PDA

Zobacz pełną wersję : Trasa Kraków - Koszalin

Rav_V3k
22-06-2010, 12:38
Po pierwsze witam na "nowym" forum...

Po drugie - jadę niedługo z Krakowa do Koszalina (konkretnie pod Koszalin, ale nieistotne). Dwoje dorosłych, dwoje małych dzieci, pojedziemy chyba nocą.
Jaką trasę proponujecie:
- Kraków - Katowice - Łódź - Bydgoszcz - Koszalin?
- Kraków - Wrocław - Poznań - Koszalin?
Dawniej, jeżdżąc przez Łódź, wiązało się to z niezłą traumą komunikacyjną - czy dalej tak jest? Jakieś remonty, zwężenia, przejazd przez centrum...?
Którędy będzie najlepiej?

Pozdrawiam!

krzysiekpoli
22-06-2010, 13:08
Ja mam zupełnie inną propozycję. Z Krakowa do Legnicy A4 , z Legnicy do Goleniowa DK3 - bardzo dobra nawierzchnia praktycznie na całym odcinku. Dzięki powstałym obowodnicą Nowej Soli, Międzyrzecza i Gorzowa Wlkp jedzie się przyjemnie i szybko. Praktycznie na trasie będziesz musiał przejechać tylko przez Skwierzynę i Pyrzyce. Od Goleniowa do Koszalina DK6. Jeszcze jednym plusem tej trasy jest dość tanie i dobre paliwo w Lubinie i Polkowicach ( połowa trasy). Odcinek przez Wrocław i Poznań ma ten minus,że trzeba przejechać przez te dwa miasta i odcinek DK5 pomiędzy tymi miastami jest raczej taki sobie- choć oczywiście ta trasa jest krótsza i w nocy nie powinno być tłoku. Trasy przez Łódź nie znam.

M_B
22-06-2010, 13:14
Ja mam zupełnie inną propozycję. Z Krakowa do Legnicy A4 , z Legnicy do Goleniowa DK3 - bardzo dobra nawierzchnia praktycznie na całym odcinku. ....

Z tą dobrą jakością nawierzchni to już przesadziłeś ;) na A4 jak tylko miniesz Bielany Wrocławskie (a dokładniej centra handlowe) to nie wiadomo co się z autem dzieje, tak trzęsie. Ledwo da się jechać. Potem już jest lepiej.

tito
22-06-2010, 13:19
Hej

Ja zawsze jeździłem w nocy: Częstochowa, Łódź, Włocławek, Toruń, Stolno, Tuchola, Chojnice, Człuchów, Biały Bór, Koszalin

W nocy jechało się super. Mały ruch, a drogi jak wszędzie w Polsce.
Teraz też poleciłbym ci tą trasę, ale...

...jechałem w czwartek do Bydgoszczy i Łódź o dziwo przejechałem dość fajnie, ale Włocławek (główna droga przez miasto) jest remontowany i zaraz za Włocławkiem masz cztery wachadła.
Od wachadeł szło już bardzo fajnie.

Wracałem w nocy i było już lepiej.
W nocy wachadła są "na światła", a Włocławek jest pusty.

Możesz spróbować też:
Kraków, Stryków, autostradą do Wrześni, Gniezno, Wągrowiec, Budzyń, Piła, Szczecinek, Koszalin.
Do Łodzi dasz radę, później fajnie autostradą i już został tylko kawałek trasy ;-)

Rafał_Sz
22-06-2010, 13:33
Jeśli w nocy, to spokojnie można lecieć tak:
http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=krak%F3w&loc2=koszalin&byCar=on&cId1=&sId1=&cId2=&sId2=

Ważne, żeby Wrocław opuścić przed 6 rano.

ksviper
22-06-2010, 13:46
google nie kłamie :)

trasa (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Krak%C3%B3w&daddr=Koszalin&hl=pl&geocode=FQrt-wIdFFYwASnRGE41wEQWRzG_ikd2tbZrtA%3BFZLwOgMd48H2AC nVjX4tGs0BRzHQXKIePMk1aA&mra=ls&sll=52.025459,19.204102&sspn=10.094178,28.54248&ie=UTF8&t=h&z=7)

tito
22-06-2010, 13:53
Nie pokazujcie koledze tras które są wyznaczane przez Zumi, google i inne ustrojstwa.
Takie trasy, to pewnie może sobie zobaczyć sam.
Co innego wyznaczanie tras przez kompa, a co innego praktyka.
Niektóre drogi są remontowane, a wujek Google i dziadek Zumi tego nie wiedzą.

