PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka BC700 +Eneloop-y

Stradivarius
23-06-2010, 07:03
Mam proste pytanie.
Zamówiłem sobie właśnie komplecik jak wyżej i teraz pytanie
czy formatować baterie zaraz na początku (funkcja w ładowarce) czy
też od razu można ładować akumulatorki do lampy ?
Czytając w innych postach i na necie dowiedziałem się że te akumulatorki już
są fabrycznie naładowane ale czy nie lepiej właśnie sformatować je w ładowarce ,
czy też będzie to tylko strata czasu ?

ruffio
23-06-2010, 07:57
Primo - nie formatować, a formować i nie ma takiej potrzeby. Same z siebie osiągną maksymalną pojemność po kilku ładowaniach.
Secundo - ładuj do lampy, są naładowane przecież.

Stradivarius
23-06-2010, 09:06
Oczywiście -formować a nie formatować :razz: przejęzyczenie,
jeszcze jedna sprawa która mnie zaniepokoiła .
Cytat "W zależności od zastosowania należy dokonać wyboru: jeżeli akumulatorki muszą oddawać bardzo dużo prądu (np. profesjonalne lampy błyskowe) - wybieramy standardowe firmowe akumulatorki R6/AA (2500mAh, 2700mAh) lub R03/AAA (1000mAh dla R03/AAA), w innych przypadkach lepszym wyborem okazuje się Sanyo Eneloop. "
znalezione w http://www.eneloop.pl/eneloop_faq.html
Czyżby producent nie zalecał do lamp ? :shock:

A.n.d.r.e.V
23-06-2010, 09:19
Ja używam eneloopów w swojej lampie już długi czas i nigdy problemu nie miałem

Stradivarius
23-06-2010, 09:32
Tak dużo ludzi na forum zachwalało te akumulatorki ,
dlatego też się zdecydowałem na ich zakup.
Dotychczas używałem Hahnel 2500mAh niestety po roku
jedna padła :? a że wcześniej już miałem ochotę na Eneloop-y
decyzja zapadła o kupnie całego kompletu.
Zobaczę jak lampa będzie się spisywać z nowymi akumulatorkami
mam nadzieję że dobrze.

Valdek_Tychy
23-06-2010, 11:11
Mam dokładnie taki zestaw tj. BC700 i 10xEneloop i od czasu kiedy zacząłem stosować nie mam żadnych problemów z zasilaniem lampy.Eneloopów nie formuje się tylko ładuje bezpośrednio do lampy a potem już w trakcie dalszych ładowań włączam opcję rozładowania.Staraj się ładować je mniejszym prądem np. 250mAtrwa to dłużej ale akumulatory lepiej się sprawują.

wasilewk
23-06-2010, 11:17
...Czyżby producent nie zalecał do lamp ? :shock:

Większość ludzi używa je do lamp. Myślisz, że wbrew zaleceniom producenta ?

Stradivarius
23-06-2010, 11:52
Większość ludzi używa je do lamp. Myślisz, że wbrew zaleceniom producenta ?

Wiesz, w podanym wyżej linku jest wyraźnie napisane "(np. profesjonalne lampy błyskowe) - wybieramy standardowe firmowe akumulatorki -w innych przypadkach lepszym wyborem okazuje się Sanyo Eneloop. " Jak dla mnie wyraźnie producent nie poleca a nie zabrania tego typu akumulatorów do lamp błyskowych.
Zestaw już kupiłem i na pewno jest już w drodze , a jak już
wcześniej pisałem zdecydowałem się na niego także z dobrych opinii wyczytanych na forum.

malibu
23-06-2010, 12:12
też mam taki komplet - zazwyczaj rozładowuje a potem ładuje maksymalnym prądem wiem że lepiej ładować mniejszym ale szkoda mi czasu a nowy komplet nie kosztuje strasznych pieniązków i nawet wymiana za jakieś dwa lata to nie będzie aż taki problem

costi
23-06-2010, 20:39
Wiesz, w podanym wyżej linku jest wyraźnie napisane "(np. profesjonalne lampy błyskowe) - wybieramy standardowe firmowe akumulatorki -w innych przypadkach lepszym wyborem okazuje się Sanyo Eneloop. " Jak dla mnie wyraźnie producent nie poleca a nie zabrania tego typu akumulatorów do lamp błyskowych.
Zestaw już kupiłem i na pewno jest już w drodze , a jak już
wcześniej pisałem zdecydowałem się na niego także z dobrych opinii wyczytanych na forum.

Dosiwadczenia wielu uzytkownikow nie tylko z tego forum mowia cos zupelnie innego. IMHO nie masz sie czym przejmowac ;)

koziak
16-01-2011, 11:20
Mam dziwny problem z bateriami (Eneloop) i ładowarką (BC 700). Do tej pory używałem baterii w lampach Sb900 i Metz 48. Po rozładowaniu ładowałem je normalnie w BC 700 i do tej pory wszystko było idealnie. Problem zaczął sie gdy użyłem tych ENELLOP -ów do lampki Video UNOMAT DC3000. Po rozładowaniu chciałem je naładować w BC 700 i ładowarka nie widzi tych akumulatorków, w każdym kanale jest napisane NULL. Natomiast ENELOOPy nie używane w lampce UNOMAT są widziane przez ładowarkę. Czy wiecie o co w tym wszystkich chodzi bo ja nie mam pojęcia dlaczego ładowarka nie chce ładować? Czyżby ENELOOPY zostały max. zużyte? Czy mam juz sobie zakupić nowe komplety akumulatorków?

marcinez
16-01-2011, 11:28
Akumulatory zostały za bardzo rozładowane. Gdy u mnie zdarza się taka sytuacja to rozwiązuje problem w ten sposób, że chwilę ładuję akumulatorki zwykłą ładowarką MW8168 potem wkładam je do BC i ładowarka zaczyna je ładować.

koziak
16-01-2011, 12:39
Zaraz spróbuję Twojej metody, marcinez.

koziak
16-01-2011, 13:43
Zadziałało. Podładowałem trochę w innej ładowarce i później dałem do BC700 i wszystko działa. Dzięki marcinez za radę.

marcinez
16-01-2011, 13:49
To nie moja metoda wyczytałem o tym gdzieś na forum. W każdym razie nie ma sprawy. Trochę dziwne to zabezpieczenie w BC

Sapphiron
16-01-2011, 13:52
Podobno tak też jest jak się używa SD-9, że aku są do cna wyssane...

nowart
16-01-2011, 14:08
powiem szczerze, że trochę mnie zaskoczyliście z tym "nullem" w BC700. Trochę starszych aku poleciało do śmieci właśnie ze względu na bodaj całkowite rozładowanie (długo leżały rozładowane i pewnie resztki voltów wyciekły do cna) i komunikat null w ładowarce. Myślałem, że są po protu zużyte. Czy kwestia braku widoczności aku przez BC700 jest normalnym jej zachowaniem w przypadku wyładowanych aku?

