PDA

Zobacz pełną wersję : Jestem wściekły ...

Szuwar
17-06-2010, 18:15
.... na kochanego Nikona :evil::evil::evil:

Mam Nikon Capture w wersji 4.4.

Jest to wersja, która obsługuje RAW z D200, ale .....

niestety tylko do XP włącznie :evil:

Na Vista i Win7 według wsparcia Nikona mogę pocałować się w ... czoło, bo :

"Nikon Europe Support 17-06-2010 | 16:35

Szanowny Panie,

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon w sprawie NC 4.0.

Firma Nikon nie uaktualnia programu Nikon Capture dla Visty i Win7. Obecnie może Pan pobrać darmowy program View NX do katalogowania zdjęć i wstępnej obróbki cyfrowej.

Pełne wersje oprogramowania ze sterownikami do pobrania znajdzie Pan w linkach poniżej:

1.Tytuł odpowiedzi: Pełna wersja programu Nikon Transfer 1.5.3 - Windows
Łącze odpowiedzi: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45889

2.Tytuł odpowiedzi: Pełna wersja programu ViewNX 1.5.2 - Windows
Łącze odpowiedzi: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45840

Pomocne informacje dotyczące instalacji sterowników znajdzie Pan w linku poniżej:

Tytuł odpowiedzi: Rozwiązywanie problemów ze sterownikiem aparatu cyfrowego - Windows
Łącze odpowiedzi: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14641

Proszę zrestartować komputer i podłączyć aparat, Windows będzie chwilę komunikował się z aparatem i proszę zezwolić aby program Nikon Transfer był programem domyślnym do pobierania zdjęć z aparatu.

Do zaawansowanej obróbki cyfrowej zdjęć firma Nikon rekomenduje program Cpture NX2, którego wersję testową (60 dniową) wraz z aktualizacją dla Visty i Win7 może Pan pobrać z linków poniżej:

1. Tytuł odpowiedzi: Wersja próbna programu Capture NX 2 - Windows
Łącze odpowiedzi: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24876

2. Tytuł odpowiedzi: Aktualizacja programu Capture NX do wersji 2.2.4 - system Windows
Łącze odpowiedzi: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45547

W razie dodatkowych pytań dotyczących tej sprawy, proszę kliknąć link powyżej, aby uaktualnić zgłoszenie.

Z poważaniem

Roman Olczak
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support "

Wie może ktoś czy mogę coś z tym zrobić? Mnie wystarcza NC i nie mam ochoty płacić za NX2.

.

Rafał_Sz
17-06-2010, 19:07
Więc używaj pod XP.

Władca Pixeli
17-06-2010, 19:16

Jest to wersja, która obsługuje RAW z D200, ale .....

niestety tylko do XP włącznie :evil:

.
Działa pod Vistą i pod Win7

bogdi64
17-06-2010, 19:17
to się właśnie nazywa biznes - ja to nazywam troszkę inaczej (za względów cenzury i przyzwoitości nie przytoczę) - ale co raz częściej spotykam się z TZW KOMPATYBILNOŚCIĄ - która jest coraz mniej kompatybilna, a jeśli już tak bardzo będziesz wściekły i zainwestujesz w nową wersję, to pamiętaj, że lada moment będzie windows 8 i na pewno te nowe nabyte programy będą ....i znów dostaniesz list od wsparcia technicznego, z formułką którą przytoczyłeś........

Afrati
17-06-2010, 19:59
Cóż, ja kiedyś postanowiłem użyć swój skaner HP pod win vista.
Skaner miał chyba 3 lata, czyli nie był glanc nówka, ale w pełni działający i na moje studenckie potrzeby wystarczający...
Po podłączeniu do laptopa i próbie instalacji sterowników zostałem poinformowany przez wyskakujące okienko, że niestety pod tym windowsem nie będzie mi ów skaner działał. Bo nie.
Na szczęście firma HP nie opuściła mnie w potrzebie i bardzo mi pomogła - sugerując zakup nowego skanera firmy HP...

Szuwar
17-06-2010, 21:25
Działa pod Vistą i pod Win7

No to pomóż :)

sawi
17-06-2010, 21:28
Mnie też to denerwuje - w starym aucie miałem dość fajne dywaniki. Kupiłem nowe i cholera nie pasują ... Musiałem kupić nowe ...

