PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie do macro a zwarcie w puszce Nikona d50?

camilvein
16-06-2010, 20:13
Witam

Ponieważ jeszcze korzystam ze swojego wysłużonego dziadka Nikona D50 - to chciałbym wam opisać pewną sytuację która mi się przydarzyła. Otóż zakupiłem sobie pierścienie pośrednie do macro z mocowaniem pod Nikona firmy Delta. Do pierścieni wpiąłem obiektyw Nikkor 50mm f.1.8 i nagle aparat mi się wyłączył i nie ma bata żeby go znowu włączyć prawdopodobnie przez nie doszło do jakiegoś zwarcia i poszła płyta główna (podobno naprawa około 300zł) - moja koleżanka miała identyczną sytuację ze swoim Nikonem d70 czy ktoś jeszcze z was miał taką dziwną akcję ( mój d50 spokojnie pomimo 50-60 tys klatek zrobionych nigdy mnie nie zawiódł przez całe 5 lat a tutaj bach i piękna pogoda nic tylko focić a nie ma czym)

Z drugiej strony zastanawiam się czy nie kupić sobie na raty czasem korpusu samego d90 - bo szklarnie mam (choć moim wymarzonym aparatem do D300s - ale niestety jest poza moim zasięgiem finansowym- może jak się dorobię wtedy będę myślał póki co nie stać mnie a d90 wydaje się być najbardziej optymalnym rozwiązaniem na jakiś czas)

Co sądzicie o d90 - w sumie testowałem go jako , że zajmuję się m.in ich sprzedażą i wydaje mi się że podobnie jak w wielu różnych testach można przeczytać - tak trochę ten AF nie zawsze łapię tak super ostrość jak powinnien - przynajmniej z tego co ja go testowałem z podstawowym kitowym 18-105 vr.

Pytam głównie użytkowników D90 - polecacie go?

Oczywiście pominę tą funkcję nagrywania filmików w HD - bo według mnie od nagrywania jest kamera a nie aparat a fotocasty mnie nie kręcą.

Czekam na wasze opinię na ten temat.

Pozdrawiam

camilvein

basidion
16-06-2010, 21:19
Witam..
Odpowiem, bo dwa tygodnie temu przesiadłem się z D50 na D90 właśnie... Mam jeszcze świeżo D50 w głowie a już coś liznąłem w D90..
Mój D50 dociągnął do 35K klatek i ... pomyślałem sobie, ze już czas.. Zresztą D90 kusił od dawna, a nie widziałem sensu zakupu np. d300. Z powodu braku śrubokręta odrzucałem mniejsze nikony :)
Plusami D90, z punktu byłego użytkownika D50 są:
- Matryca.. zawsze "naiwnie" myślałem, ze 6mpix to tyle ile powinno być.. 12mpix na CMOS to nie dość ze znacznie niższe szumy, to jeszcze więcej detali.. Mam dziwne wrażenie ze moja sigma 70-200 jest znacznie ostrzejsza z d90 niż była z D50.. A już na D50 było bardzo dobrze...
- Sensowne AutoISO .. w D50 progi działania autoISO byłby ustawione , lekko mówiąc "dziwnie".. w D90 jest to lepiej konfigurowalne, dodatkowo podpiąłem sobie włączanie/wyłączanie autoISO na klawisz funkcyjny i jest miód... Jako,ze głownie pstrykam sigma, to w D50 zmuszony bylem zwykle miec ustawione ISO400 , by miec rozsadne czasy na dlugim koncu. Ostatnio prog autoISO w D50 to bylo 1/125sec.. Za mało.. W d90 ustawiłem na stale 1/320sec jako prog, i to aparat dba o to by ustawic iso tak bym miał ten czas zagwarantowany. Strasznie mi tego brakowało w D50 a w D90 jest..
- Wizjer... bajka.. Ostatnio bawiłem sie z heliosem i pierscieniami.. Zauważyłem w pewnym momencie ze ostrze na oko, a nie na "zielona kropke". Jeszcze jedna rzecz, ISO w wizjerze.. Tego tez było mi brak..:)
- Jedynym "minusem" jest wielkość raw'ow :):) nagle karty SD, które zostały po D50 zmalały, komputer zaczął wolniej chodzić, soft do archiwizacji fotek zwolnił, płytki DVD straciły na pojemności :):):) Ale z takimi "minusami" można żyć :) i do tego jak przyjemnie :)

Jak mogę coś doradzić to osobiście polecam przesiadkę.. Znowu mam spokój na lata..

Pozdrawiam

Jatin
16-06-2010, 21:20
Bierz D90 będziesz zadowolony na naprawdę super puszka.

Kundzior
17-06-2010, 20:20
Jedna z najpopularniejszych lustrzanek, ludzi świadomych w fotografii. Polecam.