TMK
16-01-2011, 14:12
Akumulatory zostały za bardzo rozładowane.

To jest dobry powód do nieużywanie tej lampy :) Aku bardzo szybko skończą w koszu. Miałem podobną sytuację z latarką, wbrew deklaracji producenta (driver miał odcinać poniżej zadanego napięcia) rozładowywała ogniwo na maxa. Także pomagało "kopnięcie" inną ładowarką bądź zasilaczem od nokii... Skończyło się na wymianie ogniw na zabezpieczone 18650. Aku AA z zabezpieczaniem chyba nie ma?
Bezpieczniej będzie je wymieniać w lampie zanim padną, albo parę miesięcy i kubeł.

marcinez
16-01-2011, 14:20
powiem szczerze, że trochę mnie zaskoczyliście z tym "nullem" w BC700. (...)Czy kwestia braku widoczności aku przez BC700 jest normalnym jej zachowaniem w przypadku wyładowanych aku?
Tak to normalne w przypadku BC700.

ruffio
16-01-2011, 17:48
Ten Null to nie jest zabezpieczenie. To są braki tej ładowarki. Brakuje trybu "brake-in", któy jest w MH9000

TMK
16-01-2011, 18:24
Może i braki jednak MH-C9000 moim zdaniem nie jest warta swojej ceny. Za niższa kwotę można ściągnąć lepszą ładowarkę modelarską z hobby kinga, aku w aucie też naładujesz :)
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=216

marcinez
16-01-2011, 20:26
Moim zdaniem ta ładowarka może i jest lepsza do ładowania różnych aku typu Li-pol, pb, ale nie nadaje się do ładowania akumulatorków ni-mh powszechnie stosowanych. Może się mylę, ale nie oferuje monitoringu stanu naładowania/rozładowania poszczególnych ogniw, więc nie umywa sie do BC-700/900. Z tego co przeczytałem ogniwa są ładowane kiedy są połączone szeregowo, więc to żadna rewelacja. Jeśli jednak jest możliwe monitorowanie stanu poszczególnych ogniw to jest to ciekawa propozycja, jednak trzeba kombinować z podłączaniem aku do ładowania.

McSimus
17-01-2011, 14:40
hmm ... a mi ostatnio coś zaczęły enelopki na pierwszym kanale tez dziwnie się zachowywać przy ładowaniu, tak jakby za szybko się ładowały a potem komunikat null zamiast full ... dziwne

mlmar
01-03-2011, 19:19
Mnie niepokoi jedna rzecz. Rozładowały mi sie eneloopy więc wrzuciłem je do ładowania i zacząłem używać drugiego kompletu. Naładowane na Full odłożyłem do szafy. Po tygodniu miałem wyjazd więc zbieram wszystkie komplety i na wszelki wypadek sprawdzam czy są naładowane. BC700 z jednego kompletu 4enelopów ładowanych w jednym czasie dwa z nich musiała doładować o 250mah trzeci 550mah a ostatni ładowała 4 godziny! musiałą dołądować aż 840mah

Wrzuciłem drugi komplet enelopów do ładowania i podobnie /:
były na pewno ładowane na full
może bardziej jednolicie, przedział do naładowania 400-600mah.

czy aż tyle by z nich zeszło energii przez tydzień-dwa leżakowania?
czy to bc-700 źle rozpoznaje poziom naładowania

aku prawie nowe, łądowane 3-4 razy

wasilewk
01-03-2011, 19:58
Jak ją rozebrałem, to stwierdziłem, że czujniki temperatury (po jednym na dwa ogniwa) są w porządku. Sprawdzałem z miernikiem uniwersalnym, to progi działania prądowego, jak i napięciowego są w akceptowalnym przedziale. Jeśli teraz okazuje się, że akumulatory są nierówne, to pytanie:
- czy były równe w momencie zakupu - trzeba było to sprawdzić 'testem' i zapisać - ja tak zrobiłem,
- czy ładowarka ciągle i w tym samym momencie pokazuje błąd - to w końcu tylko urządzenie - nawet jeśli użytkownik nią stuknął, czy przygniótł - i przez to kabelek się 'poluzował' a może cos przepaliło - nikt nie będzie wzywał 'na świadka' żóltka, który to urządzenie wypuścił (tata pod obiad przywiózł ileś tam kompletów, jutro zabierze złożone o tej samej porze, zostawiwszy nowe do złożenia...).

Ogólnie rada:
Gdybym się nie znał na elektronice, nie chciałoby mi się 'bawić' w mądre zasady ładowarek, szkoda by mi było na to czasu - kupiłbym coś gotowego i niemieckiego - co z tego, że mnie przeżyje ! Alle porządna rzecz !

Pzdr.

cervandes
02-03-2011, 12:56
@wasilewk - tak przy okazji zapytam - jak nie bc-700 czy 900 to co? Jest jakiś model wybitny - aby kupić raz i zapomnieć?

wasilewk
02-03-2011, 18:42
To nie jest jakieś drogie urządzenie - Leica jeszcze nie produkuje.
Ja kiedyś kupiłem ładowarkę w trochę zprzyjaźnionym sklepie AGD - do dziś leży na półce w dobrym stanie., "choć oczywiście BC-700 mieć musiałem !"
To jest MW8168 GS.
Nie interesują Cię jakie akumulatorki wkładasz - po jakimś czasie wyjmujesz naładowane. Działa nie grzeje się, ładuje chyba ponad godzinę, ale i tak na noc ją zostawiałem.

