Zobacz pełną wersję : Obiektyw makro
Witam,
Chciałbym kupić obiektyw makro do mojego D90. Będę nim fotografował głównie kwiatki, tudzież inne roślinki oraz małe robaczki. Proszę, jeżeli możecie, polećcie mi jakieś waszym zdaniem dobre szkło. Głownie zależy mi na odległości ostrzenia, chciałbym aby była możliwie jak najmniejsza. Budżet to ok. 1500zł
Ps. Takiego tematu nie znalazłem w forumowej szukajce. Jeśli jest a go nie zauważyłem, to proszę o jakiś namiar.
Pozdrawiam,
Pachnix
D_Z_I_A_D_E_K
20-06-2010, 22:38
Naprawdę chyba słabo szukałeś (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=obiektyw+makro&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1277066185-3da9ba53c2b405d404763c183dccef8f7d7f96bc&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
Dzięki bardzo - widocznie diabeł ogonem mi przykrył w forumowej... ja zawsze mam do niej takie zezowate szczęście... Temat do zamknięcia.
petrus33
21-06-2010, 10:38
Z takim budżetem nie zastanawiałbym się nawet sekundy i kupił 60mm f/2.8D AF Micro-Nikkor. Ten obiektyw jest odlotowy !!! Ostrość i kontrast wręcz niespotykany.
Karbulot
22-06-2010, 08:17
Z takim budżetem nie zastanawiałbym się nawet sekundy i kupił 60mm f/2.8D AF Micro-Nikkor. Ten obiektyw jest odlotowy !!! Ostrość i kontrast wręcz niespotykany.
1500 to chyba troche za malo na ten obiektyw.
Jak najmnejsza? To moze tokina 35/2.8?
Ggrzesiek
22-06-2010, 13:38
A jakie notowania ma Nikkor 85mm f/3.5 Micro VR?
Pozdrawiam
Jesli nie przeszkadza ci, to ze to f3,5 i pod dx, to w zasadzie jedyna wada, to to, ze troche aberruje(chociaz to pewnie jest jak przy 105/28vr zalezne od egzemplarza).
Karbulot
22-06-2010, 16:35
Ja bym Ci doradzil swojego Tamrona 90. Ale tam jest odleglosc ostrzenia 29 cm. Tak juz to jest, czym wieksza ogniskowa tym wieksza odleglosc ostrzenia.
Ggrzesiek
22-06-2010, 22:58
Przyznam, że nie za bardzo rozumiem potrzebę jak najmniejszej odległości ostrzenia. Jeśli odległość jest zbyt mała to nie dość, że straszymy owady, kwiaty nie powinny uciekać, to stwarzamy sobie problem ze światłem zasłaniając obiekt.
Odległość w okolicach 15-30cm między przednią soczewką, a obiektem to sprawa wielce komfortowa.
petrus33
23-06-2010, 00:17
1500 to chyba troche za malo na ten obiektyw.
http://www.ceneo.pl/65385
Jeszcze niedawno były po 1495zł.
Wszystkie Sigmy, Tokiny czy Tamrony chowają się, jeśli o jakość zdjęć chodzi. Nikkor jest po prostu odlotowy pod wzgledem rozdzielczości i ostrości. Używałem przez kilka dni i szczęka mi opadła z wrażenia. Jeśli chcemy fotografować owady to polecam coś z większą ogniskową. Odległość od obiektu będzie większa i go nie spłoszymy. Problemem może być także oświetlenie. Ale robiąc makro kwiatom itp, to ta 60mm jest w sam raz.
Karbulot
23-06-2010, 11:14
Wszystkie Sigmy, Tokiny czy Tamrony chowają się, jeśli o jakość zdjęć chodzi. Nikkor jest po prostu odlotowy pod wzgledem rozdzielczości i ostrości. Używałem przez kilka dni i szczęka mi opadła z wrażenia.
Rozumiem, ze uzywales takze wszystkich Sigm, Tokin i Tamronow, skoro tak zazarcie potrafisz przedstawic wyzszosc Nikkora 60 nad nimi?