Jednym słowem MS, Adobe, Apple nie są jedyni - tak naprawdę w każdej branży jest podobnie.

lortek
17-06-2010, 21:35
Cóż, ja kiedyś postanowiłem użyć swój skaner HP pod win vista.
Skaner miał chyba 3 lata, czyli nie był glanc nówka, ale w pełni działający i na moje studenckie potrzeby wystarczający...
Po podłączeniu do laptopa i próbie instalacji sterowników zostałem poinformowany przez wyskakujące okienko, że niestety pod tym windowsem nie będzie mi ów skaner działał. Bo nie.
Na szczęście firma HP nie opuściła mnie w potrzebie i bardzo mi pomogła - sugerując zakup nowego skanera firmy HP...

ja mialem podobna historie z jakims skanerem "przedwojennym" firmy bez nazwy ;p na xp dzialal tylko na sterownikach win95 :D

bogdi64
17-06-2010, 22:26
no bez przesady, mam na kompie stacjonarnym dwa skanery, corela, nero i parę innych legalnych programów, które już na laptopie z vistą nie ruszyły, i niech mnie nie przekonują bo im się nie uda, że to wszystko muszę wymienić, dlatego też składałem komputer by nie być zmuszanym do kupna systemu na którym by to nie ruszyło i dla mnie to właśnie skur....... lub biznes, ale w tym przypadku to to samo i ja się pytam gdzie jest tak zwane ostatnio modne określenie EKOLOGIA - bo to określenie jest dla mnie tylko wymyślone na potrzeby biznesu

freefly
17-06-2010, 22:34
Wie może ktoś czy mogę coś z tym zrobić? Mnie wystarcza NC i nie mam ochoty płacić za NX2.

.

Czy próbowałeś uruchomić w trybie zgodności z XP?

Szuwar
17-06-2010, 22:39
Czy próbowałeś uruchomić w trybie zgodności z XP?

A po ludzku ? :)

freefly
17-06-2010, 22:56
Klikasz na skrót programu na pulpicie prawym klawiszem myszy- właściwości-zgodność i wybierasz sobie wersję windows (tryb zgodności)z którą ma być zgodny program.
To jest po to, żeby na nowszych windowsach działały starsze programy.

miron19j
17-06-2010, 23:20
Klikasz na skrót programu na pulpicie prawym klawiszem myszy- właściwości-zgodność i wybierasz sobie wersję windows (tryb zgodności)z którą ma być zgodny program.
To jest po to, żeby na nowszych windowsach działały starsze programy.
z tym, to nie tak do końca. Oczywiście wszystko działa, ale w teorii. Mnie na W7 nie ruszyła gra spod 98, mimo ustawiania wszelakiej możliwej zgodności, nawet 95. Jak to u MS, może za kilka aktualizacji?

rychu_cmg
18-06-2010, 00:21
A próbowałeś może trybu XP (XP Mode)? Nie chodzi mi tu o tryb zgodności tylko o możliwość uruchomienia w Windows 7 wirtualnego Windowsa XP.

freefly
18-06-2010, 00:52
http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows7/products/features/windows-xp-mode

miron19j
18-06-2010, 01:01
A próbowałeś może trybu XP (XP Mode)? Nie chodzi mi tu o tryb zgodności tylko o możliwość uruchomienia w Windows 7 wirtualnego Windowsa XP.
nie, aż tak mi na tej grze nie zależało :-D

krzysztof jot
18-06-2010, 01:55

bywam czasem z czegos niezadowolony lub zawiedziony oferowanym produktem, ale tu to zdecydowanie przesadzasz. NX2 jest kontynuacja NC4. O NC4 juz zapomnialem nawet że był.. :) Ty oczekujesz, ze Nikon będzie wyciągał stary soft i robi łate aby działał z systemem z 2009 roku... ? Jeśli już pretensje - to raczej do producenta Windows'a bo teraz to tak jakbyś oczekiwał od producenta monofonicznego radia, ze dorobi ci drugi głośnik abys słuchał w stereo :) On po prostu wyprodukował nowe radio na miarę czasów... Fakt, że NC4 śmiga na kodach z netu a NX niestety mniej, ale takie jest życie, niz za darmo...

Władca Pixeli
18-06-2010, 02:23
Ty oczekujesz, ze Nikon będzie wyciągał stary soft i robi łate aby działał z systemem z 2009 roku... ?
Ale Nikon i Adobe blokują używanie wielu aparatów we wcześniejszych wersjach oprogramowania mimo że mogą one poprawnie pracować z nowszymi modelami.
Pokazywałem kiedyś na forum jak np. NEFy z Nikona D40 nie otwierały się w NC4 i w PS i firmy zmuszały do kupna nowszych wersji, a wystarczyło w zbiorze NEF zamienić D40 na D50 i bez problemu obrabiać zdjęcia w starszych wersjach programów.
Podobna sytuacja była w przypadku innych modeli.
Oczywiście zamiast nazwać to po imieniu oszustwo, to mówi się na to, że firmy robią dobry biznes.