Pzdr.

Pabloo
02-03-2011, 19:32
Mógłby ktoś mnie oświecić, bo jak dla mnie ze "skróconej instrukcji obsługi ładowarki BC-700" nic nie wynika i nie jestem w stanie na jej podstawie odpowiedzieć sobie na pytania.
Dzisiaj przyszły do mnie eneloopki i owa ładowarka i... No właśnie, i co? Chciałem przeprowadzić funkcję "test" więc zgodnie z instrukcją wykonałem polecenia, i co dalej? W jaki sposób mam sprawdzić ową "pojemność akumulatorów"? Przy mAh dla każdego aku jest 0 po 20 minutach.

Po drugie, włączyłem w końcu tryb "discharge" aby rozładować eneloopy tak jak to radzą na wielu forach, czekam, oglądam to co się wyświetla na wyświetlaczu, a tam mAh rośnie. Tak ma być?
Instrukcja mówi jak włączyć ładowarkę, podłączyć akumulatory, wybrać tryb, ale nie wiem jak mam to potem wykorzystać.

Albo inaczej, mógłby ktoś prosto wyjaśnić co zrobić, gdy właśnie kupiłem się BC-700 oraz eneloopy i chcę z tego jak najlepiej i najszybciej korzystać?

cervandes
02-03-2011, 20:08
wkładasz po kolei eneloopy do gniazd, po włożeniu czwartego przyciskiem mode ustawiasz discharge a następnie current prąd rozładowania - ja używam 250mA. I czekasz. Na wyświetlaczu przy każdej baterii jest napisane co się z nią dzieje - na początku discharge a jak się rozładuje do zera to pojawia się charge. Rosnące mAh to informacja ile udało się ładowarce wyssać z baterii podczas rozładowywania a podczas ładowania ile się jej udało wepchnąć do nich prądu - w obu przypadkach licznik rośnie.

Funkcja test nie pamiętam czy na początku ładuje do pełna, potem rozładowuje mierząc pojemność a następnie ładuje do końca czy jakoś tak - nie podaje wyniku od razu tylko właśnie na początku jest 0 dopóki nie zacznie się sam proces testowania a on może się zacząć wyłącznie od maxa pełnej baterii czy tam całkowicie rozładowanej - jak już napisałem nie pamiętam w którą stronę działa pomiar.

wasilewk
02-03-2011, 20:17
Przy nowej BC-700 nic nie ustawiamy !
Wkładamy enelopy, włączamy ładowarkę (z akumulatorkami) i mam pół minuty na wybranie trybu pracy. Wybieramy TEST.
Wszystko - mamy teraz kilka godzin czasu (ok. 2-3).

- ładowarka ma już fabrycznie poustawiane niektóre wartości prądów i napięć.
- wszystko można zmieniać, ale na razie lepiej zaufać producentowi.

Po czasie ok. 3 godz. na wszystkich czterech LCD-kach wyskoczą cyferki (4 x 2-3cyfry) - czekać aż pokażą się na wszystkich !

Teraz można s-p-o-k-o-j-n-i-e zacząć czytać instrukcję.

Pzdr.

Pabloo
02-03-2011, 20:42
Przy nowej BC-700 nic nie ustawiamy !
Wkładamy enelopy, [...]

Rozumiem, że jest to odpowiedź na pytanie co ogólnie trzeba zrobić po kupieniu tej ładowarki i eneloopów?
Tryb "test"?
Przeczytałem już niejednokrotnie tę instrukcję i jest tam opisane jak ładować i później korzystać z ładowarki, natomiast mnie chodzi o rozpoczęcie ich użytkowania i sam proces formowania.
Czyli, jeśli już od półtorej godziny trwa discharge, poczekać do końca naładować?

wasilewk
02-03-2011, 20:58
Rozumiem, że jest to odpowiedź na pytanie co ogólnie trzeba zrobić po kupieniu tej ładowarki i eneloopów?
Tryb "test"?

Tak.

Przeczytałem już niejednokrotnie tę instrukcję i jest tam opisane jak ładować i później korzystać z ładowarki, natomiast mnie chodzi o rozpoczęcie ich użytkowania i sam proces formowania.

Lepiej nie szukaj dziury w całym. Eneloopy to nie akumulatorki Ni-Cd, wymagające formowania dla nabrania większej pojemności. Tutaj jest, co ma być i się samo nie rozładuje podczas leżakowania.
Jedyne, co zalecam, to zapisywanie ilości miliAmperoGodzin podczas każdego ładowania.

Ja użytkuję je w ten sposób:
- po przyjściu z focenia (wieczorem), włączam BC-700 i wkładam akumulatorki.
- rano, zapisuję cyferki i wyjmuję akumulatorki (od razu do lampy) i ładowarkę.
- wieczorem: spodziewane działanie jest do przewidzenia.

Oczywiście mam też jakieś 'niuanse' zarówno do samych akumulatorków (nowe a już nie równe) jak i ładowarki BC-700. Na miejscu producenta, to wstawiałbym gotową wytrawioną i kompletną płytkę (i tak obecna jest wielowarstwowa) do obudowy i "schluss!". Mechanika minimalna (można zastąpić podczerwienią), lcd za pomocą taśmy itd. Tak jak w aparacie Nikon (Canona niestety nie miałem okazji rozbierać). Pewnie już nie długo doczekamy się solidniejszej wersji BC-700.

Pzdr.

Szkandi
08-03-2011, 03:10
Czy BC-700 ma możliwość powiadomienia o ilośći mAh'ów, w chwili obecnej, znajdujących się na ogniwie?
Tak aby, przed wyjściem sprawdzić na ile jest nałana bateria.

wasilewk
08-03-2011, 19:52
Czy BC-700 ma możliwość powiadomienia o ilośći mAh'ów, w chwili obecnej, znajdujących się na ogniwie?
Tak aby, przed wyjściem sprawdzić na ile jest nałana bateria.

