Zobacz pełną wersję : Nikon D90 czasami wyzwala 2 zdjęcia po naciśnięciu spustu
Jak w temacie. Czasem naciskam spust i zamiast jeden raz, lustro klapie dwa razy (oczywiście bez bracketingu i seryjnych zdjęć). Czy komuś się to zdarza?
Chodzi o dwa klapnięcia, czy o dwa zdjęcia? Niekiedy, przy długim czasie naświetlania po prostu słychać dwa oddzielne klapnięcia: jak się lustro podnosi i jak opuszcza. Przy krótkich czasach zlewa się to w jedno klapnięcie. Może to to?
A może ustawiony spust seryjny :) ?
Wydaje mi sie, ze - w zakupionym jakis tydzien temu d300s - tez mi sie cos takiego zdarzylo.
Zignorowalem to bo byłem przekonany, że mam włączony tryb seryjny - jak się okazuje nie był :(
Narazie raz to wystąpiło - dwa strzały przy jednym wciśnięciu.
Zobaczymy co bedzie dalej - często Ci sie to zdarza?
ad2122 - chodzi oczywiście dwa zdjęcia
yakub - w trybie LV nie robię zdjęć, wiec nie wiem, ale przy kręceniu sekwencji filmowych to nie występuje
nos74 - tryb single (ale efekt dokładnie jak w L lub H z tym ze zawsze tylko max 2 zdjęcia)
yakin - częstotliwości nie umiem podać, ale tak mniej więcej raz na może 500 - 600 zdjęć zdubluje strzał
Generalnie nie jest to dla mnie jakiś wielki problem, pewnie martwiłbym się bardziej, gdyby było to co 50 - 100 zdjęć. Po prostu zauważyłem takie zjawisko, niezależne od obiektywu i autofokusa.
Może coś ze spustem, ale wydaje mi się, ze zjawisko występuje wtedy, kiedy ostrzę, przerywam, ostrze ponownie i naciskam spust. Tak jakby aparat nie wyzwolił poprzedniego ujęcia i teraz "nadrabiał". Chyba to się nie zdarzyło jak robiłem zdjęcie bezpośrednio po wyostrzeniu. Ciekawi mnie czy to zjawisko jest odosobnione?
U mnie w nowym D90, gdzieś na ~400 klatek wystąpiło raz.
Byłem lekko zdziwiony.
Też mi się zdarzyło kilkakrotnie.Pomyślałem ,że może to moja wina i po prostu czuły spust naciskam bezwiednie dwa razy.Ale to rzeczywiście dziwna sprawa.
Ciekawe, mnie się nie zdarzyło, a mam D90 już ponad rok.
mojnikon
20-06-2010, 12:06
W moim d90 też tak dziwne "dwa razy" wyzwala.
Witam...
Wydaje mi sie ze może być to wina mikrostyku spustu. Jezeli zdazylo Ci sie ze chciales wyzwolic migawke, a aparat zrobil to z opoznieniem lub po mocniejjszym docisnieciu spustu to jest to tego dowod. W ten sam sposob moze dojsc do wielokrotnego wyzwolenia (w czasie gdy dociskasz spust do konca to w tej krotkiej chiwli moze dojsc na ulamek sekundy do przerwania obwodu na skutek wadliwego dzialania mikrostyku <czyli spust jest wcsniety i wystepuja np dwa kontakty styku>).
Pozdrawiam.
Pawlus86
21-06-2010, 15:34
U mnie tez to kilka razy wystapilo ale to juz jakis czas temu, to chyba normalna mała niedoskonałosc w tych puszkach:)
Krzysi3k
22-06-2010, 18:54
W D40 miałem ostatnio tez taki przypadek :| ... puszka ma ok. 2 lat i 10 tyś. przebiegu