Zobacz pełną wersję : PILNE - N14-24 - jak u Was z nieskończonością
Mariusz888
23-06-2010, 14:41
Musiałem założyć taki wątek bo jest to bardzo pilna sprawa - otóż mam czas dziś do 18:00 się zdecydować na zakup 14-24 lub nie - na bliskie odległości jest OK - jest ostro - jednak na dalsze zauważyłem że mimo posiadania nieskończoności od 1mm po wyostrzeniu np na przeciwległą ścianę (jakieś 3-4m spokojnie) kreseczka nie jest na środku nieskończoności tylko na jej "wcześniejszej połowie", albo minimalnie na początku nieskończoności - trochę mnie to zastanawia dlatego pytanie JAK U WAS Z TYM JEST? :)
I dwa - czy pierścień zmiany ogniskowych ma taki delikatny luzik? Tzn jak ustawię jakąś ogniskową (zwłaszcza 24mm) to czy występuje taki minimalny luz przy ruszeniu pierścieniem ale nie na tyle żeby zmienić ogniskową - czy w Waszych też tak jest?
Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi bo pilna sprawa jest - właśnie wróciłem z testu i takie mam spostrzeżenia - obiektyw mam do 18 można powiedzieć zabukowany w sklepie (Fotoplus Krakowski) a że mają tylko 1 sztukę to nie mogłem porównać (fotopanorama w ogóle np nie ma tego szkła) a zależy mi na zakupie z fakturą z datą czerwcową + początkiem tygodnia mi nie pasuje na odbiór więc albo biorę tego albo zamawiam w necie ;) dlatego proszę o pilną radę :) z góry dzięki :)
Ad 1 - nieskończoność nie zawsze jest na nieskończonosci - zależy od warunków.
wielicki
23-06-2010, 16:03
Kreseczka nie musi pokrywać się idealnie ze środkiem znaczka nieskończoności, to może zależeć od temperatury otoczenia.
W moim 14-24 był luz na pierścieniu zmiany ogniskowej. Pierścień dawał się ruszać bez zmiany ogniskowej. Było to od samego początku, jak tylko odebrałem nówkę ze sklepu. Było, bo obiektyw sprzedałem.
Tomek Konopka
23-06-2010, 16:27
u mnie jest wszystko ok :) nie ma luzu .zanim kupiłem podpinałem 2 szt 14-24 i oba byly tak ostre że można by się nimi golić :)
wielicki
23-06-2010, 16:39
Moja sztuka również była rewelacyjna optycznie :-)
Mariusz888
23-06-2010, 18:38
Wg mnie i wg wszelakich norm kreska MUSI pokrywać się z nieskończonością - dlaczego? Bo jeśli coś jest na skali to tam jest i tak ma być - dlatego na linijce 5cm jest 5cm od 0 a nie 45mm od 0 ;) to o czym ja piszę to nie jest jakaś mini różnica - w końcu ten znaczek pod szybką ma z 5-6mm różnicy i środek a początek to jest ok 2-3mm różnicy to nie mówmy że nie ma różnicy w przesuwie optyki w środku - dwa że temperatura była umiarkowana - w sklepie nie było ani +50 ani tyle samo - ;) ot normalna temperatura powiedzmy +25-30st C ;)
ale myślę że coś było nie tak bo raz kreseczka była na początku znaczka, raz na "prawie środku" ale nie dokładnie - mimo że odległość była wciąż ta sama - tym bardziej że ściana się nie przesunęła a i tak była po za zakresem 1m czyli już na nieskończoności ;)
Na bliskie odległości faktycznie super - jest ostro i przyjemnie ale na te większe już jakoś nie jestem przekonany - gdybym miał drugi do porównania to było by bardziej miarodajnie - mnie mimo wszystko te strzały na nieskończoności nie przekonały - generalnie właśnie od tego co zobaczyłem na foto zrobionych na drugi koniec sklepu, zainteresowałem się szybką i umieszczoną pod nią skalą ;)
Luzu też nie rozumiem bo mimo że jest minimalny to w innych szkłach takiego nie doświadczyłem - tak samo mam dla porównania N24-70 i tam nic takiego nie ma - tzn jest taki mini mini ale tak mały że trzeba dokładnie wiedzieć jak go sprawdzić żeby to zauważyć - inaczej pierścień siedzi prawidłowo i nie czuć ani grama luzu - za to tutaj w 14-24 był na każdej ogniskowej - wiadomo że nie jakiś duży ale czuć było że zanim przesunie się optyka to pierścień ma w jedną i druga minimalny luz który nie wpływa na przesuwanie soczewek - zwłaszcza było to widać na 24mm - nawet zwróciłem na to uwagę sprzedawcy :)
