PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy filtr

ALF
16-06-2010, 19:40
Marumi wprowadziło nowy filtr - UV/IR CUT
wg producenta:
"Filtry UV/IR CUT blokują promieniowanie ultrafioletowe (UV) oraz nie przepuszczają uciążliwej podczerwieni (IR), która zakłóca rzeczywisty obraz i ma negatywny wpływ na przetwarzane kolory i pomiary matryc aparatów cyfrowych. Redukują zamglenie i zakłamania barw (czerni, fioletów), powodowane przez widmo podczerwieni. Dzięki unikalnej charakterystyce aż 46 powłok otrzymujemy niezwykle ostry i czysty obraz, pozbawiony odbić i smużenia, powstających w wyniku promieniowania IR."

Czy ktoś z Was miał już z nimi do czynienia?

loki_p
16-06-2010, 20:10
Nie taki znowu nowy. O ile dobrze pamiętam to w grudniu widziałem te filtry na półce w FJ. Niestety nie było mi dane przetestować tych nowych szybek :)

ALF
16-06-2010, 21:49
Ciekawy jestem jak odcięcie IR wpływa na odwzorowanie obrazu...

Art Erie
16-06-2010, 21:52
Ciekawy jestem jak odcięcie IR wpływa na odwzorowanie obrazu...

Też mnie to intrygowało, dopóki nie zobaczyłem ceny UV/IR Heliopana :mrgreen:
Teraz będzie można to sprawdzić ;)

HYPER
17-06-2010, 16:57
uzywam takich filtrow od lat... tyle, ze Heliopanow. Sa sytuacje, ze te filtry daja swietne efekty. Mialem przypadki, ze bez filtra mialem taka jakby mgielke (cos jak delikatne zadymienie) a z filtrem swietna ostrosc i nasycenie barw. Nie wiem jak cena marumi (pewnie dosc niska), ale te filtry Heliopana kosztuja slono. Mam je jednak na wszystkich szklach i nie narzekam :)
jeszcze jedno - mialem kiedys body ze zdjetym filtrem AA z matrycy i ten filtr to byl absolutny mus. bez niego kolory byly rozjechane przez wplyw IR (wpadaly w taki roz/fiolet).

ALF
17-06-2010, 18:23
Ceny Marumi dla najpopularniejszych średnic 67-272,00 72-292,00 77-361,00

HYPER
17-06-2010, 18:46
to tez konkret. taniej niz Heliopan, ale troche jednak kosztuja. Pewnie technologia wytworzenia/gatunek szkla przekladaja sie na cene.

ALF
17-06-2010, 18:55
Cena znaczka firmowego też odgrywa rolę ;)