Nie, no skąd !

Ogniwo nie podaje takiej informacji (przynajmniej obecne ogniwa) - ładowarka bierze ją stąd, że rozładowuje i ładuje akumulator. Dzieki temu że zlicza ilość dostarczonego prądu - jest w stanie poinformować o mAh.

Pzdr.

Szkandi
08-03-2011, 23:31
Nie, no skąd !

Ogniwo nie podaje takiej informacji (przynajmniej obecne ogniwa) - ładowarka bierze ją stąd, że rozładowuje i ładuje akumulator. Dzieki temu że zlicza ilość dostarczonego prądu - jest w stanie poinformować o mAh.

Pzdr.

To całkiem logiczne. Dzięki.

cervandes
12-03-2011, 18:40
ale za to podaje napięcie, więc można się dowiedzieć ile pozostało prądu w ogniwie. Nie pamiętam ile dokładnie ma rozładowane i naładowane ale w miarę liniowo napięcie spada więc na tej podstawie można określić czy jest w połowie pełne czy prawie rozładowane...

wasilewk
12-03-2011, 18:44
ale za to podaje napięcie, więc można się dowiedzieć ile pozostało prądu w ogniwie. Nie pamiętam ile dokładnie ma rozładowane i naładowane ale w miarę liniowo napięcie spada więc na tej podstawie można określić czy jest w połowie pełne czy prawie rozładowane...

Tak jest w ogniwie sprawnym.

Gorzej, gdy ogniwo przekroczy swoją ilość cykli ład-rozł. albo gdy siada mu pojemność. Wtedy pomiar tego napięcia tylko pod obciążeniem nominalnym.

Pzdr.

cervandes
12-03-2011, 18:47
racja. Ciekawe co stoi na przeszkodzie zrobić taki paseczek jak kiedyś Duracelle miały, ściskało się bateryjkę i paseczek informował o stanie baterii.

wasilewk
12-03-2011, 18:50
To było dobre, ale nadal nie zgłębiłem, czy to na prawdę podawało autentyczny stan ogniwa...

Zink
15-03-2011, 13:30
Nie podawało. Długość paska zależała też od tego jak mocno się docisnęło te punkty :)

maggot
16-03-2011, 13:19
ten pasek dzialal na zasadzie sciezki oporowej rozgrzewajacej sie pod wplywem pradu i farby zmienijacej kolor pod wplywem temperatury. Sprawnosc baterii dosc znacznie spada wraz z uplywem z niej pradu. Aku daje prad prawie do konca z takim samym natezeniem wiec ta metoda odpada.

gregzorba
18-03-2011, 17:29
a powiedzcie mi, czym różni się ładowarka BC-700 od Vivanco 21148?

Ponieważ posiadam od 3 lat Vivanco 21148, i baterie 2500mAh ładuje mi w ok 3h, i ładuje je do pełna.

Pytam ponieważ zastanawiam się nad zmianą ładowarki, ale chciałbym żeby nowa ładowarka była lepsza stosunkowo do ceny od obecnej.

motyl
18-03-2011, 18:45
Skoro twoja ładowarka ładuje aku 2500 mAh w ok 3 godziny to znaczy, że robi to dość dużym prądem. Może to powodować skrócenie żywotności aku. W BC-700 masz wybór jakim prądem będą ładowane aku. Przyjmuje się, że powinny być ładowane prądem o wartości ok. 1/10 pojemności. W twoim przypadku ok 250 mA. Przy takim prądzie ( a dokładnie 200 mA ) BC-700 ładuje aku ok 10 godz.

marcinez
18-03-2011, 21:23
a powiedzcie mi, czym różni się ładowarka BC-700 od Vivanco 21148?
Ponieważ posiadam od 3 lat Vivanco 21148, i baterie 2500mAh ładuje mi w ok 3h, i ładuje je do pełna.
Pytam ponieważ zastanawiam się nad zmianą ładowarki, ale chciałbym żeby nowa ładowarka była lepsza stosunkowo do ceny od obecnej.
Początkowo myślałem, że to prowokacja :) Jednak nie każdy może znać BC-700. :)
Powtórzę to co napisał poprzednik, czas, a dokładniej szybkość ładowania akumulatorków nie jest wyznacznikiem jakości ładowarki. Oczywiście, jeśli nie zależy Ci na akumulatorkach, to używaj jakiej chcesz ładowarki :) BC-700 jest jedna z najlepszych ładowarek do akumulatorków AA i AAA. Na temat tej ładowarki sporo znajdziesz w internecie, więc nie będę się rozpisywał i opiszę te cechy, które mają dla mnie znaczenie. Ładowarka umożliwia ładowanie dowolnej liczby akumulatorków oczywiście od 1 do 4 sztuk. Twoja ładowarka umożliwia ładowanie 2 lub 4 sztuk aku. Ładowarka ma funkcję rozładowania, odświeżania i testowania aku. Pożyteczną funkcja jest to, że każdy "kanał" może wykonywać różne funkcje np. Jeden aku może być ładowany, drugi rozładowany, trzeci testowany itd. Można w BC-700 ustawić różne wartości prądu ładowania i rozładowania. Co prawda nie ładuje tak szybko jak Twoja, ale w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz mieć większe prądy ładowania możesz kupić model BC-900 lub i xx-9000?? tutaj zapomniałem jak się nazywa ta najbardziej "wypasiona" ładowarka :) Ładowarka BC-700 posiada również funkcję testowania pojemności aku, podaje aktualny stan ładowanego aku np. napięcie, prąd którym jest ładowany lub rozładowywany, ilość "wpompowanej" energii. Posiada jeszcze wiele innych funkcje, ale musisz poczytać sobie o tym. Ja wymieniłem te funkcje których używam.

gregzorba
22-03-2011, 12:10
a jednak namówiliście mnie. Właśnie jedzie do mnie BC-700 + 8x Eneloop 2000mAh
Zdecydowałem sie na te ładowarkę, ponieważ 2 lata temu kupiłem nówki Sony 2700mAh, były mało używane, no ale jedna mi padła. Więc wnioskuję że to przez sposób ładowania.

shash12
22-03-2011, 18:17
Dziś dostałem eneloopy i BC-700 do ręki. Lampa mi się nie chce uruchomić i postanowiłem je naładować. Mam pytanie, czy mogę dać ładowanie, czy muszę dać najpierw rozładowywanie, a później ładowanie?