Pytam o takie nazwijmy to "pierdoły" bo wyłożyć 6k zł na szkło z którego nie będzie się zadowolonym to trochę lipa ;) dlatego z tej sztuki zrezygnowałem i powiedziałem że poczekam do piątku na inną albo kupię w necie :) tym bardziej że jeszcze ten luzik na pierścieniu ogniskowej bym przeżył może - jednak braku ostrości już nie - i jak mówię - wszystko co jest blisko - żyleta ;) jak coś jest dalej to już różnie z tym jest ;)
Dzięki wszystkim za info - ale jak ktoś ma jeszcze jakieś informacje w temacie to proszę śmiało pisać :) przydadzą się one i mnie i innym na pewno którzy będą szukali 14-24 :)
wielicki
23-06-2010, 19:11
Wg mnie i wg wszelakich norm kreska MUSI pokrywać się z nieskończonością - dlaczego? Bo jeśli coś jest na skali to tam jest i tak ma być
Nie jest to takie proste, niestety. Mam nadzieję jednak, że tak jest w Zeiss'ie, którego zamówiłem :-)
Zauważ, że w tych obiektywach (skala schowana za szybką) możesz wyostrzyć również dalej niż "na nieskończoność" i obraz nie będzie ostry, prawda? A w takim 28-105 AF-D pierścień kończy bieg idealnie na nieskończoności i jest OK.
Ponieważ cenię sobie takie zachowanie jak w przywołanym 28-105, szukałem informacji w sieci, dlaczego te nowsze konstrukcje można przekręcić poza nieskończoność. Z tego co znalazłem wynika, że w tych nowszych konstrukcjach, gdyby nie było zapasu "za nieskończoność" mogłoby dojść do sytuacji, że w pewnych warunkach "nie dojdziesz do nieskończoności". Nie wiem, czy to wysokie, czy bardzo niskie temperatury są takim zagrożeniem.
Wniosek jednak jest taki, że nie można bazować na skali, ustawiając ostrość na nieskończoność w tych nowszych konstrukcjach. Trzeba to dostrajać poprzez LV, na przykład. Z tego samego powodu nie się co przejmować, że "kreska nie pokazuje środka leżącej ósemki" :-)
Mariusz888
23-06-2010, 19:32
Zauważ, że w tych obiektywach (skala schowana za szybką) możesz wyostrzyć również dalej niż "na nieskończoność" i obraz nie będzie ostry
Owszem - tu masz rację ale nie do końca ;) Można skalę przeciągnąć dalej ale RĘCZNIE - mechanizm jednak powinien dociągać idealnie do środka znaczka ;) Nie jest to przecież trudne do wykonania a brak takiego stanu rzeczy wg mnie świadczy o niedbalstwie przy wykonaniu szkła ;)
Mam nadzieję jednak, że tak jest w Zeiss'ie, którego zamówiłem
Możesz spać spokojnie ;) W Zeiss'ach jest tak że jak kręcisz do końca to jak dojedziesz skalą to masz dokładnie kreskę w środku znaczka i musi być ostro ;) sam tak mam w Z85/1.4 i jest idealnie ostro - jakoś oni potrafią to zrobić ;) chociaż też jak już opisywałem tutaj kiedyś trafiłem na Z 21/2.8 który coś był zwalony bo tam ostrość na nieskończoności była przypadkowo ;)
nie się co przejmować, że "kreska nie pokazuje środka leżącej ósemki"
No ok - nie musi być super idealnie na środku (chociaż jakoś do tej pory zawsze tak miałem ;) ) ale jednak początek znaczka a środek to jest spora różnica ;)
wielicki
23-06-2010, 19:53
- mechanizm jednak powinien dociągać idealnie do środka znaczka ;)
W tych szkłach z szybką nie jest to jednoznaczne :-)
AF ustawia ostrość tak, aby obraz był idealnie zogniskowany na matrycy. To co pokaże skala na obiektywie jest obarczone jakimś tam błędem. Ta rozbieżność wynika z zależności temperaturowych.
