PDA

Zobacz pełną wersję : Backup zdjec - program

kubamisiura
17-06-2010, 19:55
Panowie mam 2 dyski i chciałbym robic automatyczny backup zdjec z jednego dysku na drugi. Tak abym miał backup zdjec, zabezpiecznie przed uszkodzeniem ktoregos z dysków.

Prosze o rade jakim programem moge to zrobic. Ale takim ktory nie archiwizuje do rozszeszenia np. .zip ale kopiował po prostu zdjecia z katalogu codziennie o okreslonej godzinie.

ruffio
18-06-2010, 08:17
Ja u siebie zrobiłem to za pomocą robocopy (darmowy programik od MS do Win 2003). Zaletą tego rozwiązania jest szybkość. Zamiast przewalać całą zawartość katalogu ze zdjęciami, program kopiuje tylko te pliki, które są nowe lub zmienione. Przy kopiowaniu porównuje zawartość katalogów i wynik można zapisać np. do pliku txt.
U mnie kopiowanie odbywa się przy starcie i przy wylogowaniu. W czasie pracy też można wykonać kopię w razie potrzeby. Kopiowanie możesz ustawić jako zadanie w harmonogramie

edit.
Jeszcze jest programik darmowy Cobian Backup, pod warunkiem że lubisz aby coś odpalało się Tobie w tle i działało z nienacka

Gusioo
18-06-2010, 08:45
Microsoft SyncToy - 3 opcje synchronizacji powinny Cię zadowolić.

dzejms
18-06-2010, 09:24
Microsoft SyncToy - 3 opcje synchronizacji powinny Cię zadowolić.

SyncToy.

Chyba, ze masz Maca. To wtedy SilverKeeper.

Oba za darmo.

kubamisiura
18-06-2010, 13:33
Dzieki za info przetestuje w nast tyg :)

Władca Pixeli
19-06-2010, 06:06
Do synchronizacji tylko i wyłącznie Total Commander + setki innych dodatkowych opcji.

Gusioo
19-06-2010, 09:29
Z tym, że SyncToy robi to samo, a zdefiniowane listy usprawniają klikanie. W TC musisz ręcznie otwierać katalogi, które chcesz synchronizować, a to samo zadanie w SyncToy sprowadza się do zaznaczenia zadania i kliknięcia Run.

Jak potrzeba dużo ptaszków w oknie to można użyć ArecaBackup.

murwazy
22-06-2010, 10:52
synctoy

mcl
22-06-2010, 13:12
synctoy
Da się tam ustawić, żeby pomijał pliki o konkretnym rozszerzeniu, pomijał wybrane foldery i kasował pliki na dysku docelowym, gdy nie ma ich na źródłowym?

murwazy
22-06-2010, 15:10
imo tak

mcl
22-06-2010, 21:51
Sprawdziłem SyncToya i bajzel mi tylko zrobił, W trybie "echo" zostawił na dysku stare pliki (powinien je skasować, bo na dysku źródłowym ich nie było) i dograł nowe. Działa to komuś poprawnie?

Władca Pixeli
23-06-2010, 02:04
Sprawdziłem SyncToya i bajzel mi tylko zrobił, W trybie "echo" zostawił na dysku stare pliki (powinien je skasować, bo na dysku źródłowym ich nie było) i dograł nowe. Działa to komuś poprawnie?
Nie słuchasz i masz problemy. :mrgreen:
TotalCommander ma podgląd przy synchronizacji i kasowaniu więc zanim coś zrobisz będziesz widział strzałki pokazujące zbiory jak będą kopiowane lub x w przypadku kasowania. Jak coś nie jest tak, to wychodzisz z opcji i nic się nie dzieje.
Jedna rada. Jeżeli używasz opcji Asymatric czyli kasowania zbiorów trzeba pamiętać, że główne okno jest zawsze po lewej stronie.
W przypadku synchronizacji nie ma to znaczenia.

Gusioo
23-06-2010, 09:18
Tak.

Echo: New and updated files are copied left to right. Renames and deletes on the left are repeated on the right.
Ustawiłeś z lewej strony źródło, a z prawej cel? Kasowanie z lewej strony jest powtórzone z prawej (synchronizacja jednokierunkowa), a nie odwrotnie.

U mnie SyncToy synchronizuje paręnaście katalogów i żadnego bajzlu nie robi, kwestia konfiguracji.

mcl
23-06-2010, 12:17
Nie słuchasz i masz problemy. :mrgreen:
Wiem, że to dziwne, ale nigdy nie byłem fanem tego menadżera plików. Nie chcę go kupować tylko dla wykonywania, wydawało by się, bardzo prostej czynności.

