Zobacz pełną wersję : Gitara klasyczna do max 500zł na prezent
Grygolas
15-06-2010, 14:52
Hej,
Proszę o radę.
Napiszcie mi proszę czy polecacie jakiegoś klasyka w cenie do 500 zł. Znajoma robi prezent mężowi.
Kiedyś kupiliśmy dla mojej żony gitarkę Yamaha (chyba model C40) i byliśmy z niej zadowoleni, będzie to dobry wybór? Macie inne propozycje?
Gitary nie da się kupować na odległość - trzeba umieć dobrze grać, pójść do sklepu i brać jedną po drugiej i trochę na każdej pograć. Nieraz bardzo tania gitara okaże się lepsza od takiej za parę tysięcy.
Grygolas
15-06-2010, 14:57
Rozumiem, ale chyba nie usatysfakcjonuje jej ta odpowiedź:)
Ogólnie Yamaha może być. Washburn też. Epiphone, nawet Fendera w tej cenie się dostanie. Zobacz na: www.muzyczny.pl
A obdarowywany misio umie grać?
Gitary nie da się kupować na odległość - trzeba umieć dobrze grać, pójść do sklepu i brać jedną po drugiej i trochę na każdej pograć. Nieraz bardzo tania gitara okaże się lepsza od takiej za parę tysięcy.
Z tym dobrze to trochę przesada. Ale pod resztą się podpiszę. To co warto też sprawdzić wybierając konkretny egzemplarz to czy stroi na 12 progu. Bo co z tego, że gitara ładna, markowa jak nie stroi. W sklepie warto poprosić o stroi elektryczny i zobaczyć jak to jest na pustej strunie i na 12 progu. Ale tak jak napisał Ekonet, że pozornie gorsza gitara może lepiej stroić.
Strojenie na 12 progu to nie wszystko. Często newralgiczne okazują się właśnie obszary powyżej XII, co jednak nie zawsze ma znaczenie w przypadku "pudła". Spore doświadczenie pozwoli ocenić, jak się gitara zachowuje np. przy zmiennym nacisku na struny i przy różnej technice gry.
Ale nie dajmy się zwariować - nic nie wiemy o tym konkretnym graczu docelowym. ;)
stachu321
15-06-2010, 15:23
Ja kupiłem 2 miesiące temu do nauki akustyka Epiphone. Bardzo ładne brzmienie i za gitarę z akcesoriami, pokrowcem zapłaciłem trochę ponad 500 zł. Nie narzekam jak na razie, pięknie gra. Polecam.
A stroi na wszystkich progach?
Grygolas
15-06-2010, 15:29
Dzięki za pomoc, myślę że te rady jej już wystarczą.
Oczywiście poza sklepem muzycznym zakupu jej nie proponowałem.
Pozdrawiam
Kuba