Zobacz pełną wersję : Podkład muzyczny do prezentacji.
Witam szanownych kolegów i kolezanki.
Zwracam sie z prosba o pomoc w temacie podkładu muzycznego do prezentacji slubnych fotek.
Wkrotce mam zrobic dwa sluby w rodzinie (darmowa usługa), i potrzebuje własnie utworów by uatrakcyjnic pokaz zdjec. Moje oczekiwania, to najchetniej utwory instrumentalne, oczywiscie odpowiadajace swoim charakterem do tematyki zdjec, oraz jak najdłuzszy czas trwania, by nie laczyc wielu, mysle ze trzy kawalki, na przygotowania, ceremonie i wesele, to max.
Wstawiania przebojow ktore dzis sa na topie, nie bardzo widze sens, gdyz z czasem sie zdezaktualizuja, a pokaz ma byc pamiatka na pare lat. Dlatego prosze was o propozycje bardziej uniwersalne, gdyz fonoteka, to nie moja specjalnosc. Pozdrawiam, i prosze o pomoc.
Tomek Konopka
16-06-2010, 12:22
a co będzie jak nie trafisz w gust muzyczny PM ?
fajnie się sprawdza delikatne pykanie na fortepianie :)
Jest takie ryzyko, ale wieksze przy obecnych przebojach, dlatego szukam utworów uniwersalnych, wersji raczej instrumentalnych, np. proponowanego przez Ciebie "pykania na fortepianie":smile:. ( Jakies konkretne propozycje?)
Cos co ma tylko urozmaicic przegladanie zdjec, a nie koniecznie powodowac "zabawy przy hitach":smile:
Ludovico Einaudi - może z jego repeprtuaru coś ciekawego znajdziesz
mrpawcio
16-06-2010, 12:59
Może to nie wersja instrumentalna, ale moim zdaniem fajnie się sprawdza
Chris Isaak -Wicked game (http://www.youtube.com/watch?v=-oaHHrNQVrg)
Chris de Burgh - Lady in red (http://www.youtube.com/watch?v=N0HKTTUMqUo&feature=related) (wersja nawet z przykładem slideshow :)
Ja podkładam Biily Joela, Joe Cockera, Stachurskiego, Alexandra Rybaka, i masę różnych innych włącznie z instrumentalnymi. Dobór podkładów pod prezentację to jest to czego najbardziej nie lubię w ślubach. Inną muzykę dobiera się do przygotowań, inną dokościoła, inną do pleneru a jeszcze inną do zabawy. I to wcale nie jest proste i łatwe. Wiem, że pewnie nie pomogłem, ale niestety moim zdaniem prostej recepty nie ma.
Dzieki wielkie za pierwsze propozycje.
Utwory Ludovico Einaudi, to juz blisko tego, czego szukam.
Moze ktos cos jeszcze zarzuci?
ja zawsze mówię młodym ze prezentacja trwa około 11-13 minut, układana jest chronologicznie i poprosze o 4 kawałki które mają stanowić podkład. Młodzi wysyłają tytuły, ja podkładam i jest git. Słuchac tego nie musze przecie.
Stock, a ile zdjec dajesz do takiej kilkunasto minutowej prezentacji?
Raczej ostrożnie, bo prawa autorskie się kłaniają.
Raczej ostrożnie, bo prawa autorskie się kłaniają.
A zespoły weselne odprowadzają tantiemy do ZAIKS-u za to że wykonują "majteczki w kropeczki o-o-o-o" ?
;-)
Nikogo nie pouczam, nikogo nie ganię.
Na forum jest wiele wątków: ukradli mi zdjęcia, mam duże logo, bo kradną, itp.
Taka narodowa ;) filozofia Kalego.
Ano właśnie chciałabym zapytać o umowę z Zaiksem? Na jakich warunkach licencji bierze się jeden utwór?
Jeszcze polecam "Comptine d'un autre été: l'après midi" - Yann Tiersen
tymancjo
16-06-2010, 21:47
Też polecam pod rozwagę kwestie legalności.
Wiem, że to trudniej ale można szukać czegoś na licencjach nieodpłatnych.
Pozdrawiam,
Tomek
Dzieki M_B za propozycje, takie klimaty jak nabardziej mi odpowiadaja, ale potrzebowal bym jeszcze cos do czesci weselnej pokazu.
