PDA

Zobacz pełną wersję : D300 wymiana gum, wiem że było :)

maciora
19-06-2010, 00:28
Po trzech latach eksploatacji zaczęły mi w 300 gumy przednie odklejać, napisałem do serwisu i otrzymałem odpowiedź:

"Dzień dobry,

Koszt wymiany wyklejek przednich to ok. 230,00 zł /szacunkowy koszt/. "

Jest jakaś alternatywa do postępu? Bo nie widzę możliwości żeby się pozbawiać aparatu na 2tyg. no i cena trochę chyba przesadzona. Można gdzieś te gumy zamówić i zrobić to samemu?

rafulec
19-06-2010, 07:26
Po trzech latach eksploatacji zaczęły mi w 300 gumy przednie odklejać [....]
Jest jakaś alternatywa do postępu?

tubka kleju, trochę własnej pracy. temat czym kleic był poruszany na forum

maciora
19-06-2010, 08:22
wiem, nie pytam jak kleić, a gdzie gumy zamówić, bo stare się podkształcały.

marcin_K
19-06-2010, 08:24
poszukaj tutaj http://www.ebay.co.uk/

elarco
19-06-2010, 12:36
albo może to - http://fototech-serwis.pl/rozne/192-nikon-d300.html

leszeg
19-06-2010, 12:49
2,5 roku i stało sie to samo. W fototechu maja używana widzę.

elarco
19-06-2010, 12:54
no używane ale niby w stanie bardzo dobrym ;) trzeba by było pytać dokładnie / obejrzeć ...

leszeg
19-06-2010, 13:38
za duze ryzyko,bardziej opłaci sie kombinowac z przyklejeniem z tym że kombinowac z wypełnienie luki jaka powstała między korpusem a gumą.Moze jakas piankowa dwustronna a na krawędziach cienka dwustronna. Robota dla krawca ale wydatek 300 zł i nerwy z serwisem odstawimy na bok.

Altro
19-06-2010, 14:19
Po trzech latach eksploatacji zaczęły mi w 300 gumy przednie odklejać, napisałem do serwisu i otrzymałem odpowiedź:

"Dzień dobry,

Koszt wymiany wyklejek przednich to ok. 230,00 zł /szacunkowy koszt/. "

Jest jakaś alternatywa do postępu? Bo nie widzę możliwości żeby się pozbawiać aparatu na 2tyg. no i cena trochę chyba przesadzona. Można gdzieś te gumy zamówić i zrobić to samemu?

rączki myć często macając body i równie często przecierać body wilgotną szmatką - gumy nie mają prawa się odklejać!

thor88
19-06-2010, 14:30
rączki myć często macając body i równie często przecierać body wilgotną szmatką - gumy nie mają prawa się odklejać!
przestań pisać głupoty altro. U mnie d700 już raz miało wymianę gum przy okazji wymiany migawki. Może twoja puszka jest wypieszczona ale moja pracuje, nie ma możliwości myć ręce za każdym razem jak się bierze puszkę w rękę. Może jeszcze używajmy aparatu tylko w rękawiczkach?:)

A co do ceny uważam, że 230 zł to nie jest duża kwota, masz wtedy nowe gumy, idealnie dopasowane. Z serwisem się dogadaj tak, że jak będą gumy to wtedy im wyślesz body.

Wszelkie domowe kombinacje mogą spowodować, to że jak za bardzo je przykleisz i odpukać zepsuje ci się body i będziesz chciał oddać je do serwisu to odmówią ci naprawy z uwagi na brak możliwości odklejenia gum!

RBT
19-06-2010, 22:10
230 zł za wymianę gum przednich to ździerstwo. Sama robocizna nie trwa więcej niż 3-5 min.

Cold
19-06-2010, 22:46
Po 3 minutowej rozmowie telefonicznej z serwisem otrzymałem takiego - e-mail'a:

Szanowny Panie!

