PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Maki i woda

ankasz007
18-06-2010, 11:56
Z innej sesji makowej, a właściwie makowo-powodziowej. Uwagi mile widziane.

[1]

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/194/dsc1792makiwodasmall.jpg)

Pozdrawiam,
Ania

borregaard
18-06-2010, 12:11
Brakuje mi światła i czystego koloru.Nie wspomnę o "cudownym " elemencie,którym jest ten betonowy płot.

bil78
18-06-2010, 12:18
hehehe płot jak na cmentarzu :):)

Nikonozaur
18-06-2010, 12:52
Z ostrością wylądowałaś na płocie, a przecież chodziło raczej o maki. Możesz powiedzieć co Cię skłoniło do ustawienia f/22? Znów jest też buro, czy o wpół do dziesiątej w Twoich okolicach jest tak ciemno przy bezchmurnym niebie?

Marrab
18-06-2010, 13:00
Uwagi Panów Andrzejów bardzo trafne, sam pomysł na kadr z makami na pierwszym planie fajny :) Może to moje przewrażliwienie na tego typu rzeczy, ale osobiście bardzo nie lubię w krajobrazie betonu, słupów, kominów, etc.

Pozdrawiam.

ankasz007
18-06-2010, 13:27
Z ostrością wylądowałaś na płocie, a przecież chodziło raczej o maki. Możesz powiedzieć co Cię skłoniło do ustawienia f/22? Znów jest też buro, czy o wpół do dziesiątej w Twoich okolicach jest tak ciemno przy bezchmurnym niebie?

Nie chodziło o maki, lecz o wszystko, stąd f/22. A że nie wycelowałam z ostrością w 1/3 odległości między aparatem a ostatnim planem, to dlatego, że nie mam na obiektywie (18-105) podziałki odległości i dlatego, że stałam prawie na jezdni i musiałam działać szybko :D. Co do światła, to słońce było za chmurami z drugiej strony i taka sytuacja zdarza się niestety za każdym razem, kiedy mam okazję wyjść z domu z aparatem... Mam dużo zapału, a mało czasu, tak wyszło :) Chciałam trochę podratować niebo w Gimpie, nadać mu bardziej niebieski kolor, ale nie wiem jak, więc pewnie namieszałam za bardzo :(.

Nikonozaur
18-06-2010, 13:44
Nie chodziło o maki, lecz o wszystko, stąd f/22.[...]
Tytuł powiedział o co Ci chodziło i nie dziw się, że o tym gadamy. Trzeba było zacząć z ostrością na makach a nie na płocie, a tak kwiatki wylądowały przed GO i wyszło jak wyszło.

ankasz007
18-06-2010, 13:54
Tytuł powiedział o co Ci chodziło i nie dziw się, że o tym gadamy. Trzeba było zacząć z ostrością na makach a nie na płocie, a tak kwiatki wylądowały przed GO i wyszło jak wyszło.

Hmmm, ale ja wcale źle nie odebrałam Twojej poprzedniej wypowiedzi. Padło sensowne pytanie, więc odpowiedziałam. Myślałam, że jak ustawię ostrość na makach, to nie uzyskam ostrości na całym planie... To jak jest z tą ostrością? Gdzie mam ostrzyć, jeśli chcę mieć wszystko ostre?
Co do tytułów, to bez przesady, przecież nie nazwę zdjęcia "Maki, płot, drzewa, woda i niebo", jeśli chcę mieć wszystko ostre ;)

Sebastianito
18-06-2010, 14:11
Niestety nie wniose nic innego piszac kolejny komentarz...

ankasz007
18-06-2010, 14:53
Skoro to wszystko, to dziękuję za komentarze :)

Nikonozaur
18-06-2010, 15:35
Droga Aniu. Tytuł wprowadza widza w fotkę i jego rolą jest nakreślenie "co autor miał na myśli". Reszta należy do oglądacza i w/g mnie "Maków i wody" jest tu mało. ;)

ankasz007
18-06-2010, 22:21
Droga Aniu. Tytuł wprowadza widza w fotkę i jego rolą jest nakreślenie "co autor miał na myśli". Reszta należy do oglądacza i w/g mnie "Maków i wody" jest tu mało. ;)

He, he, no maków faktycznie garstka, a co do ilości wody - ciekawe co na to ci, których tam zalało, bo normalnie tam w ogóle tej wody nie powinno być ;)
Tytuł specjalnie dla Ciebie: "Płot - gniot" :)
Pozdrawiam