PDA

Zobacz pełną wersję : Przymykanie dziury (przysłony :P) - gdzie i jak często? :)

Aeon88
17-06-2010, 00:29
Witam,

Kiedy fociłem sobie kitem, którego jasność była od 3.5 w górę, nie zastanawiałem się nad tym zbytnio ale odkąd mam dwa jasne i dość ostre szkła zaczynam myśleć o wykorzystaniu przysłony w celu poprawienia ostrości zdjęcia.. mam jednak kilka pytań..

Jak do tej pory przeważnie focę na f/2.8 (i f/1.8 na stałce) czyli na największej dziurze.. Zdjęcia mam ładnie doświetlone, ale nie jestem do końca zadowolony z ostrości bo wiem że dla mniejszej przesłony te moje szkła ze stopki potrafią być ostrzejsze.. Stąd moje pytania:

1. Moim zdaniem w kościele i na imprezie nie warto zmieniać dziury na mniejszą, bo przez to wpadnie mi mniej światła zastanego i lepiej w takich miejscach korzystać z dobrodziejstw jasnych szkieł.. Myślę prawidłowo? Czy jednak przymknięcie Tamrona do f/5.6 nie spowoduje aż tak znacznego spadku jakości i jasności zdjęcia żeby to brać aż tak pod uwagę?

2. Czy przymykając przysłone np do f/4 lub f/5.6 czyli do wartości które dają maksymalnie ostre zdjęcia nie stracę na jasności i jakości fot na tyle, żeby je porównać ze zdjęciami z kita na przysłonie 5.6 lub 4.0?

Jak narazie głównie zdjęcia robię na pełnym otworze, ale chciałbym troche poprzymykać dziure żeby mieć zdjęcia bardziej ostre.. Sęk w tym że się boję o stratę jasności i o to że zdjęcie będzie wyglądało jak takie samo zrobione kitem bo skoro światło 5.6 to czy to będzie T17-50 czy N18-55 to zdjęcia będą bardzo podobne.. Pytanie czy słusznie się o to boję? :)

Na jakich dziurach Wy robicie zdjęcia? Tylko w ciemnych miejscach na pełnym otworze a reszta na f które daje najlepsza ostrość (czyli np dla Tamrona f/5.6)? Czy zawsze staracie się miec pełny otwór?

miron19j
17-06-2010, 00:46
nie myśl, że jestem złośliwy, ale poruszyłeś temat rzekę. Poczytaj, nawet na naszym forum, o głębi ostrości, o zależności czas-przesłona, czułości (ISO). Zrozumiesz, że przymknięcie przysłony to nie tylko ostrość i ilość światła.

Aeon88
17-06-2010, 01:26
hmm, wiem co to jest GO, wiem jak to uzyskać, znam zależności między czasem a przysłoną, a ISO mam zawsze na 200 (raz na ruski rok 400) bo z moimi puszkami nie poszaleję w tym segmencie :D chodzi mi głównie o jakość zdjęć i utratę na jasności bo nie chcę przymykać przysłony jeśli zdjęcie wyjdzie podobne jak z kita z tym samym światłem..

botang
17-06-2010, 12:07
nie wiem jak sprawa w puszkach d80/d70s - ale mógłbyś sobie popróbować porobić na wyższych iso w kościele bo wiem że chodzi Ci o fotki ślubne głównie - spróbuj kiedyś pstryknąć na iso 400/800 - jak szumy będą nieznośnie to na przyszłość wiesz żeby nie wchodzić na te czułości, ale jeśli szumy będą akceptowalne to możesz jeszcze podeprzeć się programem NeatImage do odszumiania zdjęć - wiadomo tracisz troszeczkę na ostrości i szczególe, ale widać to tylko na cropach 1:1 ;)

durom
17-06-2010, 12:58
Oj nie wiem czy na przymkniętym T17-50 do powiedzmy 4.0 będziesz miał tą samą jakość co z N18-55. Zdaje się że Tamron zje tego kita.
A do tego dochodzi jeszcze ta kwestia że w Tamronie masz tą przysłonę w całym zakresie ogniskowych i to jest ważne. Z kitem nie powalczysz.

