PDA

Zobacz pełną wersję : tak letnio...

imonmati
23-06-2010, 13:13
Hej- dziś dam jedno zrobione dosłownie wczoraj- takie znad morza inaczej trochę:)) Wyprzedzając potencjalne pytania- flara naturalna, jak najbardziej zamierzone jej "bycie" w kadrze:))

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img697.imageshack.us/img697/571/kinhornkonie084.jpg)

http://gosiawlodarczyk.blogspot.com/ zapraszam:)

wasilewk
23-06-2010, 13:16
Sorry, za odwagę: możesz opisać co chciałeś przekazać widzowi tego zdjęcia ?

Slon
23-06-2010, 13:23
Sorry, za odwagę: możesz opisać co chciałeś przekazać widzowi tego zdjęcia ?

nie wiem czego oczekiwales po zdjeciu wrzuconym do dzialu 'fotografia albumowa'...

MZ zdjecie jest naprawde przyjemne. Na pewno bedzie dobra pamiatka z wyjazdu :)

wasilewk
23-06-2010, 13:24
nie wiem czego oczekiwales po zdjeciu wrzuconym do dzialu 'fotografia albumowa'...

MZ zdjecie jest naprawde przyjemne. Na pewno bedzie dobra pamiatka z wyjazdu :)

No tak, sorry. Nie zauważyłem działu.:wink:

Pzdr.

dominikpl72
23-06-2010, 16:02
Hmmm... Tłumaczenie Autorki, że flara jest "zamierzona" uważam nieco "na siłę"....

Po pierwsze:
Mam pytanie / prośbę: Skoro flara "zamierzona" - to niech nam Autorka wytłumaczy (możliwie "technicznie") jak się "zamierza" taką flarę...
Bo moja wiedza podpowiada mi, że efektu flary nie da się "zamierzyć".... (pomijając fakt zrobienia fotki pod słońce ze źródłem światła w kadrze / w pobliżu kadru). Może raczej okazać się że flara, która się nam pojawiła - nie przeszkadza, a nawet czasem dodaje uroku... Ale tego nie da się "zamierzyć" :)

Po drugie:
Pytanie - czy to "flara" - czy raczej rozproszone w kurzu promienie słoneczne ?? (bo to da się zobaczyć i zamierzyć).

:)

maniek@n
23-06-2010, 16:36
Ja rozumiem, że zamierzona właśnie przez zrobienie zdjęcia pod słońce, ot co. Autorka nie pisze, że wykonywała jakieś pomiary ażeby tę flarę uzyskać.
Mnie się fotka podoba ;)

messer
23-06-2010, 17:09
Flary powstają głównie w chwli, gdy obiektyw skierowany jest w kierunku bezpośredniego źródła światła -- to też zależy od obiektywu.
Jeśli zna się swój sprzęt i się wie, w jakich warunkach obiektyw rysuje flary -- można to zamierzyć i wykorzystać na zdjęciu. Zresztą taką flarę można zaobserwować już w wizjerze, jeszcze przed wciśnięciem spustu migawki.

Podobnie jak winietowanie, nieszczelność kaset w MF i innego rodzaju "defekty" sprzętu w określonych warunkach. O ile się ma ich świadomość, oczywiście.

koffee
23-06-2010, 17:23
Ja również taką flarę uzyskuję z zamierzenia. Dokładnie tak jak pisze messer widzę już ją w obiektywie i wiem w jakim miejscu dokładnie powstanie. Tylko przy moim obiektywie wychodzą to raczej okręgi i nie wiem jakiej wielkości będą dlatego robię kilka zdjęć pod minimalnie innymi kątami żeby wybrać to, które bardziej mi się podoba.

Bardzo ładnie - mi zdjęcie się podoba :)

imonmati
23-06-2010, 18:51
Flary powstają głównie w chiwli, gdy obiektyw skierowany jest w kierunku bezpośredniego źródła światłą -- to też zależy od obiektywu.
Jeśli zna się swój sprzęt i się wie, w jakich warunkach obiektyw rysuje flary -- można to zamierzyć i wykorzystać na zdjęciu. Zresztą taką flarę można zaobserwować już w wizjerze, jeszcze przed wciśnięciem spustu migawki.

Podobnie jak winietowanie, nieszczelność kaset w MF i innego rodzaju "defekty" sprzętu w określonych warunkach. O ile się ma ich świadomość, oczywiście.

I tu zawarta jest wyczerpująca odpowiedź na pytanie- dziękuję messer. Tak jak pisałam- efekt który widać na zdjęciu- był przeze mnie zamierzony, widzialny już w chwili kadrowania. Za Koffee- wykorzystałam świadomie warunki stworzone przez naturalne światło słoneczne (dzięki Aniu).

A swoją drogą- nie ma jak wyprzedzić potencjalne pytania , hi, hi

prz3mo
23-06-2010, 19:08
Mi się podoba, przyjemne zdjęcie :)

gadajacaglowa
23-06-2010, 20:16
Bardzo letnie i bardzo przyjemne zdjęcie. Ach, wakacje w końcu się zbliżają! ;)