Nie twierdzę, że moja propozycja jest najsłuszniejsza, ale może ktoś pomoże kto jeździ tamtędy.

Uff ;-)

Rav_V3k
22-06-2010, 14:01
Możesz spróbować też:
Kraków, Stryków, autostradą do Wrześni, Gniezno, Wągrowiec, Budzyń, Piła, Szczecinek, Koszalin.
Do Łodzi dasz radę, później fajnie autostradą i już został tylko kawałek trasy ;-)
To jest ciekawe...

Jeśli w nocy, to spokojnie można lecieć tak:
http://www.zumi.pl/trasa.html?loc1=krak%F3w&loc2=koszalin&byCar=on&cId1=&sId1=&cId2=&sId2=

Ważne, żeby Wrocław opuścić przed 6 rano.
Właśnie odradzają mi tą trasę... Że niby dramat przed i za Poznaniem.

google nie kłamie :)

trasa (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Krak%C3%B3w&daddr=Koszalin&hl=pl&geocode=FQrt-wIdFFYwASnRGE41wEQWRzG_ikd2tbZrtA%3BFZLwOgMd48H2AC nVjX4tGs0BRzHQXKIePMk1aA&mra=ls&sll=52.025459,19.204102&sspn=10.094178,28.54248&ie=UTF8&t=h&z=7)
Znam Googla ;) Widziałem tą propozycję, ale jak pisze "przedpiśćca" potrzebuję porady kogoś, kto wie gdzie są korki, remonty i gdzie jest niebezpiecznie (pewnie wszędzie, ale może gdzieś jest mniej) i żeby nie jechać 15 godzin bez postojów :)

tito
22-06-2010, 14:08
rozważ moją pierwszą propozycję...
w nocy będzie OK...
Częstochowa - pusta
Łódź - pusta
Włocławek - remontowany, ale pusty
za Włocławkiem wachadła, ale ze staniem max 5 minut na każdym, a jak trafisz na "zielone" to lecisz ;-)

Rav_V3k
22-06-2010, 14:18
OK, dzięki :)

lechupe
22-06-2010, 14:46
To jest ciekawe...

Odradzam w nocy jazde przez Wrzesnie i Gniezno. 15-ka ma fatalną nawierzchnię, potem jedziesz po wąskich drogach wojewódzkich, a z Wągrowca do Budzynia juz wogóle sie pogubisz.
Poza tym placisz 12 zlotych za A2

Właśnie odradzają mi tą trasę... Że niby dramat przed i za Poznaniem.

A4 masz bezpłatną. Wroclaw w nocy to max 30 minut. Potem masz fatalny odcinek remontowanej 5-ki, ale ylko do trzebnicy. Dalej jest w miare Ok.
Nie powinienes miec tłoku przy wjezdzie i wyjezdzie z Poznania. (tym bardziej zadnego dramatu) A potem droga 11 jest zupelnie w porzadku do samego Koszalina

Nb ta trasa czasowo jest porównywalna z trasa przez Łodz, Bydgoszcz.
Ale 1-ka w nocy potrafi tez byc zatłoczona

Znam Googla ;) Widziałem tą propozycję, ale jak pisze "przedpiśćca" potrzebuję porady kogoś, kto wie gdzie są korki, remonty i gdzie jest niebezpiecznie (pewnie wszędzie, ale może gdzieś jest mniej) i żeby nie jechać 15 godzin bez postojów :)

To jest trasa na 8 godzin ;-)

Rav_V3k
22-06-2010, 15:00
To jest trasa na 8 godzin ;-)
No więc właśnie nie chcę, żeby się wydłużyła jakoś poważnie. W moim wykonaniu to jest ok. 10 ;)

tito
22-06-2010, 15:01
a z Wągrowca do Budzynia juz wogóle sie pogubisz

no to ja muszę być mistrzem kierownicy ;-)
jechałem tamtędy dwa razy w życiu i wystarczył rzut oka na mapę

lechupe
22-06-2010, 15:07
no to ja muszę być mistrzem kierownicy ;-)
jechałem tamtędy dwa razy w życiu i wystarczył rzut oka na mapę

nic tylko pogratulowac.
Na tych polnych drogach ja sie gubie nawet w dzien, a jezdze tamtedy 2-3 razy w miesiącu ;-)

ruffio
22-06-2010, 15:11
Praktycznie na trasie będziesz musiał przejechać tylko przez Skwierzynę i Pyrzyce. Od Goleniowa do Koszalina DK6. Jeszcze jednym plusem tej trasy jest dość tanie i dobre paliwo w Lubinie i Polkowicach ( połowa trasy).

