PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Falassarna, Kreta -zachód słońca

Ziggi
16-06-2010, 23:02
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img715.imageshack.us/img715/4725/falassarnasmall.jpg)

Nikon D90 + Nikkor 24/1.4

ostrytux
16-06-2010, 23:17
Na początek proponuję zrezygnować z fotografii robionych pod tak mocne światło, bądź poświecić więcej czasu na ćwiczenie poprawnej ekspozycji.

Ziggi
17-06-2010, 01:10
Panie kochany,

Na początek, to proszę dać sobie spokój z technicznymi poradami tam, gdzie bredzenie o nich nie ma sensu. Jakby na tym zdjęciu była inna ekspozycja, to wyszłaby jakiaś wypindrzona fotka z hawajskiego kalendarza dla emerytów. A może jeszcze wzmocnić nasycenie i kontrast technką HDRI? Bez urazy Panie - ale takie technokratyczne porady powodują, że ludziom się odechciewa fotografii, bo zamiast zdjęć dostają jakieś "produkty fotograficzne" o jakości renderingu z Vue - wszystkie na to samo kopyto.

Wiesz Pan, co Panu powiem? -Ta scenka powyżej ma jedną zaletę. Tam tak właśnie wtedy mniej więcej było. Powietrze aż świeciło się w masie od żaru zachodzącego słońca. Nie było głębokich kontrastów, tyko "światłość wiekuista" podmalowująca barwy ziemi i roślin. I było pięknie. I myśmy tam stanęli, żeby popatrzeć właśnie w stronę słońca. SŁOŃCA a nie gdzieś w inną stronę! I właśnie to jest na tym zdjęciu. SŁOŃCE I SŁONECZNOŚĆ. A ja to oczywiście mogę kręcić w Photoshopie, zeby wyciągnąć ile się da z tej fotografii, ale wtedy to będzie lukier fałszywy. To będzie jak dźwięk w reklamach - podbity kompresją do granic pryzwoitości. I można było oczywiście bawić się w braketing i wybrać coś ciut lepiej zaświecone, ale po co, skoro mogę to samo, albo bardzo podobnie zrobić w Photoshopie? Żeby znowu polać wszystko tym lepkim lukrem "technicznej doskonałości"? Wali mnie to. O porady techniczne pytam tam, gdzie sam problemy widzę, gdzie mam z czymś kłopot. Ale z tym zdjęciem ja nie mam kłopotu. Moim zdaniem to jest bardzo przyzwoite zdjęcie z ładną kompozycją, które nie oszukuje widza podsmarowanymi kolorkami czy wykręconą na maksa dynamiką. Może to nie jest zdjęcie do hawajskiego kalendarza - zgoda - ale ja nie robię hawajskich kalendarzy w landrynkowch kolorkach. Ale może Pan takie właśnie robi?

I wie Pan co? Ja Panu na deser dam zdjęcie w tym samym miejscu, co je żonka cyknęła. I to zdjęcie też nam się bardzo podoba, chociaż to już bardziej portret niż pejzaż:

źródło (http://img690.imageshack.us/img690/7954/ziggi.jpg)

I pewno Pan znowu powie, że ekspozycja nie taka i że znowu pod słońce... Ale już niechże Pan już lepiej powie, że się Panu takie zdjęcia w ogóle nie podobają a ne bredzi o ekspozycji...

Pozdrawiam i dziękuję mimo wszystko za dobre chęci!

Fremen
17-06-2010, 02:56
Tak wchodzę, patrzę, czytam... I myślę sobie Autorze drogi, że masz rację pisząc te oto słowa:

(...) proszę dać sobie spokój z technicznymi poradami tam, gdzie bredzenie o nich nie ma sensu. (...) Wali mnie to. O porady techniczne pytam tam, gdzie sam problemy widzę, gdzie mam z czymś kłopot. Ale z tym zdjęciem ja nie mam kłopotu.