Pozdrawiam Kuba

wasilewk
22-03-2011, 19:27
Dziś dostałem eneloopy i BC-700 do ręki. Lampa mi się nie chce uruchomić i postanowiłem je naładować. Mam pytanie, czy mogę dać ładowanie, czy muszę dać najpierw rozładowywanie, a później ładowanie?

Pozdrawiam Kuba

Jeśli Ci nie pilno, to ja bym najpierw włączył 'test' - Jutro rano odczytasz wartości i będziesz wiedział, czy są ok.

Pzdr.

shash12
22-03-2011, 22:29
Problem rozwiązany, miałem podmienione klapki. Z lampy miałem w pojemniku na 5 baterię i dlatego nie działało. Baterie ustawiłem na rozładowanie, tak więc automatycznie naładują mi się po rozładowaniu i będę mieć gotowe na warsztaty studyjne w czwartek :) Dzięki za pomoc wasilewk

Staff
22-03-2011, 23:42
Qrcze, namówiliście mnie na zakup. Podobno hurt.com to sprawdzona firma. Jakieś doświadczenia ?

cervandes
25-03-2011, 22:44
Qrcze, namówiliście mnie na zakup. Podobno hurt.com to sprawdzona firma. Jakieś doświadczenia ?

zakupów u nich zrobiłem wraz z kumplami ze sto, osobiście bo mamy "pod nosem" ich. Nie ma nawet najmniejszych zastrzeżeń. Dla mnie numer jeden - i tam kupuję wszystko co tylko potrzebuję z ich asortymentu - od kart pamięci, przez baterie, latarki i inne duperele.

Staff
26-03-2011, 00:55
zakupów u nich zrobiłem wraz z kumplami ze sto, osobiście bo mamy "pod nosem" ich. Nie ma nawet najmniejszych zastrzeżeń. Dla mnie numer jeden - i tam kupuję wszystko co tylko potrzebuję z ich asortymentu - od kart pamięci, przez baterie, latarki i inne duperele.

Oto mi chodziło, dzięki.

Traviz
26-03-2011, 14:42
Ja też u nich kupowałem BC-900 + eneloop, w tym tygodniu ponownie kupowałem u nich baterie, dla siebie i znajomych :)

Walle
29-03-2011, 10:43

Ja też u nich robię zakupy i mogę tylko gorąco polecić.

grzegorzant
29-03-2011, 11:53
właśnie zamówiłem u nich te nowe czarne 2500, zobaczymy co to za cudo :)

Zink
29-03-2011, 12:22
Po pierwsze: hurt.com.pl, nie hurt.com.
Po drugie: ja mam same pozytywne doświadczenia.

micz87
29-03-2011, 19:50
hurt.com - na Allegro maja ceny niższe niż w sklepie internetowym ;-) Pomijam fakt prowizji Allegro ale widać że to możliwe :-) Ja u nich kupiłem w czwartek i niecierpliwie czekam na dostawę. Miło słyszeć, że to sprawdzona firma bo się bałem podrobionych eneloopków.

Girdian
08-04-2011, 11:58
hurt.com - na Allegro maja ceny niższe niż w sklepie internetowym

Możesz podać link do ich sklepu na allegro bo nie mogę ich znaleźć.

adolfik9501
08-04-2011, 16:16
Możesz podać link do ich sklepu na allegro bo nie mogę ich znaleźć.

http://allegro.pl/my_page.php?uid=1461854

cervandes
10-04-2011, 18:39
jeszcze konto qbok należy to hurt.com.pl

Hektor
12-04-2011, 21:36
Nie podawało. Długość paska zależała też od tego jak mocno się docisnęło te punkty :)

Czyli był to wskaźnik siły w szponie testującego, a nie stanu baterii. :-)

PS. Rzeczywiście tak było jak piszesz.

grzegorzant
13-04-2011, 12:44
Ato co to ?
jakieś nowe systemy zasilania Enloop może ? :)

KUBACZ
29-04-2011, 21:22
No więc tak. Jak dobrze pójdzie w najblizszym czasie bede posiadaczem Sb700. Chce do tego dokupić porządne akumulatory i ładowarke.

Znalazłem taki bajer

http://allegro.pl/ladowarka-bc-700-8-sanyo-eneloop-r6-aa-w-wa-fv-i1578667486.html

I powiedzcie mi czy możliwe jest to w takiej cenie ? Sama ładowarka jest dość droga. Czy są może jakieś podróbki eneloopow ? Czy ktoś może zna ten dokładnie zestaw ze tak powiem

mirekkania
29-04-2011, 22:16
Jest to możliwe.
BC-700 można kupić nawet za cca. 82 PLN, a 4 szt. Eneloopów nawet za 19 PLN. Resztę łatwo obliczyć...

motyl
30-04-2011, 08:46
....http://allegro.pl/ladowarka-bc-700-8-sanyo-eneloop-r6-aa-w-wa-fv-i1578667486.html

I powiedzcie mi czy możliwe jest to w takiej cenie ? Sama ładowarka jest dość droga. Czy są może jakieś podróbki eneloopow ? Czy ktoś może zna ten dokładnie zestaw ze tak powiem

Kupowałem taki zestaw i od tego sprzedawcy z tą różnicą, że był jeden komplet akku. Zakupu dokonałem pod koniec zeszłego roku. Do teraz wszystko działa.

grzegorzant
30-04-2011, 09:40
dobra cena - bierz

nomek
07-05-2011, 12:18
A co sądzicie o takim wynalazku ?? Warto brać, czy lepiej dopłacić do BC-700 ?? Akumulatorki będą ładowane zawsze po 4 - parę boxów, każde opisane, żeby wszystkie były ładowane, zawsze tak samo.

http://allegro.pl/energizer-intelligent-lcd-4-aa-sanyo-eneloop-i1596489833.html

marcinez
07-05-2011, 14:14
Moim zdanie w ogóle nie warto. Nie ma w tej ładowarce nic ciekawego.

wasilewk
07-05-2011, 17:42
A co sądzicie o takim wynalazku ?? Warto brać, czy lepiej dopłacić do BC-700 ?? Akumulatorki będą ładowane zawsze po 4 - parę boxów, każde opisane, żeby wszystkie były ładowane, zawsze tak samo.

http://allegro.pl/energizer-intelligent-lcd-4-aa-sanyo-eneloop-i1596489833.html

Lepiej dopłacić do BC-700 - masz rzeczywistą kontrolę, ludzie chwalą.

