Zobacz pełną wersję : Grip MB-D10
gigawatt
17-06-2010, 12:07
Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym gripem, czy grip będzie działał jeśli baterie będą tylko w nim a nie w body?
Czy w ogóle moze być tak, żeby w body nie było baterii? Pytam, bo planuje zakup gripa do d300s.
Będzie działa bez baterii w puszce i odwrotnie też, możesz mieć baterie tylko w puszce.
gigawatt
17-06-2010, 12:14
No właśnie, bo bez sensu byłoby odkręcanie gripa za każdym razem gdy trzeba naładować baterię w puszce.
ja osobiście mam baterię tylko w gripe, szybciej jest wymienić baterię w koszyku niż odkręcać grip.
gigawatt
17-06-2010, 12:53
Dokładnie o to mi chodziło - dziękuję Wam bardzo!
Bez przedsady z tym odkecaniem, wcale nie trzeba czasu czy sztuki aby gripa odkrecic.
Poza tym nie wiem czy gigawatt zdaje sobie sprawę, że w MB-D10 jest JEDNA BATERIA, a nie baterie, jak to jest np przy gripe do D80.
Slawek Wojtczak
17-06-2010, 14:35
Jeśli dobrze pamiętam, to można tak ustawić, żeby najpierw aparat pobierał energię z gripa:)
puchatek-cz-wa
17-06-2010, 14:52
Najwygodniej wsadzić 2 baterie, jedną w aparat drugą w grip. Jako pierwsza rozładuje się nam bateria w gripie. Aparat automatycznie korzysta z baterii w body, nie marnujemy czasu na zmianę baterii. Ładujemy baterie z gripa i wsadzamy (ewentualnie wymieniamy na kolejną). Bezpieczeństwo energii oraz fakt ze nie odkręcamy gripa za każdym razem.
grudzinsky
17-06-2010, 23:14
nie kumam w czym problem. jesli jest oryginalny aku to spokojnie mozna na nim zrobic do 1500 zdjec zanim padnie. moj po prawie 3 latach uzytkowania nadal daje 1200 kadrow. mam aku w puszce i gripie. jesli juz mialo b sie przytrafic, ze zabraknie mi pradu mam 8xAA przygotowane do uzycia. ale jeszcze sie tak nie stalo by pradu zabraklo. raczej kart mi brakowalo i o to bym sie bardziej martwil, a mam 16GB i pod koniec imprezy musialem zwolnic z robieniem zdjec ;)
alpaczino
13-07-2010, 19:56
Jeśli dobrze pamiętam, to można tak ustawić, żeby najpierw aparat pobierał energię z gripa:)
Można i tak, i tak tj. najsamprzód z gripa lub najsampierw z body. ;-)
quietstorm
14-07-2010, 18:08
nie kumam w czym problem (...) mam aku w puszce i gripie. jeśli już miało by się coś przytrafić, że zabraknie mi prądu, mam 8xAA przygotowane do użycia
Dokładnie. Tym bardziej że różnica między zestawem 2x en-el3e, a en-el3e + 8AA to co ciekawe tylko 120 gramów, a czasem i bonus w postaci 8kl./s bywa przydatny...
A że tak się podłącze z pytaniem: Ile jesteście w stanie zrobić klatek na 8 w pełni naładowanych AA Ni-MH?
A że tak się podłącze z pytaniem: Ile jesteście w stanie zrobić klatek na 8 w pełni naładowanych AA Ni-MH?
podobno na eneloopach w normalnych warunkach (bez mrozow i ciagle gapienia sie w LCD) da sie dojsc do 4 tys :)
alpaczino
14-07-2010, 19:19
podobno na eneloopach w normalnych warunkach (bez mrozow i ciagle gapienia sie w LCD) da sie dojsc do 4 tys :)
podobno - ja tak nie umiem :-(
Ja polecam 8*Sanyo Eneloop i orginalana bat w body i zapomnisz co to brak pradu. Wroce z airshow to moge powiedziec ile tys da sie na takim komplecie zrobic.
podobno - ja tak nie umiem :-(
forumowy qooba potrafi ;)
mysle, ze bez wiekszego zachodu da sie wyjsc poza 2 tys. A to juz naprawde dobry wynik
Ja polecam 8*Sanyo Eneloop i orginalana bat w body i zapomnisz co to brak pradu. Wroce z airshow to moge powiedziec ile tys da sie na takim komplecie zrobic.
2300 zdjec na bat z body + grip i jeszcze duzooo mozna by wiecej zrobic.
czy ktoś wie dlaczego w tych gripach do d300 d700 jest tylko jedna bateria. bo dla mnie to jest jakiś skandal normalnie.
byłem przekonany że normalnie wsadzę 2 x aku do gripa i jazda jak w d80 np.
czy ktoś wie dlaczego w tych gripach do d300 d700 jest tylko jedna bateria. bo dla mnie to jest jakiś skandal normalnie.
Bo druga jest w body, więc stan będzie dokładnie taki sam jak w D80. W gripie jest jedna, żeby w razie czego można było upchać osiem paluszków, lub en-el 4a.
mateo912
03-08-2010, 17:30
Dokładnie tak jak powiedział Fushiro. A en-el4a wystarczy spokojnie na 4-5 razy tyle co en-el3e ;)
Jak ktos mial D200 i kupil gripa to rozumie, wszystko ok, do momentu gdzie sie go zechce zdjac i ups nie ma klapki od batt (trzeba zdjac by gripa podlaczyc) i nic sie nie da zrobic, bo grip od roku na aparacie i klapka gdzies tam jest, np w domu, a grip przestal dzialac na wakacjach w Turcji i nie da sie nic zrobic, no ostatecznie polak potrafi tasma troche papieru i jakos dzialalo.
W MB-D10 jest nawet miejsce na gumowa zaslepke od body, wiec przy zdjeciu gripa wszystko jest ok.
Zdecydowanie lepsze rozwiazanie.
grudzinsky
08-08-2010, 11:48
2300 zdjec na bat z body + grip i jeszcze duzooo mozna by wiecej zrobic.
cale nic jak na "nowke" bateryjke ;) wnioskuje po D300s. moja juz 3 letnia bateryjka ciagle daje mi 1200-1500 kadrow, a jak doloze 8xAA energizera to dorzuce do tego jakies 1000 klatek (aku oraz AA maja w okolicach 3 lat uzytkowania, ladowane ok 2-3 razy w tygodniu)
cale nic jak na "nowke" bateryjke ;) wnioskuje po D300s. moja juz 3 letnia bateryjka ciagle daje mi 1200-1500 kadrow, a jak doloze 8xAA energizera to dorzuce do tego jakies 1000 klatek (aku oraz AA maja w okolicach 3 lat uzytkowania, ladowane ok 2-3 razy w tygodniu)
Dokladnie w zasadzie bateria w D300(s) jest na tyle dobra, ze ja tylko na cos jak airshow staram sie miec wszystko naladowane i jakis zapas, teraz przez 2 dni RIAT, to w D300 i D80 bat doladowalem, te z gripa to moze raz od nowosci, ale zasadniczo jak sie ma taki zestaw to ciezko mi sobie wyobrazic by pradu zabrakolo w normalnych warunkach po 1 dniu focenia, ale to w moim sprzecie, wiem np, ze VR ma wplyw na zuzycie pradu tak mialem z 18-200 np. No i czy sie wbudowanej lampy uzywa.
Takie to gdybanie jak ile pali samochod, inaczej w zimie inaczej w lecie etc.
grudzinsky czy (KW 15 ) to Twoj kod pocztowy?
Jesli tak to nie latwo masz by sie gdziekolwiek dostac ;)