PDA

Zobacz pełną wersję : GO a ostrość przed minimalną odległością ogniskowania

siona
21-06-2010, 09:15
mam pytanie praktyczne :) na które nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi

jak to jest z ostrością w zakresie odległości mniejszej od minimalnej odległości ogniskowania gdy przedmiot znajduje się teoretycznie w zakresie GO? czy stan jest powtarzalny dla większości obiektywów czy zależy bardzo ściśle od konkretnego modelu oraz jakie macie w tym temacie doświadczenia.

żółto-czarny
21-06-2010, 11:00
Moim skromnym zdaniem to zależy zwyczajnie, jak w każdym innym wypadku, od ogniskowej i przysłony. Np. N 18-70 @ f/22 "łapie" od 25,2 cm (skala od 38 cm). I rzeczywiście widziałem, że poniżej 38 jest ostro, chociaż linijką tej głębi nie mierzyłem 8)

siona
21-06-2010, 11:10
Moim skromnym zdaniem to zależy zwyczajnie, jak w każdym innym wypadku, od ogniskowej i przysłony. Np. N 18-70 @ f/22 "łapie" od 25,2 cm (skala od 38 cm). I rzeczywiście widziałem, że poniżej 38 jest ostro, chociaż linijką tej głębi nie mierzyłem 8)

no właśnie - teoretycznie powinno tak być :) a ciekawi mnie jak praktyka

w moim przypadku chodzi o rybę gdzie trochę ogranicza mnie minimalna :/ bo mi dziecko w kadrze ginie :wink:

mkukla
21-06-2010, 11:54
no jasne, że jak ustawimy większą wartość przesłony tym dłuższy będzie zakres ostrośći.

siona
21-06-2010, 12:11
no jasne, że jak ustawimy większą wartość przesłony tym dłuższy będzie zakres ostrośći.

no pewnie, ze jasne :) ale nie o to pytałem

z jakiś powodów konstruktorzy obiektywów ograniczają minimalna odległość ogniskowania - bo przecież nie z powodu widzimisie :)

pytanie jest co się dzieje z obrazem poniżej wartości minimalnego dystansu ogniskowania jeśli teoretycznie powinien być ostry bo znajduje się w zakresie GO

żółto-czarny
21-06-2010, 12:15
w moim przypadku chodzi o rybę gdzie trochę ogranicza mnie minimalna :/ bo mi dziecko w kadrze ginie :wink:
Mam prośbę - zrób przynajmniej fotkę poglądową, bo mnie zaciekawił ten temat :wink:

siona
21-06-2010, 12:34
Mam prośbę - zrób przynajmniej fotkę poglądową, bo mnie zaciekawił ten temat :wink:

fotek poglądowych to mam sporo bo ryba jest ostatnio moim podstawowym szkłem - ale co z tego - żona kategorycznie po groźbą wydziedziczenia zabrania publikować zdjęć potwora w necie :p

bogdi64
21-06-2010, 12:45
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145518
foto 2-3-4 jest robione dużo poniżej minimalnej odległości obiektywu przy większym F

siona
21-06-2010, 12:57
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145518
foto 2-3-4 jest robione dużo poniżej minimalnej odległości obiektywu przy większym F

ale to było z dodatkami robione? no i jakim szkłem?

bogdi64
21-06-2010, 13:14
11-16 tamron przy f (w zależności od zdjęcia o 6,1 do 10) bez żadnych dodatków, łatwo to sprawdzić wciskając w aparacie przycisk podglądu głębi ostrości

siona
21-06-2010, 13:27
11-16 tamron przy f (w zależności od zdjęcia o 6,1 do 10) bez żadnych dodatków

hmmmmm -

łatwo to sprawdzić wciskając w aparacie przycisk podglądu głębi ostrości

no to niestety nie jest takie proste - przy ogniskowej 8mm to i tak coś w wizjerze zobaczyć to cud jest (po przekątnej masz prawie 180 stopni więc dużo się tam mieści) a jak już przymkniesz to na prawdę ciężko detale oglądać

bogdi64
21-06-2010, 16:10
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img823.imageshack.us/i/testv.jpg/)

zrobiłem to dla ciebie, minimalna odległość ze skali to 25cm przy ogniskowej 11mm, użyta przysłona 13 - ostatni (najdalszy to ok 25 cm) pierwszy który widzisz to ok 16cm czyli około 3 cm od obiektywu, następne co 2-3 cm, taki mały teścik już ci powinien orientacyjnie wystarczyć

siona
21-06-2010, 16:29
dzięki wielkie :)

no widać, że jest ostro :) (choć w zasadzie to jpg mały i nie do końca widać) ale można powiedzieć, że jak nie ostro to prawie ostro aż do przedostatniego wałeczka. to niestety nie do końca daje mi odpowiedź na moje pytanie - no wiemy, że tampon daje radę :) - nie wiem tylko czy to jest reguła i czy oraz ewentualnie jakie wady optyczne wtedy powstają