Co do legalnosci i ZAIKS-u, to nie popadajmy w paranoje. Mam nadzieje ze dopoki nie robie tego zarobkowo, i nie produkuje wielu takich pokazow za kaske, to nikt sie nie przyczepi. Jak juz tu bylo wspomniane, weselne kapele, graja w 99.9% obce kawałki, i 99,9% z nich nie odprowadza zadnego ZAIKS-u, a sa to podmioty łatwe do namierzenia i sprawdzenia, a nikt nic nie robi w tym kierunku, i zyja sobie spokojnie. Wiec moze i ja mały ZgReDoLeK, nie podpadne pod zaden paragraf?:)
marszull
17-06-2010, 00:18
na uzytek domowy moge zrozumiec
ale juz dla kogos to tak nie za bardzo
co do zespolow...
to ze inni kradna samochody, portfele, zdjecie itd
i ich nie lapia, nie oznacza ze my tez mamy przyzwolenie na robienie takich rzeczy
jest naprawde ogromna ilosc bankow muzyki (i polskich i zagranicznych)
gdzie za bardzo male pieniadze kupimy muzyke (lub rozne efekty bo z tych tez korzystam)
a co do zaiksu tez mnie to zainteresowalo, bo niestety ich strona nie jest zbyt czytelna ;)
ale moze jutro sie czegos dowiem, sprobuje mailowo bo telefonicznie i osobiscie mam z nimi zle doswiadczenia
(jakby sie czlowiek cofnal co najmniej z 35 lat wstecz ;) )
Alez wcale nie twierdze ze pochwalam takie działania, jak nie płacenie podatków, w tym przypadku ZAIKS-owych. Tylko uwazam, ze jesli korzystam z zasobow internetowych, tylko do prywatnego uzytku, bez zarobkowej dzialalnosci, uzywajac utworu do uatrakcyjnienia prezentu (pokaz zdjec), to nie nalezy popadac w paranoje i zaraz leciec z oplatami.
Zespoly grajace po weselach wykorzystuja utwory, strikte zarobkowo, i tu uwazam ze oplaty powinny byc wnoszone. Repertuar, decyduje o ich popularnosci i zarobkach, wiec sprawa jest jasna.
Ale moze starczy juz OT, bo to nie w temacie watku.
Padna jeszcze jakies propozycje utworow, o ktore prosilem w pierwszym poscie?
ZgReDoL, a jakby ktoś twoje zdjęcia pożyczył sobie, np. do portfolio to też byś sobie tak bagatelizował ?
marszull
17-06-2010, 11:06
Ale ja wlasnie o tym pisalem
jakbys robil prezentacje zdjec dla znajomych w domu to moim zdaniem nie ma takiego problemu
a jesli robisz to dla kogos (zarobkowo czy nie to nie ma zadnego znaczenia, bo to Twoj wybor ze nie bierzesz kasy)
to nie jest w porzadku
Ale chyba sie nie rozumiemy.
Wstawiajac utwór do prezenatcji, (ktora jak pisałem jest prezentem, nie biore za to kasy), nigdzie nie daje informacji ze otwór jest mojego autorstwa, ze to moje dzieło, nie przywlaszczam go.
Zreszta muzyka i fotografia to całkiem oddzielne dziedziny, wiec kazdy srednio rozgarniety człowiek, pojmie ze fotki to moja praca, a utwor tylko je uatrakcyjnia, i oczywistym jest, ze to innego autora.
Natomiast, jesli ktos wstawi cudze zdjecia do swego portfolio, to trudno, jesli nie sa one szczegolnie zaznaczone, odroznic jes od tych wykonanych przez własciciela portfolio. I tu juz mozna kogos wprowadzic w bład, wykorzystujac cudza prace jako swoja.
Ze zdjeciami i muzyka, to jakos trudniej chyba, zrobic taki myk?
marszull
17-06-2010, 11:14
To ja napisze inaczej
Jak bys zareagowal kiedy ktos by ci pokazal plyte dvd z prezentacja muzyki jakiegos zespolu
do ktorej to ilustracja by byly Twoje zdjecia?
Ale ja wlasnie o tym pisalem
jakbys robil prezentacje zdjec dla znajomych w domu to moim zdaniem nie ma takiego problemu
a jesli robisz to dla kogos (zarobkowo czy nie to nie ma zadnego znaczenia, bo to Twoj wybor ze nie bierzesz kasy)
to nie jest w porzadku
Czyli wg Ciebie, jesli pokaze prezentacje u siebie w domu to jest OK, a jesli dam im to na własnosc to juz nie?
To powiedz tak szczerze, czy MP3 ktore masz u siebie na kompie, tez słuchasz tylko w domu? Jak pojdziesz na imprezke do znajomych, to nie puscisz im swoich ulubionych utowrow, ktore wezmiesz ze soba? A przeciez uprzyjemnisz impreze inyym, i nie wazne czy wezmiesz za to kase czy nie!
To ja napisze inaczej
Jak bys zareagowal kiedy ktos by ci pokazal plyte dvd z prezentacja muzyki jakiegos zespolu
do ktorej to ilustracja by byly Twoje zdjecia?
Potraktował bym to jako darmowa reklame:smile::smile::smile:
Dobra konczmy to, bo nikt z nas nie jest swietym, kazdy ma kilga GB pirackich nagran na dysku, a bronimy tu ich autorow, przed kradzieza, jak co najmniej HONORU OJCZYZNY.......