Zamówienie na ZAKUP WYKLEJKI REKOJEŚĆ, POD KCIUK do D300 i ZAKUP PRZEDNIEJ WYKLEJKI, do MB-D10 MULTIPOWER BATTERY PACK wynosi w sumie 189,37

Jeśli chodzi o przesyłkę:
- DHL, za pobraniem (przesyłka jest doręczona następnego dnia), koszt opłaty za przesyłkę - 25zł.
- Poczta Polska (przelew na konto) - koszt 3,75zł
Przesyłka przez Pocztę Polską polega na opłaceniu najpierw otrzymanej faktury przelewem na konto a następnie po potwierdzeniu dokonania płatności wysłaniu zamówionego elementu.

Proszę o informacje którą wysyłkę Pan wybiera ?

Pozdrawiam

Katarzyna Madalińska
Nikon Polska Sp. z o.o.
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
tel. 22 / 460 87 60
REGON 015545914, NIP 5252273898

Gumki przyjdą do mnie na drugi dzień po zatwierdzeniu zlecenia (jeszcze nie zamówiłem), a klejenie ich jest debilnie proste. Nie wydaje mi się żeby jakieś kombinacje z podklejaniem kiedy stare okładziny "spuchły" miało sens. Tak samo jak pozbywanie się puszki na 2 tygodnie. W ten sposób (z pominięciem usługi przyklejania) wymieniałem już ogumienie na 70-200 vr, na 24 i na 50. Wszystko trzyma się perfekcyjnie.

leszeg
20-06-2010, 00:33
Alto może jeszcze najlepiej trzymac body na statywie i palcekm muskać spust. wtedy na bank dożywocie z gumami. Gumy puchną i beda sie odklejały.Ten typ tak ma .

Altro
20-06-2010, 10:23
przestań pisać głupoty altro. U mnie d700 już raz miało wymianę gum przy okazji wymiany migawki. Może twoja puszka jest wypieszczona ale moja pracuje, nie ma możliwości myć ręce za każdym razem jak się bierze puszkę w rękę. Może jeszcze używajmy aparatu tylko w rękawiczkach?:)

A co do ceny uważam, że 230 zł to nie jest duża kwota, masz wtedy nowe gumy, idealnie dopasowane. Z serwisem się dogadaj tak, że jak będą gumy to wtedy im wyślesz body.

Wszelkie domowe kombinacje mogą spowodować, to że jak za bardzo je przykleisz i odpukać zepsuje ci się body i będziesz chciał oddać je do serwisu to odmówią ci naprawy z uwagi na brak możliwości odklejenia gum!

Prawda objawiana na tym portalu jest zwykle prawdą subiektywną – to przydarzyło się mnie więc ostrzegam innych – uważajcie. Statystycznie ilość użytkowników Nikona, którym odkleiły się gumy od body, jest znikoma w porównaniu z tymi, którzy cieszą się tym znakomitym sprzętem. Radząc zachowanie elementarnych zasad szacunku dla sprzętu nie chciałem urazić nałogowców fotografii, a fotografowałem również pod palącym słońcem Sycylii bez szwanku dla moich „puszek”. Rozumiem, że „pisanie głupot” to skrót myślowy, rzadki na tym forum charakteryzującym się wysoką kulturą.

thor88
20-06-2010, 10:29
pisaniem głupot jest to, że w temacie o wymianę gum czyli gdzie, za ile, ile czasu to zajmie ty piszesz, że trzeba myć ręce i wycierać aparat wilgotną szmatką. To są właśnie te głupoty o których napisałem. Pozdrawiam.

