PDA

Zobacz pełną wersję : Master Collection CS5 a 2 kamputery

Seeth
23-06-2010, 12:06
Witam, mam takie pytanie bo mam zamiar kupić MS CS5,
czy można zainstalować część pakietu na jednym komputerze a cześć na drugim?
np. Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat na komputerze 1, a Flash, Fireworks, Dreamweaver, Contribute i resztę na komputerze 2?

Pozdrawiam

de Fresz
23-06-2010, 12:29
O ile się nic nie zmieniło w CS5 (a nie przypszczam), to wogóle możesz całość zainstalować na dwóch komputerach (np. stacjonarnym i laptoku lub w pracowni i w domu), pod warunkami:
- to Ty jako licencjobiorca jesteś właścicielem obu
- nie powinieneś ich używać równocześnie.
W teorii, a w praktyce to wiadomo ;-)

Wszelkie wątpliwości powinna rozwiać lektura EULA.

Seeth
23-06-2010, 12:40
Chodzi mi o to, że korzystając równocześnie, np. w pracy dwa stanowiska, tylko że jedna osoba korzysta z np 4 programów a inna z reszty, czyli tak rozdzielić ten pakiet MC CS5 na 2 osoby tylko że, te 2 osoby nie korzystają równocześnie z całego MC CS5 tylko każdy z innych programów.
A jeśli tak nie można, to jak inaczej można to rozwiązać? bo kupując oddzielnie programy się w ogolę nie opłaca ;)

de Fresz
23-06-2010, 13:09
Nie jestem prawnikiem specjalizującym się w P.A., ale IMHO takie rozwiązanie będzie niezgodne z licencją, acz raczej nie łamiące żadnych postanowień UOPA. Realistycznie - potencjalna kontrola musiałaby Cię złapać na gorącym uczynku (np. za pomocą usłużnego donosu - tylko ktoś musiałby wiedzieć na co donieść, chyba że masz jeszcze mały mirror rapidshare pod biurkiem ;-)), więc sam sobie oceń stopień ryzyka. Bo na papierze wszystko będzie w miarę OK.
Aby być w pełnej zgodzie z EULA IMHO powineneś mieć osobne licencje na te stanowiska.

Seeth
23-06-2010, 15:50
Istnieje w takim razie kupno licencji MC CS5 na 2 stanowiska dopłacając do normalnej ceny jakieś grosze? bo można kupić 2xMC CS5 tylko to już mało opłacalne by było ;)

de Fresz
23-06-2010, 16:09
Z doświadczenia – poniżej ~10 stanowisk nie masz co liczyć na jakiś sensowny rabat. Czyli cena 2 razy pełny pakiet. Lepiej skalkuluj jeszcze raz ryzyko ;-)

Seeth
23-06-2010, 16:24
A jeszcze takie pytanie odnośnie różnicy między Photoshopem CS5 a Photoshopem CS5 Extended? jeśli nie używam elementów do 3D, to opłaca się wersja extended?

de Fresz
23-06-2010, 17:23
Moim zdaniem - nie.

docxxx
23-06-2010, 17:47
Przerabialem to jakis czas temu:

Chodzi mi o to, że korzystając równocześnie, np. w pracy dwa stanowiska, tylko że jedna osoba korzysta z np 4 programów a inna z reszty, czyli tak rozdzielić ten pakiet MC CS5 na 2 osoby tylko że, te 2 osoby nie korzystają równocześnie z całego MC CS5 tylko każdy z innych programów.
A jeśli tak nie można, to jak inaczej można to rozwiązać? bo kupując oddzielnie programy się w ogolę nie opłaca ;)

Zapomnij o uzytkowaniu CS przez kilka osob. Mozesz postawic pakiet na dwoch komputerach w celach, nazwijmy to, wygody (produktywnosci): np. w domu i w pracy lub w dwoch odzialach firmy, ALE tylko jedna osoba moze na nim pracowac w danym czasie! Nie mozesz Ty np. smigac na PS, a kolega na Indyku. Musisz kupic drugi pakiet (chore!).

A teraz uwaga: Pani z Adobe, do ktorej dzwonilem, mowi do mnie z rozbrajajaca szczeroscia: Nie ma czegos takiego jak pakiet wielostanowiskowy. Kupujac kilka licencji ma Pan raptem mniej makulatury i plastiku. Jesli kupi Pan ponad 50 (piecdziesiat!) stanowisk, to wtedy mozemy mowic o rabacie!!!
Odlozylem sluchawke, westchnalem i pomyslalem sobie: a wczoraj kupilismy Corela X5 na 3 stanowiska za 2,4kzl, gdzie "pojedyncza wersja" kosztowala raptem 4 stowy mniej.
Taki urok monopolisty:(

emgieb
23-06-2010, 17:49
Jak ostatnio instalowalem MC CS4, to mi wywalilo komunikat, ze pakiet jest juz zainstalowany na 2 czy 3 kompach i ponowny raz go nie moge zainstalowac. Wynikaloby tego, ze mozna na legalu uzywac CS4. Nie wiem jak jest z CS5.

Czy ktos wie jak zdeaktywowac instalke, ktorej juz fizycznie nie ma? CS4 mam na jednym kompie a problemy sa bo mialem raz pad dysku i raz pad systemu... nie chce crackowac legalnego produktu.

de Fresz
23-06-2010, 17:54
Czy ktos wie jak zdeaktywowac instalke, ktorej juz fizycznie nie ma?

Najprościej telefonem do przyjaciela z Adobe.