Dziękuję bardzo za wszystkie rady. Zdecydowałem się kupić Nkkora 60mm f/2.8 macro. Kupiłem go dzisiaj za 1600zł. Polecam wszystkim, naprawdę świetne szkło. Idealne do macro. Bardzo ostre, no i ostrzy już od 22 cm :)
Owady rzeczywiście potrzebują większych ogniskowych, ale nie są one dla mnie warte tyle, żeby dokładać na N 105. Do kwiatków N 60 jest super.
Hmm ja bym wolał pierścienie z przeniesieniem automatyki, po 1. zdecydowanie taniej po 2. można sobie dobrać skalę odwzorowania po 3. można je zapiąć do różnych obiektywów i mieć różne zakresy ogniskowych.
Karbulot
06-07-2010, 08:18
A po 4. bedziesz miał gorszą jakość zdjęć.
Po 5. piszesz farmazony, ale ok zrobię to dla Cibie i pstryknę ten sam kadr sigmą makro i 18-105 z pierścieniem jak rozpoznasz które jest które to będę Ci mówił mistrzu.
LordRamzes
06-07-2010, 09:36
no to Kolego pojechałeś na całego ...... na prawdę "brednia " dnia pierścienie nie pogarszają jakości gdyż nie posiadają elementów szklanych jedynie dystansują szkło więc jak mają wpływać na optykę ???
Articool
06-07-2010, 09:36
Zapodaj tutaj fotki jak możesz, bo jestem ciekawy efektu.
no to Kolego pojechałeś na całego ...... na prawdę "brednia " dnia pierścienie nie pogarszają jakości gdyż nie posiadają elementów szklanych jedynie dystansują szkło więc jak mają wpływać na optykę ???
Nie będę się sprzeczał, czy jakość będzie lepsza, czy gorsza, ale to, że pierścienie nie wpływają na optykę znaczy, że nie wpływają na optykę, a nie, że poprawiają optykę takiego 18-ileśtam do poziomu np. 105 micro-Nikkora, który może być o niebo lepszy (czy jest, jak już napisałem, nie dyskutuję ;) ).
clusca jakość optyczna obiektywu macro a obiektywu do jakiego zapniesz pierścień to inna sprawa. Mając np. 24-70 czy 17-55 lub jakąś stałkę np. 85 czy 50 pierścienie pozwalają na uzyskanie naprawdę rewelacyjnego obrazu i to dużo taniej niż kupując obiektyw makro. Inna rzecz się ma jak zapniesz pierścień do na jakiejś najtańszej sigmy czy tampona ale jak ktoś używa najtańszej optyki to na szkło makro też raczej kasy nie wyda. Jedyne co powodują pierścienie to spadek jasności.
clusca jakość optyczna obiektywu macro a obiektywu do jakiego zapniesz pierścień to inna sprawa. Mając np. 24-70 czy 17-55 lub jakąś stałkę np. 85 czy 50 pierścienie pozwalają na uzyskanie naprawdę rewelacyjnego obrazu i to dużo taniej niż kupując obiektyw makro. Inna rzecz się ma jak zapniesz pierścień do na jakiejś najtańszej sigmy czy tampona ale jak ktoś używa najtańszej optyki to na szkło makro też raczej kasy nie wyda. Jedyne co powodują pierścienie to spadek jasności.
Oczywiście, że masz rację, tyle że ja odniosłem się do konkretnego przypadku autora niniejszego wątku. Miał w posiadaniu jedynie 18-105mm, chciał coś makro, a pierścienie miały być tańszą alternatywą. Jakby kupił N17-55/2.8, N24-70/2.8, czy też N85/1.4 albo jakieś inne szkiełko o niebiańskim bokeh i super jakości produkowanych zdjęć oraz pierścienie, to nie byłoby tanio ;)
Chociaż można też spróbować z manualnymi stałkami na M42 i pierścieniami, efekty podobno dają znakomite.
Powiem Ci że akurat 18-105 optycznie daje radę i sam i z pierścieniami, ja większość makro robię właśnie takim zestawem pomimo że mam sigmę.
Karbulot
06-07-2010, 20:15
Po 5. piszesz farmazony, ale ok zrobię to dla Cibie i pstryknę ten sam kadr sigmą makro i 18-105 z pierścieniem jak rozpoznasz które jest które to będę Ci mówił mistrzu.
