Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ?

kartka
15-06-2010, 15:30
mam nikona d70s. nie bardzo znam się na fotografii, bo dopiero zaczynam. chcę robić zdjęcia czarno-białe, ale nie wiem jakich filtrów mam używać. proszę o radę :)

markB
15-06-2010, 18:05
Na co Tobie filtry, w cyfrowej fotografii cz-b wszystko robisz w programie graficznym (Photoshop, Photoshop Elements, Nikon Capture NX2 itd.).
Zobacz też tutaj: http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/cyfrowa-fotografia-czarno-biala.html

Rarog
15-06-2010, 18:24
sa dwie możliwe odpowiedzi. Taką jaką udzielił Ci markB gdyż faktycznie współczesna obróbka zdjęć sprowadza się do "elektronicznego wywoływania" i "elektronicznych filtrów". Ale też jest i druga prawda - zdjęcia czarno białe można ad-hoc wykonywać przy użyciu rożnych filtrów barwnych które mają istotny wpływ na finalny efekt tonalny Istnieje tutaj bardzo prosta zasada. Flirt o danym kolorze - rozjaśnia ten kolor a przyciemnia kolor "przeciwny" (na kole barwnym :) ) Np filtr niebieski rozjaśni niebo a przycieni czerwone usta, zaś filtr czerwony silnie ściemni niebo ale rozjaśni czerwone twarze :D itp
Miłej zabawy