Antonioo
17-06-2010, 20:37
w D90........, dodatkowo podpiąłem sobie włączanie/wyłączanie autoISO na klawisz funkcyjny i jest miód......

czy aby na pewno?

Jatin
17-06-2010, 20:58
Ja w D90 nie zaobserwowałem ISO no chyba że podczas przełączania ale w trybie auto iso to jest średnio przydatne bo pokazuje iso startowe.
Co do włączania auto iso przyciskiem Fn to jak to zrobiłeś, bo jedyna opcja przychodząca mi do głowy to 1 element moje menu.

basidion
17-06-2010, 22:44
czy aby na pewno?
No chyba nie watpisz w to co napisalem :) Naciskam fn i na wysiwtlaczu pojawia sie "automatyczny dobor iso" i opcje do wlaczenia i wylaczenia :) Tak to pierwsza opcja w Moje Menu.

Jatin - Nie rozumiem... ISO jest (tzn moze byc ) widoczne w wizjerze, a w autoISO pokazuje aktualnie dobrana wartosc.

Serdecznie pozdrawiam

camilvein
20-06-2010, 15:00
A czy ktoś miał podobnego wałka z tymi pierścieniami pośrednimi do macro firmy delta ?!?!?

Ja chyba je oddam żeby oblukali w serwisie jak przenoszą informacje i napięcie, bo jeżeli faktycznie to ich wina to nic tylko będzie trzeba oddać bo mam na gwarancji :/ - kurdę :( chyba jednak się zdecyduję na d90

Pikoz
20-06-2010, 23:16
No a ja chce właśnie kupić pierścienie macro jutro no i teraz się zestresowałem!!!!Czy któś miał taką sytuację z d90?Ciekawe od czego to zależy??

camilvein
22-06-2010, 15:28
Nie wiem albo miałem pecha, albo nie wiem co dodam że kiedyś pożyczyłem je mojej koleżance która ma nikona d70 i stało jej się to samo....

p.s jestem coraz bliższy kupna d90 (zobaczę tylko jak będzie z kasą po wypłacie i chyba na 90% się zdecyduję)

camilvein
04-07-2010, 14:00
Oddałem Mojego D50 w końcu do naprawy - w punkcie gdzie go oddałem do naprawy Facet dostał ataku śmiechu mówiąc że to 6 nikon w tym tygodniu który do niego trafia załatwiony przez pierścienie pośrednie - DLATEGO UWAŻAJCIE !!!! Nawet zdarzył mu się jeden egzemplarz D3 również z usterką najprawdopodobniej spowodowaną przez pierścienie.

W moim przypadku mam nauczkę aby z nich nie korzystać i zainwestować w konwerter macro z drugiej strony chyba inwestować będe w D90 - bo jeżeli naprawa mojego przewyższy wartość aparatu - no to nie będe miał wyjścia - jedynie opchnąć go na części za 200zł na allegro :/

pioter m
04-07-2010, 14:07
Trzeba kupowac sprawdzone pierscienie albo w pelni manualne (niczego nie zepsuja). Cena oczywiscie bedzie wyzsza, ale sam widzisz, czym to sie konczy.
Konwerter makro nie jest lepszym rozwiazaniem.
Canonierzy tez miewaja problemy z tym szajsem, aczkolwiek nie tak drastyczne. Tam objawem jest brak komunikacji body-obiektyw. Czyli tez (chyba) styki.

Kundzior
04-07-2010, 14:25
Konwerter??? WTF?? Do lustra, to chyba super po taniości idziesz, nie liczysz się z jakością.

camilvein
04-07-2010, 14:38
Kundzior - nie to takie stwierdzenie pod wpływem desperacji :P jak coś to manualne sobie kupię ale to nie będzie tak prędko....

pioter m
04-07-2010, 14:42
Raynoxy nie sa az tak tragiczne. Bez przesadyzmow.
Ale kolega faktycznie ma problem i inny wydatek poki co.
Wspolczuje.
Kiedys mialem komplet kenko, ale po zakupie szkla makro sprzedalem je. To byl jednak blad. Wole pierscienie niz szklo makro, ktore juz zmienilo wlasciciela.

Kundzior
04-07-2010, 14:54
Kundzior - nie to takie stwierdzenie pod wpływem desperacji :P jak coś to manualne sobie kupię ale to nie będzie tak prędko....

Dobra decyzja IMO. Ew. pierścienie pośrednie jakieś konkretne. Wszelkie soczewki, konwertery typu Raynox, King itp. to strata jakości na 102!!