JacekCz
22-06-2010, 06:54
mam pytanie praktyczne :) na które nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi

jak to jest z ostrością w zakresie odległości mniejszej od minimalnej odległości ogniskowania gdy przedmiot znajduje się teoretycznie w zakresie GO? czy stan jest powtarzalny dla większości obiektywów czy zależy bardzo ściśle od konkretnego modelu oraz jakie macie w tym temacie doświadczenia.

Ktoś, kto raz w zyciu widział wzór soczewki, a tam liczy się przez odwrotność, zauważy, że o ile w zakresie dalszym zakresy głębi ostrości są znaczne, np. poczytać 'odległość hiperfokalna' - i to ma znaczenie praktyczne, to w zakresie najbliższym też GO zachodzi, ale to są bardzo małe zakresy, zależnie od parametrów wręcz papierowe. Przysłanianie oczywiście pomaga, ale już nie w tym stopniu. Więc niewiele się da naciągnąć przysłanianiem. Jak nieprzysłonięty np ma GO +/- 3mm, to przysłonięty +/- 10mm. Jeśli by ktoś oczekiwał odpowiedzi 'ekonomicznej' nie musisz nic dokupować i tak robić makro to niestety wynik jest negatywny. Nie ma magicznego sposobu.

Tu kolega podał zdjęcia, ale z szerokiego obiektywu, więc głębie są większe. W sumie zdjęcie niewiele wyjaśnia. W ogóle to są obszary, gdzie tzw. praktyka bez podbudowy teoretycznej niewiele wyjaśnia.
Idąc dalej, doradzić by trzeba kompakt, ma jeszcze większą GO.

Temat GO ostrości zależy od parametrów optycznych (włączając przysłonę i zmianę ogniskowej obiektywów IF), nie od egzemplarza czy producenta. Owszem, co się dzieje poza GO, tzn bokeh ładny czy brzydki, zależy od technicznej konstrukcji, zwłaszcza przysłony.
I nie powstają jakieś specyficzne dla bliskich odległości "wady".

siona
22-06-2010, 17:36
Ktoś, kto raz w zyciu widział wzór soczewki, a tam liczy się przez odwrotność, zauważy, że o ile w zakresie dalszym zakresy głębi ostrości są znaczne, np. poczytać 'odległość hiperfokalna' - i to ma znaczenie praktyczne, to w zakresie najbliższym też GO zachodzi, ale to są bardzo małe zakresy, zależnie od parametrów wręcz papierowe. Przysłanianie oczywiście pomaga, ale już nie w tym stopniu. Więc niewiele się da naciągnąć przysłanianiem. Jak nieprzysłonięty np ma GO +/- 3mm, to przysłonięty +/- 10mm. Jeśli by ktoś oczekiwał odpowiedzi 'ekonomicznej' nie musisz nic dokupować i tak robić makro to niestety wynik jest negatywny. Nie ma magicznego sposobu.

no i widzisz nie do końca masz rację :) moje rozważania dotyczą szczególnie mojej ryby, która ma minimalną na poziomie 30 cm ale przy ustawieniu 30 cm f=11 daje głębię na poziomi (wg. kalkulatora) od około 13 cm do nieskończoności. czyli praktycznie od soczewki.

Idąc dalej, doradzić by trzeba kompakt, ma jeszcze większą GO.

to stwierdzenie jest mocno nie na miejscu

Temat GO ostrości zależy od parametrów optycznych (włączając przysłonę i zmianę ogniskowej obiektywów IF),nie od egzemplarza czy producenta.

ależ oczywiście, żeby było ciekawiej doskonale zdaję sobie z tego sprawę :)

I nie powstają jakieś specyficzne dla bliskich odległości "wady".

togo głównie jestem ciekaw - nigdzie nie znalazłem opisu zachowania optyki w takiej sytuacji

JacekCz
22-06-2010, 19:16
togo głównie jestem ciekaw - nigdzie nie znalazłem opisu zachowania optyki w takiej sytuacji

A tzreba więcej niż podstawowe wzory na soczewkę i GO ?
Z drobną poprawką na IF czyli zmianę ogniskowej nawet niby stałego obiektywu.
Tam nic więcej się nie dzieje