Pzdr.

nomek
07-05-2011, 19:36
No to nie zaoszczędzę paru groszy, dołożę te 30zł. Na szczęście mam rzut kamieniem do jednego sklepu z allegro, który handluje eneloopami i BC-700 też ma w rozsądnej cenie. Przynajmniej na przesyłce poskąpie ^^.

wasilewk
07-05-2011, 19:38
Nie będziesz żałował.

Pzdr.

morfeus
02-04-2012, 18:21
Skoro twoja ładowarka ładuje aku 2500 mAh w ok 3 godziny to znaczy, że robi to dość dużym prądem. Może to powodować skrócenie żywotności aku. W BC-700 masz wybór jakim prądem będą ładowane aku. Przyjmuje się, że powinny być ładowane prądem o wartości ok. 1/10 pojemności. W twoim przypadku ok 250 mA. Przy takim prądzie ( a dokładnie 200 mA ) BC-700 ładuje aku ok 10 godz.

chciałbym kupić aku 2500 ale doczytałem w specyfikacji że BC-700 ładuje prądem 200. Wg. powyższej zasady ładowanie 1/10 pojemności, to chyba pod BC-700 można kupić aku 2000, bo 2500 nie ma takiej opcji w ładowarce tylko 200/500/700? Dobrze rozumuje?

Art Erie
02-04-2012, 19:17
200mA to chyba prąd ładowania dla masochistów, ja ładuje 1000mA ( 1A ) w 30 minut i akumulatory (oczywiście firmowe) działają bez problemu. Jak Ci się podoba BC-700 to kup, jak masz czas i mało aku to możesz sobie pyrkać 200mA, jak potrzebujesz szybciej to 700mA krzywdy im nie zrobi.

wasilewk
02-04-2012, 20:04
200mA to chyba prąd ładowania dla masochistów, ja ładuje 1000mA ( 1A ) w 30 minut i akumulatory (oczywiście firmowe) działają bez problemu. Jak Ci się podoba BC-700 to kup, jak masz czas i mało aku to możesz sobie pyrkać 200mA, jak potrzebujesz szybciej to 700mA krzywdy im nie zrobi.

- Żywotność spada,
- od temperatury w środku wszystko się 'gniecie' i o przebicie łatwiej,
- producent przestrzega przed zbyt dużym prądem.

Trzeba sobie ustawić pracę tak, by nie być masochistą i nie znęcać się nad akumulatorami. Przecież wystarczy mieć zapasowy (lub zapasowe) komplet(y) i potem włączam na noc z testem. Rano mam wynik i wiem, czy czasem akumulator nie zaczyna tracić pojemności. Nawet wolałbym mieć kilka ładowarek - byle tylko nie skracać żywotności akumulatorów.

No, ale każdy ma swoje argumenty - moje są sprawdzone przez kilkanaście lat.

Pzdr.

morfeus
02-04-2012, 20:16

No ja tam nie wiem czy mi się podoba, ludziska w tym wątalu piszą, że niby superoza to i zdałem się na te opinie. A Ty co polecasz i jak to wygląda z żywotnością ad lampa na weselichu (na ile fot styka przeciętnie, ile zapasu masz?

Art Erie
02-04-2012, 20:39
- Żywotność spada,
- od temperatury w środku wszystko się 'gniecie' i o przebicie łatwiej,
- producent przestrzega przed zbyt dużym prądem..[...]

Pewnie tak, ale nie w takim stopniu jak Ci się wydaje. Ładowarka Fiamo ( 30 minutowa ) i aku Fiamo - w ciągu pięciu lat padła mi już połowa aku; ta sama ładowarka aku Eneloop - drugi, albo trzeci rok wszystkie trzymają (ładuję kilka razy w tygodniu, rzadko mam rozładowane do końca, ale tak na 80% to owszem).

No ja tam nie wiem czy mi się podoba, ludziska w tym wątalu piszą, że niby superoza to i zdałem się na te opinie. A Ty co polecasz i jak to wygląda z żywotnością ad lampa na weselichu (na ile fot styka przeciętnie, ile zapasu masz?

Generalnie to jest tak, a raczej było jak pisze kolega wasilewk i inni koledzy ze "starej szkoły": aku powinny być ładowane prądem o wartości 10% pojemnoścu aku; ale technologia poszła sporo do przodu i dedykowane aku do szybkiego ładowania (Fiamo) i te do "normalnego" ładowania (Eneloop) dają radę i nic się złego nie dzieje. A jeśli skończą się 10% szybciej to przy cenie 27zł za 4 sztuki jesteś 2,70zł w plecy w ciągu 4-5 lat.
Jeśli masz 4 aku, to możesz je spokojnie bujać w ładowarce całą noc, ale jeśli jest ich kilkadziesiąt sprawa zaczyna być problematyczna.
Wesel nie robię, a to na ile wystarczy aku w lampie zależy od stylu pracy, możesz dopalać lekko w TTL, albo walić na max. w FP.

EDIT

Mam 32 miejsca, w które mogę wcisnąć AA, do tego chcę dokupić jeszcze 3 wyzwalacze i lampy, co da dadatkowe 18 szt aku; zapas nie przekracza zwykle 30%, bo wszystkiego nie używam jednocześnie, a ładowarka ma zasilanie również z zapalniczki samochodowej 12V.