To są orientacyjne skale, a nie tak jak w ZF :-)
Mariusz888
23-06-2010, 19:59
Orientacyjne orientacyjnym, ale obraz idealnie zogniskowany na matrycy przy ostrzeniu na nieskończoność powinien być w takim momencie kiedy kreska pokrywa się na skali ze znaczkiem - w innym wypadku skala jest bezużyteczna ;) to że tak nie jest, nie oznacza że tak powinno być - bo powinno być dokładnie odwrotnie czyli powinno być zgrane jedno z drugim ;) no ale ten... nooo... jest XXIw więc... ;)
wielicki
23-06-2010, 20:11
Chambers pisze, że nawet Zeiss ma niektóre sztuki obiektywów, które maja delikatne rozbieżność między skalą a rzeczywistością. W odpłatnej części jego serwisu pokazuje na przykładach.
Tutaj, proszę, jest też o infinity focus - http://diglloyd.com/articles/ask/tip-infinity.html :-)
Zdecydowałeś się na tego 14-24? Bo już po 18-tej jest :-)
Dobra, wybawię cię z tych zmartwień :)
Specjalnie dla ciebie sprawdziłem, jak jest u mnie i jak ustawię na chmury więc na 100% nieskończoność to mam kreskę idealnie na środku znaczka i na dodatek idealnie ostro, tak samo jak z bliska. To że mam słabo na nieskończoność tzn że szkło miało front focusa i w tak szerokich szkłach właśnie tym się objawia że nie "dociąga" na dalekie plany, a z bliska tego nie widać. Co do luzów to jest bardzo minimalny (po 2 latach, jak był nowy to chyba był mniejszy, może nie tyle mniejszy co troszkę z większym oporem kręcił się zoom), jest tak minimalny że ciężko określić wzrokowo ile, bardziej słyszalny i wyczuwalny. Gdybyś nie poruszył tego tematu to bym na ten "mój" luz nie zwrócił uwagi a jestem mocno czepialski więc masz odpowiedź. Szukaj innej sztuki, ja wybierałem z 3, kolega z 4, powodzenia :)
Witam,
u mnie jest też minimalny luz na pierścieniu zmiany ogniskowej i z tego co pamiętam, to on zawsze był. Jest minimalny, ale jak się chce, to daje się go wyczuć. Co do skali ostrości: nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale u mnie jest tak: przy ostrzeniu AF ( nie ma żadnego BF czy FF ):
- obiekt w odległości ok 3-4 m - kreska jest gdzieś ok 1 mm od środka tego znaczka nieskończoności ( po prawej stronie, czyli w kierunku do tej 1 na skali ),
- obiekt w odległości 30 - 40 m ( wysokie drzewo na tle nieba, więc mam pewność, że aparat faktycznie na nie ostrzy ) - kreska niemal idealnie na środku znaczka nieskończoności ( błąd rzędu 0,2 mm max. ).
Ale np w moim 28-70 skala jest nieco przesunięta i np. jeśli ostrzę na obiekty w odległości 30-40m to kreska jest ok 0.5 mm przed środkiem nieskończoności - dla mnie nie ma to żadnego znaczenia, ważne że jest ostro.