Sądząc po wymowie wysmażonego przez Ciebie elaboratu rzeczywiście sensu w rzeczowej krytyce tych pstryków nie widzę. Tylko zastanawiam się, czego w takim razie oczekiwałeś racząc nas swoimi dziełami:shock:? Bo piszesz przecież, że Ty z tym zdjęciem nie masz kłopotu... Pytam bardzo poważnie! Bo jeśli spodziewałeś się wypowiedzi w stylu:

(...) Ta scenka powyżej ma jedną zaletę. Tam tak właśnie wtedy mniej więcej było. Powietrze aż świeciło się w masie od żaru zachodzącego słońca. Nie było głębokich kontrastów, tyko "światłość wiekuista" podmalowująca barwy ziemi i roślin. (...) I właśnie to jest na tym zdjęciu. SŁOŃCE I SŁONECZNOŚĆ.

to muszę Cię zmartwić - raczej jej w tym dziale nie ujrzysz pod zaprezentowanymi wyżej zdjęciami. Bo my tutaj wiesz, w większości jednak hurtowo "wypindrzone fotki z hawajskiego kalendarza dla emerytów" produkujemy :mrgreen: Zatem taka, niespotykana dosłownie nigdzie poza... wyświetlaczem aparatu;), "słoneczność" raczej się tutaj nie obroni... A gdyby ten kadr poddać odpowiedniej obróbce (a nie każda jest tworzeniem plastiku), mogłoby być dużo przyjemniej...

I na tym w zasadzie chciałem poprzestać, ale jednak nie mogę. A to dlatego dlatego, że moim zdaniem w swojej wypowiedzi zdecydowanie nadużyłeś - we wszelkich jego aspektach - użycia pojęcia "bredzić". Wiedz, że my tutaj - na tym forum - mamy w zwyczaju dyskutować sobie o fotografii. Polega to na tym, że autorzy publikując zdjęcia oczekują na krytykę/porady/pochlebstwa/oceny/itp. W Twoim słowniku najwyraźniej istnieje zbiorcze określenie tego typu praktyk, tj. owo nieszczęsne "bredzenie". Spieszę zatem wyjaśnić i przestrzec tym samym lojalnie, że "bredzenia" Ci u nas dostatek. Jeśli więc jesteś głęboko przekonany, że tematy takie, jak ekspozycja, braketing, photoshop (tudzież jeden z miliona innych programów), HDRI (służące notabene do zwiększania rozpiętości tonalnej a nie "wzmacniania nasycenia i kontrastu") etc. są zupełnie nieistotne w kontekście szeroko pojętej fotografii cyfrowej i samym naciśnięciem spustu migawki zwyczajowo finalizujesz akt kreacji, to ja bym Ci jednak delikatnie sugerował wystawianie swoich prac gdzie indziej. Bo tutaj tylko brednie będą. No dobra, nie tylko brednie. Pod dostatkiem mamy jeszcze "lukru", "produktów fotograficznych" i "oszukiwania widza"...

Mówiąc już zupełnie poważnie i bez cienia ironii - rzecz, której w Twoim powyższym poście zabrakło mi najbardziej, to zwykła kultura:neutral:.

harb
17-06-2010, 05:19
napisał Fremen

.......Mówiąc już zupełnie poważnie i bez cienia ironii - rzecz, której w Twoim powyższym poście zabrakło mi najbardziej, to zwykła kultura

zgadzam się w pełni :) a zdjęć o słońcu i słoneczności mimo wszystko warto się uczyć, wówczas staną się czytelne i dopiero wówczas, być może, pokażą te ulotne chwile które przeżyłeś Autorze :sad:

Tomasz Dudrak
17-06-2010, 10:27
Powietrze aż świeciło się w masie od żaru zachodzącego słońca. Nie było głębokich kontrastów, tyko "światłość wiekuista" podmalowująca barwy ziemi i roślin. I było pięknie. I myśmy tam stanęli, żeby popatrzeć właśnie w stronę słońca. SŁOŃCA a nie gdzieś w inną stronę! I właśnie to jest na tym zdjęciu. SŁOŃCE I SŁONECZNOŚĆ.