Aeon88
17-06-2010, 13:11
botang - jak narazie los mnie zrzuca do kościołów gdzie jest jasno - mimo ISO 200 mając przysłone na 2.8 na tamronie lub 1.8 na stałce wpada mi tyle światła zastanego że wygląda zdjęcie jak bym wogóle lampy nie użył (nie widać jaśniejszego miejsca tam gdzie błyska lampa - wszystko jest mniej więcej tak samo jasne) i ten fakt mnie bardzo cieszy, nie mniej kiedyś robiłem troche fot na ISO 800, ale jeszcze jak miałem kita 18-55 i nie byłem z fot zadowolony.. jak trafie do jakiegoś ciemniejszego kościoła to sobie zrobie na tych szkłach czulsze foty i sie zobaczy co i jak :) ale wątpie żeby inne szkło coś zmieniło w tej kwestii :)

durom - żyje nadzieją że tak będzie :P

charin
17-06-2010, 15:39
Witam.

Z tego co piszesz, masz pewne doświadczenie - do tego ~150 postów - to znaczy, że czytasz forum...
Trochę dziwię Ci się że zadajesz takie pytanie. Ja jestem bardzo początkujący, lecz ISO, przysłona, czas naświetlania to są totalne podstawy. Wydaje mi się że powinieneś się przełamać i eksperymentować. Ja uczę się poprzez doświadczenie. Nigdy nie ustawiam np. Iso na 200 "bo tak będzie najlepiej", tylko sobie dostosowuje do aktualnej sytuacji - i odpowiadam sobie na pytania:
- czy jest odpowiednio naświetlone
- czy szumy są na poziomie akceptowalnym
- czy głębia jest ok
itp itp..

Więc moja rada - bierz aparat w rękę i próbuj. Nie masz kościoła - to wieczorem w domu spróbuj robić zdj z różnymi wartościami ISO- wtedy będziesz mógł względnie przewidzieć, przy jakim ISO zdjęcie jest zbyt zaszumione.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Aeon88
17-06-2010, 15:44
to mi pojechał :D masz racje, powinienem bardziej eksperymentować, znam podstawy o których piszesz, nawet bardzo dobrze, ale bardziej teoretycznie niż praktycznie, właśnie z obawy o to że coś pójdzie nie tak.. ale na nowych szkłach zrobiłem dopiero 4 wesela stąd te małe kroczki u mnie (wcześniejsze wesela były robione za darmo kitem więc nie mam doświadczenia jak wielu fotografów z tego forum)..

ale to sie zmieni nie martw sie :) z każdym weselem jest coś nowego więc myśle że szybko nabiorę pewności siebie (bo o wiedzę u mnie nie chodzi, nie pomyśl że jakiś totalny laik ze mnie :D - poprostu mało doświadczenia robi swoje) :)

Zuzus
17-06-2010, 16:00
Na jakich dziurach Wy robicie zdjęcia?

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie :)
Przeciez to jakie parametry, czyli na przyklad przyslone, ustawiasz zalezy wylacznie od zastanych warunkow, i Ciebie - bo to Ty powinienes wiedziec co chcesz uzyskac na zdjeciu.
Chcesz portrety z mala GO czy masz malo zastanego swiatla oczywiste jest, ze ustawisz mniejsza wartosc przyslony, niz focac chocby krajobrazy.
W ciemnym kosciele (bo widze, ze o slubach tez jest mowa) ustawiasz taka wartosc przyslony, ktora w polaczeniu z dobranym przez Ciebie iso da Ci dobry czas. Proste :)

Aeon88
17-06-2010, 22:12
no i właśnie odpowiedziałeś na moje pytanie - nie trzymasz ciągle dużej dziury tylko zmieniasz przysłone na mniejszy otwór jeśli otoczenie pozwala a o to właśnie pytałem.