Jacek_Z
02-04-2012, 22:35
Ja mam 5 kompletów (czyli 20) akku, w tym 8 eneloopów. Mam też 2 ładowarki - BC700 i inną, szybką.
Problem w tym, że mało używam akku (w Pocket Wizardach do synchro), więc one głównie leżą i się rozładowują same.
Ładowarka o dużym prądze "rozwala" aku totalnie. Po paru cyklach one mają chyba 1/3 pojemności.
Odświeżam więc za pomocą BC700 (to trwa nawet 3 dni!) i teraz używam tylko tej ładowarki. Ale i tak te zwykłe akku trzymają prąd strasznie krótko, mimo przywrócenia im prawie pełnej pojemności. Może to przez to, że kiedyś ładowałem je dużym prądem?
Nie wiem, teraz będę przechodził tylko na eneloopy itp akku i ładował tylko BC700 i prądem 200 mA. Niestety wnioski da się wyciągnąć za parę lat :mrgreen:

Art Erie
02-04-2012, 22:45
Jacku, ale te "rozwalone" AA to Eneloop, czy "zwykłe"?
Ładowarki BC odcinają ładowanie ( o ile pamiętam ;) ) w temperaturze 54 stopnie Celsjusza, aku Fiamo wytrzymują 85 stopni, na dodatek ładowarka Fiamo w odróżnieniu od innych ma wbudowany wentylator do chłodzenia akumulatorów.

[...]Nie wiem, teraz będę przechodził tylko na eneloopy itp akku i ładował tylko BC700 i prądem 200 mA. Niestety wnioski da się wyciągnąć za parę lat :mrgreen:

Powyżej moje wnioski po kilku latach ekspoloatacji.

Jacek_Z
02-04-2012, 22:49
Zwykłe, bo je miałem wczesniej. Eneloopy kupiłem z rok temu.

Art Erie
02-04-2012, 22:55
Zwykłych aku nie można wkładać do szybkich ładowarek! Mogą eksplodować i nie daj Boże po oczach... :(
Jak pierwszy raz ładowałem Eneloop'y w 30-minutówce, to też ostrożnie. Teraz Eneloop ładuję standardowo i nic złego się nie dzieje.

Jacek_Z
02-04-2012, 23:05
Zwykłych aku nie można wkładać do szybkich ładowarek! .??? Pisząc zwykłe miałem na mysli Sanyo 2500 mAh. Ładowarka to MW6178 Intercept - w końcu ona jest do takich akku.

Art Erie
02-04-2012, 23:35
Ciężko znależć jakieś info o tej ładowarce, model już chyba nie jest dostępny w sprzedaży. Znalazłem tylko takie info: 2/ ładowarka procesorowa INTERCEPT MW6178. Posiada 4 gniazda ładowania AA/AAA. Mozna ładowac wszystkie jednoczesnie i kazde odzielnie. Posiada funkcje rozładowania. Posiada wyswietlacz ładowania podobnie jak tel. komórkowy. Po naładowaniu akumulatorka sygnalizuje to dzwiekiem i zieloną diodą. Można podłączyć ja do gniazda zapalniczki samochodowej. Czas ładowania kompletu akumulatorkow około 3 godz z dalszym podtrzymaniem.
6-ty post licząc od góry http://www.fotoplaneta.pl/aparaty-cyfrowe/viewtopic.php?t=7893

To nie jest szybka ładowarka, dla mnie szybka to taka 30 minutowa, VARTA ma w ofercie 15-minutową ładowarkę z dedykowanymi aku; niestety tylko na dwa ogniwa.

EDIT

W poście 72 błędnie podałem wartośc prądu ładowania, nie 1000mA a 4000mA (dotyczy ładowarki Fiamo)

morfeus
03-04-2012, 11:43
Kupione za poradą Art Erie fiamo ultra szybka ładowara plus 4aku 2000 i 4aku 2500 fiamo -- zobaczymy jak dojdzie jak się sprawuje.

Art Erie
03-04-2012, 13:10
Jak Ci nie będzie pasowała, to ją od Ciebie odkupię :-P

morfeus
11-04-2012, 20:16
tak na marginesie, sprzęt nie dotarł na czas (ale już jest) i zmuszony byłem zakupić bateryjki alkaiczne.
Porada dla ludzi, którzy używać będą lampy niekomercyjnie, tylko do zastosowań domowych - nie kupować ładowarki i aku. Zakupiłem 8 bateryjek za 8pln, na 4 szt zrobiłem 350 fot w tllu bl i nadal są oki plus zabawy pierwszego kontaktu z sb-700.

pioter m
11-04-2012, 21:08
tak na marginesie, sprzęt nie dotarł na czas (ale już jest) i zmuszony byłem zakupić bateryjki alkaiczne.
Porada dla ludzi, którzy używać będą lampy niekomercyjnie, tylko do zastosowań domowych - nie kupować ładowarki i aku. Zakupiłem 8 bateryjek za 8pln, na 4 szt zrobiłem 350 fot w tllu bl i nadal są oki plus zabawy pierwszego kontaktu z sb-700.
To fakt.

Art Erie
12-04-2012, 23:47

Jak Ci nie będzie pasowała, to ją od Ciebie odkupię :-P

Jak jest Ci zbędna pisz na PW.

Kuba.No
13-04-2012, 09:57
fakt, jak mam eneloop'y w SB700, to tak jakby tam pracował reaktor... działa i działa.

KamilM
15-04-2012, 21:16
SB700 chyba po prostu jest energooszczędna, bo ja na eneloopach w ciągu 2 dni zrobiłem 1400 zdjęć zanim odmówiły współpracy.

RobertMiernik
15-04-2012, 23:49

To fakt.

Nie do końca, pamiętajmy jeszcze o tym, że baterie to jedne z najbardziej toksycznych śmieci jakie można sobie wyobrazić...

