Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z F601

BSKraków
15-06-2010, 00:46
Witam
W ostatnim czasie wpadł w moje ręce tytułowy Nikon F601 , i mam pewien problem z nim tzn: po włączeniu wszystko jest ok zrobi zdjęcie czasami dwa po czym się wiesza , przestaje reagować żaden przycisk nie działa a w wizjerze znikają wyświetlane parametry , na górnym wyświetlaczu wszytko się nadal wyświetla lecz aparat nie reaguje na nic.
Ponowne włączenie aparatu pomaga po czym powtarza się sytuacja nie ma reguły ile klatek zrobi czasami więcej niż dwie czasami tylko jedna. I tu moje pytanie co może być przyczyną i gdzie tkwi diabeł ?

Pozdrawiam
Bogdan

lavok
16-06-2010, 14:14
Hmmm, przepraszam z góry jeśli sprawdziłeś - a jesteś pewny baterii ?? Bo dla mnie to są ewidentne objawy słabej baterii ... Czasem nawet nowe baterie bywają słabe i nie dają rady. Raz mi się to zdarzyło.

miron19j
16-06-2010, 20:38
Hmmm, przepraszam z góry jeśli sprawdziłeś - a jesteś pewny baterii ?? Bo dla mnie to są ewidentne objawy słabej baterii ... Czasem nawet nowe baterie bywają słabe i nie dają rady. Raz mi się to zdarzyło.
potwierdzam, też tak miałem, z niby nowymi bateriami. A może coś się w układzie zasilania skopsało? Może styki trochę zaśniedziały?

RomanZWrocławia
16-06-2010, 21:54
miałem 801s i tego typu sprawy zawsze łączyły się ze specyficznymi zestawami zasilającymi:
*aparat zawsze wieszał się na świeżutkich bateriach Energizera. Te same, nieco rozładowane w lampie błyskowej służyły bez zastrzeżeń....
*wieszał się na bateriach dowolnego producenta, które w w źle pojętej oszczędności poddawałem procesowi ładowania - tak był taki wynalazek firmy Unomat - ładowarka do alkalicznych baterii
Wypróbuj inne baterie, innego producenta, może akumulatory. Z tego co pamiętam możliwość zawieszania się aparatu była oficjalnie wspomniana w instrukcji - rozwiązaniem miało być wyjęcie baterii z aparatu.

BSKraków
17-06-2010, 13:40
Dziękuje Koledzy za podpowiedzi spróbuję na innych bateriach