grudzinsky
20-06-2010, 11:13
ja tam mam prawie zawsze rekawiczki :razz: co poradze, ze lubie miec cieple dlonie :razz:
ja bym napisal jeszcze do Nikon.de z pytaniem ile taka sprawa bedzie kosztowac. z drugiej strony 230zl to nie jakas masakryczna kwota jesli same gumy kosztuja 190zl...pozostaje tylko pytanie jak "szybko" serwis sie wyrobi ;)

siona
21-06-2010, 08:35
z drugiej strony 230zl to nie jakas masakryczna kwota jesli same gumy kosztuja 190zl...pozostaje tylko pytanie jak "szybko" serwis sie wyrobi ;)

nie bądź naiwny - gumy kosztują 15 pln z kosztami logistycznymi - reszta to opłata za monopol i niechęć skorzystania z serwisu jedynie słusznego. gdyby faktycznie gumy kosztowały 190 pln to z wymianą około 350 pln (bo nie sądzę, żeby roboczogodzina serwisanta kosztowała mniej jak 150 - 200 pln a i koszt obsługi należy doliczyć a jak powszechnie wiadomo roboczogodziny są skwantowane i podziałowi nie podlegają więc serwisant może ich wykonać kilkadziesiąt jednego dnia :) )

grudzinsky
21-06-2010, 09:44
nie bądź naiwny - gumy kosztują 15 pln z kosztami logistycznymi

pokaz mi to na pismie, ze gumy kosztuja 15zl, w przeciwnym razie nie uwierze i bede naiwny ;)

ekonet
21-06-2010, 09:46
nie bądź naiwny - gumy kosztują 15 pln z kosztami logistycznymi

pokaz mi to na pismie, ze gumy kosztuja 15zl, w przeciwnym razie nie uwierze i bede naiwny ;)
Ja też chcę. Poproszę ze trzy komplety od razu. Za tę cenę mogą być nawet bez faktury. Podać adres?

stachmuszel
21-06-2010, 10:06
Myślę, że kolega pisząc o kwocie 15 pln myślał o faktycznych kosztach produkcji takich gum. Nie atakujcie go, bo napewno jest w tym trochę racji. Koszt "end user" tych gum to nic innego jak ździerstwo. Tu chyba nikt nie ma wątpliwości.
Pozdr.

ekonet
21-06-2010, 10:10
Nie atakujemy. Pisze na pewniaka, więc ciekawiśmy źródeł. Ja też myślę, że oficjalna cena to przejaw rozboju w biały dzień.

d80
21-06-2010, 10:20
Po co te gumy?Hardcorowcy gum nie potrzebują. ;) Gdy mi odpadną to nic nie będę kleić. :)

siona
21-06-2010, 10:52
Ja też chcę. Poproszę ze trzy komplety od razu. Za tę cenę mogą być nawet bez faktury. Podać adres?

ja też (choć na razie może jeszcze nie) i setki innych userów też :)

te 15 pln to wg mnie cena produkcji (nie więcej jak 2-3 pln) + koszty logistyki (liczone w dziesiątkach centów - więc najwyżej 1-1,5 pln) + uczciwa marża - reszta to opłata za monopol

zresztą już samo zestawienie ceny serwisowej i ceny części świadczy o zwykłym oszustwie

nokinnikon
21-06-2010, 16:24
Czy w serwisach zagranicą też tak jest.? Czy było kiedyś przedstawione oficjalne stanowisko Nikon Polska w sprawie dostępności części zamiennych oczywiście mam na myśli te, które się zużywają. Czy przypadkiem nie reguluje to jakieś prawo. W przemyśle samochodowym np mogę w każdym sklepie kupić części zamienne i to dokładnie takie jakie mam zamontowane w samochodzie, zeby nie było niedomówień nie zamienniki, chociaż zamienniki też Pytania zadałem w nadzieji, że któryś z Userów ten temat zgłębiał

wigi
21-06-2010, 17:15
A ja wczoraj lekko przyciąłem największą, odklejającą się, gumę i przykleiłem taśmą dwustronną. Mam nadzieję, że teraz będzie trzymać. :)