Ale tutaj nie ma żadnego słońca. Ja widzę tylko białą plamę z żółtą obwódką.
Może i plan miałeś niezły, ale jego realizacją raczej Ci nie wyszło.

Nikonozaur
17-06-2010, 10:46
Masz fajny aparat, może kiedyś nauczysz się z niego korzystać. Czego Ci serdecznie życzę.

stock
17-06-2010, 10:50
to nam kolega zadebiutował na forum - doświadczony fotograf krajobrazu radzi kulturalnie co zrobić by było lepiej a dostaje w zamian chamską odzywkę. Ech....

Sebastianito
17-06-2010, 11:14
Ja osobiscie padlem, ale mi sie humor poprawil.

Zaryzykuje stwierdzenie: Postow Dwa z War Sza Wa :) Pewnie mi sie dostanie ale...

Panie kochany, (...) Wali mnie to.

Bartekkw
17-06-2010, 11:19
no niezbyt udany debiut na forum - fotograficznie i kulturalnie .....;|
A deseru byś nam "Panie kochany" zaoszczędził, bo obcięte stopy, centralnie umieszczona postać + grzebanie w rozporku nie stanowi nawet poprawnego zdjęcia do publicznej prezentacji

Ziggi
17-06-2010, 11:43
Przykro mi - to kwestia jakiejś zupełnie innej estetyki. Obejrzałem galerię Fremena i tam - prykro mi to powiedzieć - ze zdjęć nudą aż wieje. Nie dogadamy się tutaj, bo "doświadczeni panowie" inne zdjęcia lubicie po prostu. Połaziłem tu przez chwilę, żeby zbaczyć co wisi w "zdjęciach tygodnia i miesiąca" i to jest na ogół jakaś żenada. Macie Panowie fajny sprzęt, ale zdjęcia robi serce i głowa. Jak tam nic nie ma, to wychodzą drętwe jakieś frędzle.

Żegnam zatem państwa, bo to już widzę nie jest miejsce, gdzie będę dobrze się bawić fotografią.

Proponuję także zmianę nazwy portalu - z "Nikoniarze" na "Foto-inżynierek" ;-)

Papapa !

źródło (http://img12.imageshack.us/img12/1779/sunsetab.jpg)

Sebastianito
17-06-2010, 12:12
Przykro mi - to kwestia jakiejś zupełnie innej estetyki. Obejrzałem galerię Fremena i tam - prykro mi to powiedzieć - ze zdjęć nudą aż wieje. Nie dogadamy się tutaj, bo "doświadczeni panowie" inne zdjęcia lubicie po prostu. Połaziłem tu przez chwilę, żeby zbaczyć co wisi w "zdjęciach tygodnia i miesiąca" i to jest na ogół jakaś żenada. Macie Panowie fajny sprzęt, ale zdjęcia robi serce i głowa. Jak tam nic nie ma, to wychodzą drętwe jakieś frędzle.

Żegnam zatem państwa, bo to już widzę nie jest miejsce, gdzie będę dobrze się bawić fotografią.

Papapa !

Nie no kur... nie wytrzymam!

Przepraszam reszte forumowiczow ale myslalem, ze nigdy tego nie napisze! Nadszedl dzien pamietny...

Ktos kto dopiero co kupil D90 i pojechal na Krete czy gdzies tam bedzie pisal Mi, ze ja nie robie zdjeci sercem i glowa? To sa jakies brednie, nie wiem czy Cie podtopilo w Warszawie czy moze sloneczko przygrzalo na krecie (czy gdzies tam). Do twojej informacji PANIE:

W swoje zdjecia wkladam tyle serca ile tylko mam, i caly umysl gdy fotografuje! Dowodem sa na to liczne publikacje i wystawy w USA, UK, Rosjii i uznanie kilkunastu fotografow ( za co im BARDZO DZIEKUJE) ... wiec nie wmowisz mi, ze robie cos zle! Nie napisalem tego, zeby sie chwalic albo cos w tym stylu, napisalem to aby Ci uswiadomic, jak bardzo potrzebujesz pokory wokol otaczajacego Cie swiata fotografii.