botang
17-06-2010, 23:36
nie trzymasz ciągle dużej dziury tylko zmieniasz przysłone na mniejszy otwór jeśli otoczenie pozwala a o to właśnie pytałem.
Generalnie jeśli zmienisz przysłonę na mniejszą, to uzyskujesz większą GO, więc jeśli jest jasno, otoczenie pozwala na domknięcie przysłony - ok, ale wtedy nie uzyskasz portretowego zdjęcia typowo bo tło także może być ostre - i to może nie pokryć Ci się z tym co chcesz osiągnąć.

charin
18-06-2010, 00:14
to mi pojechał :D

nie, poza tym ja też jestem początkujący :)
po prostu chcę Cie zmotywować do eksperymentowania.
Fotografia powinna być dla Ciebie dobrą zabawą.
Piszesz, że zrobiłeś 4 wesela. To może to Cie blokuje - boisz się że wyjdą kiepskie zdjęcia i nie będzie co pokazać (to tylko mój domysł). Więc weź aparat, wyjdź gdzieś, może pomęcz rodzinę. Po prostu rób zdjęcia - nawet nie musisz ich nikomu pokazywać, po prostu bądź sobą - wyluzuj się i próbuj - uwierz.. efekty będą duże

Aeon88
18-06-2010, 01:32
charin z tym pojechaniem po mnie to wiesz ze ja tego nie odebralem obrazliwie - tak jak pisałem masz racje co do tego ze sie o pewne rzeczy boję ale idą kolejne wesela to sie bardziej wyluzuję a i foty rodzince też jakieś wcześniej strzele :)

stig
18-06-2010, 06:14
Na jakich dziurach Wy robicie zdjęcia?1.4-22 :D Tydzien temu robilem fragment reportazu na f22 -- i nie dlatego, ze bylo za jasno. ;)

Czy zawsze staracie się miec pełny otwór?A w jakim niby celu mielibysmy to robic?

jackrabbit
18-06-2010, 06:36
Czy zawsze staracie się miec pełny otwór?

rozumiem ze to pytanie skierowane bylo do uzytkowniczek forum?

124miko
18-06-2010, 11:13
rozumiem ze to pytanie skierowane bylo do uzytkowniczek forum?

Wydaje mi się, że tak, ale tylko do tych, które lubią sobie podjeść :) .

Aeon88
18-06-2010, 11:28
ok ok :P już wszystko wiem na temat zadany w tytule tego wątku :P :)

hostman22
18-06-2010, 21:50
Na jakich dziurach Wy robicie zdjęcia? Tylko w ciemnych miejscach na pełnym otworze a reszta na f które daje najlepsza ostrość (czyli np dla Tamrona f/5.6)? Czy zawsze staracie się miec pełny otwór?

To chyba zależy co chcesz wyeksponować na 1 planie, ale dobrze jak poza PM i kolorowej ciapy z tyłu widać wujka Henka i ciocie Juzie ;).

Powinieneś mieć takie sprawy opanowane, skoro za robienie zdjęć bierzesz pieniądze www.adriankraska.pl... (Oo) ?
Chyba że siłą napędową jest Pani Anna :)

krzysztofz24
18-06-2010, 22:17
Dorzuce swoje 3 grosze kogos kto zrobil za darmo 2 sluby:-). Mz najwazniejsze wybierajac przyslone jest jaka GO chcemy uzyskac, czy ma byc plytka, czy jak wyzej napisano, Wujek Jozio tez ma sie zalapac na focie;-). A czas, tu sie ratujemy iso, vr, czy pewnym chwytem;-) lub kombinujemy z doswietlaniem lampa...ogolnie temat rzeka jak padlo na poczatku watku.

Aeon88
19-06-2010, 10:48
pytałem się czy przymyjakąc dziurę nie stracę na jakości - dostałem odpowiedź, pytałem się czy staracie się mieć zawsze największy otwór, dostałem odpowiedź. wątek można zamknąć :)

PS. Anna chodzi ze mną jako dodatkowy fotograf.