Zobacz pełną wersję : Tanie błyskadełko do D90
de Fresz
14-06-2010, 18:15
Witam
Szukam niedrogiego błyskadełka do D90. Zawsze wolałem robić w świetle zastanym lub w ogóle studyjnym, więc na dołączanych lampach znam się prawie wcale. No ale teraz jednak przydałoby mi się coś do dopalania zdjęć w pomieszczeniach, nieco bardziej uniwersalnego od wbudowanej lampy.
Wymagania mam wygórowane, a budżet niewielki ;-) więc liczę na porady bardziej doświadczonych.
Co chcę mieć koniecznie:
- pełną ruchomość głowicy
- LP w okolicach 40 dla kata ~45 stopni (czyli 50 mm dla FX a 35 mm dla DX, grrrr kiedy w końcu producenci jakoś znormalizują podawanie mocy :-/)
- jakąś automatykę (iTTL byłby idealny, ale nie liczę zbyt na to)
- kumanie ogniskowych
- regulację mocy ręczną
- fotocelę do odpalania zdalnego (CLS nie jest mi chyba potrzebny)
Reszta popularnych ficzersów nie jest mi do szczęścia niezbędna.
Ile chcę wydać? Jak najmniej, najchętniej poniżej 500 zł. Oczywiście w grę wchodzą używki.
przem426
14-06-2010, 23:00
nissin di622
Jeśli nie chcesz wyśiwetlacza, CLS, błysku modelującego i synchro z krótkimi czasami (czyli w D90 poniżej 1/200 sek.) Nissin spełni wszystkie wymienione wymagania. Mało tego - ma nawet nakładke dyfuzyjną oraz karteczkę-odbłyśnik, a także stopkę i szmaciany pokrowczyk w zestawie :) plus do tego gwarancja 2 lata. Można tanio złapać tą lampę, ja kupiłem do D40 za 415 nówke
de Fresz
14-06-2010, 23:54
Właśnie, może powinienem był dopisać, że risercz już robiłem i jakichś tam wstępnych kandydatów mam. Wiem o Nissinie Di622, ale tu jest słabo z manualem oraz kiepsko z wspomaganiem AFa. Z nowych interesujący jest jeszcze Sunpak PZ42x, ale tu brak fotoceli. YN467 jest właściwie nieosiągalna.
Nie wiem czy nie ciekawiej wyjdzie jakaś starsza systemowa - SB26/28 etc(no właśnie, która?), ale tu się spodziewam kłopotów braku kompatybilności z TTLem (strona Nikona o kompatybilności dość zdawkowo traktuje temat). No i mogą to już być nieco zajechane sztuki. Kiedyś miałem fajnego dwupalnikowego Metza bodaj 40Mz3 i niewiele więcej by mi do szczęścia było potrzebne, ale to pewnie zbyt duża prehistoria, aby dobrze działało z nową technologią.
EDIT: zapomniałem napisać, że synchro na drugą kurtynę, to dla mnie funkcja obowiązkowa. Acz zakładam, że większość lamp z tej półki już to obsługuje.
Przez jakiś czas, raz dziennie chleb ze smalcem i czarna kawa i SB-600 ;)
de Fresz
15-06-2010, 00:28
Kawę z mlekiem szczęśliwie w tyrce mam za darmo i to całkiem niezłą, smalec nie przejdzie, bo muszę pilnować cholesterolu ;-)
Powiedzmy że obecnie nie chcę przeinwestowywać w system, bo co tu ukrywać, pewne rzeczy mi w Nikonie nie leżą i być może za czas jakiś będę zmieniał (a ponieważ nie ma systemu idealnego, będę klął na inne aspekty ;-)). Na razie czekam co pokaże Canon i Sony oraz być może Nikona jako następcę D90 w okolicach Photokiny, w tak zwanym międzyczasie bawiąc się tym co mam i kupując tanie bądź na prawdę niezbędne zabawki. Tak więc o ile nie znajdę sb600 poniżej 500 zł, ta lampa raczej nie wchodzi w rachubę ;-)
marcinez
15-06-2010, 07:04
Nie wiem czy nie ciekawiej wyjdzie jakaś starsza systemowa - SB26/28 etc(no właśnie, która?), ale tu się spodziewam kłopotów braku kompatybilności z TTLem (strona Nikona o kompatybilności dość zdawkowo traktuje temat).
Nie wiem co w kupnie SB-26/28 ciekawego. W cenie używanej, nie wiadomo w jakim stanie lampy nikona kupisz nowego nissina. Korzyści więcej, masz iTTL i nową lampę. Chyba, że manual ma pierwszorzędne znaczenie. Jak już wybierać z nikonów to bierz SB-26.
poczytaj tutaj (http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=4235&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=06bc79301942f04fdc5d09553fc854b0). sporo informacji praktycznych. Sam szukałem czegoś dodatkowego do sb-800, a nie chciałem kupować chińszczyzny. zdecydowałem się na sb-28 i jestem zadowolony
de Fresz
15-06-2010, 10:53
Owszem, zależy mi na rozbudowanym manualu - wiem że automatyki są fajne, ale ja jestem oldskulowcem, który jeszcze pamieta jak się liczy ekspozycje z LP ;-) i czasem lubię sobie porobić na full manualu. Acz jakaś automatyka również byłaby przydatna. A w lampach pokroju SB26 i następcach fajne jest to, że w swoim czasie były to lampy topowe, więc wszystkomające - fill-in, HSS, drugą kurtynę, pełny manual, świetny rozkład błysku, na tamte czasy zaawansowany TTL (który pewnie z nowszymi body nie działa poprawnie?), wspomaganie AFa, przedbłyski itede.
Tylko jeśli wchodzić w taką staruszkę, to w którą? Która będzie kumała ogniskowe (kąty) DXa i zaoferuje jakąś znośną automatykę?