PDA

Zobacz pełną wersję : SG-3 i fotocela

messer
23-06-2010, 15:16
Natknąłem się na irytującą przypadłość.

Błyskam dwoma lampami off-camera. Jedna to sb900, druga to stary metz w manualu.
Sb900 sterowana jest po CLS błyskiem z wbudowanej w body. Metz jest na kostce z fotocelą.

Wszystko by grało, tyle tylko, że błysk wbudowanej w body powoduje wystrzelenie metza na fotoceli -- czyli niezsynchronizowany błysk. Czasami się wstrzeli, czasami nie...

Zastanawiam się, czy SG-3 rozwiąże ten problem? Oczywiście mowa o niewielkich pomieszczeniach, gdzie to wszystko ma szanse działać w takiej konfiguracji. (w pozostałych warunkach używam radiowych wyzwalaczek, jednak lubię TTL, więc korzystam gdzie się da)

Chętnie wysłucham opinii praktyków, bo z teoriami to jak ze statystyką...

R
23-06-2010, 15:28
a w jaki sposob kawalek czarnego plastiku ma w czyms pomoc?

messer
23-06-2010, 15:30
a w jaki sposob kawalek czarnego plastiku ma w czyms pomoc?

Odcina część pasma. Prawda?
A ja właśnie nie mam pewności, która część pasma wyzwala fotocelę w Metzu. Jeśli nie podczerwień, to teoretycznie powinno zadziałać. Jeśli podczerwień -- to nic to nie da.

R
23-06-2010, 15:36
wydaje mi sie, ze to cos niz nie pomoze. fotocela w zasadzie bedzie chwytac wszystko co blyska. poza tym przy ttl taki niekontrolowany blysk lampy mozna znacznie zaklocac pomiar ekspozycji. chyba lepiej w manualu... ttl to srednio dobry pomysl

messer
23-06-2010, 15:51
Albo metza zamienić na coś co gada po CLS jako Slave, przynajmniej.

Unrealkg
23-06-2010, 16:08
Spraw sobie kostke z fotocelą która reaguje na 2-3 błysk, system CLS wysyła przedbłysk pomiarowy czy jakiś tam a dopiero kolejny to właściwy błysk. Cała akcja dzieje się bardzo szybko więc tego nie zauważasz ale fotocelka niestety to widzi :) sam miałem taki problem odpalając sb-900 z CLS i vivitara z fotoceli...
a jak bardzo nie chcesz kupować nowej kostki to pozostaje tylko manualne ustawianie lampy i wtedy gdy sb będzie odpalała z normalnej fotoceli to będzie śmigać dobrze, chyba ze ustawiasz jakies ttl'e czy inne automatyki.

messer
23-06-2010, 16:11
O proszę, cenna rada.
Nawet nie wiedziałem, że są takie "dziwaczne" kostki... ;-)

EDIT:
Właśnie zerknąłem -- na alle... znalazłem taką jedną, ale to drogie ustrojstwo.
Ostatecznie chyba pozostanę przy manualnym ustawianiu i radiówkach.