Zobacz pełną wersję : Prośba o dobór obiektywu do Nikon D80.
czarnywwa
21-06-2010, 17:12
Witam przyznam szczerze ze jestem amatorem w fotografowaniu ale jest to bardzo wciągające. Prosze doradzcie mi mam standardowy obiektyw w Nikonie D80, od dłuższego czasu planuje zakupic obiektyw do 2000zł który bedzie o niebo lepszy od tego standardowego. Nie znam się natomiast na tym wcale i nie chciałbym zakupić czegoś w ciemno. Z góry dziekuję za pomoc. :)
1. cześć
2. nie ten dział (patrz optyka)
3. troche za mało informacji - co fotografujesz, w czym ogranicza cie obecny obiektyw itd ??
4. jak chcesz ogólny, standardowy obiektyw, to z zoomów tamron 17-50 a ze stałek nikkor 35/1.8
marciing
21-06-2010, 17:27
a jak portrety to nikkor 85 1,8, jak landszafty sigma 10-20 jak tele to nikkor 180 2,8 albo sigma 70-200 2,8 ;) jak się określisz to coś poradzimy ;)
Jak potrzebujesz uniwersalny obiektyw typu spacer zoom, ktorym zrobisz zarowno dobry krajobraz, jak i niezly portret bierz nikonowskiego 18-200. Zakres ogniskowych od szerokiego kata po zoom, do tego calkiem niezla jakos optyczna i komfort 1 szkla podpietego do body:) To mz najlepszy obiektyw jako typowy spacer zoom.
Jezeli natomiast masz konkretne zapedy do np. fot. makro, czy portetu - kupuj obiektyw sprecyzowany do tegoz celu.. Ale to najpierw nam tutaj ladnie napisz do czego ma Ci sluzyc ten obiektyw, a my sprobujemy pomoc. Hmm?
marciing
21-06-2010, 17:36
ale nie trzeba było zakładać 2 razy tematu. można poprosić moda o przeniesienie..... jak chcesz zastąpić kita to zdecydowanie polecam Tarmona 17-50 2,8
Witam.Polecam Nikkor AF-S 16-85 VR. Naprawdę warto.
Fortaigne
21-06-2010, 17:56
Napisz koniecznie cóż za standardowy obiektyw posiadasz bo jeśli np. 18-70 to 16-85 czy tez inne o niebo lepsze nie będą optycznie...
1) Nikkor 18-105 VR.
2) Sigma 17-70 f/2.8-4.0
3) Nikkor 18-200 VR
Jeżeli chodzi o obiektyw ogólnego przeznaczenia, to rozpatrywałbym zakup powyższych obiektywów w takiej kolejności. Słowo wyjaśnienia dlaczego 18-200 wylądował na końcu listy... Nie oferuje on nic więcej w stosunku do 1) oraz 2) prócz długiej ogniskowej, a kosztuje dwa razy tyle co 18-105VR. No i oczywiście jakość zdjęć z mitycznego 18-200 też jest dyskusyjna...
"Prosze doradzcie mi mam standardowy obiektyw w Nikonie D80" - to znaczy jaki? 18-70 , 18-135 ? bo to były najczęstsze kity z którymi sprzedawano d80...
Jeśli tak, to pewnie masz dośc ciemnicy.
Pytanie jest zasadnicze - co fotografujesz? do 2000 mozna już coś wynaleźć, typu 35.1.8, 50.1.8 czy 85. 1.8 czy proponowany już 17-50,
lub jeszcze inne kombinacje.
czarnywwa
21-06-2010, 22:39
Posiadam (podam symbol z opakowania) AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR. Nie mam sprecyzowanych upodobać co do fotografowania, staram się z miesiąca na miesiąc coś dokupować. Ostatnio dokupiłem do tego obiektywu sporo filtrów półkolorowych jak i makro i UV i tu mam pytanko czy one będą pasowaly do innych obiektywów?? Kupowane były i tu widnieje rozmiar 52 mm. Chodzi mi także o lepszy zoom w obiektywie. Wybaczcie za szereg pytań ale naprawde jestem początkujący powiedzcie mi proszę czym jest spowodowane gdy chce robić zdjęcie w zaciemnionym pomieszczeniu i lekkie poruszenie aparatu powoduje rozmazane zdjęcie?? Czy to jest wina obiektywu?? Przeważnie przy takich zdjęciach staram sie wstrzymywać oddech by zdjęcie ładnie wychodziły:) z góry dziekuje za odpowiedz.
Stałka Nikkor 35 1,8 a jak mało kasy to Nikkor 50 1,8
Oba wywołają pozytywne reakcje. Filtry będą tanie:)
Wybaczcie, ale takie coś to już przegięcie według mnie. Co do obiektywów przypuszczam, że wszyscy chętnie Ci pomogą, ale co do techniki fotografowania to polecam przejrzeć odrobinę literatury, później instrukcje aparatu i próbować. Jesli chodzi o filtry, to obiektywy mają różne średnice filtrów, siłą rzeczy małego nei rozciągniesz.
Jeśli chodzi o obiektywy to choć osobiście nigdy go nie miałem wiele osób chwali sobie ten obiektyw 18-200 i jest on bardzo uniwersalny, ja osobiście kiedy zaczynałem zabawę z fotografią zacząłem od zestawu Nikkor 18-105 i Nikkora 50/1.8 i bardzo chwale sobie takie rozwiązanie bo miałem uniwersalne szkło + jeden stało ogniskowy który z powodzeniem można wykorzystać do pięknych portretów.
Nikkor 18-105 + stałka 50 / 1.8 wystarczą moim zdaniem w zupełności i spokojnie zmieścisz sie w 2.000,- PLN (nawet jeszcze zostanie na dość porządna lampe jeśli nie masz jeszcze
Posiadam (podam symbol z opakowania) AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR. Nie mam sprecyzowanych upodobać co do fotografowania, staram się z miesiąca na miesiąc coś dokupować. Ostatnio dokupiłem do tego obiektywu sporo filtrów półkolorowych jak i makro i UV i tu mam pytanko czy one będą pasowaly do innych obiektywów?? Kupowane były i tu widnieje rozmiar 52 mm. Chodzi mi także o lepszy zoom w obiektywie. Wybaczcie za szereg pytań ale naprawde jestem początkujący powiedzcie mi proszę czym jest spowodowane gdy chce robić zdjęcie w zaciemnionym pomieszczeniu i lekkie poruszenie aparatu powoduje rozmazane zdjęcie?? Czy to jest wina obiektywu?? Przeważnie przy takich zdjęciach staram sie wstrzymywać oddech by zdjęcie ładnie wychodziły:) z góry dziekuje za odpowiedz.
Najpierw sprawdź sobie na jakich ogniskowych masz najwięcej fotek, jeżeli będzie to 55mm to być może faktycznie stałka 50mm/1.8,
jeżeli chesz większe zbliżenie to coś dłuższego, nie wiem czy nie kupiłbyś 18-200 VR, ale może w takim razie to będzie rozwiązaniem dla Ciebie.
A co do problemu z zamazanym zdjęciem, to odrobinę doczytać trzeba, ale mimo bezdechu robisz drgania bo tak niski czas ustawia Ci automatyka aparatu.
Pytanie co robisz za zdjęcia, rozwiązaniem może być statyw, lub większe ISO tak aby czas migawki był szybszy.