Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przy drodze
jacekz40
19-06-2010, 22:56
Pozdrawiam i zapraszam do krytyki ;-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zbyt ostre światło, mogłeś drogę całą pokazać, początek znaczy się i chyba lekko za czerwona wyszła.
jacekz40
19-06-2010, 23:04
Zbyt ostre światło
Hmmm Darek... prawie zachodzące słońce ;-)
To ze zachodzace slonce to nawet widac po cieniach.....ale obrobkowo i kolorystycznie przesadzone:)
Widzisz tak pokazałeś, że ciężko na pierwszy rzut oka ..., wygląda na południe.
Widzisz tak pokazałeś, że ciężko na pierwszy rzut oka ..., wyglądana południe.
Autor ma rację bardzo długi cień drzewa wskazuje ze słońce się juz powoli szykuje do odpoczynku, natomiast przesadził z obróbką; przydałoby się troche przygasić kontrast a swiatła zostanie jeszcze wystarczajaco na doświetlenie reszty :)
jacekz40
19-06-2010, 23:13
ale obrobkowo i kolorystycznie przesadzone
co odpowiedź to muszę prostowanie składać :mrgreen:
Greg77 ale ja na prawdę z tym zdjęciem nie "szalałem" ... a kolor to nawet nie tykałem. A podobno D70s ma wyprane kolory :mrgreen:
W obróbce spróbowałem nasycić kolorem ale jak zobaczyłem efekt od razu cofnąłem.
Prawie zachodzące 18:23 to jeszcze jest sporo czasu do zachodu ;)
Greg77 ale ja na prawdę z tym zdjęciem nie "szalałem" ... a kolor to nawet nie tykałem. A podobno D70s ma wyprane kolory :mrgreen:
kolorystycznie nie jest zle (szczególnie z dołem ), powiedziałbym ze bardzo poprawnie dość ciepłe kolory przy chylacym sie słońcu, generalnie zdjac troche kontrastu i szczególnie niebo bardzo jasno swieci i ono powoduje ze fotka wydaje sie być zbyt mocno pojechana :)
W obróbce spróbowałem nasycić kolorem ale jak zobaczyłem efekt od razu cofnąłem.
Chodzi mi o kolor nieba jest zbyt plastikowy i kolor drogi o ktorym juz wspomnial Darek.......no i o kontrast o ktorym wspominal Janusz;)
jacekz40
19-06-2010, 23:25
szczególnie niebo bardzo jasno swieci i ono powoduje ze fotka wydaje sie być zbyt mocno pojechana
Janku i z pewnością to jest słuszna diagnoza ;-)
kolor drogi
tu akurat swoje zrobiła ciepła tonacja
Prawie zachodzące 18:23 to jeszcze jest sporo czasu do zachodu
Oj Darek a Ty koniecznie chcesz postawić na swoim :mrgreen: to dodaj jeszcze godzinę, bo zegar w aparacie nie przestawiony.
Janku i z pewnością to jest słuszna diagnoza ;-)
tu akurat swoje zrobiła ciepła tonacja
Oj Darek a Ty koniecznie chcesz postawić na swoim :mrgreen: to dodaj jeszcze godzinę, bo zegar w aparacie nie przestawiony.
No to mi lepiej ;) ta godzina...