PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chmury zaraz zakryja i zgasza...

krzysztofz24
21-06-2010, 15:55
...te przeblyski slonca nad moja lakowa miejscowka i jak zaraz lunie:-),tak ze ledwo zdazylem do samochodu;-)

Witam, bez pomyslu na tytul, to moze tak;-).
Kadr sprzed jakich 2 miesiecy, dzisiaj obrobiony. Wszelkie wpisy bardzo mile widziane, zapraszam:-).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/1138/dsc1420edytowany3kopia.jpg)

Klausik
21-06-2010, 16:09
Wow dla mnie bomba:D
Nie już co napisać bo mnie troszkę zatkało.
No i muszę mieć jakieś ale:D Wg mnie mogłeś trochę tył rozjaśnić;)

Greg77
21-06-2010, 16:16
Trudny temat ale chyba lekko za bardzo wyjarane....patrzac na dol to na 100% uzyles polowki (twardej) albo to dwie ekspozycje sa......

krzysztofz24
21-06-2010, 16:28
Trudny temat ale chyba lekko za bardzo wyjarane....patrzac na dol to na 100% uzyles polowki (twardej) albo to dwie ekspozycje sa......

Mi sie nie wydaje za bardzo wyjarane, wez pod uwage ze w kadrze masz przepal i takie jest mz ogolne wrazenie. (ten przepal zostawilem celowo, zeby bylo widac skad pada zrodlo swiatla,
a i tak jest troszke oszukane bo stempelek byl troche grany, w oryginale przepalu bylo wiecej)...a co do drugiej czesci wypowiedzi;-) - to jako od niedawna posiadacz szarej polowki trafnie typujesz:-)...tylko ze nie twarda, a z przejsciem soft...

Klausik, tylny plan juz jest rozjasniony, jak dalej ciagnalem to zaczynaly wylazic szumy, fajnie ze ci sie podoba

Greg77
21-06-2010, 16:30
To ze polowka widac po fiolecie na chmurach....a przepalu chyba jednak za duzo....

Bartekkw
21-06-2010, 16:52
No trochę ten fiolet na chmurach razi....no i tak lekko bez tematycznie jest...ale daje rade

krzysztofz24
21-06-2010, 17:04
To ze polowka widac po fiolecie na chmurach....a przepalu chyba jednak za duzo....

To ze jest troche fioletu na chmurach to fakt, jeszcze specjalnie patrzylem w ACR czy go nie zdejmowac...ale chmury wychodzily wtedy takie szare, wole tak.
Jest troche fioletu , ale mi on nie przeszkadza. To co widac jest bardzo zblizone do tego co zastalem na miejscu...bardzo czesto o zachodzie slonca ,czy nawet wczesniej na chmury wchodzi fioletowo-niebieski odcien i dla mnie lekka obecnosc tego odcienia na chmurach jest jak najbardziej naturalna, nie wiem czemu niektorzy tak z tym walcza za wszelka cene?( nie bierz tylko tego do siebie, to taka ogolna uwaga)

A co do przepalu...kazdy ma inaczej ustawiony prog tolerancji;-)...jak zrobilem wersje z jeszcze bardziej zgaszonymi i zamaskowanymi przepalami...to czegos mi zaczynalo brakowac na tym niebie.

P.S Dzieki bardzo a wpis...ale jednak zostane przy swojej wersji;-)...po prostu taka mi bardziej pasuje, tak to zapamietalem.

Pablo 77
21-06-2010, 17:06
Na pewno przepał razi po oczach,poza tym ok:)

borregaard
21-06-2010, 17:26
Ja też zgasiłbym niebo...

http://www.iv.pl/images/10320242968664983028.jpg

krzysztofz24
21-06-2010, 17:31
Dobra:-) jednak nie opre sie waszej presji;-). Wersja z mniejsza iloscia przepalen i mniej fioletowo-niebieskiego na niebie, plus delikatne podbicie zoltego miejscami...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/6360/dsc1420edytowany4kopia.jpg)

Jak wstawialem to nie bylo jeszcze twojej wersji Andrzej...no musze powiedziec ze fajnie ci to naprawde wyszlo. I mimo ze ja od poczatku juz robiac to zdjecie i na etapie obrobki walczylem o niebo i to one mialo tutaj grac pierwsze skrzypce...to twoja wersja z przygaszonym niebem i bardziej przez to wyeksponowana laką naprawde fajna...jest wogole inaczej o 180 stopni mz, ale jak najbardziej mi sie podoba.