Gwarantuje Ci ze wiekszosc forumowiczow wie co robi i zna sie na technice jak i na estetyce fotografii. Jesli nawet jest poczatkujacym fotografem, to przychodzi tu po nauke, podpowiedzi etc. Ba, nawet smiem twierdzic, ze sa wsrod nas tacy ktorzy odnosza sukcesy na rynku fotograficznym a TY bedziesz mowil, ze widzisz same zenjace zdjecia?

Troche takie powyrywane me mysli ale poprostu nie moge okielznac tego co napisales... no nie moge.

Jak pisalem wczesniej przepraszam reszte forumowiczow za fragment „samouwielbienia” (Nigdy nie podejrzewalem, ze go napisze)

Sebastian

edit: mam nadzieje, ze cie ubiegne i dodam

NIGDY NIE TWIERDZILEM ZE JESTEM NAJLEPSZY W FOTOGRAFI! JEST OGROM LEPSZYCH ODEMNIE!

Bartekkw
17-06-2010, 12:20
Sebastianie......ale nie ma co się nerwić ;) Wszakże Pan Ziggi nie jest świadomy co pisze, a Twoja twórczość jest zaiste imponująca

Fremen
17-06-2010, 12:24
(...) Macie Panowie fajny sprzęt, ale zdjęcia robi serce i głowa. Jak tam nic nie ma, to wychodzą drętwe jakieś frędzle.

Papapa !

źródło (http://img12.imageshack.us/img12/1779/sunsetab.jpg)

... I odpłynął wraz z aparatem w, tak charakterystycznym dla siebie, kierunku zachodzącego słońca...

Żegnaj Mistrzu!

Ziggi
17-06-2010, 12:25
@Sebastian Kraus

Wstydziłby się Pan - pańska galeria tutaj:

http://sebastiankraus.deviantart.com/gallery

to jest właśnie sztandarowy przykład tego, co nazwałem "hawajskim kalendarzem dla emerytów" :-)
Nawet ta "mgiełka wodna" na co drugim zdjęciu się zgadza...

Naprawdę zabawne!

Al Koholik
17-06-2010, 12:26
... I odpłynął wraz z aparatem w, tak charakterystycznym dla siebie, kierunku zachodzącego słońca...

Żegnaj Mistrzu!

Eee tam :) Może się jeszcze nawróci i "bedom" z niego ludzie :wink:

Sebastianito
17-06-2010, 12:33
@Sebastian Kraus

Wstydziłby się Pan - pańska galeria tutaj:

http://sebastiankraus.deviantart.com/gallery

to jest właśnie sztandarowy przykład tego, co nazwałem "hawajskim kalendarzem dla emerytów" :-)

Naprawdę zabawne!

Pytanie: Co jest zlego w "hawajskim kalendarzem dla emerytów" i czy robiac takie zdjecia nie potrzeba wiedzy ani wkladu umyslu w wykonanie takiego ujecia? Czy one powstaja ot tak sobie?

Marrab
17-06-2010, 12:34
Hmmm... czytając wypowiedzi w tym wątku, najpierw poczułem zażenowanie, potem zachciało mi się śmiać, a teraz... myślę że to kolejna prowokacja jakiegoś znudzonego forumowicza, lub nawet narodziny nowego trolla :)

Pozdrawiam... mimo wszystko ;)

Ziggi
17-06-2010, 12:45
@Sebastin Kraus

Ja przecież nie zarzucam Panu braku techniki. Tylko Pan jesteś taki "Piotr Rubik" fotografii.

Wielu ludziom muzyka Rubika się podoba, co nie zmienia, że to przecież syf.

stock
17-06-2010, 12:52
Ziggi - by zrobić takie zdjęcie jak robi Sebastian brakuje PAnu jakieś kuźwa sto miliardów lat świetlnych...
w sensie techniki i przede wszystkim włożonego w to serca.

