PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 i ponownie spust migawki

Grand.
17-06-2010, 14:57
Witam,

Z racji tego, że zdarzyło się to już n-ty raz postanowiłem opisać to na forum. Kiedy ostrzyłem na obiekt, aparat złapał i potwierdził ostrość, zablokował ekspozycje (zgodnie z ustawieniami) nacisnąłem spust i... nic. Puściłem i... nic. Ostrość i ekspozycja nadal były zablokowane pomimo tego, iż spust został puszczony. Aparat nie reagował na nic, prócz oczywiście wyłączenie (co zrobiłem na samym końcu zmagań z maszyną) zacząłem obracać aparat w dłoniach szukając zewnętrznego powodu takowego zachowania. W pewnym momencie, na co musiałem czekać dość długo, aparat wyzwolił niespodziewanie migawkę pomimo tego że nic nie zrobiłem ze spustem. Poprzednim razem, sytuacja była ciekawsza. Po włączeniu i wyłaczeniu, kilkukrotnym, oraz zdejmowaniu/zakładaniu obiektywu aparat nagle wyzwolił migawkę zaraz jak tylko go właczyłem 4 raz. Nie było włączonej opcji "Uniesienie lustra" ani migawka cykl podniesienia/opuszczenia lustra nie został przerwany wyłączeniem aparatu. Zastanawiam się czy nie oddać tego "tylnego dekielka od kita" do serwisu. Co poradzicie? Ktoś sie z tym spotkał już, w tym lub innych modelach?

amirez
17-06-2010, 15:06
Restart?

drdln
17-06-2010, 15:09
Może masz włączony samowyzwalacz ustawiony na kilka sekund? ewentualnie w pierwszym z opisanych przypadkow mogłeś mieć ustawiony długi czas ekspozycji, nie usłyszałeś podnoszącego się lustra, a to co usłyszałeś było dźwiękiem już wracającego lustra

Grand.
17-06-2010, 18:15
Nie nie nie. Czasy były 1/1000, 1/800, żadnego samowyzwalacza. Nie jestem głupcem, panowie!

Jatin
17-06-2010, 18:36
Serwis?

Grand.
17-06-2010, 18:56
A może to być wina obiektywu?

Jatin
17-06-2010, 18:58
Teoretycznie może, w sumie w szkle też jest elektronika która może powodować jakieś zwarcie czy coś. Ale ja elektronikiem nie jestem więc na 100% się nie wypowiem. Może spróbuj z innym szkłem.

Grand.
17-06-2010, 19:17
Mam wrażenie że ten ten błąd generuje sietylko na bardzo krótkich czasach. Postaram się sprawdzic jeszcze KIT'a ale i tak wyśle go do serwisu. Niech go porządnie sprawdzą ;)

Grand.
18-06-2010, 17:43
Fałsz. Wystąpił ponownie na Kicie 20 minut temu :( Czas 1/320s Kierownik serwisu powiedział że pierwszy raz sie spotyka z taką usterką i że wymienią spust. Taa... tylko że ja im go wyśle za 2 miesiące... na wakacje musze mieć lustro. Czy sprawne czy nie.