Cold
25-06-2010, 09:51
A do mnie wczoraj przyjechał Pan z DHL i przywiózł małą kopertę. Wewnątrz był komplet zamówionych okładzin. Cała wymiana, dziecinnie prosta, polegała na wykręceniu jednej śrubki, zerwaniu starych (podklejanych gdzieniegdzie na kropelkę) okładzin, przemyciu "odgumionego" body alkoholem izopropylowym w celu odtłuszczenia, zerwaniu papierków zabezpieczających z nowych gum i przyłożeniu ich na miejsce, dociśnięciu, dokręceniu jednej śrubki zabezpieczającej gumę przed odstawaniem (od strony przedniego pokrętła jest w gumie zatopione uszko z twardego tworzywa). Kompletny koszt wymiany tego o czym pisałem wcześniej wyniósł mnie z transportem niewiele ponad 200 zł. Body wygląda jak nowe. Gumy idealnie pasują do swoich "gniazd/przetłoczeń w body" i trzymają się w nich tak mocno, że trudno je poderwać nawet wpychając pod nie śrubokręt (sprawdzałem jak mocno siedzą). Ogólna konkluzja - WARTO WYMIENIĆ NA NOWE!

leszeg
25-06-2010, 10:13
Cold a zdradz tajemjicę gdzie kupiłeś ?

Cold
25-06-2010, 10:21
Serwis Nikon Polska - Miły i szybki kontakt, błyskawiczna wycena... aż się nie chce wierzyć po tym co mówią inni no i po własnych doświadczeniach kiedy serwisowali mi SB-800 przez 40 dni... Ale zmienili się i to już nie pierwsza profesjonalna obsługa ich klienta - czyli mnie. Myślę, że nie będę już wysyłał sprzętu do FIXATIONUK jak to zrobiłem z obiektywem i z body D80. Śmiało moim zdaniem można korzystać z usług polskiego serwisu - wyciągnęli dobre wnioski z całej tej awantury o jakość ich usług.

leszeg
25-06-2010, 10:29
Zadzwoniłem do serwisu i pani poinformowała ze niechetnie wysyłaja do d 300 poniewazjest problem z montazem przedniej gumy. Podobno wysłali komus i był problem z montazem. Cold napisz o co chodzi jesli wymieniałes przód. Wyżej coś piszesz o jakiejś sróbce i plastiku.

Cold
25-06-2010, 10:58
Nie ma żadnego problemu z wymianą, o ile ktoś wie, że trzeba odkręcić mocującą śrubkę. Wyłączamy aparat, zdejmujemy obiektyw i zakładamy zaślepkę body, wyjmujemy baterię i krzyżakowym śrubokrętem odkręcamy śrubkę mocującą gumę. Śrubka znajduje się blisko krawędzi ścianki po stronie przedniego kółeczka na dnie komory baterii w body. Ot i cała trudność.

leszeg
25-06-2010, 11:36
Ok, pewnie bym doszedł do tego sciagajac stara no ale teraz juz wszytko jasne. Czekam na jakies potwierdzenie z NP mojego zamówienia. Nie chciało mi sie werzyc że to możliwe,kupic cos w serwisie :)

prz3mo
25-06-2010, 15:12
Z tymi 15pln za komplet to może lekka przesada, ALE.... z 3 lata temu ktoś z forum (nie pamiętam niestety nicka) kupował mi w serwisie Nikona w Wawie jedną gumę, tę pod kciuk. Z tego co pamiętam kosztowała... 7 pln. Fakt, ze to było do D80, 3 lata temu i jedna guma. Ale jestem pewny, że obecnie taki komplet pewnie kosztuje nie więcej niż kilkadziesiąt złotych, a serwis kasując za to kilka stów zwyczajnie z nas zdziera.

Cold
25-06-2010, 17:41
Wyklejka rękojeść D300 -120,57
Wyklejka przednia do MB-D10 - 67,80
Wyklejka pod kciuk... ?
Przesyłka DHL 25,00
Za całość zapłaciłem - 213,37zł - bo na tyle opiewa faktura...
Wychodzi że wyklejka pod kciuk kosztowała mnie 0,00 zł zatem chyba zgolili Cię z bandyckiego cennika za tą wyklejkę pod kciuk do D80 :D

siona
25-06-2010, 18:06
Z tymi 15pln za komplet to może lekka przesada, ALE.... z 3 lata temu ktoś z forum (nie pamiętam niestety nicka) kupował mi w serwisie Nikona w Wawie jedną gumę, tę pod kciuk. Z tego co pamiętam kosztowała... 7 pln. Fakt, ze to było do D80, 3 lata temu i jedna guma. Ale jestem pewny, że obecnie taki komplet pewnie kosztuje nie więcej niż kilkadziesiąt złotych, a serwis kasując za to kilka stów zwyczajnie z nas zdziera.

