Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czego to problem w d50?? (dziwne szumy)

shadowArt
08-12-2006, 11:39
1. Tutaj: http://arturs.go3.pl/test/test.jpg znajduje się się plik jpg, prosto z mojego d50.

Widać na nim dziwne szumy czy coś.
Nie mam pojęcia co to jest. Zdjęcie robione było na nastawach ręcznych, automatycznym WB. Wszystkie info można przeczytać w EXIF'ifie tej foty.

Zastanawia mnie skąd biorą się te szumy i jak temu zaradzić. ISO w tym przypadku ustawiona była na 200, i wyłączone były opcje automatycznej korekcji ISO.
Takie artefakty zdarzają mi się dość często, kiedy jest niedoświetlam sceny.

2. O co chodzi z tm czyszczeniem filtra dolnoprzepustowego, i po co się to robi, i kiedy poznać, że nalezy to wykonać?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, bo zdecydowałem się na zakup d50 (odrzuciłem 350d) na podstawie dobrych opinii z tego wlaśnie forum. A tu klapa, sporo zdjęć jest zwyczajnie gorsza niż Konica Minolta DiMAGE Z10, który zwyczajnie mi nie wystarczał.

Może jest coś o czym nie wiem, jakaś przypadłość aparatów cyfrowych (której nie posiadają analogi), albo innny powód ...

Cichy
08-12-2006, 11:43
Ale gdzie te szumy ?

Archangel
08-12-2006, 11:47
shadowArt

chyba pomyliłes fotki ;)

Wini
08-12-2006, 12:09
1. Tutaj: http://arturs.go3.pl/test/test.jpg .... Zdjęcie robione było na nastawach ręcznych
To niestety widać, totalnie niedoświetlone

Zastanawia mnie skąd biorą się te szumy i jak temu zaradzić. ISO w tym przypadku ustawiona była na 200, i wyłączone były opcje automatycznej korekcji ISO.
Takie artefakty zdarzają mi się dość często, kiedy jest niedoświetlam sceny.
Nie bardzo wiem, o co chodzi.

Może jest coś o czym nie wiem, ..
Raczej tak.

puchbeary
08-12-2006, 13:18
:twisted: szumy ... o matko .... ale się usmiałem :D

Wini
08-12-2006, 13:26
Nie śmiej się, bratku... :)

bacanski
08-12-2006, 13:48
szumy normalne... co Ty chcesz od nich... tylko mydlo troche jest... :/

puchbeary
08-12-2006, 14:30
Wini (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=67) ja bym chciał żeby moje szumy były zawsze maksymalnie takie jak te tutaj . Byłbym wtedy szczesliwym czlowiekiem :d

Archangel
08-12-2006, 14:33
poczekajmy troche, na pewno autor pomylił zdjecia ;)

MayQ
08-12-2006, 14:40
a może mu chodzi o te nieostre gałązki na pierwszym planie:) albo o ten okragły "reflexik", albo mgiełke, albo mydło i powidło?;>

Ludmar
08-12-2006, 14:56
jak dla mnie to fotka niedoświetlona, nie zaglądałem w info exifa ale wydaj mi ze jest zbyt krótki czas, f za duży. Ale moge się w którejś sprawie mylić :)
a co do autora, to wydaje mi sie ze próbował pstryknąć te ptaszki po lewej, tylko mu nie wyszło, to chyba nie do końca znajomość aparatu ;)

Pozdrowionka

RAQ
08-12-2006, 16:43
troszkę mgliście, światło od czoła aparatu i wyszedł taki efekt jak widać.... ale gdzie te szumy?

shadowArt
09-12-2006, 00:24
Oj... no może się czepiam..
Zdjęcie celowo zostało niedoświetlone mocno, właśnie żeby obadać sprawę.
Spróbujcie rozjaśnić monitor i zwrócić uwagę na ciemniejsze elementy foty. Nie ma tam gładkiego koloru (jak w przypadku dobrego światła) tylko jakieś badziewie ...
No chyba, że to normalne w cyfrówkach, albo się zbytnio czepiam. Aparat mam od niedawna, i nie drukowałem jeszcze żadnych zdjęć z niego - stąd moje obawy. Może w druku wsio będzie OK.

Archangel
09-12-2006, 00:36
nie bedzie widac tego na druku, bez obaw ;)

wiesz to tylko cyfra, lekkie "szumy" sa ale nie na tyle zeby byly widoczne ;), no wiesz "pod mikroskopem" mozna sie przytegowac ze czerwona farba nie czerwona jest