Cholera...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://borg.celinternet.pl/board/images/smiles/red.gif) Tak to jest, jak sie pisze trzy posty na raz i myslami błądzi daleko. Miałem na mysli gorszą światłosiłę a nie jakość. Moja pomyłka.
LordRamzes
06-07-2010, 20:33
hehe widać ,że Kolega chyba zakochany i nie szkła mu w głowie :)
alpaczino
07-07-2010, 17:47
Dziękuję bardzo za wszystkie rady. Zdecydowałem się kupić Nkkora 60mm f/2.8 macro. Kupiłem go dzisiaj za 1600zł. Polecam wszystkim, naprawdę świetne szkło. Idealne do macro. Bardzo ostre, no i ostrzy już od 22 cm :)
Owady rzeczywiście potrzebują większych ogniskowych, ale nie są one dla mnie warte tyle, żeby dokładać na N 105. Do kwiatków N 60 jest super.
Gratuluję - bardzo dobry wybór. Z pewnością nie zamyka Ci drogi do używania w przyszłości pierścieni pośrednich i uzyskania jeszcze większej skali odwzorowania.
Na koniec taki mały żarcik :twisted: - jak mucha za bardzo się rusza - to się ją szpileczką "teges" i można z minimalnej odległości focić :twisted: ;-)
Pozdrawiam
jak mucha za bardzo się rusza - to się ją szpileczką "teges" i można z minimalnej odległości focić :twisted: ;-)
Ale to już wtedy inny dział - nie makro, a MARTWA NATURA.
:cool:
alpaczino
07-07-2010, 22:41
Ale to już wtedy inny dział - nie makro, a MARTWA NATURA.
:cool:
:lol::mrgreen::lol:
Trafnie to określiłeś - lepiej bym tego nie ujął :lol:
Eee jeszcze jest metoda z lodówką :) (oczywiście tylko o tym czytałem, w praktyce nic nie wiem :) )
Co Wy chcecie pozabijać te biedne stworzątka ? Bez przesady, da się je złapać - potrzeba cierpliwości i trochę szczęścia ;) Chociaż ja tam wolę fotografować tak jak już mówiłem kwiatki a one to się raczej nie ruszają... no chyba, że na wietrze :)
alpaczino
07-07-2010, 23:49
... Chociaż ja tam wolę fotografować tak jak już mówiłem kwiatki a one to się raczej nie ruszają... no chyba, że na wietrze :)
Oj ja właśnie z tym wiatrem zawsze walczę - nigdy nie jest wystarczająco bezwietrznie przy zdjęciach z dużym powiększeniem.
Ja posiadam tamrona 90, na prawdę polecam. Świetna ostrość. Może niekoniecznie do robaków (chociaż te też daje rade uchwycić), ale do roślin spokojnie :) Aczkolwiek jest makro ale nie z jakimś morderczym zbliżeniem, do tego warto dokupić trochę spzretu, ale to inna bajka. W bądź razie w tej cenie tamron wydaje mi się najlepszym zakupem.
Jak na moje Tamron 90, Tokina 100, stary Nikkor 105...nie wiem jak sigma 105, ale wszystkie szkiełka makro pracują super szczególnie na przysłonach typu f8. Ale spokojnie ostre są od 2.8. Ja mam obecnie nikkora 105 i praktycznie brak w nim aberracji. Uwielbiam to szkło. Mam nawet zamiar spróbować go portretowo dopóki nie zakupię 85 bo 70-200 robi mi się coraz cięższy :D
Aaa jest jeszcze stary tamron 90 równie dobry optycznie a przy odrobinie szczęścia można go taniej kupić....chociaż ja ostatnio zrobiłem zdjęcia kwiatów nikkorem 55 ...i chyba wiem dlaczego uważany jest za takie ostre szkło...
a ja dzisiaj zakupilem Nikon 55mm f/2.8 AI-s w cenie 50 funtów ;). Stare i dobre cgyba szkielko . Pasuje do mojego d80 jak i N90. Mam nadzieje tylko ze znajde chwile czasu zeby postrykac cos w najblizszym czasie.