Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chmury zaraz zakryja i zgasza...
krzysztofz24
21-06-2010, 15:55
...te przeblyski slonca nad moja lakowa miejscowka i jak zaraz lunie:-),tak ze ledwo zdazylem do samochodu;-)
Witam, bez pomyslu na tytul, to moze tak;-).
Kadr sprzed jakich 2 miesiecy, dzisiaj obrobiony. Wszelkie wpisy bardzo mile widziane, zapraszam:-).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/1138/dsc1420edytowany3kopia.jpg)
Wow dla mnie bomba:D
Nie już co napisać bo mnie troszkę zatkało.
No i muszę mieć jakieś ale:D Wg mnie mogłeś trochę tył rozjaśnić;)
Trudny temat ale chyba lekko za bardzo wyjarane....patrzac na dol to na 100% uzyles polowki (twardej) albo to dwie ekspozycje sa......
krzysztofz24
21-06-2010, 16:28
Trudny temat ale chyba lekko za bardzo wyjarane....patrzac na dol to na 100% uzyles polowki (twardej) albo to dwie ekspozycje sa......
Mi sie nie wydaje za bardzo wyjarane, wez pod uwage ze w kadrze masz przepal i takie jest mz ogolne wrazenie. (ten przepal zostawilem celowo, zeby bylo widac skad pada zrodlo swiatla,
a i tak jest troszke oszukane bo stempelek byl troche grany, w oryginale przepalu bylo wiecej)...a co do drugiej czesci wypowiedzi;-) - to jako od niedawna posiadacz szarej polowki trafnie typujesz:-)...tylko ze nie twarda, a z przejsciem soft...
Klausik, tylny plan juz jest rozjasniony, jak dalej ciagnalem to zaczynaly wylazic szumy, fajnie ze ci sie podoba
To ze polowka widac po fiolecie na chmurach....a przepalu chyba jednak za duzo....
Bartekkw
21-06-2010, 16:52
No trochę ten fiolet na chmurach razi....no i tak lekko bez tematycznie jest...ale daje rade
krzysztofz24
21-06-2010, 17:04
To ze polowka widac po fiolecie na chmurach....a przepalu chyba jednak za duzo....
To ze jest troche fioletu na chmurach to fakt, jeszcze specjalnie patrzylem w ACR czy go nie zdejmowac...ale chmury wychodzily wtedy takie szare, wole tak.
Jest troche fioletu , ale mi on nie przeszkadza. To co widac jest bardzo zblizone do tego co zastalem na miejscu...bardzo czesto o zachodzie slonca ,czy nawet wczesniej na chmury wchodzi fioletowo-niebieski odcien i dla mnie lekka obecnosc tego odcienia na chmurach jest jak najbardziej naturalna, nie wiem czemu niektorzy tak z tym walcza za wszelka cene?( nie bierz tylko tego do siebie, to taka ogolna uwaga)
A co do przepalu...kazdy ma inaczej ustawiony prog tolerancji;-)...jak zrobilem wersje z jeszcze bardziej zgaszonymi i zamaskowanymi przepalami...to czegos mi zaczynalo brakowac na tym niebie.
P.S Dzieki bardzo a wpis...ale jednak zostane przy swojej wersji;-)...po prostu taka mi bardziej pasuje, tak to zapamietalem.
Pablo 77
21-06-2010, 17:06
Na pewno przepał razi po oczach,poza tym ok:)
borregaard
21-06-2010, 17:26
Ja też zgasiłbym niebo...
http://www.iv.pl/images/10320242968664983028.jpg
krzysztofz24
21-06-2010, 17:31
Dobra:-) jednak nie opre sie waszej presji;-). Wersja z mniejsza iloscia przepalen i mniej fioletowo-niebieskiego na niebie, plus delikatne podbicie zoltego miejscami...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/6360/dsc1420edytowany4kopia.jpg)
Jak wstawialem to nie bylo jeszcze twojej wersji Andrzej...no musze powiedziec ze fajnie ci to naprawde wyszlo. I mimo ze ja od poczatku juz robiac to zdjecie i na etapie obrobki walczylem o niebo i to one mialo tutaj grac pierwsze skrzypce...to twoja wersja z przygaszonym niebem i bardziej przez to wyeksponowana laką naprawde fajna...jest wogole inaczej o 180 stopni mz, ale jak najbardziej mi sie podoba.