Sebastianito
17-06-2010, 12:56
@Sebastin Kraus

Ja przecież nie zarzucam Panu braku techniki. Tylko Pan jesteś taki "Piotr Rubik" fotografii.

Wielu ludziom muzyka Rubika się podoba, co nie zmienia, że to przecież syf.

Porozmyslam, podumam, ustosunkuje sie do wypowiedzi i pierdzielne wszystkie aparaty w kosz. Tak mam to rozumiec?

Ziggi
17-06-2010, 12:57
@stock

Panie drogi - ile razy ja mam powtarzać, że mnie robienie fotek a la pan Kraus w ogóle nie interesuje i w ogóle uważam robienie fotek w takiej stylistyce wypindrzonej za jakieś wynaturzenie fotografii?

Jak Pan chcesz się ekscytować tym lukrem, to pan zostań cukiernkiem.

Ziggi
17-06-2010, 12:58
@Sebastian Kraus

Właściwie dobrze mnie Pan rozumie. Moim zdaniem Pan uprawia foto-szkodnictwo. Pan psuje ludziom gost tym kiczem.

Sebastianito
17-06-2010, 13:01
Nie fotografuje wiecej! Szukam pracy w cukierni. PILNE!

Bartekkw
17-06-2010, 13:02
Proponuje nic już tu więcej nie wpisywać i nie karmić "Miszcza", a brednie umęczonego kreteńskim słońcem umysłu.... zapomnieć....;)

Ziggi
17-06-2010, 13:08
Też sądzę, że czas to kończyć. Ale problem zostaje. Fotografie taich Krausów są wszechobecne. Wielu ludzi przez to sądzi, że żeby robić dobre zdjęcia, to trzeba takie bzdety naśladować, bo to jest ten "wzór niedościgły" a tymczasem to jest produkt fotograficzny uszyty na miarę najpodlejszych gustów i dlatego popularny. Dlatego pana Krausa uważam za szkodnika, bo on się z tym swoim cukierniczym gustem tak ustawił właśnie: patrzcie jakie śliczne są moje zdjęcia, spróbujcie sami takie zrobić.
A tymczasem takich zdjęć nie należy właśnie robić, no chyba że na kalendarz PKP.

No to teraz już definitywnie papatki, tym bardziej, że mnie żone śle na zakupy :)

Fremen
17-06-2010, 13:08
Myślę, że Pan Ziggy dowiódł już w wystarczającym stopniu, że w swym poszukiwaniu piękna i emocji w fotografii jest wręcz tytanicznie niereformowalny. Czy to samouwielbienie, czy skrywana frustracja - nie będę wnikał (choć swój typ mam ;)). Tak czy owak - można jeszcze przez pięć stron ciągnąć pusty spór z pstrykaczem - naturalistą, ale z tego pieca chleba na pewno nie będzie. Proponuję więc zakończyć ten nierówny pojedynek ;)

Edit:

O! Jak pięknie :) Wszyscy się w końcówce - co do jednego - zgodzili :)

borregaard
17-06-2010, 13:09
Hmmm... czytając wypowiedzi w tym wątku, najpierw poczułem zażenowanie, potem zachciało mi się śmiać, a teraz... myślę że to kolejna prowokacja jakiegoś znudzonego forumowicza, lub nawet narodziny nowego trolla :)

Pozdrawiam... mimo wszystko ;)
Również tak myslę...to jakiś durny żart.

Sebastianito
17-06-2010, 13:20
Over and out!

Tomasz Dudrak
17-06-2010, 13:34
Ziggi - by zrobić takie zdjęcie jak robi Sebastian brakuje PAnu jakieś kuźwa sto miliardów lat świetlnych...
w sensie techniki i przede wszystkim włożonego w to serca.

Gwoli ścisłości, lata świetlne to jednostka odległości... :-)

ekonet
17-06-2010, 13:49
Mieliśmy "Piaski Majorki", mieliśmy smarki z nosa, mamy teraz faceta grzebiącego przy rozporku.
Zamykam ten wątek, zanim nieszczęsny autor zobaczy setki wypiętych w jego stronę...
Dosyć.