PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 Remote - pytanie

Pierre
22-06-2010, 23:47
Mam następujące pytanko, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi (a już na pewno nie w instrukcji do lampy).
Otóż lampa ma być wyzwalana bezprzewodowo lampą wbudowaną w aparacie, czyli wiadomo : przełączam ją w tryb remote, ustawiam chanel, grupę i... mam jeszcze możliwość ustawienia ręcznie zoom'a w lampie ! Lampa stoi na swojej podstawce, jest skierowana w sufit i od tego jak ustawię ten zoom zależy naświetlenie zdjęcia.
Czy ktoś z Was wie jak dobierać ogniskową w lampie w takim przypadku ?

marszull
23-06-2010, 01:04
jak walisz w sufit, to na szeroko

Me_how
23-06-2010, 08:47
jak walisz w sufit, to na szeroko
No niekoniecznie. Wszystko zależy co i gdzie oświetlasz oraz jak wysoko jest sufit. Światło wychodzące z lampy ma kształt stożka, czyli rozszerza się w wraz ze wzrostem odległości, odbijając się od sufitu rozszerza się w dalszym ciągu - circa about ma dwa razy dłuższą drogę. Czasami warto zmniejszyć ogniskową koncentrując światło na obiekcie, za to mając silniejszy błysk.

Jatin
24-06-2010, 08:15
Wszystko zależy od sytuacji, nie ma uniwersalnego ustawienia. Musisz wypróbować ustawienia do konkretnego zdjęcia.

Robko
25-06-2010, 20:06
Wszystko zależy od sytuacji, nie ma uniwersalnego ustawienia. Musisz wypróbować ustawienia do konkretnego zdjęcia.

Nic dodac,pobaw sie troszke napewno szybko bedziesz wiedzial jak ustawic do konkretnej sytuacji,a lampeczka jak troszke poblyska napewno sie nie popsuje ;)