Ustawiłeś z lewej strony źródło, a z prawej cel? Kasowanie z lewej strony jest powtórzone z prawej (synchronizacja jednokierunkowa), a nie odwrotnie.

U mnie SyncToy synchronizuje paręnaście katalogów i żadnego bajzlu nie robi, kwestia konfiguracji.
Tak właśnie ustawiłem i teoretycznie powinno działać, ale zauważyłem, że program nie opiera się na faktycznym stanie plików po prawej stronie, tylko cuduje coś po swojemu. Na przykład skasowałem wszystkie pliki z prawej strony, a on stwierdził, że z lewej się nic nie zmieniło i nie wykonał synchronizacji.
Zobaczę jeszcze z zaznaczoną opcją sprawdzania zawartości plików, może to zadziała.

Gusioo
23-06-2010, 12:21
Na przykład skasowałem wszystkie pliki z prawej strony, a on stwierdził, że z lewej się nic nie zmieniło i nie wykonał synchronizacji.
No przecież Echo działa tylko z lewej na prawą! Masz synchronizację w jedną stronę: lewa -> prawa. Skasuj wszystko z lewej, to i z prawej strony się skasuje.

Jak chcesz mieć pełną synchronizację to wybierz pierwszą opcją wtedy: lewa <-> prawa.

stig
23-06-2010, 12:24
Wiem, że to dziwne, ale nigdy nie byłem fanem tego menadżera plików. Nie chcę go kupować tylko dla wykonywania, wydawało by się, bardzo prostej czynności.A jak zarzadzasz plikami? Pod systemem? Kopiowanie, przenoszenie, seryjna zmiana nazw, zakladanie katalogow, sortowanie, wysylka na eftepy, a teraz jeszcze synchronizacja... W sumie da sie to robic klikajac na ikonki w Eksploratorze Windows, ale jakos nie wyobrazam sobie, zeby w ten sposob wydajnie, szybko i bezblednie pracowac z plikami.

mcl
23-06-2010, 13:25
No przecież Echo działa tylko z lewej na prawą! Masz synchronizację w jedną stronę: lewa -> prawa. Skasuj wszystko z lewej, to i z prawej strony się skasuje.

Jak chcesz mieć pełną synchronizację to wybierz pierwszą opcją wtedy: lewa <-> prawa.
Chodzi mi o synchronizację, że prawa ma być dokładną kopią lewej, żeby stan lewej przenieść na prawą i tylko w tę stronę. Są pliki z lewej, mają być na prawej, ktoś usunął z z lewej, usunąć z prawej, ktoś usunął z prawej a są na lewej - uzupełnić prawą.

A jak zarzadzasz plikami? Pod systemem? Kopiowanie, przenoszenie, seryjna zmiana nazw, zakladanie katalogow, sortowanie, wysylka na eftepy, a teraz jeszcze synchronizacja... W sumie da sie to robic klikajac na ikonki w Eksploratorze Windows, ale jakos nie wyobrazam sobie, zeby w ten sposob wydajnie, szybko i bezblednie pracowac z plikami.
W dawnych czasach (przejście z dos na win) przyzwyczaiłem się do narzędzi systemowych i po odpowiedniej konfiguracji do dziś z nich korzystam (chociaż win7 wprowadził trochę utrudnień). Oczywiście nie klikam na ikonki, a używam klawiatury, strukturę plików mam w pamięci i bardzo szybko sobie radzę.

Articool
23-06-2010, 21:54
Czy nie prościej nabyć Acronis Image Home? Dodatkowo jak padnie system możesz go odtworzyć w 15 minut.

ruffio
23-06-2010, 22:16
Ale z Acronisa nie wydobędziesz pojedynczych plików tylko odtwarzasz całą partycję. Problem jest jak są inne rzeczy na dysku - po prostu pójdą się walić. A może prosty skrypt oparty na poleceniu xcopy ?

Gusioo
24-06-2010, 09:39
Prędzej robocopy: http://ss64.com/nt/robocopy.html

Articool
24-06-2010, 10:05
Ale z Acronisa nie wydobędziesz pojedynczych plików tylko odtwarzasz całą partycję. Problem jest jak są inne rzeczy na dysku - po prostu pójdą się walić. [...]