Kasandra
18-06-2010, 07:30
Oooo Władco....jak to zmienić;-))) tak dla 6 latka?bo ja noga z informatyki, a własnie mam ten sam problem, w sensie nie mogę otworzyć RAWów kumpeli u siebie z d3000 wrrrr..... A chciałam przyszpanować i jej poobrabiać trochę, no ale z przepałów nie odzyskam z jpga wiele, a z RAWa już więcej

dzejms
18-06-2010, 07:50
Oooo Władco....jak to zmienić;-))) tak dla 6 latka?bo ja noga z informatyki, a własnie mam ten sam problem, w sensie nie mogę otworzyć RAWów kumpeli u siebie z d3000 wrrrr..... A chciałam przyszpanować i jej poobrabiać trochę, no ale z przepałów nie odzyskam z jpga wiele, a z RAWa już więcej

Najlpiej uzyj DNG Convertera Adobe. Skonwertuje Rawy do DNG i otworzysz bez problemu w starszych wersjach LR lub Photoshopa. Po co grzebac Hex edytorem w plikach.

Szuwar
18-06-2010, 08:51
bywam czasem z czegos niezadowolony lub zawiedziony oferowanym produktem, ale tu to zdecydowanie przesadzasz. NX2 jest kontynuacja NC4. O NC4 juz zapomnialem nawet że był.. :) Ty oczekujesz, ze Nikon będzie wyciągał stary soft i robi łate aby działał z systemem z 2009 roku... ? Jeśli już pretensje - to raczej do producenta Windows'a bo teraz to tak jakbyś oczekiwał od producenta monofonicznego radia, ze dorobi ci drugi głośnik abys słuchał w stereo :) On po prostu wyprodukował nowe radio na miarę czasów... Fakt, że NC4 śmiga na kodach z netu a NX niestety mniej, ale takie jest życie, niz za darmo...

Krzyśku, nie zgodzę się z Tobą. O NC zapomniałeś bo mi go sprzedałeś :). Sądzę, że zrobienie łatki do NC to mały pikuś dla programisty i link na stronie Nikona byłby miłym gestem w stronę uzytkowników NC. Zapominasz chyba, że jak NC był jedynym słusznym programem to kosztował nie małe pieniądze. Dlatego uważam, że jest to wyciąganie kasy.
A może ja lubię słuchać najnowszych płyt w standardzie mono?

Więc używaj pod XP.

Tak jest i tak zostanie na moim PC, chciałem mieć po prostu NC dodatkowo na lapkach jak gdzieś wyjeżdżam, a tu zakupione razem z nimi VISTA i WIN7.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Kasandra
18-06-2010, 14:16
Najlpiej uzyj DNG Convertera Adobe. Skonwertuje Rawy do DNG i otworzysz bez problemu w starszych wersjach LR lub Photoshopa. Po co grzebac Hex edytorem w plikach.

Aaaaaaaaha
dzięki;-) cokolwiek to oznacza;-))czy wspominałam, żem noga?poprosze kumpla , żeby mi to zaprezentował na żywo;-)

dzejms
18-06-2010, 14:26
Aaaaaaaaha
dzięki;-) cokolwiek to oznacza;-))czy wspominałam, żem noga?poprosze kumpla , żeby mi to zaprezentował na żywo;-)

http://www.banki-zdjec.pl/po-co-nam-dng-czyli-jak-zaoszczedzic-na-nowym-photoshopie.html

GeparD
26-06-2010, 04:12
stary numer, podobny do tego co zrobil Creative ze starym SB, przestali wydawac sterow do Visty/7 i "zmusili" do kupna nowesze wersji...

costi
26-06-2010, 17:19
Ale stare SB dzialaja pod Vista i W7...

Szuwar
23-09-2010, 14:12
Jako, że jestem dość uparty i miałem chwilkę, zgłębiłem ponownie temat.

Otóż udało mi się zainstalować Nikon Capture w wersji 4.3 w Windows Vista i Win7 - czyli jest to możliwe.
I to bez żadnych kombinacji w plikach, przechodzenia w XP wirtualne, z dysku USB itd. itp.
Po prostu trzeba przeprowadzić instalację ze wsparciem dla programów starszych wersji Windy.

Natomiast był inny problem.

Otóż do czytania NEF z D200 potrzebna jest wersja Nikon Capture 4.4.2.
W XP Message Center bezproblemowo aktualizował mi do tej właśnie wersji.
Natomiast czy to w Vista czy w Win7 wykazywał błąd i niemożność upgrade.
Więc ściągnąłem sobie sam z polskiej strony Nikona i .... dusza. Nie da rady. Komunikaty o błędzie i niekombatybilności.
Więc zrobiłem to samo, czyli ściągnąłem sobie upgrade do 4.4.2 z Hamerykańskiej :) strony Nikona.
I cieszę się, bo wszytsko gra
Więc gdzie leżał problem???

Otóż na polskiej stronie Nikona upgrade jest z datą - 17.08.2007 natomiast na USA 06.03.2009. Ot ... różnica około 1,5 roku.

I wszystko śmiga.

Troszkę przynudziłem, ale może komuś się przyda.