Pozdrawiam, QuadMan
wielicki
23-06-2010, 20:29
u mnie jest też minimalny luz na pierścieniu ostrości
Te luźne dyskusje o luzach :-) chyba zaczęły się od pierścienia zmiany ogniskowej (zooooom) :-)
Pierścień ustawiania ostrości u mnie nie miał żadnego luzu, był super usztywniony i mega nie wyluzowany :-)
Te luźne dyskusje o luzach :-) chyba zaczęły się od pierścienia zmiany ogniskowej (zooooom) :-)
Pierścień ustawiania ostrości u mnie nie miał żadnego luzu, był super usztywniony i mega nie wyluzowany :-)
Sorry, poprawiłem, chodziło o pierścień zmniany ogniskowej, pierścień ostrości nie jest wyluzowany :smile::smile::smile:.
A w ogóle, to lepiej wrzucić na luz...
Pozdrawiam, QuadMan
wielicki
23-06-2010, 20:39
jeśli ostrzę na obiekty w odległości 30-40m to kreska jest ok 0.5 mm przed środkiem nieskończoności - dla mnie nie ma to żadnego znaczenia, ważne że jest ostro.
Pozdrawiam, QuadMan
Otóż to :-)
Poza tym "świat nie jest idealny" ... cieszmy się, że jest szkiełko o tak zacnych własnościach optycznych i wybaczajmy mu pewne drobnostki :-)
Choć ja i tak go sprzedałem bez żalu :-)
Mariusz888
23-06-2010, 20:55
deep
a jestem mocno czepialski więc masz odpowiedź.
Ale wiesz - dla mnie to dobrze bo ja też taki jestem i właśnie taka odpowiedź jest dla mnie bardzo cenna :)
to mam kreskę idealnie na środku znaczka i na dodatek idealnie ostro, tak samo jak z bliska.
Czyli jednak "się da" i potrafi być tak jak ma być wiec z tym jest coś nie tak :)
To że mam słabo na nieskończoność tzn że szkło miało front focusa i w tak szerokich szkłach właśnie tym się objawia że nie "dociąga" na dalekie plany, a z bliska tego nie widać.
No właśnie... :roll:
Szukaj innej sztuki, ja wybierałem z 3, kolega z 4, powodzenia
Heh no widzę że bez przebierania się nie obejdzie ale dzięki za sprawdzenie tego bo właśnie pamiętałem że bardzo chwaliłeś swoją sztukę - tym bardziej się utwierdziłem w przekonaniu że tej sztuki nie ma sensu brać - szkoda że nie spisałem numeru ale myślę że poznam ją nawet po ciemku ;)
Ogólnie trochę smutne jest to że jakie by szkło nie było i tak trzeba przebierać - niezależnie czy jest za 600 czy za 6000zł... :roll:
No i jeszcze nie zapomnij sprawdzić na FX rogi, ma być ostro na f/2.8 na wszystkich ogniskowych, jak jest mydło w rogach to nie brać.
Mariusz888
23-06-2010, 21:38
No :) jutro podzwonię po sklepach jeszcze bo wątpię, że ściągną coś nowego na piątek - w końcu to nie jest szkło za "5zł" - szkoda że w Fotopanoramie nie mają - tutaj mogą ściągnąć w 1 dzień, ale tu na pewno będzie tylko 1 sztuka a sklepy nie lubią jak ściągają coś na zamówienie a później się z tego rezygnuje jak jest kaszana więc pewnie zostanie net i 10 dni na zwrot - chociaż tu jest problem z tym że nie porówna się kilku sztuk... :roll:
Szczerze mowiac nigdy nie sprawdzalem tych rzeczy, a zdjecia zawsze byly ostre czy to blisko czy daleko. No ale jak przeczytalem ten watek to odrazu pobieglem do plecaka i zaczelo sie sprawdzanie.
Podobnie jak deep pisal, luz jest ledwo wyczuwalny i nigdy bym go nie zauwazyl gdyby nie wnikliwe sprawdzanie i Twoj wpis. Jesli chodzi o znaczek nieskonczonosci to jak pocelowalem pare razy w chmurki i ksiezyc to zawsze zatrzymuje sie na srodku.