Oj no ja nawet po poprawce bede za wersja Andrzeja.......niebo gra swoje i laka swoje i wtedy to zdjecie zaczyna byc interesujace.....co jeszcze ciekawe Andrzej rozjasnil nieco drzewa co stworzylo ciekawy klimacik w tle;)
krzysztofz24
21-06-2010, 18:59
Jako ze to poniedzialkowy wieczor i kto mial co napisac to pewnie napisal;-)...To dziekuje za uwage:-) tu obecnym.
A ja różnicy między tymi dwoma zdjęciami się dopatrzyłem takiej: Na pierwszym jest przepał, a na drugim w miejsce przepału sklonowałeś fragment nieba. Niestety, ale różnicy w kolorach nie dostrzegam. Jak dla mnie zdjęcie ładne. Użycie połówki widać, ale dla kogoś nie zorientowanego w temacie nie do zauważenia. Choć większe wrażenie na mnie robi obróbka tego zdjęcia przez borregaard. Pozdrawiam.
Cokin - fioletowy zafarb/przepały rozumiem.
Możesz mi jednak wytłumaczyć na diabła ci 50% jednorodnej zieleniny w kadrze?
krzysztofz24
21-06-2010, 19:54
Cokin - fioletowy zafarb/przepały rozumiem.
Możesz mi jednak wytłumaczyć na diabła ci 50% jednorodnej zieleniny w kadrze?
Zwykle jak juz podziekuje pozwalam aby watek powoli odplynal sobie w kierunku odmetow i glebin drugiej strony...ale odpowiem na twoje pytanie.
Dla jednego jednorodna zielenina, dla innego piekna ląka...jak ktos da fote morza z horyzontem gdzies w okolicach pol/na pol, to tez mu napiszesz na diabla ci 50% jednorodnej pofalowanej tafli wody;-).
I dla scislosci w ostatecznej wersji ktora wystawilem przepaly sa prawie calkowicie usuniete a zafarb z nieba zdjety...
Poza tym zobacz wersje borregaarda , ktory fajnie "podrasowal" mz, te 50% zieleniny;-)
Zwykle jak juz podziekuje pozwalam aby watek powoli odplynal sobie w kierunku odmetow i glebin drugiej strony...ale odpowiem na twoje pytanie...
Ach dzięki łaskawco :)
... Dla jednego jednorodna zielenina, dla innego piekna ląka...jak ktos da fote morza z horyzontem gdzies w okolicach pol/na pol, to tez mu napiszesz na diabla ci 50% jednorodnej pofalowanej tafli wody;-).
Owszem, jak coś innego mnie do tego zmusi, ciekawa obróbka czy inne coś. Tak jak w tym wątku fotoMichal - Morska Droga (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1963694#post1963694)
... Poza tym zobacz wersje borregaarda , ktory fajnie "podrasowal" mz, te 50% zieleniny;-)
Czy coś to zmienia?
Ale nie będę zabierał już głosu w Twoim wątku, kopać się z koniem nie mam zwyczaju, swoje wiesz i pół kadru pięknej łąki cię zachwyca.
Mnie nie.
krzysztofz24
21-06-2010, 20:27
Mellan, twoja odpowiedz delikatnie juz zachacza o wycieczki osobiste, wiec sobie daruj. Zawsze jestem gotowy na przyjecie konstruktywnej krytyki i uwagi...ale tego akurat w twoich wypowiedziach zabraklo, no a watku ktory zalinkowales to juz dales popis mz.
P.S Niech lepiej kazdy zostanie przy swoim.
ostrytux
21-06-2010, 22:45
Widać że łatwo nie było :) po poprawce wyszło całkiem przyzwoicie, niemniej mi też troszkę brakuje "czegoś" poza zielenią na pierwszym planie :)