PDA

Zobacz pełną wersję : Portfolio - papier vs książka...

korsarz
17-06-2010, 23:21
Witajcie.
Rozważam kompletowanie moich zdjęć (tych lepszych) na papierze. Jest tego trochę.
Rozmiar - wiadomo - 20x30 lub coś w ten deseń.
Wybór między wydrukami a książką z Blurba.

Atuty wydruków:
- można przekładać, oddzielać, segregować, pokazywać wybrane
- są lekkie, każdy po wzięciu w rączkę może podnieść zdjęcie do oczu...

Atuty książki:
- ładnie skomponowana całość, nie rozpada się

A przede wszystkim nie gnie się i nie palcuje tak jak wydruki... Wydruk 20x30 po przejściu przez 50 par rąk nie jest już taki ładny jak wcześniej. Książka nadal jest...

Gdyby mowa była o 9x15 to nie byłby problem.

W przypadku książki, cena (blurb.com) waha się w granicach 2,50-3,50 zł za 20x30. W przypadku wydruku - 5 zł / zdjęcie.

Powiedzcie mi, jak Wy to robicie? Jak jest elegancko? Jest jakaś rada na to by przedłużyć trwałość wydruków w łapkach oglądających?
Czy spotyka się portfolio w postaci książki? Wiadomo - z wydruków można zawsze coś wybrać, z książki już nie bardzo. Może tylko mnie się jakieś zdjęcie podoba, z książki się go raczej nie usunie, można co najwyżej zakleić.
Co myślicie?

mini21
17-06-2010, 23:34
Ale dlaczego chcesz trzymać zdjęcia "gołe" w portfolio?
Ja trzymam swoje w koszulkach przezroczystych, dzięki czemu nie brudzą się, nie widać paluchów, a możliwość ich segregowania jest niezastąpiona.

Dzięki temu rozwiązaniu możesz mieć jeden segregator i zmieniać karty idąc na ślub, do agencji foto czy na spotkanie z modelką, której chcesz pokazać swoje prace.
Tak musiałbyś zrobić 3 książki.

korsarz
17-06-2010, 23:55
Dziękuję mini21 ;-) Ciekawe rozwiązanie z tymi koszulkami. Mógłbyś mi pokazać jakich koszulek używasz? Bo może rzecz to i prozaiczna, ale mnie się koszulka kojarzy z czymś takim jak w biurze, tzn. nie jest to idealnie przeźroczyste, ma lekko matową fakturę i nie jest przez to już to zdjęcie, które widzi się "goło"... Może ja myślę o jakichś najtańszych biurowych koszulkach, może do prezentacji fotografii są jakieś inne?

mini21
18-06-2010, 00:14
Ja używam zwykłych koszulek z supermarketu.
Trzeba tylko kupić te przezroczyste, a nie te matowe z lekką fakturą.

Zresztą, na allegro można coś takiego znaleźć:
http://www.allegro.pl/item1084527449_koszulki_przezroczyste_a3_do_portfo lio.html

Można też kupić takie z czarnym wkładem:
http://www.allegro.pl/item1081146287_koszulki_przezroczyste_a3_z_czarnym _wkladem.html
ale mi się wydaje, że taniej wyjdzie kupić czarny brystol i wsadzić pod zdjęcie.

Widziałem też gdzieś takie karty (chyba firmy Walther) które jakoś były namagnesowane, że zdjęcie się do nich przyczepiało i bez trudu możne je było potem odczepić.

korsarz
18-06-2010, 00:34
Ooooo no proszę! O istnieniu takiego czegoś jak całkiem przezroczysta koszulka nie wiedziałem! Jeszcze jutro pójdę sprawdzić do marketów takie koszulki, wystarczyłyby A4, takie jak Ty używasz. Dzięki! :))

RomanZWrocławia
18-06-2010, 09:02
jeśli robisz odbitki na papierze błyszczącym zapomnij o przeźroczystych koszulkach - "lepią się", przylegają nierównomiernie do powierzchni zdjęcia dając wrażenie mokrych plam na zdjęciu.

lookash
18-06-2010, 10:58
Ja korzystam z takiego albumu Panodii: http://www.fotokoszyk.pl/Portfolio_Panodia_Zena_na_24_zdjecia_wielkosci_A4-1718.html

Też ma koszulki, na stałe wczepione do albumu, ilość 24 bez problemu da sie wymieniać zarówno tła pod zdjeciami jak i same zdjecia. Wykonanie również bardzo dobre. Polecam.

jeśli robisz odbitki na papierze błyszczącym zapomnij o przeźroczystych koszulkach - "lepią się", przylegają nierównomiernie do powierzchni zdjęcia dając wrażenie mokrych plam na zdjęciu.

Wystarczy nie wywoływać zdjęć jako błyszczące. To samo tyczy się zdjęć np. pod antyrame.

korsarz
18-06-2010, 12:28
Oczywiście jedyny słuszny papier to matowy do tego celu. Zresztą Wielki Drukarz przyjmuje takowy domyślnie. :)

Zamówię takie portfolio Panodii... 24 zdjęcia, resztę (ok. 200-300 i więcej w miarę robienia dobrych) będę trzymał w szuflandii lub też w mniej eleganckich teczkach, a wybierając się do kogoś będę starał się te 24 strony odpowiednio "skalibrować". :)

Zawsze pozostaje ból: które zdjęcie wybrać by pokazać w tych 24.... :)