Zobacz pełną wersję : nikon P50 obiektyw i obraz problem
Witam. Niedawno w moim P50 zaciął się obiektyw wiedząc, że aparat po gwarancji rozruszałem go i działał. Po paru użyciach aparatu obiektyw się znów zaciął ale obraz stał się niewyraźny. Kolejny raz rozruszałem obiektyw (trochę przeskakuje ale chodzi) lecz zdjęcia są dalej rozmazane. Próbowałem wybierać różne tryby i rozdzielczości wróciłem do ustawień fabrycznych ale dalej bez zmian. Więc chciałbym się zapytać czy można go jeszcze naprawić czy już go po prostu odpuścić i kupić nowy. Za każdą pomoc dziękuje :)
Witam. Niedawno w moim P50 zaciął się obiektyw wiedząc, że aparat po gwarancji rozruszałem go i działał. Po paru użyciach aparatu obiektyw się znów zaciął ale obraz stał się niewyraźny. Kolejny raz rozruszałem obiektyw (trochę przeskakuje ale chodzi) lecz zdjęcia są dalej rozmazane. Próbowałem wybierać różne tryby i rozdzielczości wróciłem do ustawień fabrycznych ale dalej bez zmian. Więc chciałbym się zapytać czy można go jeszcze naprawić czy już go po prostu odpuścić i kupić nowy. Za każdą pomoc dziękuje :)
co znaczy "rozruszałem"? takim rozruszaniem mogłeś naruszyć konstrukcję soczewek, więc nie dziwota, że masz teraz nieostro, serwis lub nowy, nic nie wskórasz żadną zmianą ustawiem wg mnie
A nie istnieje możliwość rozkręcenia i samemu coś naprawić? Może moje pytanie jest trochę idiotyczne ale z aparatami jestem zielony :(
Sam już nic nie naprawisz. Wszystko w aparacie jest dosyć małe. Po za tym jest to wszystko złożone tak aby nie zaglądać do środka i nie naprawiać. Tylko serwis.
no nic dzięki za pomoc i odpowiedź jak się nic nie da zrobić tylko serwis który za naprawę weźmie więcej niż za nowy aparat to temat do zamknięcia