PDA

Zobacz pełną wersję : Takie pytanie odnośnie lampy i za ciemnego zdjęcia.

MarFi77
13-06-2010, 21:14
Witam Serdecznie!
Dzisiaj robiąc zdjęcia w pomieszczeniach zaczęła mnie zastanawiać pewna sprawa, Przykład: jestem w domu wpada trochę światła przez okno ale ogólnie jest za ciemno żeby zrobić bez lampy, i teraz biorąc program P otwieram lampę aparat ustawia mi czas 1/60 przysłonę na 3.5 bo taki mam obiektyw, i co ciekawe na wskaźniku ekspozycji dalej pokazuje mi że zdjęcie będzie niedoświetlone, cykam zdjęcie i faktycznie jest trochę jakby ciemnawo... iso różnie ustawiałem 400 nawet 800 nie wielka różnica, co ciekawe zauważyłem że jak ustawie Program Auto to jest w sumie tak samo i teraz pytanie Czy ta wbudowana lampa jest taka słaba? czy po prostu za ciemny obiektyw? Mam nadzieje że dobrze opisałem swój dylemat?
Pozdrawiam

prz3mo
13-06-2010, 21:35
Wskaźnik prawidłowej ekspozycji, który widzisz w wizjerze nie uwzględnia lampy błyskowej. To wynik działania światłomierza, który "nie wie" że będzie użyta lampa :) Mierzy światło zastane. Mówiąc łopatologicznie...
Lampa wbudowana jest generalnie niedużej mocy.

toming
14-06-2010, 20:03
MarFi77 a próbowałeś podnieść moc lampy??

MarFi77
14-06-2010, 21:09
hmm dobrze wiedzieć, że wskaźnik ekspozycji nie uwzględnia lampy, bo właśnie to mnie najbardziej nurtowało, a co do podnoszenia siły błysku to próbowałem i faktycznie efekt jest dużo lepszy, choć oczywiście nie ulega wątpliwości, że zewnętrzna lampa to zupełnie inna bajka.... i dlatego usilnie czekam na przypływ gotówki żeby taka zakupić ;) dzięki za odpowiedzi...

toming
14-06-2010, 23:15
hmm dobrze wiedzieć, że wskaźnik ekspozycji nie uwzględnia lampy, bo właśnie to mnie najbardziej nurtowało, a co do podnoszenia siły błysku to próbowałem i faktycznie efekt jest dużo lepszy, choć oczywiście nie ulega wątpliwości, że zewnętrzna lampa to zupełnie inna bajka.... i dlatego usilnie czekam na przypływ gotówki żeby taka zakupić ;) dzięki za odpowiedzi...

Oj jak kupisz lampę na pewno nie pożałujesz, tez się zastanawiałem, kupić albo nie kupić? kupiłem i nie żałuje :-) Możesz dużo pobawić się światełkiem który daje. tylko trzeba mieć pewną wyobraźnię :)