PDA

Zobacz pełną wersję : Karta pamięci do nikona d80

mateuszp
14-06-2010, 22:05
Witam serdecznie forumowiczów.

Szukam właśnie karty pamięci do mojego nikona d80.

Sytuacja wygląda tak:
Posiadam kartę pamięci Sandisk UltraII 4gb. Niestety ostatnio uszkodziła mi się zawleczka blokady zapisu przez co nie musiałem dokleić w jej miejsce kawałek plastiku (niestety zacząłem też samą kartę rozbierać, bo myślałem, że blokada jest elektroniczna a nie mechaniczna). Karta niby działa, ale jakoś boję się, że może mi w pewnym momencie wypaść doklejona cześć i nie będę mógł robić zdjęć więc wolałbym kupić kolejną, a tą mieć jako rezerwową.

W tym momencie znalazłem dwie o których zadecydowała jednak cena:

http://www.bliskiemedia.pl/?mod=produkty&act=zobacz&id=3350
czyli ten sam sandisc ultra 4gb

http://www.bino.pl/go/_info/?user_id=46993
transcend 4gb class 6

W tym momencie skłaniam się ku transcendowi, bo jakoś ten sandisk nie grzeszy szybkością (class 4), na pewno nie osiąga deklarowanej 9Mb zapisu. Jakość wykonania też jak widać nie jest rewelacyjna skoro tak się uszkodziła ta karta. Znalazłem też dość stary test kart i jest on na dość słabej pozycji
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531

Od razu dodam także, że 2gb ewentualnie też może by mi wystarczyło, ale wydaje mi się, że obecna różnica między 2gb a 4 gb jest zbyt mała, żeby zapłacić. Nie ma także w moim przypadku wydawanie większej kwoty na kartę sandisk extreme III.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i poradę.

kisio
15-06-2010, 18:24
Przepraszam, że nie na temat, ale możesz opisać jak naprawiłes ten urwany dinks? ;)

mateuszp
15-06-2010, 19:37
Przepraszam, że nie na temat, ale możesz opisać jak naprawiłes ten urwany dinks? ;)

Dokleiłem w odpowiednim miejscu superglue kawałeczek plastiku. Nie może on zakrywać całej szpary, tylko jej połowę. Najlepiej weź sobie inną sprawną kartę dla porównania. Potem okazało się, że delikatnie trze bokami więc nożem przyszlifowałem rowek.

Jak chcesz to Ci wyślę zdjęcia, ale i tak najlepiej mieć inną sprawną kartę i według niej przykleić.

W każdym razie nie bierz się przypadkiem za rozbieranie karty, za sprawdzenie pozycji w której jest blokada odpowiada już czytnik i odpowiednia zapadka na nim więc ten suwaczek nie zwiera żadnych styków.

Powodzenia.

kisio
17-06-2010, 14:24
Właśnie ot o mi chodziło, czy to ma tylko zasłaniać kawałek fizycznie, czy jest z czymś w środku połączone. No to w wolnej chwili będę ratował moją 2GB UltraII :D (może to faktycznie przypadłość tej serii)

puchatek-cz-wa
17-06-2010, 15:02
Ja wybrałbym jednak Sandiska, Używałem kilka kart SD firmy sandisk i nie było z nimi żadnych problemów. Próby kupienia innych kart bywały różne. Miałem karte Ultra II 4GB z poprzedniej serii. Byłem zadowolony. Wolna była może przy jakiś seriach raw, ale bufor jakoś to rekompensował, za tą cenę jakość jest wystarczająca.

mateuszp
17-06-2010, 18:21
Czyli nie miałeś w swoich rękach tej karty transcend? Wg norm SD Association powinna mieć prędkość co najmniej 6 Mb, wobec 2Mb karty sandiska (oczywiście realne są znacznie wyższe) co jest dość sporym plusem na korzyść transcend-a, a rzeczywiście zdarza mi się robić serie zdjęć i wtedy tej prędkości mi brakuje (robię tylko w RAW-ach).