PDA

Zobacz pełną wersję : Gitara klasyczna do max 500zł na prezent

Grygolas
15-06-2010, 14:52
Hej,
Proszę o radę.
Napiszcie mi proszę czy polecacie jakiegoś klasyka w cenie do 500 zł. Znajoma robi prezent mężowi.
Kiedyś kupiliśmy dla mojej żony gitarkę Yamaha (chyba model C40) i byliśmy z niej zadowoleni, będzie to dobry wybór? Macie inne propozycje?

ekonet
15-06-2010, 14:54
Gitary nie da się kupować na odległość - trzeba umieć dobrze grać, pójść do sklepu i brać jedną po drugiej i trochę na każdej pograć. Nieraz bardzo tania gitara okaże się lepsza od takiej za parę tysięcy.

Grygolas
15-06-2010, 14:57
Rozumiem, ale chyba nie usatysfakcjonuje jej ta odpowiedź:)

ekonet
15-06-2010, 15:04
Ogólnie Yamaha może być. Washburn też. Epiphone, nawet Fendera w tej cenie się dostanie. Zobacz na: www.muzyczny.pl
A obdarowywany misio umie grać?

mpwt
15-06-2010, 15:15
Gitary nie da się kupować na odległość - trzeba umieć dobrze grać, pójść do sklepu i brać jedną po drugiej i trochę na każdej pograć. Nieraz bardzo tania gitara okaże się lepsza od takiej za parę tysięcy.

Z tym dobrze to trochę przesada. Ale pod resztą się podpiszę. To co warto też sprawdzić wybierając konkretny egzemplarz to czy stroi na 12 progu. Bo co z tego, że gitara ładna, markowa jak nie stroi. W sklepie warto poprosić o stroi elektryczny i zobaczyć jak to jest na pustej strunie i na 12 progu. Ale tak jak napisał Ekonet, że pozornie gorsza gitara może lepiej stroić.

ekonet
15-06-2010, 15:21
Strojenie na 12 progu to nie wszystko. Często newralgiczne okazują się właśnie obszary powyżej XII, co jednak nie zawsze ma znaczenie w przypadku "pudła". Spore doświadczenie pozwoli ocenić, jak się gitara zachowuje np. przy zmiennym nacisku na struny i przy różnej technice gry.
Ale nie dajmy się zwariować - nic nie wiemy o tym konkretnym graczu docelowym. ;)

stachu321
15-06-2010, 15:23
Ja kupiłem 2 miesiące temu do nauki akustyka Epiphone. Bardzo ładne brzmienie i za gitarę z akcesoriami, pokrowcem zapłaciłem trochę ponad 500 zł. Nie narzekam jak na razie, pięknie gra. Polecam.

mpwt
15-06-2010, 15:27
A stroi na wszystkich progach?

Grygolas
15-06-2010, 15:29
Dzięki za pomoc, myślę że te rady jej już wystarczą.
Oczywiście poza sklepem muzycznym zakupu jej nie proponowałem.
Pozdrawiam
Kuba