PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 18-55 VR pytanie?

andre5
23-06-2010, 15:54
Witam, zakupilem uzywany taki obiektyw jak w temacie i mam problem z VR , tj, jak ono powinno dzialać? bo przy wlaczonej funkcju VR slychac silniczek ze cos sie dzieje, ale średnio widac...praktycznie bardzo mala roznica jest miedzy VR wlaczonym i wylączonym, testowalem kolegi 70-300 VR i tam przy ostrzeniu VR jest zauwazalne i stabilizacja widać ze działą, nawet podczas poruszania obiektywem w rozne storny.
Teraz sie zastanawiam czy tak ma byc w tym 18-55VR czy cos jest zwalone?
Dzieki za pomoc!

blackside
23-06-2010, 16:19
A jak sprawdzałeś.?
Daj 55mm i czas 1/60 i nastęmnie daj 1/10 z VR i bez- jak nie będzie różnicy reklamuj.
Mi na 55 mm z czasem nawet 1/6 wychodzą zdjęcia ostre, nie każde ale większość.

andre5
23-06-2010, 16:42
no własnie podobnie testowalem i roznica jest niewielka...tylko nie wiem czy tak ma byc czy mam za wielkie wymagania od takiego szkla....u kolegi w 70-300 różnicę w ostrości widać duzo wieksza :/

blackside
23-06-2010, 18:26
Jak wyżej, powinieneś mieć przynajmniej 2EV stabilizacji. Z czasem 1/10 każde zdjęcie powinno być ostre, a raczej nie rozmazane... no chyba że robisz na wyzwalaczu.

unicode
23-06-2010, 19:27
no własnie podobnie testowalem i roznica jest niewielka...tylko nie wiem czy tak ma byc czy mam za wielkie wymagania od takiego szkla....u kolegi w 70-300 różnicę w ostrości widać duzo wieksza :/

Jasne, że w 70-300 VR lepiej widać skuteczność działania niż w 18-55VR, a powodem jest ogniskowa. Na krótkiej nie widać tak poruszeń i drgań jak przy 300mm. Tak naprawdę dopiero z obiektywem 70-300VR zobaczyłem na własne oczy jak działa VR.

Również posiadam 18-55VR i działanie stabilizacji nie jest tak widoczne jak w 70-300VR. Wydaje mi się, że panikujesz.

blackside
23-06-2010, 20:21
unikode masz racje, ale jeżeli na 55mm i czasie 1/10 nie ma różnicy to vr nie działa. Ja widzę i to wyraźną, pomimo małej ogniskowej.

unicode
23-06-2010, 21:03
unikode masz racje, ale jeżeli na 55mm i czasie 1/10 nie ma różnicy to vr nie działa. Ja widzę i to wyraźną, pomimo małej ogniskowej.

Zgadza się, ale Ty widzisz różnicę na zdjęciu, a ja pisałem o zaobserwowaniu działania VR na żywo, czyli w 70-300VR jak wciśniesz spust do połowy to obraz zaczyna falować coraz wolniej - "pływa" - widać to już w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia. W 18-55RV tego nie widać tak wyraźnie co nie znaczy, że nie działa.

Nawiązując jeszcze do tego co napisałeś jeżeli zdjęcie zrobione przy czasie 1/10 55mm z VR i z wyłączonym VR jest tak samo poruszone to faktycznie można mieć obawę że system stabilizacji nie działa właściwie.
Trzeba też wziąć pod uwagę fakt w jakich warunkach zostaje wykonane zdjęcie testowe - jakoś nie wyobrażam sobie że można wykonując zdjęcia testowe identycznie trząść aparatem, tak więc powtarzalność testu nie jest miarodajna, chyba że użyjemy jakiejś maszyny która będzie z jednakową siłą wprowadzać drgania podczas robienia zdjęcia testowego.

asstellyte
23-06-2010, 23:28
Miałem ten obiektyw przez bardzo krótką chwilę i również nie "zauważyłem" działania VR. W obiektywie tej klasy w ogóle nie zdziwiłbym się gdyby to był pic. Moim zdaniem lepiej to wyłączyć, bo jak nie widać, że działa, to może lepiej niech nie psuje...

mkl
24-06-2010, 08:36
...
Teraz sie zastanawiam czy tak ma byc w tym 18-55VR czy cos jest zwalone?

Porównanie 18-55 i 70-300 jest trochę niefortunne, gdyż są to obiektywy o różnych ogniskowych (o czym już koledzy wspominali). Jeżeli masz wątpliwości co do działania stabilizacji proponuję zrobić następujący test. Ustaw ekspozycję tak, aby czas poprawnej ekspozycji wynosił conajmniej 1/60s dla ogniskowej 55mm. Lepiej aby to było powiedzmy 1/80 lub nawet 1/125, aby mieć pewność że z ręki bez stabilizacji zdjęcie będzie nieporuszone. Następnie zrób serię zdjęć bez włączonej stabilizacji przy czasach 1/60, 1/30, 1/15 i 1/8. Doświadczenie powtórz z włączoną stabilizacją i porównaj zdjęcia. Jeżeli nie zauważysz różnicy na zdjęciach masz coś nie tak ze stabilizacją. Testowanie stabilizacji przez wizjer nie jest w żaden sposób miarodajne.