A watek, calkiem o czym innym.
marszull
17-06-2010, 11:23
Czyli wg Ciebie, jesli pokaze prezentacje u siebie w domu to jest OK, a jesli dam im to na własnosc to juz nie?
To powiedz tak szczerze, czy MP3 ktore masz u siebie na kompie, tez słuchasz tylko w domu? Jak pojdziesz na imprezke do znajomych, to nie puscisz im swoich ulubionych utowrow, ktore wezmiesz ze soba? A przeciez uprzyjemnisz impreze inyym, i nie wazne czy wezmiesz za to kase czy nie!
Proponuje poczytac o uzytku domowym
Proponuje poczytac o uzytku domowym
A prezentacje zdjec, ktora zrobie i podaruje pewnie pokażą w TVN, Polsacie, TVP1, TVP2, TV TRWAM i na innych programach w mojej kablówce.......
Prosze zakonczyc juz ta dyskusje bo do niczego to nie prowadzi, a pomoc ktorej oczekiwałem, nie widze w postach, oprocz tych pierwszych, za ktore dziekuje. Pzdr.
Wracając do podkładu... Przejrzyj sobie balladki Joe Satrianiego... Always with me, always with you, I believe, You Saved My Life, Just look up... Gość ma taką dyskografię, że z jego repertuaru wybierzesz muzę do filmiku o każdej tematyce.. od ślubu do prezentacji sprzętu militarnego
Wracając do podkładu... Przejrzyj sobie balladki Joe Satrianiego... Always with me, always with you, I believe, You Saved My Life, Just look up... Gość ma taką dyskografię, że z jego repertuaru wybierzesz muzę do filmiku o każdej tematyce.. od ślubu do prezentacji sprzętu militarnego
Dzieki wielkie coroner, lece na youtuba, i sprawdze Twoje propozycje, ale mysle ze to bedzie to czego szukam. O ile sie nie myle sam robisz slubniaki, wiec pewnie wiesz co piszesz i co jest mi potrzebne. Jeszcze raz dziekuje, Pozdrawiam.
szukaj, a znajdziesz - darmowo i bezproblemowo do użytku niekomercyjnego:
http://www.jamendo.com/pl/albums?license_class=cc_standard&license_maxrights=c+d&license_minrights=by
Dzieki wielkie coroner, lece na youtuba, i sprawdze Twoje propozycje, ale mysle ze to bedzie to czego szukam. O ile sie nie myle sam robisz slubniaki, wiec pewnie wiesz co piszesz i co jest mi potrzebne. Jeszcze raz dziekuje, Pozdrawiam.
Ale ja nie robię ślubnych filmów/prezentacji;) Tylko tyle, co czasem filmy bekstejdżowe z sesji. co do Satrianiego po prostu od lat jestem fanem :)
Aha, zobacz sobie jeszcze Bon Jovi - Thank You For Loving Me i niektóre utwory Scorpionsów
Vielleicht das nächste Mal (Maybe Next Time) - Rainbow
Catch the Rainbow - Rainbow
The Temple of the King - Rainbow
Dobrze pasuje do tego typu pokazów muzyka Kenny G.
National
25-04-2013, 10:23
Koledzy, nie macie jakiegoś pomysłu na wesoły podkład dla dziecka np Urodziny?
Źle zadane pytanie bo znowu się zacznie ze nie chcesz opłacać podatków Zaiksowych. Jakie znacie ładne piosenki aby kupić płyty i puścić dziecku na urodzinach ;-) ?
National
25-04-2013, 11:54
No to koledzy jakie znacie ładne piosenki aby kupić płyty i puścić dziecku na urodzinach :D
Zależy jakie dziecko ale takie od 8 lat to już słucha Hanki Monata, Selena Gomez, Farna, i inne młode np taka czarnulka co ma gwiazdkę pod okiem zapomniałem jak sie nazywa.
Koledzy, nie macie jakiegoś pomysłu na wesoły podkład dla dziecka np Urodziny?
To zależy od tego ile dziecko ma lat :D
Możesz puścić RMF baby (www.rmfon.pl/play,43)
National
25-04-2013, 13:34
To zależy od tego ile dziecko ma lat :D
Możesz puścić RMF baby (www.rmfon.pl/play,43)
O widzisz RMF baby to jest to czego szukam, cały dzień szukam czegoś sensownego a tu masz he he :smile:
Potrzeba mi czegoś tak do 4-6lat.
Dzięki
O widzisz RMF baby to jest to czego szukam, cały dzień szukam czegoś sensownego a tu masz he he :smile:
Potrzeba mi czegoś tak do 4-6lat.
Dzięki
Widać mamy pociechy w podobnym wieku :)