Możesz sobie robić backup poszczególnych katalogów, a nie tylko partycji.

stig
24-06-2010, 10:19
Ale z Acronisa nie wydobędziesz pojedynczych plikówEeee... A probowales kiedys kliknac na plik z archiwum Acronisa? Otwiera sie jak katalog i wyciagasz z niego co tam tylko chcesz...

ku6i
26-06-2010, 02:40
Chodzi mi o synchronizację, że prawa ma być dokładną kopią lewej, żeby stan lewej przenieść na prawą i tylko w tę stronę. Są pliki z lewej, mają być na prawej, ktoś usunął z z lewej, usunąć z prawej, ktoś usunął z prawej a są na lewej - uzupełnić prawą.

Przecież Ci lud boży tłumaczy od paru postów, żebyś sobie zamienił strony (prawą z lewą), bo w synctoy nie da się nadać kierunku prawy-lewy :)

kubamisiura
26-06-2010, 11:26
panowie czy w synctoy da sie ustawic codzienna synchronizacje? i jak to zrobic? Jakos nie widze tej opcji.

Gusioo
26-06-2010, 11:32
Bezpośrednio w programie nie, ale można użyć Harmonogram Zadań: http://www.pchell.com/support/synctoy.shtml

kubamisiura
26-06-2010, 11:46
dzieki, poprobuje.

mcl
26-06-2010, 21:13
Przecież Ci lud boży tłumaczy od paru postów, żebyś sobie zamienił strony (prawą z lewą), bo w synctoy nie da się nadać kierunku prawy-lewy :)
Chyba mnie źle zrozumiałeś, ja nie chcę kierunku prawy -> lewy, tylko odwrotnie, ale z fizycznym sprawdzaniem stanu plików po 2 stronach, a nie "na pamięć"*.

* :na pamięć" rozumiem jako: skoro kiedyś program przegrał plik z L->P i na L nadal on jest to zakłada, że na P też jest, a to nie zawsze jest zgodne z prawdą, bo złośliwy użytkownik może go z P usunąć w międzyczasie.

ku6i
26-06-2010, 21:41
Mcl, jak bobry kocham, masz rację. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia co kierowało kolegami z MS, ale trzeba przyznać, że zachowanie tego programu w trybie "echo" jest pos**ne.

jerezano
17-08-2010, 13:42
Nawiążę do TC - spróbowałem synchronizować pliki z archiwum zdjęciowego na zewnętrzny dysk. Musiałem przerwać ten proces bo wydawało mi się, że nie ma końca. Najpierw porównywał wszystko, zdjęcie po zdjęciu... a gdzie tu mówić o synchronizacji? Czy on tak robi za każdym backupowaniem, czy tylko za pierwszym razem. Zniechęciłem się nieco...

Władca Pixeli
17-08-2010, 16:03
Nawiążę do TC - spróbowałem synchronizować pliki z archiwum zdjęciowego na zewnętrzny dysk. Musiałem przerwać ten proces bo wydawało mi się, że nie ma końca. Najpierw porównywał wszystko, zdjęcie po zdjęciu... a gdzie tu mówić o synchronizacji? Czy on tak robi za każdym backupowaniem, czy tylko za pierwszym razem. Zniechęciłem się nieco...
Chyba masz zaznaczone "by content" i porównujesz zbiory binarnie.

jerezano
17-08-2010, 20:54
Nie wiem. Mam po polsku :)
Z menu "polecenia" wybrałem "synchronizuj katalogi". Po lewej dysk na kompie, po prawej zewnętrzny. Potem klikam "porównaj" z włączonym "asymetrycznie"... i zaczyna się jazda:(

Władca Pixeli
17-08-2010, 21:35
Nie wiem. Mam po polsku :)
Z menu "polecenia" wybrałem "synchronizuj katalogi". Po lewej dysk na kompie, po prawej zewnętrzny. Potem klikam "porównaj" z włączonym "asymetrycznie"... i zaczyna się jazda:(

Powinno wyglądać tak.
Przy asymetrycznym trzeba uważać bo kasuje w prawym oknie to czego nie ma w lewym.
Trzeba również uważać na strzałki które są wciśnięte w opcji Show.
Zanim wciśniesz synchronizację będziesz widział w oknie niżej dokładnie co i w którą stronę jest kopiowane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img690/3939/totalcmd.jpg)

jerezano
18-08-2010, 07:48
Dzięki serdeczne. Sprawdzę u siebie w weekend. Jak nie będzie dobrze, to będę dręczył dalej :)

Jurecki
27-08-2010, 14:29
Sprawdziłem robocopy i bardzo mi się spodobało. Szybko i bez "pudła" sporo opcji, które możemy sobie zapisać do pliku *.cmd i wykonywać go z poziomu zadań systemowych
lub klikając na niego.
Jest również do tego GUI (nakładka graficzna) dla słabo obeznanych z linią komend.
Bardzo mnie cieszy, że jak dodam/usunę/zapiszę po edycji pliki po stronie "źródłowe" to przy następnym zadziałaniu te różnice będą uwzględnione i oba katalogi(źródłowy i docelowy) mam jednakowe.
W skrócie programik robi dokładnie tego czego oczekuję :)
Ustawiony mam start przy uruchamianiu systemu.