Rayki i inne świetnie się sprawdzają w kompaktach, a z lustrami wg. mnie to tragedia.

unicode
04-07-2010, 21:23
Mógłbyś dokładnie napisać które to są pierścienie? Wiem, że są dwie wersje tych pierścieni - eko i ta trochę droższa - która u Ciebie spowodowała to zwarcie? Pytam ponieważ chciałbym kupić pierścienie z przeniesieniem automatyki i tu mnie ta sytuacja trochę wystraszyła.

Kundzior
04-07-2010, 22:25
Polecam Kenko pracowałem z nimi bardzo sobie chwale jakość wykonania.

pioter m
05-07-2010, 00:35
Mógłbyś dokładnie napisać które to są pierścienie? Wiem, że są dwie wersje tych pierścieni - eko i ta trochę droższa - która u Ciebie spowodowała to zwarcie? Pytam ponieważ chciałbym kupić pierścienie z przeniesieniem automatyki i tu mnie ta sytuacja trochę wystraszyła.
Warto byloby napisac dla zasady. Wtedy wszyscy beda wiedzieli, czego unikac. Tak ze ja przylaczam sie do prosby.

@unicode - ja chyba znowu zakupie kenko. Na ebayu cena jest akceptowalna. 110€ z przesylka. Jak zobaczysz te 'dzieciny', to zrozumiesz, dlaczego warto je miec. Solidne, metalowe i kombinuje, ze mozna byloby na najszerszy zalozyc mocowanie statywowe. Wygodniej sie pracuje, bo lepszy balans jest. Kiedys kombinowalem z nikonem 70-300VR, tylko przez brak mocowania statywowego, ramie dzwigni (szklo+pierscienie) uniemozliwialo porzadne ustawienie aparatu. O ryzyku wyrwania bagnetu z aparatu juz nie wspomne.

unicode
05-07-2010, 01:46
Widziałem pierścienie kenko na alledrogo.pl ;P i tam niestety 700zł - sporo ale zastanawiam się czy nie kupić czegoś raz a porządnie. Z tym mocowaniem statywowym to nie jest głupi pomysł.

Jest jeszcze jeden produkt coś podobnego do pierścieni pośrednich tylko z płynną regulacją - http://optyczne.pl/2927-nowość-Pierścienie_pośrednie_z_płynną_regulacją_odle głości_MeiKe_EXT.html

To mogłoby być ciekawe, choć nie wiem jak to się sprawdzi w "praniu".

pioter m
05-07-2010, 11:01
Meike sa tylko do canona narazie. Caly koncept wyglada ciekawie, chociaz ma tez wade - minimalny wyciag to trzydziesci kilka milimetrow.
Kenko zamierzam nabyc na ebayu. Przy takiej kwocie clo jest niewielkie, jesli w ogole jakies jest. Cos mi sie wydaje, ze ponizej jakiejs kwoty nie bawia sie w takie ceregiele.

Jatin
05-07-2010, 14:16
Tak z ciekawości jakie masz te pierścienie? Ja używam tych (http://allegro.pl/item1094024118_pierscienie_posrednie_makro_auto_ni kon_af_japan.html) i jest ok.

camilvein
06-07-2010, 16:01
Dzwoniłem wczoraj do serwisu - moja puszka D50 naprawiona - doszło do zwarcia i poszły układy zasilania i jakiś mechanizm od pracy lustra za całość muszę zabulić 350zł ;( :( :( :(

pioter m
07-07-2010, 00:14
Dzwoniłem wczoraj do serwisu - moja puszka D50 naprawiona - doszło do zwarcia i poszły układy zasilania i jakiś mechanizm od pracy lustra za całość muszę zabulić 350zł ;( :( :( :(

Ale wciaz nie wiemy, jaki szajs jest za to odpowiedzialny.
Zdradz te tajemnice. Potomni beda wdzieczni.

camilvein
08-07-2010, 10:05
Tak jak pisałem na początku tematu pierścienie pośrednie firmy Delta z AF http://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/delta-pierscienie-posrednie-13mm-21mm-31mm-canon,9070s tutaj akurat jest wersja do Canona - ale cenowo kosztują jakieś 300zł.

Generalnie facet z serwisu powiedział coś takiego " Panie one mogą pochodzić rok, nawet dwa lata i nic się nie będzie dziać a czasem poprostu cyk i dupa..." facet wogóle odradzał mi pierścienie do macro, jak chyba wspominałem wcześniej tylko w ostatnim tygodniu facet w serwisie miał 6 nikonów do naprawy właśnie z powodu pierścieni w tym nawet D3 się trafiło.

Paradoksem jest to że ja macro nie robiłem nigdy prawie (tylko na początku swojej przygody z fotografią i to jeszcze głuptkami NIkona) tymczasem miałem trochę pomysłów przy wykorzystaniu ich do fotografii artystycznej - eksperymentalnej no i....lipa.