gdyby był zewnętrzny dostawca to wcale nie jestem przekonany czy przypadkiem nie kupowalibyśmy jeszcze taniej i do tego pewnie we wszystkich możliwych kolorach a te 7 pln świetnie to potwierdzają - bo chyba nie masz złudzeń, że nie dołożyli do tego

mirroo
26-06-2010, 11:57

Teraz do D80 pod kciuk kosztuje 40 pln. Tak żeby kupić i nie zostawiać w serwisie.

prz3mo
26-06-2010, 19:26
Teraz do D80 pod kciuk kosztuje 40 pln. Tak żeby kupić i nie zostawiać w serwisie.

Dowodzi to tylko jednego. Kochany Nikon Polska zwietrzył interes i każe sobie za kawałek gówna płacić tyle kasy.
Biorąc pod uwagę, że odklejające się gumy nawet w wysokich modelach puszek to powszechność, to jest to zwykłe s****....

mirroo
26-06-2010, 21:49
Sama guma kosztuje połowę tego. Druga połowa to robocizna, której nie wykonuje serwis.

leszeg
28-06-2010, 12:58
Był telefon przed chwilą.Paczka wysłana DHL koszt pobrania 135 zł . Jadą dwie gumy pod prawą reke czyli kciukowa i ta duża. Zdziwko mnie trzepło jak usłyszałem że zamówienie jest realizowane. Może to pozorna radość bo płace za to co powinien zrobic serwis ale ja nie musze wysyłac body do serwisu, czekać płacić za przesyłkę wartościowa i takie tam. Podoba mi sie to ponieważ nie boje sie takich "wyswań manualnych" ,naogladałem sie kiedys Adama Słodowego ;).

Altro
02-07-2010, 18:56
pisaniem głupot jest to, że w temacie o wymianę gum czyli gdzie, za ile, ile czasu to zajmie ty piszesz, że trzeba myć ręce i wycierać aparat wilgotną szmatką. To są właśnie te głupoty o których napisałem. Pozdrawiam.

Odpowiadam z opóźnieniem, sorry. Nie rozwinąłem tematu mycia rąk. Robię to teraz z szerszym wyjaśnieniem. Otóż u niektórych osób - czy to z powodu zakłóceń metabolizmu, czy innych przyczyn, pot na dłoniach zawiera substancje oddziałujące negatywnie na stale dotykane przedmioty. Znam osobę, która co pół roku musi zmieniać klawiaturę komputera, gdyż pot na koniuszkach jej palców usuwa białą farbę na czarnych klawiszach. Praca w gumowych rękawiczkach pomaga ale niestety jest dla niej niewygodna. Substancje wydzielane przez pot mogą również wchodzić w interakcje z okładzinami narzędzi. Są to rzadkie przypadki ale niestety się zdarzają. Jeśli to zostanie odebrane jako głupie, przepraszam ale takie są fakty. Pozdrawiam.

Dreadunio
02-07-2010, 20:17
A czy ktoś kiedyś wymieniał gumę która zasłania złącza zasilania, mini USB oraz HDMI w D300? Bo muszę przyznać że spuchła mi niemiłosiernie, żeby nie odstawała musiałem zakleić ją na stałe taśmą klejącą.

leszeg
02-07-2010, 21:26
Alto masz rację .Przewaznie na weselach zauwazyłem ze mam czarny kciuk. Guma sie lasuje i brudzi palec.pozostałe palece tez sie lepia do gumy. Tak sie dzieje gdy dopadnę ciasta. Wystaczy umyc rece i wszytko jest ok. Myc ręce jesli ktos ma taka przypadłosc.