Zobacz pełną wersję : lampa w d3000 czy jest słabsza niż w sony a350
witam, ostatnio porównywałem zdjęcia zrobione podczas ślubu w kościele sonym a350 i moim nikonem d3000 i moje były zdecydowanie ciemniejsze w tle niż a350. Oba miały obiektywy kitowe i zdjęcia robione z lampami wbudowanymi.
Czy sony a350 ma skuteczniejszą lampę wbudowaną. W obu przypadkach zdjęcia robione na automacie P, ja mam ustawione na stałe ev lampy na +0.7.
Skoro były ciemniejsze w tle to może pomyśłabys trochę by dojść do wniosku że np. czułość była różna?
cheyenne
17-06-2010, 07:59
kto robi zdjęcia w kościele z lampą wbudowaną?
kto wogóle robi zdjęcia z lampą wbudowaną?
:)
kup nikkora 35/1.8, ustaw iso 800, tryb A i f1.8 i wtedy fotografuj
lampa bedzie niepotrzebna, błyski nie będą nikomu przeszkadzać i zdjęcia będą o niebo lepsze
Fotoziutki/amatorzy/niedzielni pstrykacze.
Pokaż te dwa zdjęcia wraz z zapisanym EXIF :D
kto wogóle robi zdjęcia z lampą wbudowaną?
Strasznie głupi i prostacki tekst.
Otóż odpowiem Ci, każdy kto kupił aparat żeby robić rodzinne fotki np. ślubu brata itp.lub z wakacji.
Po to te aparaty mają wbudowaną lampę. Nie każdy jest zawodowym fotografem.
No ale z lampą wbudowaną i do tego na pełnym automacie lustrzanką to hy
No ale w sumie seryjnym Fiatem 126p też można po torach F1 śmigać.
Jak już pisałem nie każdy jest fotografem i nie każdy musi się zagłębiać w teorie. Co nie przeszkadza mu pstrykać lustrzaną, po to jest entry level żeby może wciągnąć kogoś w fotografię głębiej.
A skoro na forum jest dział dotyczący puszek entry to trzeba się liczyć z takimi pytaniami od świeżych użytkowników lub zrobić osobne forum dla tak owych.
Masz rację Jatin.
Do autora wątku: na poprawne naświetlenie drugiego planu raczej mały wpływ ma wbudowana lampa, musiałbyś porównać inne parametry zdjęcia jak ISO, czas, przysłona. Wystarczy, że w jednej puszce automat ustawił ISO 400 a w drugiej 600 i już więcej zastanego światła udało się złapać i zdjęcie będzie "jaśniejsze w tle"
Ne podałem ISO, ja robiłem na ISO 400, więcej nie dawałem bo raczej wychodzi przy tej matrycy ziarno.
Nie robiłem zdjęć ślubnych, była do tego ekipa (też z Nikonem ale model 2 lub 3 półki w górę).
Mnie tylko zdziwiło że a350 robi jasne zdjęcia bo podobno obiektyw ma słaby a sam aparat też nie jakaś rewelacja.
Zdjęcia zrobione na zewnątrz bez porównania gorsze niż w d3000.
Mnie tylko zdziwiło że a350 robi jasne zdjęcia bo podobno obiektyw ma słaby a sam aparat też nie jakaś rewelacja.
Ale pokaż nam te dwa zdjęcia. W czym problem?
jak wrócę do domu to wrzucę.
dproject
17-06-2010, 16:26
Miałem A200 i lampa całej serii tych lustrzanek jest bardzo nie wydarzona, choćby przez to że w porównaniu z A100 ma krótsze ramię i pięknie przez to oświetla górę obiektywu a nie temat zdjęcia. Co do mocy lampy to tutaj wydaje mi się że są zbliżonymi konstrukcjami ale przewagą Nikona jest lepszy pomiar i dobór mocy. Oczywiście tak jak stwierdzili przedmówcy porównaj sobie Exify z tych dwóch puszek - może uda Ci się stwierdzić co było przyczyną.