Zapomniałeś o Nowogardzie - takie zadupie za Goleniowem.
Tanie paliwo jest między Pyrzycami, a Szczecinem.

Rav_V3k
22-06-2010, 15:13
Polnych???!!! Gdzie Wy mnie wyprowadzacie? ;) :D

Animka
30-08-2010, 01:43
Odświeżam, zeby nowego nie zakładać wątku.

Ktoś ma dane jak się mają trasy od Łodzi do Koszalina? Pojutrze z 4,5 letnią córcią się wybieram, wyjeżdżamy raniutko i zamierzam wskoczyć na A2, tyle ze sie zastanawiam czy jechać przez Bydgoszcz (do Bydgoszczy trasę przez Konin i Inowroclaw znam, bo niedanwo jechalam, ale nie wiem jaka jest dalej za Bydgoszczą?) czy lepiej przez Wrześnię. piłę, itd?

Jak by się komuś chciało to chętnie łyknę równeiz namiary na fajne postoje z dzieciakiem...plac zabaw mile widziany.

Rav_V3k
30-08-2010, 09:23
Ja mogę powiedzieć tylko na temat mojej podróży z lipca, że trasą Łódź-Poznań-Piła-Koszalin już nie pojadę. Prawdopodobnie tłok był spowodowany okresem wakacyjnym, ale... Z Krakowa do Koszalina jechałem 16 godzin z zegarkiem w ręku, z jednym postojem. Do Poznania było wszystko OK, ale zaraz za Poznaniem wjechałem w korek - o godzinie 5:15... i tak już jechałem do samego Koszalina. W KAŻDEJ miejscowości, gdzie krzyżowała się krajówka ustawiał się korek. I jeszcze na dodatek w południe burza jak cholera z latającymi gałęziami i ścianą deszczu...

frostic
30-08-2010, 09:36
Łódź jest spoko - wczoraj wracałem z okolic Gdańska do Katowic.

Problem zaczyna się we Włocławku (jadąc na północ) bo miasto makabrycznie rozkopane a dalej ok 5 świateł wahadłowych (na trasie Włocławek - Toruń). Ja jechałem tamtędy w nocy i było w miarę ok ale kumpel miał ponad godzinę stania na wahadłach bo podróżował po południu. Z powrotem wybrałem objazd tego miejsca.
Generalnie w 9 godzin dojechałem z Katowic do Białogóry, licząc w tym godzinkę na postoje. Oczywiście zakładając bezpieczną prędkość - bo w końcu pierwszy raz z Adasiem ;)

Ale jeśli przed Włocławkiem obok McDonalda odbijesz na Bydgoszcz to będzie raczej ok.
Z Katowic do Poznania jechałem kilka miesięcy temu - jak dla mnie makabryczna trasa...

Innych nie znam organoleptycznie więc się nie wypowiadam.

EDIT: Aha... To był temat z czerwca... No ok ;)

Dawniej, jeżdżąc przez Łódź, wiązało się to z niezłą traumą komunikacyjną - czy dalej tak jest? Jakieś remonty, zwężenia, przejazd przez centrum...?
Którędy będzie najlepiej?

Pozdrawiam!

Animka
30-08-2010, 09:55
Aha... To był temat z czerwca... No ok

Nie z czerwca, pytalam wczoraj tutaj o świeże powakacyjne info, bo nie chcialam otwierać nowego watku. :)

e trasą Łódź-Poznań-Piła-Koszalin już nie pojadę.\Ale jakby ominać Poznań (przez Wrzesnię do Piły)? to ujdzie? czy za Piłą tęż tragedia była?

frostic
30-08-2010, 11:10
Nie z czerwca, pytalam wczoraj tutaj o świeże powakacyjne info, bo nie chcialam otwierać nowego watku. :)

Wiem, ale Ty w przeciwieństwie do Rav_V3k, nie zamierzałaś pakować się na drogę Włocławek-Toruń, więc moje ostrzeżenia dla Ciebie są zupełnie nieprzydatne ;)

Animka
30-08-2010, 11:24
Przydatne, przydatne :) bo mi tu znajomy podpowiadał ze najlepiej jakbym pojechała Włocławek-Toruń-Świecie....