obiektywu w serwisie Foto-Technika w Gdańsku i przedstawienie materialu porównawczego pomogło - i mam dwa sprawne egzemplarze.
Piszę to by potwierdzić, że nieostrość obiektywu może się zdarzyć - miałem wyjątkowo dobry materiał do porównań -dwa obiektywy i klka body.
Notabene - w moim przypadku obiektyw żyleta miał na obudowie "MADE IN JAPAN", obiektyw z problemami miał na obudowie "TAMRON JAPAN. ASSEMBLED IN CHINA".....

krzy17
24-06-2010, 10:43
A co do serwisu, to gdize w Krakowie najlepiej oddać?