Zobacz pełną wersję : Nikkor 85 1.4 - czy to wada ?
http://img507.imageshack.us/i/dsc4243.jpg/ <--- czy to wada chodzi o ten cycek na dolnej części obiektywu , wygląda to jakby było za dużo materiału , czy wasze 85-tki tez tak mają? Oddawać czy się kompletnie tym nie przejmować(trochę mnie to wq).. ?
Mój też to ma. Ależ masz problem:) Pracuje dobrze? Ja pół roku nim focę i dziś od ciebie dowiedziałem się o tym czymś.
himi spójrz jeszcze raz na zdjęcie , chodzi mi o ten cycek na części chropowatej , nie sądzę abyś tego wcześniej nie dostrzegł jeśli to masz ...
Jak ci nie pasuje "cycek" to chętnie odkupię szkło w rozsądnej cenie :) Ja tam cycki lubię :D
Sylvester
14-06-2010, 21:27
u mnie też jest ten "cycek" i pewnie na wszystkich 85 ale to jest nie wada wyglada jak by fabrycznie zrobiony pewnie zalewa jakąś śrubkę
Dziękuje za odpowiedź :] to już jestem spokojny .. teraz tylko trzeba go sprawdzić w terenie :]
Władca Pixeli
15-06-2010, 04:25
u mnie też jest ten "cycek" i pewnie na wszystkich 85 ale to jest nie wada wyglada jak by fabrycznie zrobiony pewnie zalewa jakąś śrubkę
Dawno, dawno temu przysłonę w aparacie ustawiało się pierścieniem na obiektywie a nie kółkiem w aparacie i do tego potrzebny był ten ząbek.
Później Nikon w ramach oszczędności "wykastrował" ;) z pierścienia przysłony nowsze obiektywy.
Sylvester
15-06-2010, 08:12
Dawno, dawno temu przysłonę w aparacie ustawiało się pierścieniem na obiektywie a nie kółkiem w aparacie i do tego potrzebny był ten ząbek.
Później Nikon w ramach oszczędności "wykastrował" ;) z pierścienia przysłony nowsze obiektywy.
ale 85 ma pierscien przesłony
Mój też to ma. Ależ masz problem:) Pracuje dobrze? Ja pół roku nim focę i dziś od ciebie dowiedziałem się o tym czymś.
Ależ ja też o cycku prawiłem....
ale 85 ma pierscien przesłony
Bo wladca patrzyl na cycek na pierscieniu, a tu chodzi o ten na obudowie.
no to mnie tez uspokoiliscie bo moj tez to ma :) A moze ktos z uzytkownikow wypowie sie na temat luzow, bo w moim tak cos stuka...
marcin_G
16-06-2010, 16:09
cycek, który spędza Wam sen z oczu, kryje element przenoszenia napędu ze śrubokręta na grupę IF. Dajcie mu spokój.
Luzów generalnie być nie powinno - podobnie jak stuków.