Mimo wszystko, nawet do zegarka w kuchni i pilota do telewizora - polecam rechargeable...

mancini
16-04-2012, 12:14
Moje eneloopki po dwóch latach używania powoli odmawiają posłuszeństwa i mogę wykonać na jednym komplecie (8szt grip MB-D10) jakie 500-600 zdjęć ( na początku było to około 2500 ). Komplet wykonał około 60K zdjęć. I teraz pytanie czy baterie już padły czy ładowarka ( w moim przypadku zwykła z kompletu od baterii eneloop ) źle je ładuje.
Jeśli wina leży po stronie ładowarki to kupie BC-700 (może wystarczy je (eneloopy) dobrze sformatować czy coś w tym stylu), jeśli po takim czasie eneloopki padły ( niby producent pisze o 1500 cyklach ładowania, ja ich nie ładowałem nawet 100 razy ) to czas kupić kolejne.

Ktoś pomoże ?? :)

wasilewk
16-04-2012, 12:28
Kup BC-700.

Ja używam dwa komplety eneloopów przez ok. 3 lata (jakieś 500 ładowań) - bez problemów: jak oznaczyłem numerkami (pod względem pojemności) od 1 do 8 --> tak też jest do dziś, nic się nie zmienia.

Może poszukaj znajomego z BC-700 i wykonaj "test" - pokaże on ile są jeszcze warte te akumulatorki.

Pzdr.

A.R
16-04-2012, 19:52
BC-1000. Może ktoś już testował?

wasilewk
16-04-2012, 19:55
BC-1000. Może ktoś już testował?

No, już niedługo będę mógł ładować akumulator swojego samochodu
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

A.R
16-04-2012, 20:16
No, już niedługo będę mógł ładować akumulator swojego samochodu

Nie łapię żartu:)

wasilewk
16-04-2012, 20:19
Chodzi o prąd: 1.8A

Dla mojego aku w aucie (42AH) dwudziestogodzinny prąd to 2.1A - czyli już nie daleczko...

A porównaj wielkość paluszka i wielkość akumulatora w aucie -- do czego niedługo dojdziemy ?

Pzdr.

P.S.
Nie dajmy się zwariować: nawet 2700mAh ładuje się 0.2A i jest git --> jejecznicy na nich gotować nie myślę.

Art Erie
16-04-2012, 20:46
Chodzi o prąd: 1.8A

Dla mojego aku w aucie (42AH) dwudziestogodzinny prąd to 2.1A - czyli już nie daleczko...

A porównaj wielkość paluszka i wielkość akumulatora w aucie -- do czego niedługo dojdziemy ?

Pzdr.

P.S.
Nie dajmy się zwariować: nawet 2700mAh ładuje się 0.2A i jest git --> jejecznicy na nich gotować nie myślę.

Nie przesadzajmy 1,2V to nie to samo co 12V :)
BC-100 może zapakować 1,8A jedynie do dwóch skrajnych aku, dla czterech tylko 1A

Ja Enelopy podsmażam prądem 4A i żyją.

wasilewk
16-04-2012, 20:57
Ja Enelopy podsmażam prądem 4A i żyją.

Masochista ! :wink:

Szkoda mi moich pieniędzy.

Pzdr.

Art Erie
16-04-2012, 22:19
Masochista ! :wink:

Szkoda mi moich pieniędzy.

Pzdr.

Nic się z Eneloop' złego nie dzieje od 2 lat, a z Fiamo od 5-ciu (choć te ostanie powoli się już wykruszaja, ale mają prawo ;) ).

elanek
17-04-2012, 08:41
Kup BC-700.
I tyle w temacie. Ładowarka cudo.

morfeus
05-06-2012, 13:32
FIAMO - 3 wesela od 10 rano do 3 noc. Na 2 błyskanie na maxa - zuzycie aku jedna zmiana (około 600 fot). Bajer polega na tym że w kościele byłem 10 min przed para podłaczyłem obok konfesjo ładowarę z 4 fiamikami 2000 zanim para weszła aku w pełni naładowane.

Art Erie
05-06-2012, 14:45
Widzę, że się przekonałeś do Fiamo :)

locoxardas
03-09-2012, 16:48
Troszke odświeżę temat. Dzis dostałem przesyłke z ładowarka BC-1000 i dwa zestawy ENELOOP 2000mAh.
Podłączyłem ładowarke zapodałem 2 akumlatorki energizer 2500mAh AA i dwie sztuki AAA 1000mAh i nijak nie mogę zmienić prądu ładowania z 200mAh na wyższe, w instrukcji pisze niby dokładnie że za pomocą przycisku "CURRENT"... niby wciskam i wogóle ale nic sie nie dzieje, normalnie przerosła mnie ładowarka:shock:.
Może mi ktoś wskazać co źle robię. Pozdrawiam

Vinci
03-09-2012, 17:10
Coś tam pamiętam z instrukcji, że trzeba te akumulatorki włożyć szybko jedna po drugiej (chyba w odstępie max 2 sekund) a potem tez szybko (w ciągu kilku sekund) wybrać prąd ładowania naciskając przycisk odpowiednią ilość razy. jak będzie kłopot to daj znać, odszukam instrukcję i sprawdzę

jackrabbit
03-09-2012, 18:25
Troszke odświeżę temat. Dzis dostałem przesyłke z ładowarka BC-1000 i dwa zestawy ENELOOP 2000mAh.
Podłączyłem ładowarke zapodałem 2 akumlatorki energizer 2500mAh AA i dwie sztuki AAA 1000mAh i nijak nie mogę zmienić prądu ładowania z 200mAh na wyższe, w instrukcji pisze niby dokładnie że za pomocą przycisku "CURRENT"... niby wciskam i wogóle ale nic sie nie dzieje, normalnie przerosła mnie ładowarka:shock:.
Może mi ktoś wskazać co źle robię. Pozdrawiam

za dlugo przycisk wciskasz, musisz tak krotko :)

locoxardas
03-09-2012, 21:05
No już mam, niby nic takiego ale trzeba tuż po włożeniu wcisnąć ten "CURRENT" i fajnie się zmienia, narazie testuje na tych energizerach. dzieki za pomoc