Żeby skorzystać z tego "dobrodziejstwa" należy zainstalować Windows Server 2003 Resource Kit Tools który można ściągnąć stąd (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=9d467a69-57ff-4ae7-96ee-b18c4790cffd&displaylang=en)
Na tej stronie podane są na dole wymagania systemowe(przeczytać aby nie było niespodzianek) tego czegoś :)

Natomiast Robocopy GUI(nakładka graficzna) do ściągnięcia stąd (http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2006.11.utilityspotlight.aspx)

Wg mnie legalnie, szybko. Polecam dla ciut zaawansowanych z walką z "Okienkami"

miron19j
27-08-2010, 14:57
Żeby skorzystać z tego "dobrodziejstwa" należy zainstalować Windows Server 2003 Resource Kit Tools który można ściągnąć stąd (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=9d467a69-57ff-4ae7-96ee-b18c4790cffd&displaylang=en)
Na tej stronie podane są na dole wymagania systemowe(przeczytać aby nie było niespodzianek) tego czegoś :)

może i fajny, ale
The Windows Server 2003 Resource Kit Tools are not supported on 64-bit platforms.

Jurecki
27-08-2010, 15:05
może i fajny, ale
The Windows Server 2003 Resource Kit Tools are not supported on 64-bit platforms.

Życie jest brutalne :)

Ale tak poważnie to dla 32 bitowców - a tych jest zapewne najwięcej - spoko maszynka do "mirrorowania"

Gusioo
27-08-2010, 16:21
Natomiast Robocopy GUI(nakładka graficzna) do ściągnięcia stąd (http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2006.11.utilityspotlight.aspx)
http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2009.04.utilityspotlight.aspx

Jurecki
27-08-2010, 16:31
I znalazłem... FreeFileSync zaspokoi również 64 bit :)
Tu download (http://sourceforge.net/projects/freefilesync/files/freefilesync/v3.9/FreeFileSync_v3.9_setup.exe/download)
I chyba przy nim zostanę na jakiś czas :)

dko
27-08-2010, 17:43
a ja polecam Sync Now!

Pabloo
01-07-2011, 22:23
Zrobiłem backup danych poprzez program dołączony do zakupionego dysku Samsunga - Samsung Auto - Backup i mam problem. Wszystkie pliki, które chciałem przeniosło, na przenośnym mają taką samą pojemność jak na pierwotnym, tyle że niczego nie mogę otworzyć. Czy to plik tekstowy, muzyczny, czy graficzny, w każdym przypadku wyskakuje coś w stylu "nieznany format pliku", nawet jeśli ponownie przeniosę to na komputer. Gdy wrzucę coś z komputera na dysk metodą "przenieś" bez problemu mogę to otworzyć, więc coś nie tak z użytkowaniem tego programu.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Od razu zapytam o inne programy do backupu, możliwe że od ostatnich postów w tym wątku pojawiło się coś ciekawego i nowego ;)

Władca Pixeli
01-07-2011, 23:22
Od razu zapytam o inne programy do backupu, możliwe że od ostatnich postów w tym wątku pojawiło się coś ciekawego i nowego ;)
Nowsza wersja Total Commandera :mrgreen:
Wszystkie darmowe programy do backupu, które przychodzą z dyskami, pamięciami USB nadają się natychmiast do wykasowania. Przy okazji zyskujesz nieco miejsca na backup

rb_zg
01-07-2011, 23:25
Wszystkie darmowe programy do backupu, które przychodzą z dyskami, pamięciami USB nadają się natychmiast do wykasowania. Przy okazji zyskujesz nieco miejsca na backup

W pełni się z tym stwierdzeniem zgadzam. :-)

Johanan
02-07-2011, 07:24
Już to przy jakiejś okazji mówiłem, ale powtórzę, że do wszelakiej archiwizacji, najlepszym narzędziem jakie widziałem, jest Active Boot Disk, który to działa obecnie na bazie "siódemki" i ma wszystko co jest potrzebne do zachowania i odtworzenia dowolnych danych.

Można go używać zarówno z płytki, jak i z pena, choć z wiadomych względów bezpieczniej z płytki.

sidek
03-07-2011, 21:54
ja uzywam czegoś takiego jak FreeFileSync. Jest z nim jeszcze jeden praktyczny programik: RealtimeSync.