PDA

Zobacz pełną wersję : D90+Tamron 17-50 f2.8 autofokus

monter
22-06-2010, 10:30
Cześć Wszystkim,

od pewnego czasu nasilił się w moim sprzęcie problem z autofokusem
1. korpus nie widzi obiektywu F-- (po przeczyszczeniu stykow problem ustępuje ale na bardzo krotko,
2. nie ustawia ostrość, wciskam spust do połowy i nic (na AF-S i AF-C bez znaczenia),na gornym wyswietlaczu w tym czasie znika tryb AF (AF-A,S,C znika)

Czy to może byc spowodowane korpusem czy obiektywem (z silnikiem)? Proszę o podzielenie się obserwacjami :-)

Pozdrawiam,

bober.
22-06-2010, 10:37
może sprawdź na innym szkle, jeśli na innym wszystko będzie ok - będzie to znaczyć że z twoim tamronem jest coś nie tak

Mata_Hari
22-06-2010, 11:59
U mnie tak było z kilkoma Tamronami (17-50). Była to kwestia szkła. Sprawdź inną kombinację szkieł, bądź podepnij tego Tamiego do innego body.

mkl
22-06-2010, 12:55
1. korpus nie widzi obiektywu F-- (po przeczyszczeniu stykow problem ustępuje ale na bardzo krotko,

Najwyraźniej problem z kontaktem styków. Raczej w obiektywie niż w body.

monter
29-06-2010, 08:43
dziekie wszystkim za odpowiedzi, niedlugo bede mial mozliwosc sprawdzenia z innym obiektywem to sie okaże ;)

pozdr

MikeM
05-07-2010, 00:20
Cześć Wszystkim,

od pewnego czasu nasilił się w moim sprzęcie problem z autofokusem
2. nie ustawia ostrość, wciskam spust do połowy i nic (na AF-S i AF-C bez znaczenia),na gornym wyswietlaczu w tym czasie znika tryb AF (AF-A,S,C znika)

Czy to może byc spowodowane korpusem czy obiektywem (z silnikiem)? Proszę o podzielenie się obserwacjami :-)

Pozdrawiam,

Mam już Tamiego z D90, przeszło półtora roku i powyższy problem wystąpił u mnie ok 5 razy. Zawsze mam na to jedno rozwiązanie - nacisnąć przycisk odblokowujący obiektyw - lekko go odkręcam od puszki i zakręcam ponownie - problem rozwiązany.

Drugie rozwiązanie.....trzeba częściej szkła wymieniać :), też pomaga.

slawekjg
07-07-2010, 21:43
Witam,

taki sam problem mam z nowym D90 + N18-105, z obiktywem N35 juz nie ma problemu z "łącznością" z mózgiem.
Tak jak ktoś sugerował, lekkie przekręcenie obiektywu lewo-prawo pomaga,

Pozdrawiam
Sławek

OBcY
10-07-2010, 07:51
Powodem takiego niekontaktowania N18-105 jest plastikowy bagnet, po prostu jest za słaby żeby utrzymać takie szkło. Nie wiem jaki w tym Tamronie jest bagnet, ale to może być powód.

FelTom
10-07-2010, 08:09
Powodem takiego niekontaktowania N18-105 jest plastikowy bagnet, po prostu jest za słaby żeby utrzymać takie szkło. Nie wiem jaki w tym Tamronie jest bagnet, ale to może być powód.

W tym Tamronie zdecydowanie metalowy :)

Mam to szkło, używam z D80 i D90 i na szczęście bez problemów.
Gorzej już było z Sigmą 70-200/2.8 Pewnego razu przez pół godziny nie mogłem zrobić żadnego zdjęcia przez ten błąd, po tym czasie się poddałem, wróciłem ze spaceru (upalnie i mocno się kurzyło). Przeczyściłem i pomogło.

Od tamtej pory całkiem inaczej trzymam aparat z tym obiektywem! To chyba najważniejsze! Aparat nie noszę stylem niemieckich turystów - na brzuchu z lufą do przodu, lecz przy biodrze z obiektywem skierowanym w dół =] Poprzednio wyczuwałem duże naciski na bagnet, a w tej pozycji nie ma rzadnych.

Greg77
10-07-2010, 08:11

Tami ma bagnet "metalowy".......u mnie problem pokazal sie raz (w deszczu) a sprzeta mam 1,5 roku, co prawda zadko ostatnio uzywam Tamrona.
Wlasnie bagnet Tamiego wydawal mi sie powodem tego spokoju ale jak piszesz tez sie zdaza.......
Mam wrazenie ze ten problem to nie do konca obiektywy.........uzywam roznych szkiel z moim d90 i mialem ten problem jak wspomnialem tylko raz........znajomy ma D80 i tez zna ten problem tylko z sytuacji ekstremalnych! Nie do konca rozumiem jak to sie dzieje ale sie dzieje:(

FelTom
10-07-2010, 08:56
Mam wrazenie ze ten problem to nie do konca obiektywy.........uzywam roznych szkiel z moim d90 i mialem ten problem jak wspomnialem tylko raz........znajomy ma D80 i tez zna ten problem tylko z sytuacji ekstremalnych! Nie do konca rozumiem jak to sie dzieje ale sie dzieje:(

Moim zdaniem z powodu luzów na bagnecie, czemu szczególnie szkodzi nadmierny nacisk na bagnet.

Jak wspomniałem, gdy spacerowałem pierwszy raz z D80 + Sigma 70-200, z przyzwyczajenia, aparat z przodu, z obiektywem skierowanym przed siebie... (jak niemieccy turyści ;))Po krótkim czasie zączął się pokazywać --F. Zauważyłem, że nacisk na bagnet jest duży, co było o wiele łatwiej zauważyć niż przy Tamronie 17-50 ze względu na znaczną wagę Sigmy.
Zmiana sposobu noszenia aparatu i obiektywu ten problem rozwiązały ;)