Zobacz pełną wersję : nikkor 18-55 VR pytanie?
Witam, zakupilem uzywany taki obiektyw jak w temacie i mam problem z VR , tj, jak ono powinno dzialać? bo przy wlaczonej funkcju VR slychac silniczek ze cos sie dzieje, ale średnio widac...praktycznie bardzo mala roznica jest miedzy VR wlaczonym i wylączonym, testowalem kolegi 70-300 VR i tam przy ostrzeniu VR jest zauwazalne i stabilizacja widać ze działą, nawet podczas poruszania obiektywem w rozne storny.
Teraz sie zastanawiam czy tak ma byc w tym 18-55VR czy cos jest zwalone?
Dzieki za pomoc!
blackside
23-06-2010, 16:19
A jak sprawdzałeś.?
Daj 55mm i czas 1/60 i nastęmnie daj 1/10 z VR i bez- jak nie będzie różnicy reklamuj.
Mi na 55 mm z czasem nawet 1/6 wychodzą zdjęcia ostre, nie każde ale większość.
no własnie podobnie testowalem i roznica jest niewielka...tylko nie wiem czy tak ma byc czy mam za wielkie wymagania od takiego szkla....u kolegi w 70-300 różnicę w ostrości widać duzo wieksza :/
blackside
23-06-2010, 18:26
Jak wyżej, powinieneś mieć przynajmniej 2EV stabilizacji. Z czasem 1/10 każde zdjęcie powinno być ostre, a raczej nie rozmazane... no chyba że robisz na wyzwalaczu.
no własnie podobnie testowalem i roznica jest niewielka...tylko nie wiem czy tak ma byc czy mam za wielkie wymagania od takiego szkla....u kolegi w 70-300 różnicę w ostrości widać duzo wieksza :/
Jasne, że w 70-300 VR lepiej widać skuteczność działania niż w 18-55VR, a powodem jest ogniskowa. Na krótkiej nie widać tak poruszeń i drgań jak przy 300mm. Tak naprawdę dopiero z obiektywem 70-300VR zobaczyłem na własne oczy jak działa VR.
Również posiadam 18-55VR i działanie stabilizacji nie jest tak widoczne jak w 70-300VR. Wydaje mi się, że panikujesz.
blackside
23-06-2010, 20:21
unikode masz racje, ale jeżeli na 55mm i czasie 1/10 nie ma różnicy to vr nie działa. Ja widzę i to wyraźną, pomimo małej ogniskowej.
unikode masz racje, ale jeżeli na 55mm i czasie 1/10 nie ma różnicy to vr nie działa. Ja widzę i to wyraźną, pomimo małej ogniskowej.
Zgadza się, ale Ty widzisz różnicę na zdjęciu, a ja pisałem o zaobserwowaniu działania VR na żywo, czyli w 70-300VR jak wciśniesz spust do połowy to obraz zaczyna falować coraz wolniej - "pływa" - widać to już w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia. W 18-55RV tego nie widać tak wyraźnie co nie znaczy, że nie działa.
Nawiązując jeszcze do tego co napisałeś jeżeli zdjęcie zrobione przy czasie 1/10 55mm z VR i z wyłączonym VR jest tak samo poruszone to faktycznie można mieć obawę że system stabilizacji nie działa właściwie.
Trzeba też wziąć pod uwagę fakt w jakich warunkach zostaje wykonane zdjęcie testowe - jakoś nie wyobrażam sobie że można wykonując zdjęcia testowe identycznie trząść aparatem, tak więc powtarzalność testu nie jest miarodajna, chyba że użyjemy jakiejś maszyny która będzie z jednakową siłą wprowadzać drgania podczas robienia zdjęcia testowego.
asstellyte
23-06-2010, 23:28
Miałem ten obiektyw przez bardzo krótką chwilę i również nie "zauważyłem" działania VR. W obiektywie tej klasy w ogóle nie zdziwiłbym się gdyby to był pic. Moim zdaniem lepiej to wyłączyć, bo jak nie widać, że działa, to może lepiej niech nie psuje...
...
Teraz sie zastanawiam czy tak ma byc w tym 18-55VR czy cos jest zwalone?
Porównanie 18-55 i 70-300 jest trochę niefortunne, gdyż są to obiektywy o różnych ogniskowych (o czym już koledzy wspominali). Jeżeli masz wątpliwości co do działania stabilizacji proponuję zrobić następujący test. Ustaw ekspozycję tak, aby czas poprawnej ekspozycji wynosił conajmniej 1/60s dla ogniskowej 55mm. Lepiej aby to było powiedzmy 1/80 lub nawet 1/125, aby mieć pewność że z ręki bez stabilizacji zdjęcie będzie nieporuszone. Następnie zrób serię zdjęć bez włączonej stabilizacji przy czasach 1/60, 1/30, 1/15 i 1/8. Doświadczenie powtórz z włączoną stabilizacją i porównaj zdjęcia. Jeżeli nie zauważysz różnicy na zdjęciach masz coś nie tak ze stabilizacją. Testowanie stabilizacji przez wizjer nie jest w żaden sposób miarodajne.