Greg77
21-06-2010, 17:49
Oj no ja nawet po poprawce bede za wersja Andrzeja.......niebo gra swoje i laka swoje i wtedy to zdjecie zaczyna byc interesujace.....co jeszcze ciekawe Andrzej rozjasnil nieco drzewa co stworzylo ciekawy klimacik w tle;)

krzysztofz24
21-06-2010, 18:59
Jako ze to poniedzialkowy wieczor i kto mial co napisac to pewnie napisal;-)...To dziekuje za uwage:-) tu obecnym.

raddeli
21-06-2010, 19:09
A ja różnicy między tymi dwoma zdjęciami się dopatrzyłem takiej: Na pierwszym jest przepał, a na drugim w miejsce przepału sklonowałeś fragment nieba. Niestety, ale różnicy w kolorach nie dostrzegam. Jak dla mnie zdjęcie ładne. Użycie połówki widać, ale dla kogoś nie zorientowanego w temacie nie do zauważenia. Choć większe wrażenie na mnie robi obróbka tego zdjęcia przez borregaard. Pozdrawiam.

Mellan
21-06-2010, 19:34
Cokin - fioletowy zafarb/przepały rozumiem.
Możesz mi jednak wytłumaczyć na diabła ci 50% jednorodnej zieleniny w kadrze?

krzysztofz24
21-06-2010, 19:54
Cokin - fioletowy zafarb/przepały rozumiem.
Możesz mi jednak wytłumaczyć na diabła ci 50% jednorodnej zieleniny w kadrze?

Zwykle jak juz podziekuje pozwalam aby watek powoli odplynal sobie w kierunku odmetow i glebin drugiej strony...ale odpowiem na twoje pytanie.
Dla jednego jednorodna zielenina, dla innego piekna ląka...jak ktos da fote morza z horyzontem gdzies w okolicach pol/na pol, to tez mu napiszesz na diabla ci 50% jednorodnej pofalowanej tafli wody;-).
I dla scislosci w ostatecznej wersji ktora wystawilem przepaly sa prawie calkowicie usuniete a zafarb z nieba zdjety...
Poza tym zobacz wersje borregaarda , ktory fajnie "podrasowal" mz, te 50% zieleniny;-)

Mellan
21-06-2010, 20:11
Zwykle jak juz podziekuje pozwalam aby watek powoli odplynal sobie w kierunku odmetow i glebin drugiej strony...ale odpowiem na twoje pytanie...

Ach dzięki łaskawco :)

... Dla jednego jednorodna zielenina, dla innego piekna ląka...jak ktos da fote morza z horyzontem gdzies w okolicach pol/na pol, to tez mu napiszesz na diabla ci 50% jednorodnej pofalowanej tafli wody;-).

Owszem, jak coś innego mnie do tego zmusi, ciekawa obróbka czy inne coś. Tak jak w tym wątku fotoMichal - Morska Droga (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1963694#post1963694)

... Poza tym zobacz wersje borregaarda , ktory fajnie "podrasowal" mz, te 50% zieleniny;-)

Czy coś to zmienia?

Ale nie będę zabierał już głosu w Twoim wątku, kopać się z koniem nie mam zwyczaju, swoje wiesz i pół kadru pięknej łąki cię zachwyca.
Mnie nie.

krzysztofz24
21-06-2010, 20:27
Mellan, twoja odpowiedz delikatnie juz zachacza o wycieczki osobiste, wiec sobie daruj. Zawsze jestem gotowy na przyjecie konstruktywnej krytyki i uwagi...ale tego akurat w twoich wypowiedziach zabraklo, no a watku ktory zalinkowales to juz dales popis mz.

P.S Niech lepiej kazdy zostanie przy swoim.

ostrytux
21-06-2010, 22:45
Widać że łatwo nie było :) po poprawce wyszło całkiem przyzwoicie, niemniej mi też troszkę brakuje "czegoś" poza zielenią na pierwszym planie :)