Mariusz888
26-06-2010, 14:21
No i poszedłem sobie dzisiaj do Fotojokera w Galerii Krakowskiej gdzie wczoraj wypatrzyłem N14-24 ale puszki ze sobą nie miałem więc dziś był wielki powrót ;) zresztą po tym jak Pan w Fotoplusie na pytanie czy dostali już tą nową dostawę 14-24 odpowiedział mi że mieli 3 nowe ale "poszły w pół godziny" :lol: :lol: :lol: a że nie lubię jak mi się kit wciska to postanowiłem spróbować gdzie indziej - Pan w FJ powiedział że mają tylko 1 sztukę ale spokojnie mogę przyjść jutro bo małe szanse że się on sprzeda (tym bardziej dziwnie brzmi to co powiedziano mi w Fotoplusie - ale to pewnie swego rodzaju zemsta żeby mi się głupio zrobiło że nie wziąłem tamtego ;) )
Ale wróćmy do szkła:
Pierścień zmiany ogniskowych działa luźniej niż ten w Fotoplusie tzn ma mniejszy opór ale nie ma takich luzów - jednak opór jest na tyle ani lekki ani duży że nie wydaje mi się to wadą - chociaż trochę się boję że będzie jeszcze luźniej z czasem ale może to tylko mi się zdaje - po za mniejszym oporem nie ma żadnych luzów (ma takie że jedynie mikrometrem by trzeba to badać ;) ).
Sztuka ostra i baaaaardzo! :) i w rogach i w centrum, wyrabiająca 100% trafień - jedyny przypadek nietrafienia to przekroczenie minimalnej odległości ostrzenia ale to wina usera a nie szkła ;) to co robi ta sztuka na 2.8 na nieskończoności to tamta z Fotoplusa nawet na 5.6 nie śniła ;)
I najważniejsze znaczek nieskończoności trafia DOKŁADNIE na kreseczkę swoim środkiem - i dzięki temu jest na nieskończoności żyleta - naprzeciwko FJ jest jakaś knajpa to fotografując z przeciwległego kąta FJ napis nad wejściem (ze 1.5-2x większa odległość niż miałem do testu w FP (Fotoplusie)) i jest ostro jak brzytwa :)
Tym sposobem nawet nie wracałem do domu żeby zrzucać zdjęcia na dysk bo widziałem od razu że jest super więc wyszedłem z nowym nabytkiem :) Dzięki wszystkim za rady i dobrze że dzięki nim nie kupiłem wtedy tamtego w FP :)
BTW Czy ktoś z forum był dzisiaj ze swoją drugą połową i podpinał Sigmę 150/2.8 do D700? :) Tak pytam bo jakoś zapomniałem zagadnąć... ;)
wielicki
26-06-2010, 14:29
Gratuluję zakupu :-)
Mariusz888
26-06-2010, 16:20
Tak tak :) No trochę jedynie niepokoi mnie ten pierścień ale to jak mówię - bardziej chyba moje przewrażliwienie niż jakiś problem - po prostu opór jest jest duży ale chodzi równo więc nie ma się raczej co stresować ;) a tak po za tym to ładnie śmiga :)
No i pieknie, jeszcze tylko zakup Lee Holder Filters 150mm specjalnie stworzony dla tego obiektywu i bedzie malina.
właśnie, pomyśl o LHF http://www.youtube.com/watch?v=fMX5p9Iwx3Y
Tylko po co? Dla PL? przy 14mm na FX? Chyba nie ma na świecie takiego polara co by działał prawidłowo na tak szerokim kącie. Na dodatek drogie to i nie poręczne, a 14-24 jest szkłem bardzo kontrastowym. Myślę że te wszystkie teksty osób mówiące o braku filtrów przy tym szkle, wymieniając to jako wadę szkła tak naprawdę nie posiadało nigdy tego słoika i nie zdają sobie sprawy z ograniczeń fizyki.
Tylko, ze poki co nie ma PL i malo prawdopodobne zeby wypuscili takie filtry do tego holdera, a co do szkla to masz 100% racji