Zobacz pełną wersję : Wywołanie RAW-a problem z szumem
Byłem wczoraj pofocić na koncercie i wszystko byłoby fajnie gdyby nie próba wywoływania RAW-ów... Robiłem na dość wysokim ISO bo 1250 / 1600 ale jak przeglądam RAW-y to tego szumu tak nie widać mi osobiście taki minimalny szum na koncertówkach nie przeszkadza nawet JPG Basic robiony z automatu jest bardzo fajny. Natomiast jak chce pare fotek podciągnąć w Camera RAW i później zapisuje w maksymalnej jakości JPG to jest totalna kasza jakby zdjęcia były robione komórką :|
Jak sobie z tym poradzić. Czy może ja robię coś źle?
Zdaję się że za mocno wyciągasz z cieni,a jakim aparatem było robione.
Zdjęcia były robione Nikonem D80. Właśnie nic z ekspozycją i cieniami nie robiłem bo zdjęcia były poprawnie naświetlone. Poprawiałem jedynie w niektórych balans bieli.
Przemek Paśnik
19-06-2010, 12:43
w zakładce detale korygujesz szumy koloru na 100%, szum luminancji na 15% i powinno być lepiej. Ogólnie to z d80 powyżej iso 1000 jest już walka...
Ok coś będę rzeźbił. Dokładnie. Wiem, że D80 przyzwoicie robi do ISO 800 ale zdziwiła mnie właśnie dobra jakość JPG Basic. A foty wywoływane z RAW-a robione nawet na ISO 400 wychodzą beznadziejnie...
Ok coś będę rzeźbił. Dokładnie. Wiem, że D80 przyzwoicie robi do ISO 800 ale zdziwiła mnie właśnie dobra jakość JPG Basic. A foty wywoływane z RAW-a robione nawet na ISO 400 wychodzą beznadziejnie...Odpowiedz jest jedna; oprogramowanie aparatu jest lepsze od Twojej wiedzy na temat wolania RAW. Wniosek -- podszkol sie.
Odpowiedz jest jedna; oprogramowanie aparatu jest lepsze od Twojej wiedzy na temat wolania RAW. Wniosek -- podszkol sie.
Nie zaprzeczę. Jednak będę wdzięczny jakbyś mnie naprowadził na te tematy jakie techniki, wiedza jest potrzebna do prawidłowego wywoływania RAW-ów. Pytanie może durne ale proszę o wyrozumiałość dopiero zagłębiam się w tajniki fotografii tak bardziej na poważnie i profesjonalnie.
Przemek Paśnik
19-06-2010, 13:48
Mario rzuć okiem na ten wątek -> http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1407674#post1407674 A poza tym ćwicz i czytaj
Musisz zrozumiec, ze kazdy soft (oprocz oprogramowania Nikona) na swoj sposob gmera w plikach RAW. Uzywa swoich wlasnych algorytmow, wprowadza sobie tylko znane poprawki. Na chwile obecna zaden z tych programow nie uzywa takich procedur w obrobce NEF, jak Nikon Capture (i oprogramowanie aparatu). NEFa otwarty w ACR juz wyglada inaczej niz JPG z aparatu, bo uzywa innych sposobow na wizualizacje informacji w nim zawartych. Kazda najdrobniejsza zmiana jeszcze to poglebia. Wbrew pozorom nawet zmiana balansu bieli w ACR -- potrafi wyciagnac szum. A najdrobniejsze nawet ruchy suwakami od cieni, konstrastow, swiatel, czy operacja na krzywych, jeszcze to poteguje. Jesli na dodatek w aparacie masz ustawione jakies odszumianie, to nie ma bata, zebys w ACR dostal to samo (jesli oczywiscie nie ruszysz suwakami od usuwania szumu).
kamillo44
21-06-2010, 14:08
Na moje oko jpg-i wyglądają lepiej bo w aparacie masz włączoną redukcję szumów. Jak otwierasz RAW-a w ACR, to nie masz tam zastosowanej redukcji szumów nawet jak była ona włączona w puszce.
Najlepszy do wywoływania RAW-ów z nikona jest Capture NX2. Z mojego fishaeye-a 10.5 jak wywołam w ACR to pojawiają się straszne aberacje chromatyczne, a jak w NX to jest czyściutko :)
Dżony Mikrofony
21-07-2010, 10:23
W Większości przypadków powyżej ISO 200 w D80 można sobie dać siana z RAW'ami. Jpegi wyglądają lepiej. Chyba, że musisz bardzo dłubać, to nie ma wyjścia. Ja mam taki schemat działania w przypadku RAWa. Najpierw podstawowe sprawy załatwiam w Nikon Capture. Tam go wywołuje do Tiff'a. Potem z tiff'em walcze w lightroomie. Stamtąd wychodzi jpg. Ostatnie i najprostsze operacje wykańczam w darmowym Photo Filtre. Fotoszopa całego nie mam.
Ale czasem nawet w niskim iso (100, 200) w niedoświetlonych częściach kadru zauważam szum. I to mnie wyprowadza z równowagi. Bo to są zaplanowane niedoświetlenia.